|
Dawny Gdańsk
|
|
Zagadki - Pociąg na Chmielnej
sylwek75 - Pią Sty 25, 2008 6:52 pm Temat postu: Pociąg na Chmielnej Witam, to mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym dziale.
Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?
Będę wdzięczny za rozwiązanie tej zagadki.
villaoliva - Pią Sty 25, 2008 7:01 pm
Cytat: | Witam, to mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym dziale |
Zapraszamy tutaj http://www.forum.dawnygda...php?p=1334#1334
tobocian - Pią Sty 25, 2008 8:55 pm Temat postu: Re: Pociąg na Chmielnej O rety kotlety,no młody i nowy jest to się i przywita ale zadał pytanie też:
sylwek75 napisał/a: |
Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?
Będę wdzięczny za rozwiązanie tej zagadki. |
No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź
i nie karćcie tak od razu hyhy
feyg - Pią Sty 25, 2008 9:55 pm Temat postu: Re: Pociąg na Chmielnej
tobocian napisał/a: |
No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź
|
Ja bym wiązał koniec bocznicy na Chmielnej z budową Alei Leningradzkiej / Podwala Przedmiejskiego czyli na koniec lat 50-tych. Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk.
renekk - Nie Sty 27, 2008 11:00 pm Temat postu: Re: Pociąg na Chmielnej
feyg napisał/a: | Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk. |
Najwyraźniej przeceniasz mnie
Taką informację można pewnie znaleźć w umowie z PKP na obsługę bocznicy, ale czy taka umowa gdzieś się zachowała? Najpewniej było jak piszesz - z chwilą przerzucenia ruchu kołowego z Długiej i Długiego Targu na nowe Podwale Przedmiejskie i odcinek Chmielnej pomiędzy Podwalem i Stągiewną (czyli na początku lat 60-tych) kolej na tym odcinku Chmielnej stała się zbyt uciążliwa...
Poniżej załączam kilka mapek i jedno zdjęcie z około 1960 roku z wagonami przy spichrzach na Chmielnej (ale z odcinka między Toruńską i Podwalem).
feyg - Wto Sty 29, 2008 1:06 am
Zdjęcie ze strony Sabaotha oraz link dotyczący kolejowych reliktów przy ul. Chmielnej.
sylwek75 - Wto Sty 29, 2008 3:35 am
pięknie dziękuję za odpowiedzi a więc to raczej niemożliwe bym jako kilkuletni chłopiec pod koniec lat 70'tych mógł widzieć tam jakikolwiek skład kolejowy ?
|
|