Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - stacje transformatorowe, trafostacje (czy jak to się nazywa)

grzechuu - Sob Lut 16, 2008 8:10 pm
Temat postu: stacje transformatorowe, trafostacje (czy jak to się nazywa)
Temat trochę wynikł ze wspomnień o tej przy Słowackiego przy wiadukcie w rozmowach o Niedźwiedniku

No więc ja mam jeszcze takie 2 foty z Piekliska i Zakoniczyna. Wiem że jeszcze jest w środku Szadółek no i podlinkowuję zdjęcie z Polanek od PiotraJ i z podgdańskiego Otomina z innej stronki -> OTOMIN TUTAJ

I nasuwają mi się przy okazji pytania
1) Znacie może jeszcze jakieś z Gdańska albo pamiętacie gdzie były?
2) Ich kształty były tak dowolne czy to jakaś zależność od czasu/miejsca?

villaoliva - Sob Lut 16, 2008 8:14 pm

Świetny temat :==
Kojarzę stojącą do dziś na parkingu przed cmentarzem na Malczewskiego w Sopocie.

swiss - Sob Lut 16, 2008 8:24 pm

Święty Wojciech
grzechuu - Sob Lut 16, 2008 8:38 pm

Transportowcy się zabezpieczyli :P Dla dociekliwych pozostaje szukanie na http://transport.wroc.biz/ wśród zdjęć ZKM-owych autobusów nr 2040 lub 2506 albo wycieczka do Otomina.

A do Szadółek się powoli wybieram, to zrobię jakieś krzywe foto, ale to jak śnieg zniknie :wink:

feyg - Sob Lut 16, 2008 8:38 pm

villaoliva napisał/a:
Świetny temat :==
Kojarzę stojącą do dziś na parkingu przed cmentarzem na Malczewskiego w Sopocie.

A ja codziennie widuję z okien SKM-ki wieżę za przystankiem Gdańsk Politechnika (jadąc w kierunku Stoczni). Znajduję się tuż przy nasypie kolejowym i wygląda na nieczynną względnie zasilaną kablem podziemnym.

P.S. w necie znalazłem ładną wieżę z Borzechowa:

źródło

Sabaoth - Sob Lut 16, 2008 11:07 pm

Jeszcze jedna jest przy Łódzkiej przy samym wyjeździe ze starego Ujeściska.
kwidzin - Sob Lut 16, 2008 11:24 pm

Na Olszynce są przynajmniej dwa (ul. Modra i Zawodzie). A teraz Łódzka:
villaoliva - Nie Lut 17, 2008 12:32 am

Oliwa, ul. Kościerska przy boisku im. Mamuszki
grzechuu - Nie Lut 17, 2008 2:53 am

Tak jakoś rzuciłem tematem, aż się nie spodziewałem, że ich tyle jeszcze stoi. 8O Oliwską to teraz sobie przypomniałem, jeszcze mi jakaś chodzi po głowie :hmmm:
Mikołaj - Nie Lut 17, 2008 2:55 am

przy Piastenstrasse też jest, niestety nie dysponuję odpowiednią dokumentacją ikonograficzną
villaoliva - Nie Lut 17, 2008 3:09 am

Mikołaj napisał/a:
przy Piastenstrasse też jest, niestety nie dysponuję odpowiednią dokumentacją ikonograficzną

I to ostro ostrzelany.

villaoliva - Nie Lut 17, 2008 1:26 pm
Temat postu: Otomin
grzechuu napisał/a:
Transportowcy się zabezpieczyli :P Dla dociekliwych pozostaje szukanie na http://transport.wroc.biz/ wśród zdjęć ZKM-owych autobusów nr 2040 lub 2506 albo wycieczka do Otomina.

Rok temu gdy zrobiłem to zdjęcie stacja nie miała dachu.
Więc nie wiem czy nadal istnieje.

grzechuu - Nie Lut 17, 2008 4:38 pm

Trudno powiedzieć, bo te dwa zdjęcia o których wspominałem muszą być starsze. Widać na nich, że dach jest w nienajlepszym stanie.
boxlpio - Nie Lut 17, 2008 5:27 pm

Ta fotka z Oliwy była forum Dawny Gdańsk.
Byłbym wdzięczny o rozpoznanie czy dobrze sobie kojarzę że to budynek stacji transformatorowej w okolicy Parku Oliwskiego przy Grunwaldzkiej ?.

Krzysztof_A - Nie Lut 17, 2008 9:35 pm

Witam,

Miałem okazsję dziś pstryknąć kilka fotek w Otominie. Przy okazji przesyłam jedną z Sulmina - ta trochę niewyraźna, ale moja lepsza połowa jest nieco niecierpliwa i zostawiłaby mnie tam na pastwę losu gdybym oddalił się zbytnio od auta :)

Większe rozdzielczości tu:
Otomin 1
Otomin 2
Sulmin

Danzigerek - Pon Lut 18, 2008 9:57 pm

Taka trafostacja stoi jak pamiętam
niedaleko żukowa
jak się wyjeżdża z drogi na Rębiechowo

turecki - Wto Lut 19, 2008 8:10 pm

oto Otomin po zdjęciu dachu....i przed!
Małgosia - Sro Lut 20, 2008 5:54 pm

Oby nie okazało się, że działa tu ta sama zasada, co w Anglii za Henryka VIII - nie trzeba było burzyć opactw, wystarczyło zdjąć dach, a resztę załatwił czas... :II
villaoliva - Sro Lut 20, 2008 8:18 pm

Co komu przeszkadzał tam dach :evil:

Mikołaj napisał/a:

Dziś szukałem... i nie znalazłem.
Chyba już nie istnieje :hmmm:

Łukasz - Sro Lut 20, 2008 9:39 pm

Sądzisz, że wyburzyli? Wydawało mi się, że zrobiłem jej zdjęcie, ale nie mogę znaleźć, więc chyba jednak nie. To było może ze dwa miesiące temu jak tam byłem i się jej przyglądałem, więc całkiem niedawno...
jayms - Sro Lut 20, 2008 9:50 pm

villaoliva napisał/a:
Co komu przeszkadzał tam dach :evil:

Mikołaj napisał/a:

Dziś szukałem... i nie znalazłem.
Chyba już nie istnieje :hmmm:

A więc jednak jej nie ma.Dzisiaj chyba ze trzy razy objechałem Piastowską,ale trfostacji nie znalazłem.Myslałem już że oślepłem na stare lata,ale jak widać została rozebrana. :II

villaoliva - Czw Lut 21, 2008 12:35 am

Miałem to samo.
Trzy razy tam i z powrotem.

fritzek - Pon Lut 25, 2008 3:37 pm

Trafostacja w Warzywodzie przy ul. Oliwskiej. To żółtawe, betonowe coś zostało dobudowane i mieścił się tam...szalet :wow: A TR T1541 działa do dzisiaj. Całkiem ładny budyneczek to był.
pumeks - Pon Lut 25, 2008 4:23 pm

fritzek napisał/a:
Trafostacja w Warzywodzie przy ul. Oliwskiej. To żółtawe, betonowe coś zostało dobudowane i mieścił się tam...szalet :wow: A TR T1541 działa do dzisiaj. Całkiem ładny budyneczek to był.

A wiesz, my kiedyś się z koleżanką małżonką interesowaliśmy historią tego obiektu i coś nawet znaleźliśmy, muszę w domu odgrzebać... A na moje oko to raczej trafo ma nowocześniejszą bryłę niż ta drugą część, więc to chyba ono zostało dobudowane, nie odwrotnie :hmmm:

fritzek - Pon Lut 25, 2008 4:48 pm

Ooo, to jak będziesz miał chwilę to pogrzeb w archiwum. Ja też rzuciłam temat na forum dzielnicy, zresztą tam się kiedyś spotkałam z opinią, że szalet to dobudówka. A może wiesz, co stało tuż obok? Na trawniku jest fundament, postument (?) na planie prostokąta z cegły.
:D

villaoliva - Pon Lut 25, 2008 9:02 pm

To rzeczywiście wygląda jak budynek budowany w 3 atapach.
Krzysztof_A - Pon Lut 25, 2008 11:25 pm

tak szperam w pamięci i zastanawiam się, czy nie było Transfostacji na Szadółkach... Wydaje mi się, że tak. Pomimo że mieszkam niedaleko, jakoś nie jest mi tam po drodze, dlatego nie sprawdziłem tego jeszcze.

Poniżej zamieszczam zdjecie jakie znalazłem w Sieci (http://szadolki.w.interia.pl)

grzechuu - Pon Lut 25, 2008 11:53 pm

była była :) (widać ją wyraźnie na zdjęciu, które też kiedyś było na stronie "transportowej" ale teraz zostało usunięte)

wybieram się tam powoli, ale ciągle czasu mało...
a jak jej już nie ma, a ktoś potrzebuje, to na privie mogę tamto podesłać, bo w zasobach komuterowych mam ;)

fritzek - Wto Lut 26, 2008 6:22 pm

I jeszcze jedna trafka z Oliwskiej w Warzywodzie, vis a vis koszar. Paskudny tynk odpada płatami.
jayms - Wto Lut 26, 2008 8:31 pm

Kilka miesięcy temu rozebrano trafostację na rogu ulic Wyspiańskiego i Waryńskiego. Jej zdjęcia niestety gdzieś mi przepadły :???: :II
pumeks - Sro Lut 27, 2008 10:15 am

fritzek napisał/a:
Ooo, to jak będziesz miał chwilę to pogrzeb w archiwum. Ja też rzuciłam temat na forum dzielnicy, zresztą tam się kiedyś spotkałam z opinią, że szalet to dobudówka. A może wiesz, co stało tuż obok? Na trawniku jest fundament, postument (?) na planie prostokąta z cegły.

Właściwie wypadłoby iść z tym do osobnego wątku :hmmm:

fritzek - Sro Lut 27, 2008 4:52 pm

:== Serdeczne dzięki!
Czyli jednak pierwotnie też był to szalet. Żeby tak gdzieś trafić na zdjęcia warzywodzkiego Labiryntu... Skoro to było piękne, reprezentacyjne dla dzielnicy miejsce, to powinno zostać uwiecznione np. na pocztówce.

turecki - Sro Lut 27, 2008 6:20 pm

myślę,że koledzy się nie pogniewają... ;) w Kowalach,Ujeścisko,
grzechuu - Sob Mar 01, 2008 12:20 am

do "trafo" na przystanku SKM Politechnika dotarłem :)
też trochę inna

jayms - Sob Mar 01, 2008 2:07 pm

Rzucająca się w oczy trafostacja z Oliwy. :hihi:
villaoliva - Sob Mar 01, 2008 6:55 pm

Tak bardzo, że aż jej nie "widziałem" :==
turecki - Sob Mar 01, 2008 7:30 pm

a tu trafostacja wspomniana wcześniej....droga do Żukowa na wylocie Słowackiego...
Łukasz - Nie Mar 09, 2008 9:03 pm

Szadółki.
fritzek - Nie Kwi 06, 2008 3:26 pm

Trafo wspomniane przez kwidzin. Ul. Modra na Olszynce. A w zasadzie skorupa.
fritzek - Nie Kwi 06, 2008 3:54 pm

Róg Marynarki Polskiej i Wielopole.
wooold - Nie Kwi 06, 2008 4:00 pm
Temat postu: trafo
Pamiętam taką wieżę z transformatorem na ul . Wałowej --stała niedaleko ulicy zaraz za spalonym kinem Motława (jesli dobrze pamiętam ok. 1972-1975 roku była już nieczynna-odłączona od sieci i wybebeszona z osprzetu elektrycznego)-----była miejscem zabaw okolicznej dzieciarni---w środku było pięterko , wejście na górny poziom metalową drabinką --bawiliśmy sie tam często oczywiście w jakąś "wojenkę" ----teraz chyba w tym miejscu stoi nowy budynek dyrekcji gazowni ---może ktoś ma jakies zdjęcia z tamtej okolicy?
grzechuu - Nie Kwi 06, 2008 5:19 pm
Temat postu: Re: trafo
fritzek napisał/a:
Trafo? A to nie jest czasem drzewo? :P

wooold napisał/a:
Pamiętam taką wieżę z transformatorem na ul . Wałowej --stała niedaleko ulicy zaraz za spalonym kinem Motława (jesli dobrze pamiętam ok. 1972-1975 roku była już nieczynna-odłączona od sieci i wybebeszona z osprzetu elektrycznego)-----była miejscem zabaw okolicznej dzieciarni---w środku było pięterko , wejście na górny poziom metalową drabinką --bawiliśmy sie tam często oczywiście w jakąś "wojenkę" ----teraz chyba w tym miejscu stoi nowy budynek dyrekcji gazowni ---może ktoś ma jakies zdjęcia z tamtej okolicy?

Przedwojenne zdjęcie lotnicze okolicy jest tu http://www.forum.dawnygda...p?p=95429#95429 ale chyba nie da się jej na nim wypatrzeć.

fritzek - Nie Kwi 06, 2008 6:06 pm
Temat postu: Re: trafo
grzechuu napisał/a:
fritzek napisał/a:
Trafo? A to nie jest czasem drzewo? :P

Zdecydowanie. I to złe drzewo. Czerep niby gałęzisty zwykły, za to pień murowany, opancerzony - oczy nos i 5 zębów :haha:

feyg - Nie Kwi 06, 2008 7:30 pm

Zagraniczna "modernistyczna" wieża z Gdyni Małego Kacka (ul. Kurpiowska) świeżo po remoncie...
jayms - Nie Sty 31, 2010 4:50 pm

"Trafo" z Wyspy Sobieszewskiej.
dandola - Nie Sty 31, 2010 7:10 pm

Jeśli można to przedstawię transformator z Pruszcza z ulicy Sikorskiego (to okolice Gdańska, niegdyś Vorstadt Danzig)
jayms - Pon Maj 17, 2010 7:01 pm

Nieczynna trafostacja z ulicy Na Ostrowiu.
dandola - Pon Maj 17, 2010 7:18 pm

Wiekowa (?) Pytam, bo spotkałem na starych niektórych transformatorach daty budowy.
jayms - Pon Maj 17, 2010 7:21 pm

dandola napisał/a:
Wiekowa (?)

Tego nie wiem,ale wygląda prawie tak samo jak ta ze zdjęcia Fritzka na poprzedniej stronnie.