|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Schüsseldamm
Pietrucha - Nie Cze 06, 2004 7:12 pm Temat postu: Schüsseldamm Nie bardzo wiem w którym dziale mam zadawć tego rodzaju pytania
W którym miejscu przy Łagiewnikach - Schüsseldamm znajdował się ten budynek?
pumeks - Pon Cze 07, 2004 9:23 am Temat postu: Re: Schüsseldamm
Pietrucha napisał/a: | W którym miejscu przy Łagiewnikach - Schüsseldamm znajdował się ten budynek? | on jest chyba w pierwszym albumie "Był sobie Gdańsk" i zdaje się, że jest tam też podany numer posesji i data, kiedy go rozebrano. W tej chwili nie mam pod ręką materiałów
Pietrucha - Pon Cze 07, 2004 10:13 am
Choć sam nie mam pierwszego albumu, ale dziś bede miał do niego dostęp, więc sprawdze
Pietrucha - Pon Cze 07, 2004 6:53 pm
Niestety nie ma go w pierwszym albumie. W piątym też nie. Innych nie mam niestety
pumeks - Wto Cze 08, 2004 9:20 am
Pietrucha napisał/a: | Niestety nie ma go w pierwszym albumie. W piątym też nie. Innych nie mam niestety |
No własnie, ja też sprawdzałem w pierwszym, ale to nie tam... w takim razie chyba jest w drugim ale nie wiem kiedy mi się do tego uda zajrzeć.
Marcin - Wto Cze 08, 2004 12:40 pm
BSG II, str. 23.
Stary dom galeriowy przy ulicy Łagiewniki 55 (Schüsseldamm). Rozebrano go w 1911 r.
Ok. 1905
W albumie zamieszczono dokładnie to samo zdjęcie, które znalazło się na pocztówce.
pumeks - Wto Cze 08, 2004 1:15 pm
W takim razie chodzi o miejsce, które na planiku z 1896 r. zaznaczyłem niebieskim kwadratem.
Przy samej ulicy były budynki nr 54 i 56, a między nimi wąskie przejście w głąb posesji i tam stał ten stary dom galeriowy. Zeby było ciekawiej - za nim mieściła się (na planie Buhsego z l. 1866-69) loża masońska "Einigkeit", która później przeniosła się na Nowe Ogrody 8.
dandola - Pon Sty 23, 2012 9:32 pm
Łagiewniki, jakich już nie ma
dandola - Wto Sty 24, 2012 6:22 pm
Proponuję administracji dodać w tytule tematu polską nazwę ulicy, bo w wyszukiwarce nie sposób znaleźć go podając "Łagiewniki".
I mała ciekawostka - w roku 1805 zanotowano w księdze kościelnej gminy mennonickiej flamandzkiej, że przy tej ulicy mieszkała mennonicka rodzina Wilke (też Woelke) Corneliusa żonatego z Christiną Loewens. Rodzina ta w tym roku straciła jedynego syna Corneliusa w wieku 26 dni. We wrześniu roku 1811 małżonkowie ci utracili kolejne dziecko - Heinriettę w wieku 1 roku 5 miesięcy i 27 dni. W lipcu następnego roku utracili kolejną córkę Julianę Heinriette w wieku 7 miesięcy i 26 dni.
Miro - Pon Lut 13, 2012 9:42 am
Schüsseldamm/Łagiewniki pocztówka z 1900 roku.
Miro
Miro - Sob Mar 22, 2014 5:19 pm Temat postu: Łagiewniki (Schüsseldamm) Powojenne zdjęcie ul. Łagiewniki (Schüsseldamm)
Miro
Miro - Czw Mar 27, 2014 4:02 pm Temat postu: Schüsseldamm (ul. Łagiewniki) Schüsseldamm (ul. Łagiewniki)
Miro
|
|