|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - ubooty z f.scichau gmbh danzig, lata 1940-1945
olek - Sro Lip 04, 2007 6:01 pm Temat postu: ubooty z f.scichau gmbh danzig, lata 1940-1945 Serwusik miłe koleżanki i koledzy,
od wielu lat zajmuje się tematyką działań okrętów podwodnych ze szczególnym uwzględnieniem okresu II wojny, poszukuję fotek z budowy takowych w gdańsku, nie ma znaczenia jaki typ może być VII lub XXI, jeżeli w ogóle takowe istnieją. Mam świadomość, że wujek A. gonił niepotrzebnych fotografów.
Hochstriess - Pią Lip 06, 2007 4:41 pm
Kilka zdjęc znajduje sie w ciekawej acz fatalnie, powiedzialabym nawet skandalicznie, wydanej książce kapitana Andrzeja Soysala "Wilhelm Gustloff. Zagłada przyszła z głębin".
Mam tę książkę, wiec jesli bys chcial to zdjecia zeskanuję (ale troche pozniej). Jest tam panorama Danziger Werft zrobiona przez zwiad aliancki, z pochylniami i dokami, mocowanie sekcji ubota na tratwie holowniczej, wodowanie U2360. Zdjecia zlej jakosci.
Nazwe wydawnictwa litosciwie zmilcze.
Albo nie! Nie ma litosci za to!
Wydawnictwo DJ Gdańsk. Tfu!
olek - Pią Lip 06, 2007 5:18 pm
Ok, nie mam tej książki, serdecznie dziękuję za pomoc, mam zdjęcia z Hamburga, ale to nie to o co chodzi, nie ma pośpiechu jak zeskanujesz to będzie widać, najlepsze pozdrowionka
Corzano - Pią Lip 06, 2007 5:26 pm
A widziałeś te zdjęcia w książkach B. Zwarry?
Zobacz też wątek na PFE, szczególnie pierwsze posty.
olek - Pią Lip 06, 2007 5:32 pm
Corzano napisał/a: | A widziałeś te zdjęcia w książkach B. Zwarry?
Zobacz też wątek na PFE, szczególnie pierwsze posty. |
wierz mi że nie, a na pfe zaraz śmigam, jestem szczęśliwy, że wreszcie dostałem się do źródełka, ściskam prawice
Corzano - Pią Lip 06, 2007 6:33 pm
Zdjęcia są 3 i 5 tomie Wspomnień gdańskiego bówki.
olek - Pią Lip 06, 2007 7:00 pm
Corzano napisał/a: | Zdjęcia są 3 i 5 tomie Wspomnień gdańskiego bówki. |
Bingo, serdecznie dziękuję Corzano. W poniedziałek idę ryć. Ciekaw jestem czy te książki są w księgarniach czy w antykwariacie? Byłem na PFE i znalazłem zdjęcia z podniesienia bandery na XXI muszę jeszcze zobaczyć jakiego, mam zestaw zdjęć dowódców z tego okresu, może rozpoznam który miał tą radochę. Dam Ci znać jeżeli jesteś ciekaw.
Corzano - Pią Lip 06, 2007 9:19 pm
olek napisał/a: | Ciekaw jestem czy te książki są w księgarniach czy w antykwariacie? |
W księgarniach być może jeszcze znajdziesz ostatnie dwa tomy (4 i 5), a wszystkie w antykwariatach lub na internetowych aukcjach. Kosztują grosze.
Hochstriess - Nie Lip 08, 2007 11:41 am
Kilka fot U-bootów z ksiazki Andrzeja Soysala:
W punktach A i B zaznaczono doki, w których znajdowały sie pochylnie do budowy U-bootów typu XXIII, końcowe wodowanie odbywało się w doku A.
Ponury2 - Nie Lip 08, 2007 12:03 pm
Czy to ostatnie zdjęcie lotnicze zostało wykonane przez Aliantów? Chyba było przyczyną ciężkiego nalotu na stocznię w dniu 8 sierpnia 1944, o którym pisze N. Davies?
Hochstriess - Nie Lip 08, 2007 12:56 pm
Tak, alianci je zrobili i pewnie w tym celu.
olek - Nie Lip 08, 2007 5:34 pm
Furya, dziękuję za zdjęcia, odpisałem w emalii
olek
penetrator - Wto Lip 10, 2007 9:01 pm
Na stronie Kosycarzy jest kilka ciekawych zdjęć powojennych ze stoczni.
nad stawem - Wto Lip 10, 2007 10:53 pm
a co Ty na to .
http://www.uboatnet.de/Ar...au/Schichau.htm
jak coś jeszcze znajde to zaraz wkleję .
nad stawem - Wto Lip 10, 2007 11:16 pm
szukaj tu
http://www.u-boot-archiv.de/index.php
i tu
http://www.u-boot-archiv....hau_danzig.html
http://www.u-boot-archiv....r_werft_ag.html
a tu ciekawostka dla Typ XXI
olek - Pon Lip 16, 2007 6:01 pm
Wielkie podziękowania, ostatnio byłem poza Gdańskiem, i nie miałem kontaktu z cywilizacją. Znam te strony, rzeczywiście wiele z nich można się dowiedzieć, nie ma na nich jednak zdjęć ze stoczni danziger werft lub shichau gmbh.... nie tracę jednak nadziei i nie przerywam poszukiwań
roland - Czw Lip 19, 2007 12:25 am
Zdjęcia ubotków w książce B Zwarry pochodziły z moich zbiorów. Ten wątek przypomniał mi, że ich nie odebrałem od autora książki (było to z 15 lat temu). Jak odbiorę to je zaskanuję i zamieszczę na FDG
olek - Pią Lip 20, 2007 9:11 am
Cytat: |
ściskam prawicę, Roland. Dzisiaj robie przebieżkę do biblioteki w poszukiwaniu 3 i 5 tomu Wspomnień gdańskiego bowki, byłoby wręcz znakomicie gdyby udało Ci się zeskanować, ale z tego co napisałeś jest to raczej wątpliwe......15 lat.. |
roland - Pią Lip 20, 2007 9:21 am
Dlaczego wątpliwe przecież Brunon Zwarra żyje.
|
|