Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - poszukuję

bogumila - Nie Lis 04, 2007 8:33 pm
Temat postu: poszukuję
Poszukuje informacji o dziadku .Mieszkał w Wolnym Mieście Gdańsku pracował na kolei i na początku wojny został aresztowany. Osadzony na Biskupiej Górce, potem w Stutthofie. nazywał sie Alojzy Swiniarski. Może ktoś ma książkę lub zna publikacje mówiące o Nim. Wiem ze są takie ale nie mam dostępu. Mam w posiadaniu jedynie ksero zeszytu ze wspomnieniami napisany przez Dziadka odręcznie. Jest to jedyny dowód Jego działalności i z tych zapisków wynika ze był dość aktywnym działaczem polskich gdańszczan na terenie WMG.
Bardzo prosiłabym o kontakt pod adresem mejlowym Osoby które mogłyby mi pomóc w poszukiwaniu innych jeszcze źródeł wiedzy
oto Adres ebogumila@interia.pl
Bardzo dziękuje za odpowiedź( mam taką nadzieje ze ona nastąpi)
B

jayms - Nie Lis 04, 2007 9:28 pm

Dość obszerna relacja Alojzego Swiniarskiego znajduje się w książce "Gdańsk 1939". Choć domyślam się,że pewnie oparta jest na zapiskach z zeszytu który masz skserowany.
bogumila - Pon Lis 05, 2007 8:22 am

Dzięki
Jak mogę dostać sie do tej ksiażki/ Kiedy i przez kogo została wydana.
Czy istnieje spis Gdanszczan w okresu przedwojennego. Moze ktoś cos wie na ten temat
Pozdrawiam
B

stary szkot - Czw Lis 08, 2007 1:18 am

Twój dziadek nie był pracownikiem kolei tylko - od końca lat 20-tych - Poczty Polskiej w WMG. Pracował obok dworca, w Urzędzie Nr. 2. Jeżeli zeszyt o którym wspominasz jest tym samym który widziałem ok. 1975 roku, wtedy wspomnienia zawarte w „Gdańsk 1939“ będą dla Ciebie raczej rozczarowaniem. Tam znajdziesz streszczenie zawartości zeszytu. W prywatnych rozmowach – którym się wielokrotnie przysłuchiwałem - Twój dziadek jeszcze wiele więcej opowiadał.
Na początku przyszłego tygodnia prześlę Ci na maila scany tej publikacji.

bogumila - Czw Lis 08, 2007 3:45 pm

Bardzo Ci dziękuję. Ja znam opowieści Dziadka bo pisałam z Nim i spotykałam sie z Nim ale wtedy byłam jeszcze zbyt niedojrzała żeby docenić to, o czym mówił i co przeżył.Dlatego takie luki w pamięci.
Będę czekać na mejla od Ciebie i może jeszcze jakieś informacje ale może już przez mojego mejla nie tutaj na forum.
Bardzo sie cieszę i mam nadzieje ze może jeszcze odezwie sie ktoś kto znał Alojzego Swinarskiego.
Bogumila