|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nie-dawny Gdańsk - Gdzie to, co to (nie dawny GD)
Roman - Sob Gru 15, 2007 12:03 am Temat postu: Kolejka waskotorowa na Przymorzu Kto wie gdzie i kiedy wykonana zostala ta fotka ?
Sabaoth - Sob Gru 15, 2007 10:40 am
Lata 60. lub 70. tak mi się wydaje.
roland - Sob Gru 15, 2007 12:21 pm
Wydaje mi się, że lata 70-te. Zdjęcie wykonano na rogu ul Chłopskiej i Śląskiej..
Budynek w tle to Chłopska 14. Pamiętam w tym miejscu był zakład prefabrykacji "Wielkiej Płyty"
Roman - Sob Gru 15, 2007 12:27 pm
Tak, zgadza sie. Fotka zrobiona zostala we wrzesniu 1972 r. Czy ktos moze ma jeszcze jakies fotki dotyczace tej kolejki lub pamieta inne szczegoly ?
Sabaoth - Sob Gru 15, 2007 12:54 pm
Ja pamiętam tory kolejowe w okolicy pasa startowego na Zaspie, na których stały wagoniki i lokomotywy. Zachodziłem tam jako dzieciak poskakać po wagonikach, było to mniej więcej w połowie lat siedemdziesiątych, może bliżej końca.
feyg - Sob Gru 15, 2007 2:11 pm
Jeszcze kilka lat temu odcinek toru tej kolei istniał na łuku ul. Czarny Dwór tuż przy skrzyżowaniu z ul. Dąbrowszczaków i Obrońców Wybrzeża. Z kolei chyba do dziś zachowały się zabetonowane resztki torów przy nieczynnej osiedlowej kotłowni przy ul Dąbrowszczaków (pomiędzy ulicami Pomorską i Jagiellońską). Prawdopodobnie służyły do transportu węgla z placu składowego do budynku kotłowni.
Roman - Sob Gru 15, 2007 2:50 pm
Tak, na tym przejezdzie najdluzej istnial tor tej chyba ostatniej (?) waskotorowki w Gdansku. Pamietam ze czesc torow byla przenosna ale istniala tez tzw. Stammstrecke ktorej nie zmieniano i funkcjonowala chyba najdluzej. Czy ktos pokusilby sie odtworzyc na planie miasta jak biegly te tory ?
fazi - Sro Gru 19, 2007 9:19 am
Sabaoth napisał/a: | Ja pamiętam tory kolejowe w okolicy pasa startowego na Zaspie, na których stały wagoniki i lokomotywy. Zachodziłem tam jako dzieciak poskakać po wagonikach, było to mniej więcej w połowie lat siedemdziesiątych, może bliżej końca. |
Hi hi, to razem skakaliśmy po tych wagonikach ,tylko że ja podczas wypraw harcerskich
Z tych wypraw pamiętam jeszcze łażenie po ruinach budynku pozostałego po lotnisku (takim w biało-czerwone pasy) ale nie wiem do czego on służył.
Seeburg - Sro Gru 19, 2007 4:53 pm
feyg napisał/a: | przy nieczynnej osiedlowej kotłowni przy ul Dąbrowszczaków (pomiędzy ulicami Pomorską i Jagiellońską). Prawdopodobnie służyły do transportu węgla z placu składowego do budynku kotłowni. |
Nie pomyliłeś nazw ulic ?? Chyba chodziło Ci o Chłopską .
feyg - Czw Gru 20, 2007 2:39 am
Chodziło mi o to
miejsce. ślady toru giną pod betonowym ogrodzeniem parkingu.
Seeburg - Czw Gru 20, 2007 5:43 pm
Wszystko jasne. Dziękuję. To jest między Piastowską a Jagiellońską. Widziałem te tory. O ile dobrze pamiętam, służyły one wąskotorówce wykonanej na potrzeby budowy całego osiedla. Pamiętam obrazy tej kolejki z dzieciństwa, ale bardzo niestety zamazane. Ta ul. Pomorska w Twoim poście trochę mnie zgubiła, bo tam też jest nieczynna kotłownia (róg Chłopskiej), ale chyba bez torów .
Roman - Czw Gru 20, 2007 8:29 pm
To troche nie tak panowie. Kolejka waskotorowa przy kotlowni miedzy ul. Piastowska i Jagiellonska miala szerokosc toru 600 mm i sluzyla wylacznie kotlowni. Byly to wozki napedzane sila miesni ludzkich pchane w latach swietnosci po dosc rozbudowanym ukladzie torowym na terenie skladowiska wegla. Kolejka do przewozu prefabrykatow to juz "porzadna" kolej o przeswicie toru 750 mm z napedem lokomotywek spalinowych. Powstala gdzies ok. 1964/5 r. gdy na Przymorze wkroczyla budowa domow na wielka skale, najpierw w okolicach dawnej ul. Lumumby. Potem siec torow, wraz z budujacym sie osiedlem, rozrastala sie by ok. 1975/6 r. (gdy na dobre ruszyla Fabryka Domow w Kokoszkach) zakonczyc swoj zywot na Zaspie. Pamietam kulawego dozorce pierwszej bazy kolejki przy ul Lumumby ktory z uporem maniaka przeganial dzieciaki ktore uwielbialy nielegalne podroze kolejka. Poniewaz teren nie we wszystkich miejscach byl rowny wiec kilkunastoletnie chlystki wykorzystywaly ten fakt i ukradkiem, zazwyczaj poznym popoludniem lub w niedziele rozpedzali wagoniki i probowali zakosztowac przejazdzki ! [/fade][/list][/code]
Seeburg - Czw Gru 20, 2007 11:28 pm
Roman, czy masz może więcej zdjęć kolejki z czasów budowy Przymorza ? Z tą kotłownią też bardzo ciekawa sprawa. Człowiek jednak ciągle czegoś nowego się uczy.
Roman - Pią Gru 21, 2007 12:14 am
Rozpoczalem watek w nadzieji ze ktos z forumowiczow moze ma gdzies w albumie jakies wykonane z ukrycia fotki. Osobiscie zrobilem wtedy dwa ujecia (ktore minimalnie sie roznia) gdyz zaczeto likwidowac niektore odcinki torow. Ale jak wiadomo - najciemniej pod latarnia wiec, gdy bylo juz jasne ze niedlugo kolejka zniknie z tego terenu, postanowilem dluzej nie czekac i utrwalic na kliszy ten epizod z dziejow Gdanska.
racibo - Wto Gru 25, 2007 4:23 pm
Rebus: Ulice Oliwy
racibo - Pią Sty 04, 2008 3:53 pm
jest to postać
Gdynka - Pią Sty 04, 2008 9:42 pm
Kanapariusza
racibo - Pią Sty 04, 2008 9:50 pm
Zrobiłem taką minę jak się dowiedziałem o istnieniu tej ulicy w Oliwie. Zresztą na sali gimnastycznej ciągle jest adres Cystersów 13 lub 14.
villaoliva - Pią Sty 04, 2008 9:56 pm
Ponieważ sala należy do szkoły stojącej przy Cystersów.
Kanapariusza nie ma żadnego adresu.
rychu40 - Sob Sty 05, 2008 1:04 pm
I żeby więcej na temat mnicha Kanapariusza to link do niezastąpionej wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kanapariusz
feyg - Czw Sty 31, 2008 5:37 pm
Dla zainteresowanych: kolejka była już kiedyś tematem wątku na forum.
żródło
Krzysztof_A - Wto Lut 12, 2008 11:51 pm Temat postu: Gdzie to, co to (nie dawny GD) Przeglądając zdjęcia z rodzinnego zbioru trafiłem na takie oto jak poniżej. Kto zgadnie gdzie to jest
link do tego zdjęcia w "normalnych" rozmiarach TU lub TU
seestrasse - Sro Lut 13, 2008 12:18 am
nie daj boże Ujeścisko? gdy powstawało, nazywano je "osiedle społeczne"
Krzysztof_A - Sro Lut 13, 2008 10:44 am
Zgadza się - Ujeścisko.
A czy ktoś potrafi zidentyfikować miejsce wykonania fotki?
seestrasse - Sro Lut 13, 2008 2:13 pm
po prawej są "tyły" charakterystycznych szeregowców z galeriami na ostatnim piętrze - stoją do dziś na Płockiej. wychodzi, że fotograf cykał na Gorzowskiej.
Krzysztof_A - Sro Lut 13, 2008 5:40 pm
no zgadza się gdy będę w okolicy to cyknę fotkę dla porównania. tak na marginesie, to niesforne chłopczę najbardziej na prawo to mła
seestrasse - Sro Lut 13, 2008 8:50 pm
szczerze mówiąc, nietrudno było się domyślić
Esitor - Czw Mar 27, 2008 2:25 pm
Moje pytanie jest raczej typowo z kategorii "co to". Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś nt. biurowca przy ul. Uphagena 27 (róg Miszewskiego)? W jakich latach został wybudowany? Czy posiada(ł) jakąś "potoczną" nazwę, jak większość tego typu biurowców w Gdańsku?
Ogólnie rzecz biorąc zabudowa w kwartale Grunwaldzka/Miszewskiego/Uphagena/korty jest dość (odnoszę takie wrażenie) nienaturalnie gęsta i chętnie bym się czegoś o tym dowiedział.
Hinek - Wto Cze 17, 2008 3:40 pm
Esitor napisał/a: | Czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś nt. biurowca przy ul. Uphagena 27 |
Z tego co sobie przypominam powstał on na samym początku lat 60-tych. Było to dość trudne przedsięwzięcie. Budynek ten jest posadowiony na palach, z racji kiepskiego gruntu. Budowa się nieco przeciągnęła bo nie używano kafara, a pali było sporo.
Nie słyszałem żeby ten budynek dorobił się przydomka. W miejscu gdzie go wybudowano były ruiny. Przed wojną musiał tam być sklep z branży samochodowej lub warsztat.
Twierdzę tak, bo okoliczne dzieciaki ze mną włącznie, wygrzebywały w tych ruinach świece
samochodowe. Było ich tam sporo. Na terenie obok wieżowca i w stronę parku Uphagena
były jakieś parterowe zabudowanie mieszkalne, był warsztat samochodowy, stała wielka,
porzucona ciężarówka a dalej w pobliżu miejsca gdzie rzeczka Kacza wypływa spod ul.Grunwaldzkiej była lodziarnia i warsztat rowerowy. Na terenie tym w 60-tych latach powstał budynek banku. Budowa jego również była skomplikowana z racji żyły wodnej, tej samej co pod wieżowcem. Również posadowiono go na palach, ale użyto do budowy wielkiego parowego kafara. Pracę jego było słychać w całym Wrzeszczu...
Pozdrawiam
Esitor - Nie Sty 11, 2009 10:13 pm
Hinek, dziękuję za odpowiedź (wybacz pół roku czekania), nieco pozwoliła mi się wczuć w klimat wrzeszczańskich lat 60.
następna moja zagadka: chodzi o miejsce na końcu al. gen. Hallera, w którym w 2000 r. stały jeszcze dwa dość pokaźne bloki, co stwierdziłem na podstawie oficjalnej miejskiej fotomapy. jaki był powód, że akurat te dwa budynki zostały zburzone? na fotomapie z 2004 r. nie stoi już żaden z nich. czy były to zwykłe bloki mieszkalne, a może domy studenckie, albo jeszcze coś innego?
oto link do najbardziej aktualnego zdjęcia tego miejsca: http://www.zumi.pl/namapi...&type=2&scale=1
dość wyraźnie wśród krzaków rysują się zarysy obu budynków.
turecki - Pon Sty 12, 2009 9:24 am
Miał to być ośrodek wczasowy z tego co się orientuję i poszedł pod młot-ze względów technologii-ale może to coś innego zdecydowało..
feyg - Pon Sty 12, 2009 4:06 pm
turecki napisał/a: | Miał to być ośrodek wczasowy z tego co się orientuję i poszedł pod młot-ze względów technologii-ale może to coś innego zdecydowało.. |
Były to dwa niedoszłe hotelowce z płyt azbestowych, a demontażu dokonała firma z Grudziądza
|
|