Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Encyklopedia Gdańska

villaoliva - Pią Cze 15, 2007 11:58 am
Temat postu: Encyklopedia Gdańska
Za Dziennikiem Bałtyckim

Powstaje gigantyczna encyklopedia Gdańska
Cytat:
Ile jest kościołów w Gdańsku? Kto założył pierwszy szpital w mieście? Jak powstał Nowy Port? Kiedy odwiedził nas Leszczyński? Na te i ponad cztery tysiące innych pytań będzie można znaleźć odpowiedź w przygotowywanej właśnie gigantycznej Encyklopedii Gdańska.

- Ma Kraków swoją encyklopedię, ma Gdynia, więc i Gdańsk nie może być gorszy - mówi Jarosław Mykowski, prezes Oficyny Pomorskiej. - Pomysł narodził się przed dwoma laty i od tego czasu trwa tytaniczna praca, w którą zaangażowało się około dwudziestu osób. Nad tworzeniem encyklopedii miasta pracuje doborowa ekipa profesorów Uniwersytetu Gdańskiego z prof. Edmundem Kotarskim, prof. Błażejem Śliwińskim i prof. Markiem Andrzejewskim, hasła medyczne opracowuje prof. Zbigniew Machaliński z AMG, swą wiedzą dzieli się Andrzej Januszajtis...Na prawie tysiącu stron encyklopedii ma zmieścić się ponad 4 tysiące haseł. Będzie w nich mowa i o ludziach, i o dzielnicach. O muzyce i o piwie. O wydarzeniach i o szpitalach.
- Opracowaliśmy około 2 tysięcy, a prawie każde z nich to odkrywanie kolejnych zagadek z dziejów miasta - wyjaśnia prof. Błażej Śliwiński. - Poprawiamy daty i... żony niektórych znanych postaci. Docieramy do nieznanych dotąd informacji. Na razie pierwszą postacią w naszej encyklopedii jest Georg Abegg, dziewiętnastowieczny lekarz i filantrop, a ostatnim - Żywoty św. Wojciecha. Niewykluczone, że to się jeszcze zmieni.
Wydawca planuje oddanie encyklopedii do rąk czytelników na koniec tego roku. Nie wyklucza jednak pewnego poślizgu. W końcu Gdańsk to naprawdę bogate w historię, ludzi i ważne miejsca miasto...

Gdynka - Pią Cze 15, 2007 1:08 pm

Cytat:
Powstaje gigantyczna encyklopedia Gdańska

:szept: ...a niektórzy Forumowicze :zarobiony: hasła do encyklopedii.

Azaziz - Sob Cze 16, 2007 1:52 pm

Taka publikacja to świetny pomysł, mam nadzieję, że i nakład będzie odpowiedni ;-)
Mikołaj - Sob Cze 16, 2007 2:27 pm

nakład na pewno, gorzej z ceną :wink:
Pepo - Nie Cze 17, 2007 2:02 am

cena - z tego co słyszałem, grubo trzycyfrowa. Ale bardziej mnie zastanawia termin oddania tej publikacji w ręce czytelników - koniec tego roku? To chyba jakaś pomyłka... Za dużo haseł jest w powijakach, zresztą, należ poddać to jeszcze sprawdzić później, usystematyzować itd. Coś mi się nie chce wierzyć, że tak szybko pójdzie.