|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Informacje o budynku przy ul Cysterów w Starej Oliwie
k_era - Czw Sty 17, 2008 4:30 pm Temat postu: Informacje o budynku przy ul Cysterów w Starej Oliwie Witam wszystkich forumowiczów.
Poszukuję informacji na temat historycznego wyglądu/funkcji budynku przy ul. Cysterów 3. W tej chwili jest to niezamieszkała rudera, która zewnątrz wygląda, jakby w każdej chwili miała się zawalić.
Szkoda, że tak mało reprezentacyjny budynek znajduje się na przeciwko Katedry Oliwskiej. Macie jakieś informacje, czy coś się z nim będzie działo w najbliższym czasie?
Makabunda - Pią Sty 18, 2008 9:01 am
Przez długie lata ( chyba do końca lat 80tych) mieściła sie tam jedna z tradycyjnych oliwskich piekarni czyli piekarnia rodziny Grubbów. Mam na mysli sklep bo nie kojarzę gdzie miała miejsce produkcja.
k_era - Pią Sty 18, 2008 9:36 am Temat postu: Dziękuję za odpowiedź Dziękuję za odpowiedź.
Produkcja piekarni była w innym, nie istniejącym już budynku na zapleczu (podwórku) starego. Obecnie pozostała po nim tylko dziura w ziemi.
Może ktoś dysponuje zdjęciem dawnego budynku? Przeglądnąłem chyba wszystkie stare fotografie na forum Starej Oliwy i nie znalazłem żadnego śladu po nim. Na żadnej też nie znalazłem budynku Grubbów.
Może nie jest to zabytkowy budynek i powstał całkiem niedawno?
Tequilla - Pią Sty 18, 2008 1:16 pm
Zapraszam tutaj i podziękowania dla Rychu 40
http://gdansk-oliwa.mojeo...pic.php?t=24143
boxlpio - Pią Sty 18, 2008 9:02 pm
Ujęcie zrobione z placu katedry.
Nie ma jeszcze czerwonej szkoły bo pochodzi z pocztówki Trenklara z 1899 roku.
Wieża Jakubka wygląda jak by była wieżyczką budynku stojącego niegdyś na miejscu dzisiejszego małego parkingu koło potoku.
Ujęcie jest w albumie: "Dawny Gdańsk na pocztówka wydawnictwa Trenkler", Piotr Popiński, Robert Hirsch, Gdańsk 2002.
k_era - Czw Sty 24, 2008 10:46 am Temat postu: Budynek przy ul. cysterów Nie poznaję tego miejsca. Gdzie jest potok oliwski?
Budynek na zdjęciu jest bardzo ładny. Bryłą przypomina ten istniejący obecnie, chociaż dach się różni - teraz jest dwuspadowy, a na pocztówce wyraźnie mansardowy.
Dotąd myślałem, że ten i sąsiednie budynki powstały po wojnie - na forum starej oliwy jeden z internautów napisał:
"O ile się orientuję, to budynek piekarni który już nie istnieje był zbudowany po wojnie przez rodzinę Grubba. Podobno użyto do tego również cegieł z domku strzelnicy znajdującego się u podnóża Pachołka."
Teraz mam wątpliwości.
Czy budynki obok niego również wtedy istniały?
Załączam ich obecne zdjęcia, które zrobiłem niedawno, spacerując po Oliwie.
villaoliva - Czw Sty 24, 2008 11:15 am
Pisząc o piekarni budowanej po wojnie miałem na myśli ten bydynek w podwórzu który niedawno został rozebrany.
Dom na zdjęciu od Boxlpio, ten po prawej (z dachem mansardowym) stał tam gdzie dziś jest parking dla autobusów.
I tam wzdłuż tego budynku płynie potok.
Cystersów 1 i 2 których zdjęcia załączyłeś są zdecydowanie przedwojenne. Widać je również na tym zdjęciu po lewej.
Zdjęcie jest zrobione z placu przed katedrą z miejsca gdzie stoją ludzie pod drzewem
k_era - Czw Sty 24, 2008 1:00 pm
Czyli to TEN budynek. Wielkie dzięki:)
Tequilla - Czw Sty 24, 2008 9:03 pm
Cytat: | Zdjęcie jest zrobione z placu przed katedrą z miejsca gdzie stoją ludzie pod drzewem |
Ten kasztanowiec był prześliczny tyle pięknych drzew znikło z terenów Oliwy i nie tylko
(nie pasowały do nowego budynku , chodnika , placu ... )
|
|