Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Muzeum Diecezjalne w Gdańsku

Neuteicher - Pią Gru 07, 2007 11:04 pm
Temat postu: Muzeum Diecezjalne w Gdańsku
Posiadacie może informacje o zbiorach i eksponatach Muzeum Diecezjalnego w Gdańsku? Podobno znajdują się w nim "zarekwirowane" figury z kilku kościołów diecezji gdańskiej np. z kościoła św. Mateusza w Nowym Stawie. Nieżyjący już proboszcz tej parafii planował odzyskać figury. Dlatego postanowiłem przeprowadzić "prywatne śledztwo". ;)
Ponury2 - Sob Gru 08, 2007 10:52 am

Może na stronie archidecezji gdańskiej coś będzie? :???:
Neuteicher - Sob Gru 08, 2007 10:34 pm

Raczej nie ma zbyt wielu informacji. Trochę, ale raczej ogólnikowych można znaleźć na stronie seminarium...
villaoliva - Sob Gru 08, 2007 10:53 pm

Gdyby wszystko było opisane i obfotografowane to by ludzie do muzeum nie chodzili :^^
boxlpio - Czw Gru 13, 2007 6:59 pm

Zastanawiam się nad datą zarekwirowania i przez kogo. I nad tym dlaczego ( jeśli zarekwirowane ) figury miały by trafić do Katedry w Oliwie.
Ja nic takiego niestety nie słyszałem.
Mam nadzieję że obecnie parafia w Nowym Stawie bez problemu dogada się z oliwską.

Muzeum powstało głównie by eksponować najstarszą część klasztoru oliwskiego ( krużganki, jadalnię mnichów i salę pokoju ).
W gablotach prócz paru pozostałych w klasztorze oliwskim druków przedstawiane są również np. nowe wydania medali.
Jeśli coś by zostało w klasztorze oliwskim ( przed 1939 ) to przypuszczam że nie z rekwirowania – bo sam klasztor stracił np. całą olbrzymią bibliotekę.

W latach powojennych w pomieszczeniach ( Spichlerz i Stajnia w Oliwie ) dzisiejszego Muzeum Narodowego przetrzymywane były przedmioty z czasów odbudowy Gdańska.
W Spichlerzu mieści się obecnie ( od 1988 ) Muzeum Etnograficzne.
Jedynie w dawnej Stajni ( czy wozowni ) odkryto przypadkiem w tym roku stare płyty z mapami gdańska.
Może jest tam i ta figurka bo chyba nie ma spisu co zostało ? jeśli odkrywa się mapy.
Może warto by zapytać również Muzeum Narodowe.
Zresztą trudno powiedzieć.
Trzeba próbować.

Neuteicher - Czw Gru 13, 2007 9:29 pm

O figurach z nowostawskiej parafii rozmawiałem w wakacje z nieżyjącym już księdzem proboszczem, który na pewno wiedział więcej na ten temat. Planował rozmowę w sprawie zwrócenia figur.

Co do daty, było to dopiero gdzieś w latach siedemdziesiątych, kiedy przewodniczącym diecezjalnej komisji sztuki sakralnej był bp Kazimierz Kluz. O ile dobrze pamiętam jest o tym adnotacja w parafialnej księdze pism bieżących. Na pewno będę szukał.