|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gedanistyka i historia Trójmiasta. Studium Podyplomowe na UG
Ohra Pro Nobis - Czw Mar 13, 2008 7:02 pm Temat postu: Gedanistyka i historia Trójmiasta. Studium Podyplomowe na UG Wiadomość z dzisiejszego dnia. Rada Wydziały Fil-Hist. przegłosowała powstanie od roku akademickiego 2008/2006 studium podyplomowego "Gedanistyka i historia Trójmiasta".
Zajęcia będą odbywały się w formie wykładów oraz zajęć w terenie. Zakres tematyczny zajęć będzie obejmował miedzy innymi: archeologię, przekrojową historię i architekturę. Płatność, jeżeli dobrze usłyszałem to 2800 zł za 2 semestry łącznie (czyli po 1400 zł na semestr).
To jak na razie informacje, które posiadam. Nic więcej nie wiem o szczegółach, jak i oczywiście o tym, jaki będzie poziom zajęć i wymagania wykładowców Jednakże, jeżeli byliby zainteresowani to mogę popytać. Ewentualnie niedługo też powinna znaleźć się jakaś informacja na stronach UG.
Pozdro.
Hochstriess - Czw Mar 13, 2008 7:41 pm
Gdyby udało mi się do tego czasu wrócić do Domu, to chętnie bym postudiowała.
Sabaoth - Czw Mar 13, 2008 8:09 pm
Ciekawe, jak bardzo tendencyjnie przedstawiona będzie historia
knovak - Czw Mar 13, 2008 8:22 pm
Wiesz Sabaoth, akurat na historii UG są kompetentni i rzetelni historycy znający sie na Gdańsku, więc może tym razem byś przyhamował - zwłaszcza że poza informacją Ohry nie wiesz NIC na temat tego studium
Chyba że pomyliłeś UG z tzw. Wyższą Szkołą Komunikacji Społecznej i Mediów w Toruniu, wówczas przepraszam...
Mikołaj - Czw Mar 13, 2008 8:28 pm
Cytat: | Ciekawe, jak bardzo tendencyjnie przedstawiona będzie historia |
też się obawaiam proniemieckich rewizjonistów
Giovanni - Pią Mar 14, 2008 9:38 am
Może będzie się tam można czegoś dowiedzieć o tzm jak policja WMG bronia obywateli gdanskich przed SA!!!
Ponury2 - Sob Mar 15, 2008 3:10 pm
lub przed polskimi listonoszami
Odnośnie kierunku - fajny pomysł. Tylko że praktycznie po takim kierunku pracy i tak żadnej bez znajomości
princessita - Sob Mar 15, 2008 4:13 pm
Ciekawe i interesujące, ale co po takim kierunku się uzyskuje( oprócz wiedzy) i właśnie gdzie można pracować po takim studium??? Ciekawa jestem programu.
Ponury2 - Sob Mar 15, 2008 4:53 pm
Gdzie się pracuje? Nigdzie Bezrobocie i ewentualnie zmywak w Londynie
bassa - Sob Mar 15, 2008 4:55 pm
Nadzwyczaj by było miło, gdyby wszyscy zawodowi zarządcy nieruchomości i obiektów mieli pojęcie o przepisach konserwatorskich, wartości kulturowej a nie tylko kosztorysowo-remontowej tego, czym -nader beztrosko często i nieodwracalnie -dysponują... Także dysponują w imieniu wspólnot mieszkaniowych, czyli pryw. współwłascicieli, którzy nie chca sie wstydzić za swojego zarzadcę...
A wydawcy? A architekci-urbaniści ???A pracownicy www.mdk.gda.pl ??? a -radni????
Akurat Trójmiasto bardzo trudne, brak centrum miast...długa kiszka...
No, chyba że za centrum -uznać Wrzeszcz !!!
Giovanni - Sob Mar 15, 2008 5:04 pm
przepraszam za zboczenie z tematu ale...
Cytat: | Gdzie się pracuje? Nigdzie Bezrobocie i ewentualnie zmywak w Londynie |
Przesada - w 3mieście to trzeba chcieć być bezrobotnym (wiem, bo pracy ostatnio szukałem 1 dzień), a zmywak w wyspach już się nieopłaca (naszczęście)
a wracając do tematu to na wykłady z omawianego kierunku z przyjemnością bym sobie pochodził!
Ponury2 - Sob Mar 15, 2008 5:40 pm
bassa napisał/a: | Nadzwyczaj by było miło, gdyby wszyscy zawodowi zarządcy nieruchomości i obiektów mieli pojęcie o przepisach konserwatorskich, wartości kulturowej a nie tylko kosztorysowo-remontowej tego, czym -nader beztrosko często i nieodwracalnie -dysponują... Także dysponują w imieniu wspólnot mieszkaniowych, czyli pryw. współwłascicieli, którzy nie chca sie wstydzić za swojego zarzadcę...
A wydawcy? A architekci-urbaniści ???A pracownicy www.mdk.gda.pl ??? a -radni????
Akurat Trójmiasto bardzo trudne, brak centrum miast...długa kiszka...
No, chyba że za centrum -uznać Wrzeszcz !!! |
Czy mógłbyś napisać to po polsku? Nie bardzo wiadomo o co tak naprawdę tobie chodzi
princessita - Sob Mar 15, 2008 6:04 pm
W Trójmieście łatwo znaleść pracę jak ktoś chce być budowlańcem albo naprawiać zepsute lodówki albo sprzedawać lodówki to tak maaase pracy po co komu nauczyciele czy ludzie którzy są naukowcami czy pracują w sferze kulturalnej. A zmywak to ja mam w domu nie potrzeba go szukać w dalekiej Anglii.
A bassa chyba miała na myśli to, że takie studia może by pomogły tym co decydują o tym ile dać i na jakie budynki zabytkowe czy nie, no i żeby nie robili chały tylko się czymś wykazali (wiedza). Moim zdaniem to każdy bez studiów może sam się kształcić w tym aby poznawać swoją kulturę rejonu, gdzie mieszka. Do tego są biblioteki, szkoły, zabytki, muzea, nie licząc inne instytucje, tylko trzeba chcieć ( to jak w przypadku "szukania tej pracy).
Ja mam tylko pytanie kto wymyślił nazwę dla takich studiów
knovak - Sob Mar 15, 2008 6:25 pm
Obawiam się, że wszelkie studia humanistyczne (a zwłaszcza historyczne), są dla hobbystów którzy mają albo bogatych rodziców albo zapasy z giełdy. Bo nawet jeśli jest dla nich praca w zawodzie, to za pensję na którą przysłowiowy hydraulik (i to z tych gorszych, którzy nie pojechali na wyspy) spojrzałby jedynie z politowaniem.
Oczywiście po takich studiach można też zająć się czymś innym (np. szeroko rozumianą turystyką )
Nazwa - trochę potworek językowy, ale jak inaczej oddać to, czym to studium ma się zajmować?
bassa - Nie Mar 16, 2008 10:35 am
Ponury - oczywiście, że miałam na myśli te elewacje bez ładu i składu, ocieplenia i remonty instalacji wewnątrz np. robienie łazienek BEZ uruchamiania wentylacji , bez dobudowy przewodów w calej kamienicy na przykład...plus -czasem wręcz koszmarne okna z PCV -każde inne !!! Blachodachówke na dachach 100-letnich kamienic i milion takich kwiatków, które wynikają z marcowych zebrań wspólnot mieszkaniowych :z reguły taka wspólnota wspólwłaścicieli dysponuje co roku funduszem remontowym ok 15 tys zł oraz szansą kredytu bez oprocentowania z Urz Miej Gdansk(nie z banku!)-średni koszt wymiany pokrycia dachowego to ok.60 tys a ocieplenie i kolor tynk na elewacji- 200 zl mkw. x np 100 mkw...
A zarządca na takie zebranie przygotowuje propozycje wydania tej kwoty-czyli niejako sugeruje co i jak zdecydować i podpisać...i wydać ! A jemu sie potem chce-albo nie-przypilnować np. koloru elewacji czy nieskuwania detali...
danziger - Nie Mar 16, 2008 10:17 pm
Nie wiadomo jak ten temat wymoderować, bo zboczył na wszystkie strony.
Proszę więc tylko o trzymanie sie tematu wątku i nie zbaczanie na tematy takie jak kwestia bezrobocia, rewizjonizm, czy zarządzanie nieruchomościami...
bassa - Pon Mar 17, 2008 2:58 pm
Może go zewrzeć pytaniem z czego konkretnie wykłady-ćwiczenia-praktyki by się przydały??? Bo też mam uczucie, że to nie Studium Podyplomowe jest potrzebne, jeno więcej- mówiąc wręcz- uczelnia międzynarodowa... a magisteria w specjalności -publicysta kulturalny-inicjator ...:OO
http://www.rzygacz.webd.p...id=44,0,0,1,0,0
knovak - Pon Mar 17, 2008 8:24 pm
Hmmm, a może najpierw zadać pytanie, kogo to studium ma właściwie kształcić? Historyków Gdańska i regionu czy "inicjatorów" od blokowania blachodachówek? Bo w tej drugiej sprawie wydaje mi sie, że powinno się raczej dopilnować procedur i przepisów a nie dokształcać zarządców.
Co do "zboczenia" w kierunku bezrobotnym - wydaje mi się że jest jak najbardziej we właściwym miejscu, toć to ważne ytanie: czy z nauki na tym studium jest możliwe zarobienie na kawałek codziennego chleba?
Gdynka - Sob Cze 28, 2008 1:15 pm Temat postu: Gedanistyka na UG Gedanistyka na UG: Gdańsk dla dociekliwych
Cytat: | W ramach podyplomowych studiów na Uniwersytecie Gdańskim już od października będzie się można uczyć o... Gdańsku. Uczelnia otwiera interdyscyplinarne, podyplomowe studia na kierunku gedanistyka.
- Studium jest roczne. To właściwie oferta uzupełniająca wiedzę kierowana do rozmaitych środowisk, na przykład zawodowych. Skorzystać z niej mogą nauczyciele klas starszych, na przykład geografii, czy historii i jako element rozwoju zawodowego dla środowisk przewodników krajoznawczych – mówi dr Sławomir Kościelak, kierownik nowych studiów podyplomowych. - To, co można na gorąco przekazać słuchaczom, nie zawsze zdążyło się już znaleźć w książkach.
Studiami powinni być zainteresowani wszyscy miłośnicy Gdańska, a także "zawodowcy": pracownicy muzeów, dziennikarze, przewodnicy.
Czy propozycja wzbudzi zainteresowanie słuchaczy? - Wykłady o Gdańsku, organizowane w Domu Uphagena cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Ich uczestnicy zapewne zainteresują się naszą ofertą - przekonuje dr Kościelak. .
Program zajęć obejmie historię Gdańska z elementami archeologii, wykłady z dziedziny kultury: materialnej, teatralnej, literackiej.
- W skali kraju nie jesteśmy pionierami. Wzorowaliśmy się na Uniwersytecie Warszawskim, gdzie sprawdził się pomysł wprowadzenia kierunku varsavianistyka. Pomysł na otworzenie studium podyplomowego gedanistyki zrodził się w grudniu, a w kwietniu zaakceptował go senat uczelni – opowiada dr Kościelak.
Póki co gedanistyka funkcjonowała będzie jako studium podyplomowe. Jednak w związku z planowanym wyodrębnieniem Wydziału Historii, może się ona stać specjalizacją w ramach tego kierunku.
Trwa już akcja promocyjna, zapisy będą trwały do września. Warunkiem przyjęcia jest ukończenie studiów licencjackich lub magisterskich, niekoniecznie na kierunku humanistycznym. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Zajęcia będą odbywać się w weekendy. Przygotowano miejsca dla 50 uczestników i program zajęć na 240 godzin. Opłata za semestr studiów to 1400 zł.
mr |
i jeszcze ze strony UG
Cytat: | Charakterystyka:
Studium jest dwusemestralne, prowadzone w trybie zaocznym, w formie wykładów teoretycznych i zajęć w terenie. Zajęcia na zjazdach odbywać się będą w soboty do południa
i wczesnym popołudniem. Niektóre z prezentacji w terenie - w niedziele. Treść zajęć dzieli się na dwa bloki tematyczne. Pierwszy z bloków skupia się na dziejach Gdańska (i najbliższych jego okolic) w ujęciu chronologicznym: od czasów najdawniejszych, poprzez średniowiecze, epokę nowożytną do czasów najnowszych. Drugi w ujęciu problemowym pokazuje wybrane aspekty kulturowego dziedzictwa Gdańska i eksponuje jego miejsce na mapie Polski i Europy. Na zakończenie każdego z semestrów następuje zaliczenie w formie egzaminu pisemnego z tematyki wykładów.
Program:
W ramach wykładów, wzbogaconych o stosowne prezentacje, przedstawione zostaną zagadnienia z zakresu archeologii, dziejów miasta we wczesnym i późnym średniowieczu, kultury materialnej i historii nowożytnego emporium. Wykłady obejmą także dzieje Gdańska XIX wieku, problematykę Wolnego Miasta i okres PRL-u. Osobno omówione zostaną: kultura literacka i teatralna Gdańska, stosunki wyznaniowe, architektura sakralna, przemysłowa i militarna, malarstwo, rzeźba, rzemiosło artystyczne. W przypadku trzech ostatnich tematów wyeksponowana zostanie epoka, w której Gdańsk zaliczał się do najważniejszych ośrodków gospodarczych i kulturalnych w tej części Europy. Nie zabraknie miejsca dla dziejów współtworzących Aglomerację Trójmiejską Gdyni i Sopotu. Dobór kadry naukowej zapewni zapoznanie się z najświeższymi odkryciami we wszystkich dziedzinach tyczących historii i kultury tego szczególnego miejsca. |
|
|