|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - Sopockie zagadki
Sabaoth - Sro Lis 21, 2007 9:39 pm Temat postu: Sopockie zagadki Zastanawiałem się dzisiaj z kilkoma forumowiczami jak nazywa się dzisiaj to, co kiedyś określano mianem Wandelhalle. Chodzi o te półokrągłe hale spacerowe przy sopockim molo, po długim wysiłku umysłowym doszliśmy, że jednak oficjalnie nazywane jest to Arkadami.
A to inna zagadka, jak dzisiaj nazywa się Steinweg?
parker - Sro Lis 21, 2007 10:20 pm Temat postu: Re: Sopockie zagadki
Sabaoth napisał/a: | Chodzi o te półokrągłe hale spacerowe przy sopockim molo, po długim wysiłku umysłowym doszliśmy, że jednak oficjalnie nazywane jest to Arkadami.
|
Arkadami albo galeriami.
http://www.molo.sopot.pl/
villaoliva - Sro Lis 21, 2007 11:21 pm
Cytat: | A to inna zagadka, jak dzisiaj nazywa się Steinweg? |
Jak się nazywa obecnie jeszcze nie wiem. Ale domyślam się gdzie biegła.
Domy na pocztówce stoją prawdopodobnie na ul. Żeromskiego.
Dołączam zdjęcie pokazujące widok ze Wzgórza Poziomkowego (Erdbeerberg) gdzie po prawej widać podobną linię drzew na skarpie jak na zagadce.
Wedle tego podejrzewam, że Steinweg biegła od okolic ul. Żeromskiego do Wzgórza Poziomkowego a w zasadzie przed nim.
Na mapce zaznaczyłem na niebiesko podejrzewany bieg Steinweg.
villaoliva - Pią Lis 23, 2007 12:05 am Temat postu: Re: Sopockie zagadki
parker napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Chodzi o te półokrągłe hale spacerowe przy sopockim molo, po długim wysiłku umysłowym doszliśmy, że jednak oficjalnie nazywane jest to Arkadami.
|
Arkadami albo galeriami.
http://www.molo.sopot.pl/ |
W każdym razie jak burzono to Arkady
boxlpio - Nie Mar 09, 2008 9:51 pm
Cytat: | A to inna zagadka, jak dzisiaj nazywa się Steinweg? |
Szukałem na mapach z 1936 i 1941 które posiadam i nazwy nie znalazłem ale niechcąco znalazłem pieczątkę na tej z 1941.
Może to ma coś wspólnego ? z tą nazwą.
Łukasz - Nie Mar 09, 2008 9:58 pm
Eee, to jest tylko nazwisko kupca. Gdyby to była jego droga, to by się nazywała Steinwegweg.
jeepczarnuch - Sob Mar 28, 2009 4:13 pm
a tu kolejna sopocka zagadka
samo miejsce raczej nie przysporzy trudności , ale pytanie brzmi jaki był wynik obserwowanych zawodów
Sabaoth - Sob Mar 28, 2009 6:14 pm
jeepczarnuch napisał/a: | jaki był wynik obserwowanych zawodów |
Nasi wygrali
jeepczarnuch - Sob Mar 28, 2009 6:24 pm
UFFFFF
no to mnie uspokoiłeś
|
|