|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Budynek w Parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu
Gneis - Wto Cze 17, 2008 6:37 pm Temat postu: Budynek w Parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu Witam
Jest to mój pierwszy post (po tym w dziale Powitania), a więc jeżeli walnąłem jakąś gafe w lokalizacji mojego wątku proszę o zrozumienie.
Klika dni temu wybrałem się z bratem na mały wypadzik rowerowy do Gdańska Przymorze z Gdyni. Najdalszy punkt o jaki zahaczyliśmy w Gdańsku był Park im. Ronalda Reagana.
Natknąłem się na konstrukcje, która swoją formą nic nie mówi o swojej dawnej funkcji.
Ktoś może wie jak stary jest budynek, jego dawne przeznaczenie itd. :?:
Uaktualniłem/poprawiłem
feyg - Sro Cze 18, 2008 8:29 am
Pierwsza mapka wprowadza w błąd bowiem chodzi ci o rejon pomiędzy ulicami Tysiąclecia a Pomorską. Na podstawie starych map wygląda na to że jest to obiekt zaznaczony na południe od "Erziehunganstalt Konradshammer"
Cytat: | MŁYN II
Młyn II istniał już w 1480 roku.
Początkowo był tu młyn zbożowy, potem tartak i kuźnica stali pracująca jeszcze w połowie XVII wieku, a nastepnie papiernia zniszczona w czasie wojny w 1734 roku.
W 1540 roku dotychczasowy dzierżawca sprzedał posiadłość rodzinie Conradi (rajcy Janowi Conradi).
W 1652 roku posiadłość przeszła w ręce burmistrza Ehlera.
Przy młynie powstał browar i rezydencja z parkiem.
W 1734 posiadłość spalili Kozacy.
Posiadłość na krótko (1735-1741) przejęła rodzina Blechowiczów, która odbudowała papiernię - czynną do 1830 roku.
Następnie na miejsce papierni powstała, czynna do 1880 roku, kuźnica.
W posiadłości Konradshammer czynnych było zresztą więcej młynów, ale dzisiaj pozostał tylko po nich staw, upust i zagłębienia po drugim stawie w przymorskim parku założonym jeszcze przez Fryderyka Ehlera a zrewaloryzowanym w 1995 roku.
Oprócz młynów w skład posiadłości wchodził także wspomniany park, ale przede wszystkim dworek zbudowany przez Conradich, a później odbudowywany po zniszczeniach przez kolejnych właścicieli (oprócz wymienionych powyżej należeli do nich w XVIII wieku - także: Karol Ludwik książe Szlezwiku-Holsztyna (1741-1746), rodzina Czapskich (bp Michał Czapski 1746-1756; potem bratanek bpa wraz z żoną - Izabelą Przebendowską) i Jan Augustyn Eckeln-Hülsen).
W 1830 roku w miejsce zamkniętej papierni powstała kuźnica stali - zlikwidowana po 1879 roku.
W 1887 roku ulokowano w rezydencji zakład wychowawczy "Pod Dobrym Pasterzem", a park otoczono murem.
Po 1945 roku z dawnego dworku pozostały tylko piwnice (przy ul. Pomorskiej 68 - obecnie stoi tam budynek należący do Wydziału Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego) oraz pawilon ogrodowy.
|
i oto on:
źródło
Gneis - Sro Cze 18, 2008 10:03 am
Czyli pawilon ogrodowy. A skąd masz takie źródła ??
Dzięki za pomoc.
feyg - Sro Cze 18, 2008 11:37 am
Gneisenau napisał/a: | Czyli pawilon ogrodowy. A skąd masz takie źródła ??
|
Tylko Google
P.S. Czy ktoś dysponuje dobrym skanem tej pocztówki ?
Wydaje mi się że u góry po lewej widać nasz "pawilon"
pumeks - Sro Cze 18, 2008 3:04 pm
Był sobie Gdańsk - Oliwa, Jelitkowo, s. 142-143
feyg - Sro Cze 18, 2008 6:28 pm
pumeks napisał/a: | Był sobie Gdańsk - Oliwa, Jelitkowo, s. 142-143 |
Zajrzałem, faktycznie poniżej lewej krawędzi "zakładowego" parku widać ten budynek.
BillyBoy - Sro Cze 18, 2008 10:18 pm Temat postu: Re: Budynek w Parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu
Gneisenau napisał/a: | Najdalszy punkt o jaki zahaczyliśmy w Gdańsku był Park im. Ronalda Reagana.
Natknąłem się na konstrukcje, która swoją formą nic nie mówi o swojej dawnej funkcji.
Ktoś może wie jak stary jest budynek, jego dawne przeznaczenie itd. :?: |
Interesujący Cię obiekt znajduje się raczej w Parku Tysiąclecia niż w Parku Reagana.
Nieco informacji o nim znajdziesz też w książce Sampa "Gdańskie dwory i pałace". O zabudowie Konradshammer było też trochę wspominane w tym wątku.
Gneis - Czw Cze 19, 2008 8:33 am Temat postu: Re: Budynek w Parku im. Ronalda Reagana na Przymorzu
BillyBoy napisał/a: | Gneisenau napisał/a: | Najdalszy punkt o jaki zahaczyliśmy w Gdańsku był Park im. Ronalda Reagana.
Ktoś może wie jak stary jest budynek, jego dawne przeznaczenie itd. :?: |
Interesujący Cię obiekt znajduje się raczej w Parku Tysiąclecia niż w Parku Reagana.
[/url] |
Już o tym wiem, ale wy edytować mojego postu nie mogę.
feyg - Pon Cze 23, 2008 12:19 pm
Znalazłem źródło potwierdzające że: w roku 1887 roku ulokowano w rezydencji zakład poprawczy:
budżet na rok budżetowy 1886/87, patrz str 27
|
|