Dawny Gdańsk

Napisy - Jaśkowa 39 - DARZ BÓR

grzechuu - Pią Maj 30, 2008 2:48 am
Temat postu: Jaśkowa 39 - DARZ BÓR
Furya mi przypadkowo rozwikłała zagwozdkę (co za Arzbor?) :)

napis trochę inny - chyba dość współczesny - czy może ktoś wie od kiedy on tam?

Krzysztof - Sob Maj 31, 2008 2:04 pm

To "mój domek" :wink: Mieszkałem w nim od 48 do 59 roku, a Ojciec był "Kierownikiem Zarządu Lasów Komunalnych Miasta Gdańska". Mieszkanie było służbowe. Na parterze były 3 pokoje, kuchnia i łazienka. Z łazienki (dużej) prowadziły schody :rwie_wlosy: do pokoju mansardowego na piętrze i dwóch stryszków po bokach. Na parterze pokój środkowy był największy i z werandą. Na tej werandzie, początkowo mieściło się biuro oddzielone od salonu szafami. Wejście do biura było od strony ogrodu dla pracowników i interesantów, oraz pomiędzy szafami dla Ojca. Nie było to najlepsze rozwiązanie bo weranda ta była jedynym źródłem światła dla salonu i później wybito otwór drzwiowy (też od strony ogrodu) do jednego z bocznych pokoi i tam przeniesiono biuro. Po zmianie na stanowisku kierownika musieliśmy przenieść się die indziej, a mieszkanie przeją następca Ojca. Już po 59 r. dla potrzeb biura wybudowano pawilon na podwórzu pod lasem i podczas remontu dachu utworzono ten napis z dachówek.
Dom był częściowo podpiwniczony (w 1/3). Piwnica składała się z trzech pomieszczeń w amfiladzie. Trzecia część to mała piwniczka na węgiel. Druga to prawie wyłącznie korytarzyk do tej trzeciej, ale tu było prawdopodobnie miejsce straceń. Na drzwiach pomiędzy pierwszą i drugą piwnicą starannie wyrysowana była czaszka nad skrzyżowanymi piszczelami, a drugi taki symbol narysowany był na tynku ściany kończącej środkową piwniczkę. Tam też na tynku, na wysokości głowy było kilka dziur po kulach (?).

grzechuu - Sob Maj 31, 2008 3:07 pm

:wow: No to się nazywa odpowiedź, dziękuję! :)

A przy okazji - czy wiesz może w którym roku zmieniono numerację na Jaśkowej? I jaki numer wcześniej miał ten domek - 18? 18 z literą?

(Chyba w PANie mają jakąś mapę z taką numeracją, ale ciągle jakoś czasu za mało żeby się wybrać :II może w wakacje)

Krzysztof - Nie Cze 01, 2008 5:38 pm

grzechuu napisał/a:
w którym roku zmieniono numerację na Jaśkowej

Dobre kilka (kilkanaście) po moim opuszczeniu go.
grzechuu napisał/a:
jaki numer wcześniej miał ten domek

18a
Tabliczka z tym numerem jeszcze wisi na domu. Jest na ścianie werandy w prawo i w górę od okien :P

grzechuu - Nie Cze 01, 2008 7:17 pm

i to jest piękne na Jaśkowej :) będę musiał się przypatrzeć (inne 4 domy z nową i starą numeracją wypatrzyłem)