Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gdańskie "SA" - literatura

Giovanni - Nie Gru 09, 2007 12:28 pm
Temat postu: Gdańskie "SA" - literatura
Możecie podrzucić mi tytuł jakieś książki, w której mógłbym poczytać o gdańskim SA i innych paramilitarnych organizacjach działających w okresie Wolnego Miasta Gdańsk?

pozdrawiam

danziger - Nie Gru 09, 2007 12:50 pm

1. Rolf Michaelis - "SS Heimwehr Danzig" - b. łatwo dostępna, choćby na Allegro,
2. praca magisterska na temat gdańskiej policji użytkownika o nicku lusinek1 - o ile wiem, to bardzo chętnie jej użycza, więc polecam się do niego zgłosić. W dodatku w jego bibliografii tez znajdziesz jakieś pozycje na ten temat.
Z przedwojennych opracowań słyszałem o książce "Danzig - deine SA" (niestety nie widziałem tego osobiście), ale nie pamiętam już jaki dokładnie był jej temat, zdaje się, że nie tyle opis formacji, co propaganda o tym, jak to w Gdańsku NSDAP władzę zdobywało.
To tyle na szybko z pamięci. Może jak będę w domu, to coś jeszcze na półce znajdę, choć wątpię.
A Ty coś już sam znalazłeś? Jeśli tak, to podaj tytuły - ja też jestem zainteresowany tematem, a sam wiele nie mam/znam - informacje mam głównie z różnych strzępków, fragmentów opracowań na inne tematy, artykułów itp.

Giovanni - Nie Gru 09, 2007 1:12 pm

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz. Ja sam jeszcze nic nie znalazłem gdyż dopiero teraz zainteresowałem się tym tematem
pozdrawiam serdecznie

villaoliva - Nie Gru 09, 2007 5:01 pm

Giovanni napisał/a:
Możecie podrzucić mi tytuł jakieś książki...

Giovanni, jesteś juz z nami trochę więc chcemy teraz my coś od Ciebie :wink:

Ponury2 - Nie Gru 09, 2007 5:11 pm

danziger napisał/a:
2. praca magisterska na temat gdańskiej policji użytkownika o nicku lusinek1 - o ile wiem, to bardzo chętnie jej użycza, więc polecam się do niego zgłosić. W dodatku w jego bibliografii tez znajdziesz jakieś pozycje na ten temat.

Dobrze wiedzieć. Bardzo interesuje mnie temat gdańskiej policji :==

jayms - Nie Gru 09, 2007 10:33 pm

Trochę informacji na interesujący Cie temat znajdziesz także w książce Edwarda Cichego "Faszyzm w Gdańsku.1930-1945"
danziger - Pon Gru 10, 2007 5:37 pm

jayms napisał/a:
Trochę informacji na interesujący Cie temat znajdziesz także w książce Edwarda Cichego "Faszyzm w Gdańsku.1930-1945"

Tego to bym akurat nie polecał - nie warto wydawać pieniędzy na tę książkę. Ale strzępki jakichś informacji to faktycznie tam znajdzie - można ją przeczytać, tylko pamiętać o weryfikowaniu zawartych w niej danych.

dandola - Nie Gru 04, 2011 6:20 pm

Czy ktoś mógłby mi pomóc w zdobyciu pozycji "Strassen-, Orts- und Dienststellenverzeichnis der NSDAP. Gau Danig, Danzig 1939 lub przekazać wykaz Ortsgruppen der NSDAP w okolicy od Pruszcza Gdańskiego do Miłobądza. Z góry dzięki