Dawny Gdańsk

Zagadki - Pociąg na Chmielnej

sylwek75 - Pią Sty 25, 2008 6:52 pm
Temat postu: Pociąg na Chmielnej
Witam, to mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym dziale.

Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?

Będę wdzięczny za rozwiązanie tej zagadki.

villaoliva - Pią Sty 25, 2008 7:01 pm

Cytat:
Witam, to mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym dziale

Zapraszamy tutaj :arrow: http://www.forum.dawnygda...php?p=1334#1334 :wink:

tobocian - Pią Sty 25, 2008 8:55 pm
Temat postu: Re: Pociąg na Chmielnej
O rety kotlety,no młody i nowy jest to się i przywita ale zadał pytanie też:
sylwek75 napisał/a:

Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?

Będę wdzięczny za rozwiązanie tej zagadki.

No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź :OO

i nie karćcie tak od razu hyhy :co_jest:

feyg - Pią Sty 25, 2008 9:55 pm
tobocian napisał/a:

No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź :OO

Ja bym wiązał koniec bocznicy na Chmielnej z budową Alei Leningradzkiej / Podwala Przedmiejskiego czyli na koniec lat 50-tych. Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk.

renekk - Nie Sty 27, 2008 11:00 pm
feyg napisał/a:
Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk.

Najwyraźniej przeceniasz mnie :hihi:
Taką informację można pewnie znaleźć w umowie z PKP na obsługę bocznicy, ale czy taka umowa gdzieś się zachowała? Najpewniej było jak piszesz - z chwilą przerzucenia ruchu kołowego z Długiej i Długiego Targu na nowe Podwale Przedmiejskie i odcinek Chmielnej pomiędzy Podwalem i Stągiewną (czyli na początku lat 60-tych) kolej na tym odcinku Chmielnej stała się zbyt uciążliwa...
Poniżej załączam kilka mapek i jedno zdjęcie z około 1960 roku z wagonami przy spichrzach na Chmielnej (ale z odcinka między Toruńską i Podwalem).

feyg - Wto Sty 29, 2008 1:06 am

Zdjęcie ze strony Sabaotha oraz link dotyczący kolejowych reliktów przy ul. Chmielnej.
sylwek75 - Wto Sty 29, 2008 3:35 am

pięknie dziękuję za odpowiedzi :) a więc to raczej niemożliwe bym jako kilkuletni chłopiec pod koniec lat 70'tych mógł widzieć tam jakikolwiek skład kolejowy ?