|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Co to za kamienie?
fazi - Wto Wrz 18, 2007 5:08 pm Temat postu: Co to za kamienie? Witam. Długo wahałem się z napisaniem tego tematu, ponieważ zdaję sobie sprawę, że informacje które podam są bardziej niż skąpe i nie wiem czy warto wogóle poruszać temat, ale co tam...Kiedyś dawno dawno temu, lata `70 myślę to były ,jechałem z do jakiejś rodziny/dalszej rodziny gdzieś na Źuławach. Pamiętam jak dziś, na skrzyżowaniu (raczej to nie była miejscowość tylko krzyżówka dróg) mijaliśmy dwa lub trzy kamienie. Duże kamienie, białe lub różowe z wykutymi na nich krzyżami i jakimiś datami. Czy ktoś obeznany z tamtymi terenami kojarzy może o jakie kamyki może mi chodzić? A jakby jeszcze jakieś fotki, to byłbym wniebowzięty.
groszek - Czw Gru 27, 2007 10:32 pm
Na Śląsku stawiano tak zwane krzyże pokutne .Może tu chodzi o to samo?
Marcin - Pią Gru 28, 2007 1:32 am
Nie tylko na Ślunsku... Najbliższy - jeśli dobrze kojarzę - jest w muzeum w Słupsku.
Poza tym były zazwyczaj w formie krzyży, a nie kamieni z wyrytymi na nich krzyżami.
groszek - Sob Gru 29, 2007 4:02 pm
piszesz zazwyczaj więc może....... A może chodzi o jakieś inne wydażenie ? Ciekawa jestem jakie daty tam były?
Mikołaj - Sob Gru 29, 2007 4:51 pm
na przyszłość w razie ortograficznych wątpliwości polecam kliknąć "Pisownia" przed "Wyślij"
groszek - Sob Gru 29, 2007 5:01 pm
groszek
Marcin - Sob Gru 29, 2007 5:10 pm
Piszę "zazwyczaj" - bo niezmiernie rzadko zdarzają się inne formy (płyta z rytem krzyża w Płakowicach, gmina Lwówek Śląski). A tu o krzyżach.
groszek - Sob Gru 29, 2007 5:47 pm
bardzo ciekawe stronki
fazi - Sob Gru 29, 2007 6:26 pm
To jest moje wspomnienie z bardzo dawnych czasów, tak dawnych,że nie potrafię nawet podać umiejscowienia ,ale jednego jestem pewny: to na pewno nie były krzyże pokutne, tylko duuuuże bloki kamienne z wyrytymi krzyżami i jakimiś datami.
groszek - Sob Gru 29, 2007 6:57 pm
A może upamiętniały jakieś np bitwy ?
groszek - Pon Gru 31, 2007 6:10 pm
Albo czasem zaznaczano tak np miejsca gdzie pochowano ofiary zarazy ,może to takie miejsca
|
|