|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Ocalałe budynki
Sabaoth - Pią Lip 27, 2007 9:08 pm Temat postu: Ocalałe budynki Mam do wszystkich forumowiczów wielką prośbę. Chciałbym stworzyć mapę budynków z centrum Gdańska, które przetrwały koszmar "wyzwolenia" w miarę nienaruszonym stanie. Interesują mnie głównie budynki publiczne, kościoły, klasztory, szkoły, itp. Prosiłbym o wpisywanie nazw budynków lub ich lokalizacji.
Z góry wszystkim za zaangażowanie dziękuję.
renekk - Sob Lip 28, 2007 12:14 am
W książce Szermera "Gdańsk - przeszłość i współczesność" z 1971 roku jest zamieszczony plan jak poniżej:
Sabaoth - Sob Lip 28, 2007 9:01 am
Tej książki nie mam, a na tym obrazku niewiele widać. No i w dalszym ciągu zachęcam do wpisywania ocalałych budynków.
renekk - Sob Lip 28, 2007 9:47 am
Cytat: | Tej książki nie mam, a na tym obrazku niewiele widać |
Bo jest za duży i nie da się go zamieścić w całości. Mogę ewentualnie podesłać na priva dobry skan. A książka jest ciekawa i tu na miejscu dosyć łatwo dostępna. Jakiś czas temu w jednym z sopockich antykwariatów widziałem dwa egzemplarze, po kilka złotych za sztukę.
villaoliva - Sob Lip 28, 2007 10:56 am
Na podstawie zdjęć:
1. Stary budynek dyrekcji kolejowej
2. Nowy budynek dyrekcji kolejowej
3. Budunek Towarzystwa Ubezpieczeń od Ognia
4. Dom Opatów Pelplińskich
5. Hala Targowa
6. Budynek Biblioteki Miejskiej
7. Dzisiejsze I LO
8. Kościół św. Jakuba
9. Kościół św. Mikołaja
10. Ratusz Staromiejski
11. "Generalkomando"
12. Bank Rzeszy
13. Brama Długouliczna
14. Ratusz Głównomiejski (w miarę)
15. Kaplica Królewska (wokół wszystko leżało)
C.D.N
villaoliva - Sob Lip 28, 2007 11:01 am
16. Urząd Wojewódzki
17. (obok) Gmach Komendy Policji
Pietrucha - Pon Sie 20, 2007 12:27 am
wydaje mi sie że kosciół św. Jakuba, czy Dom Opatów spłonęły. Ratusz też chyba nie był w najlepszym stanie.
villaoliva - Pon Sie 20, 2007 8:14 am
O! Ktoś czyta te listę
No to skreślamy je na czerwono
i dodaję:
18. Budynek Steueramt (gmach na 3 maja)
renekk - Pon Sie 20, 2007 11:06 am
Żeby ułatwić typowanie, zamieszczam poniżej w ośmiu kawałkach planik z mojego wcześniejszego posta.
Marcin - Pon Sie 20, 2007 1:07 pm
Villaoliva nie byłbym taki szybki w zaznaczaniu tych obiektów na czerwono - bo Pietruszemu (bez urazy Pietrucha ) jak sam napisał po prostu "wydaje się".
Ani Kościół św. Jakuba, ani Dom Opatów Pelplińskich nie spłonęły - co można zobaczyć w BSG 1945 (str. 32 i 47), a i przeczytać w "Gdańsk i jego kościoły".
A ratusz był jednym z nielicznych budynków Starego Miasta które przetrwały praktycznie bez uszkodzeń - bo pewnie "czerwonoarmiści" kwaterowali tam. Chyba, że Pietrusze chodziło o Głównomiejski (a znajdujący się na liście)...
villaoliva - Pon Sie 20, 2007 1:28 pm
Dlatego są nadal na liście i wywiązała się wokół nich dyskusja
Co do Ratusza Głównomiejskiego zaliczyłbym go jednak do ocalałych, mury są oryginalne.
Co na ten temat sądzicie?
Czy ktoś się orientuje w jakim stanie był budynek Poczty Polskiej w WMG w 1945 roku?
seestrasse - Pon Sie 20, 2007 1:51 pm
Bartłomiej chyba też ocalał
Marcin - Pon Sie 20, 2007 2:16 pm
Cytat: | Co do Ratusza Głównomiejskiego zaliczyłbym go jednak do ocalałych, mury są oryginalne.
Co na ten temat sądzicie? |
Taaa.... Jak w większości kościołów.
Pietrucha - Wto Sie 21, 2007 12:50 am
Cytat: | Ani Kościół św. Jakuba, ani Dom Opatów Pelplińskich nie spłonęły - co można zobaczyć w BSG 1945 (str. 32 i 47), |
Dawno nie przeglądałem i możliwe że sie pomyliłem, jutro poszukam i sobie zobacze.
Cytat: | Co do Ratusza Głównomiejskiego zaliczyłbym go jednak do ocalałych, mury są oryginalne.
Co na ten temat sądzicie? |
Ano właśnie, to zależy co rozumiemie Sabaoth pod stwierdzeniem " budynki w miarę nienaruszonym stanie"?
W takim razie Dworzec mozna też dorzucić bo też nie został zrównany z ziemią
feyg - Wto Sie 21, 2007 2:58 pm
Do listy dopisałbym (mam nadzieję że nie odkryłem prochu ) :
1. Budynek administracyjny Archiwum Państwowego (magazyn niestety spłonął)
2. rotunda przy gmachu KK Solidarności - przed wojną dworzec tramwajowy?
3. Budynek Kasy Chorych (ob. przychodnia) ul. Wałowa 27
4. Obecny Oddział Banku BGŻ ul. Bogusławskiego 2
5. Obecny Oddział Banku PKO BP ul. Okopowa 3
6. Areszt na Kurkowej
7. Budynek Sądu przy ul. Nowe Ogrody 30/34
8. Budynek Wojewódzkiego Urzędu Pracy ul. 3 Maja 9
9. Kompleks dworca Głównego w Gdańsku wraz z dworcem podmiejskim, pocztą, ekspedycją towarową, oddziałem drogowym (po wojnie przychodnią) i noclegownią (ten budynek nie został wiernie odbudowany)
10. Dworzec kolejowy Brama Oliwska (położona obok parowozownia została doszczętnie zniszczona)
11. Elektrociepłownia na Ołowiance
Sabaoth - Wto Sie 21, 2007 5:43 pm
Cytat: | Ano właśnie, to zależy co rozumiemie Sabaoth pod stwierdzeniem " budynki w miarę nienaruszonym stanie"? |
Mam na myśli budynki, które ocalały w nienaruszonym stanie, a miłay np. uszkodzone okna, lekko obtłuczony tynk, itp. O ratuszu tego nie można powiedzieć, wielka dziura w ścianie najlepiej o tym świadczyła.
Dworzec był dosyć poważnie uszkodzony. Cóż, największą trudność sprawia oddzielenie uszkodzeń spowodowanych działaniami bojowymi, a celowym niszczeniem struktury miasta po jego zdobyciu przez Armię Czerwoną.
Zdzislaw - Czw Wrz 06, 2007 11:29 pm
Dodaję: Budynek Poczty Polskiej, nie wiem czy nazwać to publicznymi, ale na pewno kompleks budynków dawnego WPWiK czyli "SAUR NEPTUN GDAŃSK, podobnie kompleks budynków z na pewno "publiczną" (nie wiem czy w WMG) Łaźnią na ul. Osiek + Szkoła (chyba dawna SP 26 i 2)
Nie wiem co sądzić o koszmarnym bunkrze zbudowanym w czasie wojny na Olejarnej???
Sabaoth - Czw Wrz 06, 2007 11:41 pm
A okolice poczty, przetrwaly?
Pietrucha - Nie Wrz 09, 2007 10:30 pm
w okolicy poczty to np exsierociniec
TOMB - Nie Wrz 16, 2007 6:40 pm
Sabaoth napisał/a: | A okolice poczty, przetrwaly? |
W trochę zmnienionym stanie...
Sabaoth - Nie Wrz 16, 2007 6:46 pm
Dzięki, to potwierdza moją koncepcję.
groszek - Pon Lis 26, 2007 6:50 pm
Przepraszam że się wtrącę ja wiem że Biskupia Górka to nie śródmieście ale zawsze uważałam ze to kawałek prawdziwego Gdańska można powiedzieć że widać "poprzedni czas" idziesz na spacer a obok ciebie ....... szkoda tylko ze taki zaniedbany .Jest jeszcze parę takich miejsc że przeszłość idzie obok ciebie np przy małej zbrojowni niestety też wstanie rozkładu az żal i gniew człowieka ogarnia
|
|