|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - Orkana 10
villaoliva - Czw Sty 03, 2008 3:18 pm Temat postu: Orkana 10 "Nowy" napis okazał się po starciu farby ceglanego koloru
adres: Orkana 10, Oliwa
umiejscowienie: ściana pomiedzy drzwiami wejściowymi a oknem wykuszu
treść:
In Nord und Süd
de Welt ist wit
In Ost und West
tu Hus ist't Best
Taki jest zapis na ścianie.
Spotkałem się jeszcze z takim zapisem tej sentencji.
In Nord und Süd
de Welt ist wit
in Ost und West
dat Hus is't best.
Mikołaj - Czw Sty 03, 2008 6:08 pm
miodzio
podobny (ostatnie dwie linijki) jest na szczycie kamienicy przy Do Studzienki u wylotu Politechnicznej
fritzek - Pią Sty 04, 2008 3:01 am
Cudo!
Pozazdrościć tylko...Oby tylko nikt nie wpadł na "genialny" pomysł zamalowania/zatynkowania.
Mante - Sob Sty 05, 2008 1:11 am
Fantastyczne odkrycie!!! Winszuję VillaOliva
Chyba nie dawno został odsłonięty z pod tej farby.
Czy mógłbym prosić o przetłumaczenie sentencji?
Dostojny Wieśniak - Sob Sty 05, 2008 10:11 pm
Cytat: | .Oby tylko nikt nie wpadł na "genialny" pomysł zamalowania/zatynkowania. |
A może doczyścić to i dodać biało - niebieską kopertę z nową sentencją - obiekt zabytkowy? Bywa że to działa.
danzijer - Nie Sty 06, 2008 11:07 pm
rewelka!
w języku gdańskim (niederdeutsch) oficjalnie używanym chyba do XVIIw. a potocznym już nie pisanym
do 1945....
na pøłnocy i południu świat jest szeroki
na wsch. i zach. twój dom jest najlepszy
(2ga wersja ten dom jest..best)
Mante - Pon Sty 07, 2008 12:22 am Temat postu: Wdzięczny
danzijer napisał/a: | rewelka!
w języku gdańskim (niederdeutsch) oficjalnie używanym chyba do XVIIw. a potocznym już nie pisanym
do 1945... |
Bardzo dziękuje Danzijer za tłumaczenie.
Język Niederdeutsch, czyli dolnosaksoński a właściwie dawniej język dolnoniemiecki nie jest moją najmocniejszą stroną.
Wiem, że do końca drugiej wojny światowej był używany w na terenach Polski północnej i wokół ujścia Wisły, przez Menonitów.
A wielu miastach hanzeatyckich oraz dalej na wschód w rejonie Morza Bałtyckiego można by rzec był prawie językiem urzędowym, w którym zapisywano większość dokumentów.
I sprawdziłem jeszcze, że według:
http://www.international....l/sprachen.html
Język dolnoniemiecki (Niederdeutsch) jest dotychczas największym uznanym językiem regionalnym Europy. Potocznie nazywany jest Plattdeutsch. Liczbę osób mówiących Niederdeutsch szacuje się na około osiem milionów, rozproszonych w ośmiu krajach związkowych w Północnych Niemczech.
Trzeba się dokształcić językowo na stare lata.
danzijer - Pon Sty 07, 2008 2:56 pm Temat postu: Re: Wdzięczny
Cytat: | http://www.international.niedersachsen.de/pl/sprachen.html
Język dolnoniemiecki (Niederdeutsch) jest dotychczas największym uznanym językiem regionalnym Europy. Potocznie nazywany jest Plattdeutsch. Liczbę osób mówiących Niederdeutsch szacuje się na około osiem milionów, rozproszonych w ośmiu krajach związkowych w Północnych Niemczech.
Trzeba się dokształcić językowo na stare lata. |
..Holenderski jest jednym z dolnoniemieckich jezyków. Gdańszczanie mogli się z nimi spokojnie dogadać...
..a napis może być stary-ciekawe dom z którego roku jest..
Wygląda na zabytek (i napis i dom..)
villaoliva - Pon Sty 07, 2008 3:04 pm
Budynek jest z początku XX wieku.
fazi - Nie Cze 22, 2008 9:08 pm
fritzek napisał/a: | Cudo!
Pozazdrościć tylko...Oby tylko nikt nie wpadł na "genialny" pomysł zamalowania/zatynkowania. |
Wykrakane.....Dzisiejsza przejażdżka rowerowa i oto co zastałem
Akurat z samochodu wysiadała mieszkanka budynku i poinformowała mnie, że napis zamalował sąsiad. A ja myślałem, że czasy usuwania wszystkiego co "poniemieckie" już dawno minęły......
villaoliva - Nie Cze 22, 2008 11:02 pm
fritzek - Pon Cze 23, 2008 1:41 am
Załamka
Gdynka - Pon Cze 23, 2008 5:45 pm Temat postu: Orkan
BTW Żeby od żaglówki nazywać ulicę...
Piotr A. - Nie Lis 09, 2008 11:02 am Temat postu: Wszędzie dobrze, ale w domu najlepej Podobny tekst znajduje się we Wrzeszczu. Adresu nie podaję, żeby kolejni FUCKERzy
(Fałszerze Udający Cichych Konserwatorów Ewentualnie Remontowców) nie usunęli i tego.
Mikołaj - Nie Lis 09, 2008 11:40 am
spójrz na drugi post w tym temacie
Piotr A. - Nie Lis 09, 2008 3:17 pm
Mikołaj napisał/a: | spójrz na drugi post w tym temacie |
Spojrzałem, ale nie mogłem się powstrzymać . Dekoracja na zdjęciu jest po prostu Xtra.
boxlpio - Wto Lut 11, 2014 3:20 pm
danzijer napisał/a: | rewelka!
do 1945....
na pøłnocy i południu świat jest szeroki
na wsch. i zach. twój dom jest najlepszy
(2ga wersja ten dom jest..best) |
Dzięki za tłumaczenie.
Umieściłem je na stronie DawnaOliwa wraz z fotografiami z 2007 odkrywającymi napis:
http://www.dawnaoliwa.pl/...r/orkana10.html
http://www.dawnaoliwa.pl/...kana/10/01.html
|
|