Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Nielegalny pałac w Łapalicach

Ponury2 - Sob Wrz 01, 2007 7:06 pm
Temat postu: Nielegalny pałac w Łapalicach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Łapalice

Czy wiadomo coś nowego w sprawie bezprawnie budowanego pałacu? Swojego czasu był w "Polityce" artykuł na jego temat. Podobno mieli go rozbierać. Ostatnia informacja pochodzi sprzed kilku lat.

Corzano - Sob Wrz 01, 2007 8:04 pm

http://www.kurierkartuski...=article&sid=90
http://www.tvn24.pl/2067845,28377,0,0,1,wideo.html

Zdzislaw - Sro Wrz 05, 2007 9:22 pm

Nic nie wiadomo poza tym, iż ten dziwoląg stoi i niszczeje. Poza tym, chyba zdecydowanie bardziej pasuje do tej budowli pojęcie "zamek" niźli "pałac".
Pikanterii tej budowli niech doda fakt, iż "inwestor" czyli wspomniany w przywołanych wyżej art. prasowym Pan Kazimierczak rozpoczął (pono) budowę owego zamku jako budowę domku letniskowego na tzw. działce rekreacyjnej (sic!).
Zupełnie przypadkowo wiem, iż PT Kazimierczak zaciągnął mnóstwo kredytów, których do tej chwili nie spłacił i - co wydaje sie w tej sytuacji oczywiste - banki zajęły jego majątek. Egzekucja (m.in.) z owego zamku była nieskuteczna (co mnie nie dziwi) i tak temat stoi i wiatr w nim hula ...
Pomysł sam w sobie jest w moim przekonaniu szaleńczy bo będąc tam kilka lat temu, po obejrzeniu tego "cuda" stwierdziłem, iż do wyposażenia tej budowli (nie mówię o kosztach wykończenia) potrzeba by chyba nowej "Bitwy pod Wiedniem" i kolejnych "łupów tureckich", ale cóż... ludzie w różny sposób realizują swoje zachcianki. Pozostaje w tym przypadku jedynie pytanie, dlaczego nie za swoje?

Ponury2 - Sob Cze 06, 2009 11:12 am

Czy coś nowego w sprawie? Gość zalegalizował swój pałacyk czy też rozbiorą go i zaorają teren?!
tobocian - Pią Cze 12, 2009 9:28 am

Niedawno został ogrodzony i zamknięty na :zamykamy2: , ochrona się pojawia :szabelka: to i może nie będą rozbierać? Jeszcze rok temu można było "pozwiedzać" budowlę...
Qba - Wto Cze 16, 2009 12:29 pm

Ponury2 napisał/a:
Czy coś nowego w sprawie? Gość zalegalizował swój pałacyk czy też rozbiorą go i zaorają teren?!

http://expresskaszubski.p...licach-przetrwa
jaki jest tego efekt nie wiem, możliwe że dalej dłubią w tym molochu...

Zdzislaw - Czw Cze 18, 2009 12:31 am

Przeczytałem forum wynikające z powyższego linka i szczęka mi opadła. :szczena:
Ta budowla jest architektonicznym koszmarem i budowlanym knotem i sam fakt, iż w rejonie objętycm ochroną ktokolwiek pozwala na zalegalizowanie tejże - powoduje, iż nóz się w kieszeni otwiera. Kazimierczak kpi w żywe oczy. Narżnął banki na kredyty, wybudował ten moloch i kicz w jednym bez zezwolenia. Wypozażenie tego chłamu wymaga chyba nowej bitwy pod Wiedniem i łupów na Turkach. Koszmar, Sodomia i Gomoria.

zdenka - Pon Cze 22, 2009 10:33 am

to nie wyposażać :) wpuścić chłopaków z paintballem i jest atrakcja ;)
Dostojny Wieśniak - Wto Cze 23, 2009 12:40 am

Zdzislaw napisał/a:
Kazimierczak kpi w żywe oczy.

Jak zawsze. :hihi: :wink:

smashin - Sro Lip 01, 2009 1:13 pm

Ja się rok temu podpytałem sąsiadów - podobno właścicieli jest kilku - banki, Lasy Państwowe, i inni (pan K już dawno to stracił) i nikt nie ma mocy prawnej by cokolwiek z tym zrobić
dalej - obiekt do niczego się nie nadaje (p. K. budował to wg własnej koncepcji wyposażenia wnętrz) więc nikt tego nie kupi
podobno gmina/powiat w obowiązku o bezpieczeństwo obywateli (rok temu można tam było wejść bez przeszkód, wcześniej jak się dało dychę stróżowi) ma zamiar to rozebrać, ale jak to prawnie wygląda to nie mam pojęcia (w każdym razie po paru piwach tam lepiej nie chodzić, jest skąd spaść)
kilka lat temu czytałem gdzieś wywiad z p K. - mieszka w Australii, w Polsce żadnych długów nie ma, a za fiasko budowy odpowiadają inni (banki? - nie pamiętam...). Tak zapamiętałem jego wypowiedź, którą pewnie należy traktować subiektywnie :) .
uratować się pewnie tego nie da - deszcz zalewa od lat...
w każdym razie pomijając wszelkie kontrowersje wygląda imponująco i można się zastanawiać czy utopia p. K. kiedykolwiek mogłaby się stać polskim Neuschwanstein

ruda - Czw Lip 02, 2009 9:41 pm

smashin napisał/a:
ma zamiar to rozebrać,

Rozbiórka to spory koszt :II

tomaeh - Pią Lip 03, 2009 7:26 am

Ale patrząc na koszty ukończenia budowy a potem utrzymania obiektu - to chyba bardziej rozsądne rozwiązanie... No, chyba, ze znajdzie się zamożny (czyt. bogaty) Inwestor :hmm:
ruda - Pią Lip 03, 2009 7:32 am

Arkadia Północy :hihi:
Zdzislaw - Wto Lip 14, 2009 12:31 am

smashin napisał/a:
Ja się rok temu podpytałem sąsiadów - podobno właścicieli jest kilku - banki, Lasy Państwowe, i inni (pan K już dawno to stracił) i nikt nie ma mocy prawnej by cokolwiek z tym zrobić
dalej - obiekt do niczego się nie nadaje (p. K. budował to wg własnej koncepcji wyposażenia wnętrz) więc nikt tego nie kupi
podobno gmina/powiat w obowiązku o bezpieczeństwo obywateli (rok temu można tam było wejść bez przeszkód, wcześniej jak się dało dychę stróżowi) ma zamiar to rozebrać, ale jak to prawnie wygląda to nie mam pojęcia (w każdym razie po paru piwach tam lepiej nie chodzić, jest skąd spaść)
kilka lat temu czytałem gdzieś wywiad z p K. - mieszka w Australii, w Polsce żadnych długów nie ma, a za fiasko budowy odpowiadają inni (banki? - nie pamiętam...). Tak zapamiętałem jego wypowiedź, którą pewnie należy traktować subiektywnie :) .
uratować się pewnie tego nie da - deszcz zalewa od lat...
w każdym razie pomijając wszelkie kontrowersje wygląda imponująco i można się zastanawiać czy utopia p. K. kiedykolwiek mogłaby się stać polskim Neuschwanstein

parę lat temu odwiedziłem tę chacharę.... koszmar. Kumpel jest architektem z Wrocławia i jak zoboaczył owo dzieło o o mało nie zleciał z jednej z wież (a ich jest pono 12 jak apostołów). W srodku w przyziemiu miejsce na (chyba) basem, ale dla hipopotamów... Koszmar. Ściany budowane z cegły pełnej, dziurawki, bloczków i co tam mieli pod ręką, za to murów zewnętrznych nie sforsuje czołg... lany beton na prętach czternastkach (mierzyliśmy). Facetowi odbiło na maksa zatem dzisiaj potrzeba jedynie Semtexu.... i kilkudziesięciu wywrotek na gruz.....

Dostojny Wieśniak - Wto Lip 14, 2009 1:28 am

Jakoś tak się poukładało, że otarłem się o pracownię architektoniczną projektująca tę budowlę. Może trudno w to uwierzyć ale równolegle z desek schodziły rysunki siedziby ODZ-tu – dzisiaj KOBiDZ na Św. Trójcy i na przykład odbudowy ulicy Stągiewnej. Z pracowni tej wyszło kilku całkiem znanych i uznanych dzisiaj architektów.
Piotr K. jak każdy inwestor wyciskał swoje piętno na projekcie owego cudu. :mrgreen:

Pomysł Zdenki wydaje się być najsensowniejszy ze wszystkich. Na tym trzeba zarobić. Dokładanie do rozbiórki nie ma sensu. TV publiczna, realizując misję, snuje się po jakichś francuskich fortach, mając na wyciągnięcie ręki takie coś. Za co biorą kasę chłopcy i dziewczynki od promocji w tej gminie? :???: Ja nie twierdzę, że trzeba od razu wymyślać coś nowego. Zaadoptować pomysł a wilk będzie syty i owca cała. :wink: :dziadek:

schulze - Wto Lip 14, 2009 8:41 am

trochę zdjec
http://forum.eksploracja....t=%C5%82apalice

groszek - Wto Lip 14, 2009 8:59 pm

No ale zeby zobaczyć fotki trzeba sie logowac. :hmm: nie mógłbyś wklepac pare fotek ?:mrgreen: :mrgreen: :roll: .
schulze - Czw Lip 16, 2009 9:16 pm

Hmm ,a to wstyd sie zalogowac na rownie dobrym forum?? :hihi:
groszek - Pon Lip 20, 2009 1:34 am

Hmmm, no nie wstyd :mrgreen: trzeba bedzie sie zalogować nooo wszędzie groszek się pleni :wink:
Leta666 - Sro Lip 22, 2009 9:08 pm

a czy może przypadkiem ktoś się orientuje czy zamek jest nadal strzeżony przez miłego starszego, tudzież młodszego pana (różne wersje krążą po świecie :wink: ) no i czy można tam jakoś się do środka dostać, czy trzeba twierdzę forsować :szabelka: ... bo jakiś czas temu czytałam, że zamek został ogrodzony płotem czy murem czy czymś innym w tym guście i ni grzyba się nie wejdzie...
agnieszka23 - Sro Lip 29, 2009 12:12 pm

byłam tam wczesna wiosna i wejsc mozna przez dziure w płocie: należy isc droga wzdłuz betonowego ogrodzenia i na samym koncu delikatnie skrecic w prawo i przedrzeć sie przez chaszcze ,przeskoczyc przez mały rów i juz sie jest na terenie zamku:) nie wiem jak jest teraz.... :???:
Aniusia_1988 - Pon Sie 03, 2009 10:33 pm

bylam dwa dni temu.. mozna wejsc, nikt nie pilnuje.. dziura w plocie jest.. mi osobiscie sie podobal zamek.. szkoda ze panu K. nie udalo sie zakonczyc jego budowy...
KwQ - Nie Sie 23, 2009 2:07 pm

WIecie jak dokładnie dojechać z Gdyni do tego zamku? Zaznaczam, że nie mam samochodu i roweru. No może samochód się załatwi...
Qba - Pon Sie 24, 2009 9:08 am

KwQ napisał/a:
WIecie jak dokładnie dojechać z Gdyni do tego zamku? Zaznaczam, że nie mam samochodu i roweru. No może samochód się załatwi...

ciężko, najpierw do Kartuz (chyba tylko PKS jeździ) potem z Kartuz również autobusem: PKSem lub Gryfem( kierunek: Chmielno, Zawory, Sierakowice, Gowidlino...) do Łapalic i jakieś 1 - 1,5 km z buta ;)

KwQ - Wto Sie 25, 2009 12:15 pm

Dzięki :wink:
Aniusia_1988 - Czw Wrz 10, 2009 9:33 pm

wiecie czy cos moze sie posunelo do przodu? jestem ciekawa co z tym bedzie...
KwQ - Nie Gru 27, 2009 5:43 pm

Nie wybiera się ktoś samochodem zwiedzić ten "pałac" ? :hihi:
groszek - Wto Gru 29, 2009 12:17 am

Ja dużo miejsca nie zajmę :hihi: .
Ponury2 - Wto Gru 29, 2009 12:32 am

No w razie złapania podczas łażenia bez zezwolenia, jeżeli teren jest nadal chroniony, w radiowozie patrolu z Kartuz także miejsca nie zabraknie...

Dla przypomnienia kodeks karny:

Cytat:
Art. 193. Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

feyg - Wto Gru 29, 2009 12:58 am

Ponury2 napisał/a:
No w razie złapania podczas łażenia bez zezwolenia, jeżeli teren jest nadal chroniony, w radiowozie patrolu z Kartuz także miejsca nie zabraknie...

A zatem problem powrotu z Łapalic do Kartuz rozwiązany :hihi:

Ponury2 - Wto Gru 29, 2009 1:13 am

Tak, tylko że może się przedłużyć do 48h :alenumer:
feyg - Wto Gru 29, 2009 10:06 am

Ponury2 napisał/a:
Tak, tylko że może się przedłużyć do 48h

Hmm... ciekawy sposób na spędzenie Sylwestra :hihi:

Duqq - Czw Sty 07, 2010 1:39 pm

Jezeli ktos jest zainteresowany to sporo zdjec tego zamku/palacu mozna znalesc tutaj: http://picasaweb.google.c...amekWApalicach#