|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - zagadka Tobiasza z flagą - klasyczna
tobiasz - Czw Lip 26, 2007 7:18 pm Temat postu: zagadka Tobiasza z flagą - klasyczna wyciągając rękę do Villaoliva, zamieszczam prostą i trudniejszą zagadkę gdańską
gdzie została zatknięta ta flaga?
Pietrucha - Czw Lip 26, 2007 7:32 pm
no to chyba łatwe... Wisłoujście
tobiasz - Czw Lip 26, 2007 7:38 pm
oczywiście
a gdzie znajduje się to popiersie
tobiasz - Wto Lip 31, 2007 9:43 pm
dla ułatwienia
tobiasz - Czw Sie 02, 2007 11:57 pm
kolejny fragment
villaoliva - Pią Sie 03, 2007 12:38 am
Dom Pod Murzynkiem
Skandal, żeby taki kolejny zabytkowy obiekt był niedostępny dla ludzi. Jakiś Hotel tam jest! Skandal! ;)
tobiasz - Pią Sie 03, 2007 12:47 am
oczywiście, gratulacje
tobiasz - Pią Sie 10, 2007 8:42 pm
ciekaw jestem czy domyślacie się z jakiego ogólnodostępnego miejsca w Gdańsku zrobiono to zdjęcie
tobiasz - Pon Sie 13, 2007 8:33 pm
jeszcze szersza panorama
danziger - Wto Sie 14, 2007 7:26 pm
z banku?
tobocian - Wto Sie 14, 2007 8:23 pm
centrum stomatologiczne(nowy building),hehe
danziger - Wto Sie 14, 2007 8:32 pm
Jasne, że nie bank - za blisko Długiej stoi. W pierwszej chwili myślałem o Hiltonie, ale to za daleko w drugą stronę.
tobiasz - Wto Sie 14, 2007 11:18 pm
niestety nikt jeszcze nie podał właściwej odpowiedzi, choć krążycie w miarę blisko, dołączona fotografia powinna bardzo ułatwić.zdjęcie zrobione z tego samego miejsca ale w innym (znanym wszystkim) kierunku
pawel.45 - Sro Sie 15, 2007 2:23 am
tobiasz napisał/a: | niestety nikt jeszcze nie podał właściwej odpowiedzi... |
proponuję "strzelić"(oczywiście okiem) z wieży Ratusza (pkt C) ponad szczytem budynku(pkt B), to może trafi się w okienko na poddaszu (pkt A).
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 2:44 pm
nawigacyjne podejście doprowadziło do celu. Dom Maklerski BRE Banku w budynku Centromoru, watro odwiedzić super widoki
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 2:53 pm
nowa zagadka niemal pomnikowa, gdzie sfotografowałem tego rumaka?
Corzano - Sro Sie 22, 2007 3:52 pm
tobiasz napisał/a: | gdzie sfotografowałem tego rumaka? |
Opodal.
seestrasse - Sro Sie 22, 2007 5:06 pm
tobiasz, lepiej byś zapytał, kto niegdyś na koniku siedział
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 5:50 pm
nie wiem ale chętnie się dowiem
nie wiem również dlaczego na tym wiatrowskazie położonym również opodal jest data 1957
chciałbym się zapytać czy forma wiatrowskazu wywołuje jakieś skojarzenia
seestrasse - Sro Sie 22, 2007 5:54 pm
tobiasz napisał/a: | nie wiem ale chętnie się dowiem |
no i widzisz! następna zagadka
Cytat: | nie wiem również dlaczego na tym wiatrowskazie położonym również opodal jest data 1957 |
może to data produkcji wiatrowskazu, a co za tym idzie, również chałupy
Cytat: | chciałbym się zapytać czy forma wiatrowskazu wywołuje jakieś skojarzenia |
są to smutne skojarzenia
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 6:10 pm
może rok odbudowy?
seestrasse - Sro Sie 22, 2007 6:14 pm
i to nieudolnej
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 6:33 pm
nazwałem to odbudową ze względu na szacunek dla murarzy i dla ich fizycznej pracy , którzy realizowali obłąkaną wizję "projektanta" a może magistrackiego urzędasa lub partyjnego bonzy a całość obecnie nazywa się jak niżej
villaoliva - Sro Sie 22, 2007 6:38 pm
Sugerujesz, że to on był tym urzędasem ?
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 7:20 pm
Niczego nie sugeruję. po prostu nie wiem kto zaprojektował czy zrekonstruował budynek w obecnej formie - nie była to przecież samowola budowlana.
Na pewno nie mógł to być fachowiec. Jestem jak najdalej od tego, aby uważać, że stało się to za zgodą i wiedzą Pana Polaka- który na pewno nie był urzędasem a wysokiej klasy urzędnikiem pod którego pieczę oddano zabytki w Gdańsku. "Urzędas" to określenie dla innej sorty ludzi, ktoś zupełnie przeciwstawny
Ale czy Was nie razi, że plac ten nazwano jego imieniem, trudno w gdańsku o bardziej szokujące zestawienie z jednej strony bardzo zasłużony konserwator zabytków a z dugiej koszmarna rekonstrukcja zabytku. może to ktoś zrobił świadomie - to też kolejna zagadka
ale powtórzę wcześniejsze zagadki
kto i kiedy stworzył ten koszmar???
kto dosiadał rumaka - czy tylko Seestrasse wie? Ja nie wiem
seestrasse - Sro Sie 22, 2007 8:02 pm
tobiasz napisał/a: | kto dosiadał rumaka - czy tylko Seestrasse wie? |
fałszywy wniosek seestrasse nie wie
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 8:11 pm
a to pokerzystka. na oklep to jeździli Indianie i chyba mongołowie
no to może ktoś wie kim był autor i czy to autentyk
Sabaoth - Sro Sie 22, 2007 9:47 pm
Oj, ten koń już przed wojną znikał razem z jeźdźcem. Więc samo zniknięcie jeżdźca nie jest niczym nadzwyczajnym
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 10:06 pm
wędrował z jednej strony ulicy na drugą
tobiasz - Sro Sie 22, 2007 11:55 pm
na stronie www.trojmiasto.pl
tobiasz - Czw Sie 23, 2007 12:06 am
Mury miejskie i wieża "Am Stadthof".
1788-1790. Rysunek piórem, tuszem, lawowany. 19,2 x 24,7 cm.
Gabinet Rycin Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego.
tutaj chyba dwa koniki
tobiasz - Czw Sie 23, 2007 12:32 am
czy podobne do "półbaszty" z wiatrowskazami?
Fragment murów miejskich i wieża w Gdańsku.
1788-1790. Rysunek piórem, lawowany bistrem. 19,2 x 24,7 cm.
Gabinet Rycin Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego.
--------------------------------------------
Widok fragmentu murów i nie zidentyfikowanej wieży oraz przyległych zabudowań podwórza, ze studnią pod daszkiem z lewej strony, szopą kołodzieja i długim korytem, służącym za pralnię.
nad stawem - Czw Sie 23, 2007 10:03 pm
tobiasz napisał/a: | nie wiem ale chętnie się dowiem
nie wiem również dlaczego na tym wiatrowskazie położonym również opodal jest data 1957
chciałbym się zapytać czy forma wiatrowskazu wywołuje jakieś skojarzenia |
odbudowa " Domu Harcerza " trwała wiele lat , najpierw zrobiono dach z blacharką , na pewno robota braci Prochna - tak chyba się nazywali . i dlatego ta data na wiatrowskazie . wtedy baza PKZ była jeszcze hyba w Małym Młynie .
następnie długo nic się nie działo , remont trwał w pełnym toku na pewno w 1971 roku , a na pewno wiem bo właśnie w roku71 zaczynałem naukę w technikum drzewnym na Dzierżyńskiego . do nauki mojego zawodu potrzebna mi była rysownica w formacie A3 .
no i właśnie pod koniec lata 71 byłem w Domu Harcerza odebrać ta rysownicę , ktorą zrobił mi moj ojciec można powiedzieć " po godzinach " w stolarni na Miałkim Szlaku , a była z drewna lipowego , wbijanie pinesek bez problemu .
ściany szklanej wtedy jeszcze nie było bo wchodziłem przez brakującą , a tak mi sie zdawało ,
ścianę połwierzy .
|
|