|
Dawny Gdańsk
|
 |
Sprawy techniczne - BAŁAGAN
Mikołaj - Nie Cze 06, 2004 11:39 pm Temat postu: BAŁAGAN Mam wrażenie, i nie jestem w tym chyba odosobniony, że robi się coraz większy bałagan na forum. Bez pokazywania palcami, bo i sam nie jestem bez winy, proszę wszystkich, żeby trzymali się tematów, a wiadomości dla jednego uzytkownika wysyłali jako "Prywatną Wiadomość" tylko do niego.
Sami pewnie nie raz zastanawialiście się, gdzie o czymś tam była mowa i nie mogliście tego odnaleźć, bo tytuł wątku po trzech postach przestawał się odnosić do jego treści. Przykładowo w kilku wątkach na raz jest mowa o kolejnych spotkaniach, podobnie z tematyką okołowrzeszczańską.
W szczególności proszę o dyscyplinę w wątku powitalnym.
Nie chcę przesadzać z moderowaniem dyskusji, ale jak będzie trzeba to podzielę się uprawnieniami z kimś, kto ma zamiłowanie do porządku i będziemy ciąć.
No chyba że nie widzicie w ogóle problemu.
Proszę o komentarze. Najlepiej na temat.
Grün - Pon Cze 07, 2004 1:03 am
Cóż - byłoby bardzo miło, gdyby faktycznie trzymać się tematu. Czasem jest to trudne. Obiecuję się poprawić.
Zoppoter - Pon Cze 07, 2004 9:02 am Temat postu: Re: BAŁAGAN
Mikołaj napisał/a: |
Nie chcę przesadzać z moderowaniem dyskusji, ale jak będzie trzeba to podzielę się uprawnieniami z kimś, kto ma zamiłowanie do porządku i będziemy ciąć.
|
A ja myslę, że mozna się tym zająć z dwóch stron. Z jednej strony musimy sie sami pilnować z utrzymaniem tematu. Z drugiej strony moderator przenosić "zboczoną" dyskusję i zrobic z niej nowy wątek. Wszak już było to robione (np. kamień w Steinfliess wyciąnięty z wątku o przejsciach granicznych) i dobrze to funkcjonowało.
Mikołaj - Pon Cze 07, 2004 12:03 pm
Cytat: | Z drugiej strony moderator przenosić "zboczoną" dyskusję i zrobic z niej nowy wątek. Wszak już było to robione i dobrze to funkcjonowało |
o to głównie chodzi
Marcin - Pon Cze 07, 2004 3:31 pm
Cytat: | No chyba że nie widzicie w ogóle problemu. |
Wiem co masz na myśli Mikołaju - ostatnio bezskutecznie poszukiwałem pewnego wątku. Ja widzę problem - szczególnie gdy dziennie opojawia się nawet do 100 postów.
Cytat: | a wiadomości dla jednego uzytkownika wysyłali jako "Prywatną Wiadomość" tylko do niego. |
Ja już od dawna to stosuję.
Jeśli chodzi zaś od odbieganie od tematów wątków w trakcie dyskusji - to już taka jest natura rozmów - ewoluowanie tematu, dygresje... I nie zawsze można nad tym zapanować. Ale obiecuję więcej już nie grzeszyć.
Ale o wiele groźniejsza wydaje się inna rzecz (przy takiej ilości postów dziennie). Chodzi mi mianowicie o rozpoczynanie nowych wątków w kompletnie nieodpowiednich działach i doklejanie swoich wypowiedzi do losowo wybranych wątków.
Cytat: | Nie chcę przesadzać z moderowaniem dyskusji, ale jak będzie trzeba to podzielę się uprawnieniami z kimś, kto ma zamiłowanie do porządku i będziemy ciąć. |
I tu się z Tobą zgadzam - linijką po łapach za takie praktyki. I nie zapominaj, że dysponujesz jako administrator poważnym straszakiem dla osob, które nie będą przestrzegać "zasad porządkowych".
Marek Z - Pon Cze 07, 2004 3:59 pm
Szczerze mówiąc od początku pisanie nie na temat leżało mi na wątrobie. Pisałem o tym w wątku tutaj. Uważam, że powinno się móc wypowiedzieć w sposób odbiegający od tematu - wynika to po prostu z przebiegu rozmowy, czasami nie da się inaczej, jednak posta powinno zakończyć się zdaniem na zadany temat. Howgh !
Pietrucha - Pon Cze 07, 2004 6:19 pm
Ja obawiam się, że taka kontrola może czasami krępować użytkowników.
Cytat: | W szczególności proszę o dyscyplinę w wątku powitalnym. |
Tu się zgadzam w 100%
Barabasz - Pon Cze 07, 2004 7:57 pm
Pietrucha napisał/a: | Ja obawiam się, że taka kontrola może czasami krępować użytkowników. |
Zgadzam się!
Na znanym mi forum (www.forum.oknonet.pl) gdy moderator wprowadził "kontrolę" liczba postów i forumowiczów zmniejszyła się o ponad połowę, a forum jest coraz rzadziej odwiedzane...
Dlaczego nie zamienimy "kontroli" w prośbę do forumowiczów o pisanie na temat.
Grün - Pon Cze 07, 2004 8:06 pm
Prośba była - a kontrola to jest groźba w przypadku notorycznego niestosowania się do prośby - dobrze rozumiem Wielki Architekcie?
lucy - Pon Cze 07, 2004 8:14 pm
Kurcze, będę bała się odezwać
Grün - Pon Cze 07, 2004 9:06 pm
I słusznie
Mikołaj - Pon Cze 07, 2004 10:23 pm
Cytat: | dysponujesz jako administrator poważnym straszakiem |
wszyscy są tak okropnie mili i kulturalni, że nawet nigdy tam nie zajrzałem
Cytat: | Prośba była - a kontrola to jest groźba w przypadku notorycznego niestosowania się do prośby - dobrze rozumiem Wielki Architekcie? |
Tak właśnie, Wasza Magnificencjo.
I oczywiste jest dla mnie, że rozmowa może płynąć w różne strony. Chodzi mi o to, żebyście w sytuacji, kiedy coś, co Wam się skojarzyło ewidentnie nadaje sie na nowy wątek, nie obawiali sie go rozpocząć. I żeby było jasne, kasować nic nie mam zamiaru. A z powodu podzielenia jakiegoś tematu mam nadzieję nikt się na mnie nie obrazi.
Petelka - Wto Cze 08, 2004 10:14 am
Cytat: | Ja obawiam się, że taka kontrola może czasami krępować użytkowników. |
Hmmm.... ja też ostrożnie podeszłabym do 'wielkich porządków'. Fakt, że trochę pobałaganiło sie na forum i czasami trzeba mocno przekopać myśli i wątki, aby trafić na interesujący nas aktualnie temat/post, ale dzięki temu forum jest bardziej żywe i naturalne. Toż bezpośrednia rozmowa najczęściej też meandruje w taki sposób, że czasami trudno przypomnieć sobie: 'a od czego w zasadzie zaczęliśmy?'.
Zgadzam się, że wątek powitalny powinien być zostać potraktowany wyjątkowo - ostatecznie jest to wizytówka dla nowoprzybyłych, którzy nie znają jeszcze ludzi/układów/specyfiki forum. Natomiast w wypadku pozostałych tematów nie przesadzajmy - owszem postarajmy się 'pisać na temat', ale bez przymusu zastanawiania się, czy akurat ta dygresja to już wykracza poza temat czy jeszcze nie.
Acha! W ankiecie brakuje mi punktu: 'jest pewien problem, ale moderator/rzy powinni reagować tylko w skrajnych przypadkach' - i pod takim punktem podpisałabym się najchętniej.
Mikołaj - Wto Cze 08, 2004 10:38 am
Cytat: | ja też ostrożnie podeszłabym do 'wielkich porządków'. |
ale kto mówi o wielkich porządkach??
głównie chodziło o to, byśmy dostrzegli pewną na dłuższą metę niekorzystną tendencję...
Petelka - Wto Cze 08, 2004 10:54 am
Cytat: | ale kto mówi o wielkich porządkach?? |
Dlatego ujęłam je w cudzysłów.
Marek Z - Wto Cze 08, 2004 1:13 pm
Myślę, że zanim pojawi się 37488570065 stron tego wątku musimy przyjąć jakiś kompromis. Rozmawiajmy dowolnie, starając trzymać się tematu, lecz kiedy ten zasadniczo ulegnie zmianie, moderatorzy będą przenosić go do nowego wątku, gdzie dalej będzie można rozmawiać. Chyba nie powinno być z tym problemu.
PAULUS MAZUR - Wto Cze 08, 2004 1:25 pm
PRZECIEŻ MOŻNA DAĆ LUDZIOM ,,FORY''ABY PILNOWALI ,,FOR''ALE NIEKONIECZNIE
WPROWADZAJĄC RETORYKĘ ,,OSTRZEŻEŃ''.JESTEM ZA ODGÓRNYM PORZĄDKIEM
OWSZEM DAWAŁEM ZRESZTĄ TEMU WYRAZ.ALE BEZ PRZESADY.A ZA SWE BYŁE
,,PRZEWINIENIA''BIJĘ SIĘ W PIERSI.
bassa - Pią Cze 11, 2004 12:00 am Temat postu: dygresje Wow...całkowicie zgadzam sie z Pętelką i mysle, ze czyms innym jest szukanie danych a czyms zgoła przewspaniałym mozliwosc dzielenia sie prywatnymi odczuciami i skojarzeniami w grupa- rzadką nadzwyczaj!- interesujaca sie tym samym....To sa emocje a nie sprzatanie posesji w ramach akcji Gdańsk Miastem Kwiatow ! ( kto rozpozna ,skad to cytat ?)
Acz Gospodarz ma prawo narzucic sprzatanie, to prawda....heh, a moze raz w miesiacu ? porzadkowanie watkow? Propozycja przejscia na priv nie jest zdrowa, sugeruje ,,tworzcie sobie frakcje,, - a co z wielozakresowcami ? ktos ma -kilka zainteresowan...Fakt, ze brakuje po prostu plotkowania, czyli- newsow kto co gdzie zauwazyl-spotkal-dotarl...taki- Kogiel Magiel ? Gdzie wpisac np news ze kapitalny kawalek tekstu o Gdansku i skrzynkach Poczty Polskiej w Gdansku pojawil sie w miesieczniku Profit z czerwca br ???
albo ze mozemy zaglosowac na stronke www.dawnygdansk.pl na www.rekiny.pl - tym,ze ja rzecz jasna, nie umiem..;-)) He he...
HeniekW - Wto Cze 15, 2004 3:32 pm
Robić porządki dobra rzecz ale, [ o to że jestem systematycznym człowiekiem to nikt mnie posądzić nie może, jestem po prostu bałaganiarzem, zdarza się że żona „posprząta” moje szpargały lub zrobię to sam na chybcika i „umarł w butach”, miną miesiące zanim to znajdę a ile przy tym nerwów], wyobraźmy sobie sytuację że moderator w weekend zamiast spędzać czas z najbliższymi będzie siedział i mozolnie porządkował posty a pozostali będą ich szukać przez tydzień i się
Natomiast jeśli przyjdzie nam ochota założyć nowy temat nie mamy pewności czy już wcześniej ktoś go nie założył i w tym momencie przydałaby się wyszukiwarka, np. – szukaj w tytułach, - szukaj w tekście.
Pomogłoby to również w dyskusji no i tematy być może by się nie dublowały.
HeniekW
HeniekW - Wto Cze 15, 2004 3:39 pm
Ale wstyd wydało się .
Wyszukiwarka jest a ja bym ją dopiero chciał,
to nauczka żeby najpierw sprawdzić zanim się czegoś chce.
HeniekW
Mikołaj - Wto Cze 15, 2004 3:43 pm
Cytat: | moderator w weekend zamiast spędzać czas z najbliższymi będzie siedział i mozolnie porządkował posty a pozostali będą ich szukać przez tydzień i się |
nie popadajmy w skrajności, poza tym mam lepsze pomysły na weekend
Cytat: | przydałaby się wyszukiwarka |
no przecież jest
|
|