|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Poszukuje map/ danych GD od II wojny
postregiment - Pią Gru 07, 2007 4:55 pm Temat postu: Poszukuje map/ danych GD od II wojny Witacie.
sprawa jest nastepujaca - poszkuje jakiejs publikacji / ciekawej strony www dotyczacej rozwoju przestrzennego Gdańska od roku 1939 do czasow wspolczesnych - co, gdzie i jak sie rozwijalo, dlaczego i jaki mialo to wplyw na cale miasto, czy cos w ten desen.
Jakies pomysly?
Pozdrawiam i z gory dzieki!
Sabaoth - Pią Gru 07, 2007 5:02 pm
Trochę dziwny przedział czasowy, od 1939 do 1945 rozwój był planowany (monumentalne gmachy głównie) ale w praktyce na niewiele mogły sobie władze pozwolić z wiadomych powodów.
W 1945 o rozwoju trudno mówić, to było planowe niszczenie wszystkiego, co przetrwało działania wojenne (i trwało do końca 1945 r. według świadków).
Ale strony nie znam.
Mikołaj - Pią Gru 07, 2007 7:06 pm
Cytat: | poszkuje jakiejs publikacji / ciekawej strony www dotyczacej rozwoju przestrzennego Gdańska |
tradycyjnie zacznę od pytania a co już masz i gdzie szukałeś, bo być może J. Stankiewicz, B. Szermer: Gdańsk - rozwój urbanistyczny i architektoniczny - oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia czy zbiorowe Gdańsk jego dzieje i kultura to dla Ciebie oczywistość
lukasz996 - Pią Gru 07, 2007 7:55 pm
Taka potrzeba wizualizacji Gdańska sprzed zniszczenia bedzie narastać. Obiecuję, że trójwymiarowa, kolorowa mapa w formacie (na początku A2) powstanie w marcu przyszłego roku.
nad stawem - Pią Gru 07, 2007 8:43 pm Temat postu: Re: Poszukuje map/ danych GD od II wojny
postregiment napisał/a: | Witacie.
sprawa jest nastepujaca - poszkuje jakiejs publikacji / ciekawej strony www dotyczacej rozwoju przestrzennego Gdańska od roku 1939 do czasow wspolczesnych - co, gdzie i jak sie rozwijalo, dlaczego i jaki mialo to wplyw na cale miasto, czy cos w ten desen.
Jakies pomysly?
Pozdrawiam i z gory dzieki! |
oj -jojoooj takiej strony to nie znajdziesz ,
ale jak troszku w necie popracujesz to i znajdziesz , znajdziesz swoja strone , ktora w miedzyczasie stwozyles .
materialow jest na googel od groma , tylko trzeba nad tym popracowac
i to na pewno bedzie tym " cos w ten desen, ktore mialo wplyw na cale miasto "
postregiment - Sob Gru 08, 2007 12:18 am
Dzieki sliczne wszystkim za odpowiedz
Mikolaj - mam pytanie - a co wlasciwie znajde w tych pozycjach i ktora z nich powinna byc dla mnie najwazniejsza, bo widze, ze sa w zbiorach UG, a nie wiem, czy jest sens abym fatygowal sie po nie specjalnie 400km do Gdanska.
Dwa- wiem, ze wujek google sluzy pomoca i choc nie jest ciezko znalezc mapy gdanska o tyle poszukuje rowniez czesci opisowej - co jak i dlaczego
pozdrawiam!
|
|