Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - wydarzenia na Forcie Grodzisko (PKFM "Twierdza Gdańsk)

Pepo - Pią Lip 04, 2008 10:11 am
Temat postu: wydarzenia na Forcie Grodzisko (PKFM "Twierdza Gdańsk)
Pozwoliłem sobie na stworzenie osobnego tematu dla wydarzeń, których w najbliższych tygodniach (oraz, jak mam nadzieję, także później) nie zabraknie na Forcie Grodzisko. Postaram się (będąc u źródła informacji :) )w miarę na bieżąco informować o planowanych wystawach, imprezach, ciekawostkach.

Na początek zapraszam już od najbliższego poniedziałku (7.07) na I piętro Koszar Schronowych, na wystawę czasową "Nauki dawne i niedawne", poświęconą wybranym zagadnieniom z dziedziny nauk przyrodniczych (jest to wypożyczona i zaadaptowana wystawa z Krakowa). Będzie można ją podziwiać do 28 września b.r.

Przy okazji można zobaczyć, w jaki sposób wyremontowano piętro Koszar Schronowych, gdzie w okresie powojennym mieściła się pierwsza radiostacja Radia Gdańsk oraz później tzw. zagłuszarka.

Ale o historii i kolejnej wystawie czasowej (poświęconej dziejom garnizonu gdańskiego :) ) opowiem za parę dni i podam konkrety, co do terminu jej otwarcia.

W każdym razie zapraszam :)

pumeks - Pią Lip 04, 2008 1:43 pm

Ups... zdaje się, że byłem na dzisiaj do was na coś zaproszony, i na śmierć zapomniałem :w_mur:
Pepo - Pią Lip 04, 2008 2:15 pm

Cóż, faktycznie. O 11 było oficjalne otwarcie dla zaproszonych gości. Od poniedziałku wstęp wolny dla wszystkich chętnych. Dla ciekawskich polecam ponadto śledzenie informacji w Gazecie Wyborczej (jutrzejszej oraz poniedziałkowej) oraz słuchanie Radia Gdańsk.
Pepo - Sro Lip 16, 2008 11:56 am

...i...po dość długiem okresie wyczekiwania :wink: wreszcie udało się...

W najbliższy piątek ma miejsce otwarcie wystawy "Wehikuł Czasu" I Etapu Centrum Hewelianum (impreza zamknięta). Ale wszystkich chętnych zapraszam już nazajutrz, w sobotę, na teren Fortu Grodzisko. Oprócz głównego bohatera, tj. wystawy stałej poświęconej wybranym epizodom z historii Fortu, będzie można zwiedzić lwią część Fortu wraz z wynajętymi przewodnikami, zobaczyć także wystawę czasową ("Nauki dawne i niedawne", mój poprzedni post o tym traktował), zobaczyć odrestaurowane nasypy ziemne i obiekty forteczne (naprawdę się nieźle prezentują :D ) albo też...przeżyć jeszcze parę niespodzianek...

No dobrze, na razie więcej nie będę się rozwodził, bo nie jestem bezstronny :hihi:

Jeśli będzie ktoś miał ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o Forcie niż to, co będą mówić przewodnicy albo też poznać kulisy powstawania "Wehikułu...", to ma możliwość zaczerpnięcia ich "z pierwszej ręki". Będę całą sobotę na terenie Fortu (możemy umówić się na jakieś hasło, np. "niech żyje Forum Dawny Gdańsk"...).

Tak czy owak, zapraszam. Szczegóły sobotniej imprezy na Forcie Grodzisko dostępne - jak zawsze - na stronie (www.grodzisko.pl)

ruda - Czw Lip 17, 2008 7:25 am

Fantastyczne zaproszenie :== :==
ale tak bez kladki ??? :hihi:

Corzano - Czw Lip 17, 2008 10:04 am

ruda napisał/a:
ale tak bez kladki ??? :hihi:

:wink: Fakt, bez kolejki linowej ludzie tam nie dotrą. :mrgreen:

Pepo - Czw Lip 17, 2008 10:39 am

Corzano napisał/a:

Fakt, bez kolejki linowej ludzie tam nie dotrą. :mrgreen:

...będzie to część artakcji : gry terenowe pod tytuł "Traf na majdan" :hihi:

pumeks - Czw Lip 17, 2008 2:49 pm

Trzymajmy kciuki za te nasypy ziemne, bo obsiano je rajgrasem, który nie wiadomo, na ile się przyjmie i na ile wzmocni stoki - historycznie były one porośnięte perzem, ale obecnie okazało się, że nie da się wpisać do dokumentacji projektowej że stoki nasypów ma porastać perz - jestem ciekaw efektów :hmmm:
Corzano - Czw Lip 17, 2008 3:03 pm

pumeks napisał/a:
nie da się wpisać do dokumentacji projektowej że stoki nasypów ma porastać perz

Dlaczego się nie da?

pawel.45 - Czw Lip 17, 2008 7:08 pm

pumeks napisał/a:
... okazało się, że nie da się wpisać do dokumentacji projektowej że stoki nasypów ma porastać perz ...

Jeśli nazwa nieodpowiednia - to może wpisać Elymus repens, albo Agropyron repens.
Szczególnie Agropyron brzmi przyjażnie i "ekologicznie". :hiihihi:

grzechuu - Pią Lip 18, 2008 1:12 am

google mówi, że rajgras też ma ciekawą inną nazwę - "owsik wyniosły"? kto to wymyślił? :hihi:

a jak bym w sobotę chciał zwiedzać z przewodnikiem to w którym miejscu zbiórki są wiadomo?

Pepo - Pią Lip 18, 2008 10:37 pm

grzechuu napisał/a:

a jak bym w sobotę chciał zwiedzać z przewodnikiem to w którym miejscu zbiórki są wiadomo?

Będzie zainstalowany Punkt Informacyjny i afisz. Zapraszam!

pumeks - Nie Lip 20, 2008 5:40 pm

Corzano napisał/a:
pumeks napisał/a:
nie da się wpisać do dokumentacji projektowej że stoki nasypów ma porastać perz

Dlaczego się nie da?

Tak wyjaśniał projektant. Zdaje się, że (przynajmniej według tego konkretnego projektanta, który moim osobistym zdaniem jest fatalny ale PKFM takiego sobie akurat zatrudniło) można wpisywać w projekt jedynie materiały ujęte w jakichś tam normach, być może żadna norma uwzględniająca perz nie powstała. :???:

pkkk - Nie Lip 20, 2008 6:37 pm

:hiihihi:
Jak ja kocham te urzędnicze absurdy :)

Pepo - Wto Lip 29, 2008 1:05 pm

Czymkolwiek by nie były pokryte, zrekonstruowane dzieła ziemne na Forcie prezentują się tak...:

(dodane po chwili namysłu: dziś w Dzienniku Bałtyckim oraz Gazecie Wyborczej są "wkładki reklamowe" poświęcone Centrum Hewelianum - znajdziecie tam najważniejsze informacje na temat tego projektu)

Pepo - Sro Lip 30, 2008 7:58 am
Temat postu: mała errata do najnowszego numeru "30 DNI"
Mała poprawka.

W numerze "30 DNI", który przedwczoraj ukazał się w kioskach (wydanie maj-czerwiec, nr 3/77) w artykule o 5 pułku grenadierów znalazła się informacja, którą chciałbym, aby Forumowicze się nie zasugerowali : wystawa czasowa "Garnizon gdański 1890-1920" będzie dostępna dla zwiedzających nie pod koniec lipca, lecz pod koniec sierpnia. W momencie składania numeru do druku informacja ta była prawdziwa, lecz w ciągu kilku tygodni z powodów problemów organizacyjnych wystawa musiała zostać przełożona w czasie.

Tak czy owak, zapraszam na Górę Gradową :)
(czy ktoś to w ogóle czyta? :hihi: )

Corzano - Sro Lip 30, 2008 8:04 am

Pepo napisał/a:
czy ktoś to w ogóle czyta?

Ja nie. :P

fazi - Sro Lip 30, 2008 4:12 pm

Ja posta tak, gazety nie :P
Corzano - Sro Sie 27, 2008 12:08 pm
Temat postu: Re: wydarzenia na Forcie Grodzisko (PKFM "Twierdza Gdań
Pepo napisał/a:
Pozwoliłem sobie na stworzenie osobnego tematu dla wydarzeń, których w najbliższych tygodniach (oraz, jak mam nadzieję, także później) nie zabraknie na Forcie Grodzisko.

A tak na marginesie: Pepo jesteś może członkiem Parku Kulturowego Fortyfikacji Miejskich "Twierdza Gdańsk", do którego link podajesz? Byłoby fajnie, bo mam sprawę. :)

Pepo - Sro Sie 27, 2008 6:36 pm

Tak, jestem pracownikiem PKFM "Twierdza Gdańsk". Jeśli będziesz chciał coś załatwić osobiście w biurze, to proś Jana Daniluka. Jeśli drogą elektroniczną, to najlepiej prywatną wiadomością na Forum lub e-mailem (daniluk.jan@gmail.com lub firmowy jd@grodzisko.pl, przy czym ten ostatni sprawdzam nieco rzadziej, bo w biurze bywam co 2-3 dni)
Pepo - Pią Paź 17, 2008 5:54 pm
Temat postu: wejście do poterny Lunety Senarmonta
Mała ciekawostka, jeszcze gorąca :mrgreen:

Od dzisiejszego ranka trwały intensywne prace związane z lokalizacją i odsłonięciem wejścia do poterny, która prowadziła z dna suchej fosy Wysokiego Czoła Kurkowego do Lunety Senarmonta.

Prowadzone kilka tygodni wcześniej prace georadarem wykryły pustki w miejscu, którędy wg. wszelkiego prawdopodobieństwa biegł (biegnie?) podziemny tunel. Wszystko wskazuje, że jedynie oba wyjścia ciągu komunikacyjnego zostały wysadzone. Oprócz wyników prac redakcji "Odkrywcy" oraz stowarzyszonej z nimi grupy poszukiwaczy, kwestii rozwiązania ostatecznego dziejów tego tunelu po 1945 r. powinna dopomóc także dokumentacja techniczna budowy nowej nawierzchni ul. gen. Dąbrowskiego (będę miał do niej dostęp w najbliższym czasie). Wszelkie ustalenia i odkrycia opublikuję m.in. na Forum.

Do godz.16 udało się już odsłonić zręb wejścia. Prace będą kontynuowane także jutro. Także w sobotę będzie nagrana relacja do telewizji.

Zdjęcia z całego przedsięwzięcia załączę w poniedziałek lub wtorek.

Póki co niżej podaję mapkę poglądową autorstwa dr Hirscha (poterna, o której mowa, to najdłuższa niebieska, przerywana linia łącząca lunetę z fosą).

Uprzedzając pytania: tak, oczywiście, że liczymy na Bursztynową Komnatę albo przynajmniej kompanię Wehrwolf :hihi:

guidesailing - Sob Paź 18, 2008 11:27 am
Temat postu: PRACE WYKOPALISKOWE NA FORTYFIKACJACH GÓRY GRADOWEJ
Witam

Dzisiaj od rana do godziny 15 trwają prace odkrywkowe nieznanych reliktów fortyfikacji gdańskich. Odkopano wlot do znanej tylko z planów poterny do Lunety Senarmonta.

Przez kilkadziesiąt lat uważano,iż plany przedstawiją tylko nie zrealizowany w terenie projekt połączenia pod ziemią tych fortyfikacji. Przełom nastąpił po odnalezieniu zdjęcia Lufthansy z lat 20-tych z widocznym na nich wlotem do WYBUDOWANEJ jednak poterny.

Szerokość korytarza 1,55, wysokość.... , długość... - pracę w toku... :wink: :brake: :brake:

Pepo - Sob Paź 18, 2008 5:30 pm

Temat badań prowadzonych przez "Odkrywcę" na Górze Gradowej już został poruszony ( http://forum.dawnygdansk....p=105072#105072 ), więc będzie chyba najlepiej, jak Moderator scali niniejszy wątek z już istniejącym.

Pozostałości po wejściu do poterny zostały już dziś całkowicie odsłonięte, wykonano też odwiert na wale o głębokości w sumie 8,3 m. Na głębokości ok. 6 m. natrafiono na sklepienie, a po przebiciu go, już na tunel, który - przynajmniej w eksplorowanym fragmencie - jest pusty.

Po artykule z trojmiasto.pl ( http://www.trojmiasto.pl/...p?id_news=30069 ) mam jednak pewien niesmak. Przeinaczają trochę fakty i wywołują - trochę niepotrzebną - sensację (ja wiem, że to promocja, ale ... czy taka jest potrzebna?). Po pierwsze : mam jednak obiekcje przed używaniem pojęcia "gdańskie Forty". Ot, choć pewnie wszyscy zainteresowani wiedzą, w czym rzecz, to jednak teoretycznie jest to pojęcie niekonkretne. Już prościej, też ciekawie, a już na pewno poprawnie, byłoby powiedzieć "Fort Góry Gradowej", niech już będzie nawet "Fort Grodzisko" :wink:

Druga rzecz - po lekturze odnosi się wrażenie, że prace prowadzone wczoraj i dziś (oraz pierwszy rekonesans z września) zupełnie odkryły nową rzecz. Nie jest to do końca prawda. One potwierdziły przypuszczenia, które większość miała (bądź co bądź, prawie wszystkie naniesione na plany z Berlina-Dahlem obiekty i korytarze powstały, choć są to plany robione w fazie przedrealizacyjnej). Zdjęcia, które "Odkrywca" otrzymał, też były wcześniej znane. Trochę "podgrzano" atmosferę jedynie.

Po trzecie - znów się mogę czepiać - ale brak dziennikarskiej rzetelności. Z tego, co się orientuje, badań georadarem dziś (sobota) nie prowadzono. Prócz prac fizycznych :mrgreen: wpuszczono kamerę do tunelu poprzez wykonany, wspomniany wyżej odwiert.

Mam nadzieję, że pozostałe media (tvn24 oraz Radio Zet) postarają się lepiej (dziś emisje, nie wiem tylko, o której...).

Na koniec mały komentarz wyjaśniający: pozostałości po wejściu do poterny zostaną zabezpieczone poprzez...zasypanie ich. Na razie nie ma innej możliwości zabezpieczenia terenu. Do miejsca będzie można się łatwiej, niż poprzednio, dokopać, ale to i tak będzie wymagać sprzętu (zabezpieczenie przed amatorami przygód). Poza tym, jeśli będzie trzeba je ponownie zbadać, to wpierw należy wyciąć parę drzewek i...zabezpieczyć małe urwisko, które powstało przy okazji prac. Od wiosny ponownie się temat ruszy. Póki co pozostaje dokumentacja fotograficzna.

Kolejny, mały kamyczek do historii Fortu, został poruszony.

ruda - Wto Paź 21, 2008 8:16 am

Pepo, dzięki za tak obrazowy opis ! :==
Grzebanie w ziemi jest całkiem interesujące :wink:

Pepo napisał/a:
Zdjęcia z całego przedsięwzięcia załączę w poniedziałek lub wtorek.

:==

ruda - Pią Lis 28, 2008 3:22 pm

Zakończenie rewitalizacji Kaponiery Południowej na Górze Gradowej. Hewelianum - wielka atrakcja Trójmiasta - już gotowa

Cytat:
Gdańszczanin, piwowar, ale przede wszystkim wielki astronom o sokolim wzroku. Gołym okiem potrafił zobaczyć to, do czego inni potrzebowali lunety. Jan Heweliusz - to od jego nazwiska pochodzi nazwa jednej z największych atrakcji Trójmiasta - gdańskiego Hewelianum. Dziś oficjalnie zakończono jego rewitalizację. Od poniedziałku efekty prac będzie mógł obejrzeć każdy chętny.

Jeszcze parę lat temu na Grodzisku, gdzie przycupnęło Hewelianum, strach się było pokazać. Teraz teren znajdujący się nad dworcami PKP Gdańsk Główny i PKS, to jedno z najatrakcyjniejszych miejsc w Gdańsku. To niewątpliwy sukces i to na skalę międzynarodową, bo współczesność udało się połączyć z zabytkami.

Etap, który dzisiaj dobiega końca, związany jest z obiektem o nazwie: Kaponiera Południowa.

- W ciągu 18 miesięcy zrealizowano projekt, wartości 20 mln złotych - mówi Przemysław Piotr Guzow, dyrektor Hewelianum. - Odrestaurowano bezcenne zabytki, a w ich wnętrzach urządzono wystawę, składającą się z trzech zespołów. Pierwszy dotyczy zabytków - ich odbudowy i renowacji. Drugi, pod tytułem: Energia - Niebo - Słońce, zawiera ponad pół setki eksponatów umożliwiających samodzielne wykonywanie prób, doświadczeń, poznawania świata fizyki i astronomii. Trzeci ma związek z oszczędzaniem prądu i wykorzystywaniem odnawialnych źródeł energii.

Pieniądze na stworzenie Hewelianum pochodziły z funduszy Unii Europejskiej i budżetu Gdańska.

Leć Heliolotem

Wystawa Energia - Niebo - Słońce daje szansę poznawania niezwykłych zjawisk. Możemy sami wywołać fale tsunami, polecieć Heliolotem w Kosmos, a także posiedzieć sobie z Janem Heweliuszem w jego gabinecie, zrobić sobie z nim zdjęcie i wysłać je e-mailem...
Hewelianum można zwiedzać od poniedziałku (1.XII) w godz. 9-16. Bilety w cenie 7 złotych; bilet ulgowy kosztuje 5 złotych, a dla 4-osobowej rodziny - 15 zł.

Kazimierz Netka

Pepo - Nie Lis 30, 2008 8:05 pm

O, Dyrektor!
pumeks - Nie Lis 30, 2008 9:23 pm

A na pierwszym zdjęciu, we wnęce widać (bardzo słabo) model Świata Dysku na czterech słoniach stojących na skorupie Wielkiego A'Tuina pośród gwiazd....
Pepo - Pon Gru 01, 2008 11:15 am

pumeks napisał/a:
model Świata Dysku na czterech słoniach stojących na skorupie Wielkiego A'Tuina pośród gwiazd....

Może i nie powinienem do tego się przyznawać, ale to jest mój ulubiony model w całej Kaponierze Południowej :hihi:

Pumeks, a czy mi się przewidziało, czy byłeś na otwarciu Kaponiery w piątek..?

pumeks - Pon Gru 01, 2008 11:31 am

Byłem byłem... snułem się tu i tam czekając na odblokowanie bufetu i udając, że nie dostrzegam paru osób, które mi zalazły za skórę w trakcie realizacji inwestycji (ciebie to oczywiście nie dotyczy :mrgreen: )