|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dni transportu kolejowego w Gdyni - 16-17.06.2007
feyg - Wto Cze 05, 2007 4:03 pm Temat postu: Dni transportu kolejowego w Gdyni - 16-17.06.2007 Informuję Szanownych Forumowiczów, że w Gdyni w dniach 16-17 czerwca 2007 r. odbędą się Dni Techniki Kolejowej.
PROGRAM:
16 czerwca (sobota)
10:00-17:00 stacja Gdynia Gł. (tor 7) – prezentacja taboru kolejowego
10:00-17:00 stacja Gdynia Gł. (peron 5) – prezentacja Spółek Grupy PKP
10:00-14:00 Sala konferencyjna Zakładu Linii Kolejowych Gdynia ul. Morska 24 – giełda modelarstwa kolejowego; prezentacja dorobku Pomorskiego Towarzystwa Miłośników Kolei Żelaznych
11:00-16:00 stacja Gdynia Gł. (tor 7 wagon salonowy) – pokaz filmów o tematyce kolejowej; pokaz mobilnego internetu i telefonii internetowej
10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 stacja Gdynia Gł. – zwiedzanie nastawni GO
10:00-15:00 (co ok. 20 minut) stacja Gdynia Gł. SKM – zwiedzanie centrum dyspozytorskiego SKM
16:00 Wycieczka kolejowa dla miłośników kolei (z fotostopami) na trasie: Gdynia Gł. – Gdańsk Osowa – Matarnia
17 czerwca (niedziela)
10:00-16:00 stacja Gdynia Gł. (tor 7) – prezentacja taboru kolejowego
10:00-16:00 stacja Gdynia Gł. (peron 5) – prezentacja Spółek Grupy PKP
11:00-15:00 stacja Gdynia Gł. (tor 7 wagon salonowy) – pokaz filmów o tematyce kolejowej; pokaz mobilnego internetu i telefonii internetowej
10:15, 13:15 Wycieczka kolejowa na trasie Gdynia Gł. – Gdynia Chylonia – Gdynia Port – Gdynia Gł. połączone ze zwiedzaniem górki rozrządowej i lokomotywowni
10:30, 13:30 Wycieczka kolejowa na trasie Gdynia Gł. – Gdynia Cisowa połączona ze zwiedzaniem stacji postojowej SKM
Zapraszam serdecznie w imieniu organizatorów i własnym
turecki - Sob Cze 16, 2007 7:09 pm
No i pierwszy dzień imprezy mija ,nie byłem na całej imprezie,to wszystkiego nie przedstawię.Wystawcy przedstawili 3 lokomotywy,jeden ezt [EN57] i szynobus [SA103].Były też wagony pkp ic i pr oraz wars.Pokazano pociąg sieciowy,plasser -podnośnik ,pociąg ratunkowy z czołgiem kolejowym na bazie t55 i wagony towarowe pkp cargo
turecki - Sob Cze 16, 2007 7:12 pm
i następne
turecki - Sob Cze 16, 2007 7:16 pm
i ostatnie
seestrasse - Sob Cze 16, 2007 8:44 pm
więcej się nie dało?
turecki - Nie Cze 17, 2007 12:43 am
zesiu-przecież to relacja,a jak chcesz więcej-to tak około 50-100 znajdę
seestrasse - Nie Cze 17, 2007 1:01 am
wrzuciłeś 27 zdjęć. tak na oko, o 20 za dużo.
czasem wystarczy jedna fota - na przykład ta autorstwa rennek'a
apelowałam do Ciebie o umiar, ale widzę, że na próżno.
villaoliva - Nie Cze 17, 2007 9:07 am
DAwnogdańskowości w tym żadnej
Marcin - Nie Cze 17, 2007 9:35 am
Jak w sporej części innych tematów.
villaoliva - Nie Cze 17, 2007 9:41 am
Ale bywa chociaż gdańskowość
feyg - Pon Cze 18, 2007 11:08 am
villaoliva napisał/a: | DAwnogdańskowości w tym żadnej |
O przepraszam w salonce PR (Przewozów Regionalnych) trochę jej było - np. na reprodukcjach starych pocztówek dworców kolejowych w tym również z gdańskiego
więcej "dawnogdańskowości" będzie na Trako 2007 w październiku.
seestrasse - Pon Cze 18, 2007 11:12 am
na naszym Forum jest mnóstwo tematów związanych z dawnogdańskowością bardzo luźno, a nawet i wcale. nie w tym rzecz, aby je obcinać, bo wkrótce mielibyśmy posty tylko i wyłącznie mówiące o starych pocztówkach. niestety dawnogdańskowość jest tematem ograniczonym.
chodzi o to, aby nie przesadzać.
villaoliva - Pon Cze 18, 2007 11:22 am
seestrasse napisał/a: | niestety dawnogdańskowość jest tematem ograniczonym. |
Własnie że nie
seestrasse - Pon Cze 18, 2007 11:26 am
no tak, fota skoczni
ale tak czy owak, zbiór takich skarbów jest ograniczony, nawet jeśli nie wiemy, gdzie one są i czy w ogóle gdzieś są
rozmawiajmy o teraźniejszości i przyszłości, tylko nie wrzucajmy 27 zdjęć troszku o kwiatkach i ptaszkach
pawel.45 - Pon Cze 18, 2007 11:41 am
villaoliva napisał/a: | Ale bywa chociaż gdańskowość |
Jakąś niechęć względem bliskiej prowincji dostrzegam u Państwa. Przecież większość fot. ukazuje tory biegnące od Gdańska, albo w kierunku Gdańska. (bardziej odległe mosty w Tczewie nie raziły dotąd nikogo - a może Gdynia wzbudza kompleksy?)Pozdrawiam z Gdyni
turecki - Pon Cze 18, 2007 2:09 pm
Zesiu nie ja jestem autorem tematu...a jak będę miał możliwość[bo są na innym dysku] to wstawię zdjęcia z Gdańska...Inna sprawa,ze gdyby nie podział na WMG i II RP to te tereny byłyby raczej Gdańskiem niż Gdynią
seestrasse - Pon Cze 18, 2007 2:15 pm
jaka szkoda, że się zupełnie nie rozumiemy.
danziger - Pon Cze 18, 2007 5:19 pm
Zdjęcia z Gdyni są mile widziane. Te z okresu sprzed 1945 r. wręcz pożądane - i to w każdych ilościach.
Ale zupełnie nie są pożądane zdjęcia współczesne jeśli występują w ilości nadmiernej - choćby dotyczyły samego centrum Gdańska.
Ze zdjęć wstawionych w tym wątku spokojnie można było większość wyrzucić, zwłaszcza że większość z nich jest do siebie bardzo podobna.
Zresztą gdyby to był pierwszy raz, to nikt by nic nie powiedział, ale Turecki to "stary recydywista"
renekk - Pon Cze 18, 2007 7:26 pm
Cytat: | Jakąś niechęć względem bliskiej prowincji dostrzegam u Państwa |
Bo Gdynia to zemsta polskich nacjonalistów na biednym Gdańsku
feyg - Pon Cze 18, 2007 7:33 pm
danziger napisał/a: | Zdjęcia z Gdyni są mile widziane. Te z okresu sprzed 1945 r. wręcz pożądane - i to w każdych ilościach. |
W takim razie bardzo proszę: stacja w Gdyni w okresie okupacji. Na pierwszym planie fragment ogrodzenia zamontowanego około 1930 roku, pochodzącego z dużym prawdopodobieństwem z rozebranego mostu w Opaleniu, dalej nieistniejący magazyn ekspedycji pospiesznej w rejonie dzisiejszego peronu 5, dalej peron 3 (obecnie 4), peron 2 (3) z zachowanym budynkiem wybudowanym około 1937-38 roku do potrzeb odpraw celno-paszportowej podróżnych, w głębi po lewej hotel dla ambulansjerów (pracowników poczty obsługujących ambulanse pocztowe), po prawej fragment starego dworca. Przed magazynem meblowóz firmy przewozowej Wilhelm Gü?schow (niestety słup zasłania jedną z liter
feyg - Pon Cze 18, 2007 8:37 pm
renekk napisał/a: | Cytat: | Jakąś niechęć względem bliskiej prowincji dostrzegam u Państwa |
Bo Gdynia to zemsta polskich nacjonalistów na biednym Gdańsku |
ŚWIĘTA RACJA, dostrzeżono to już to przed wojną:
seestrasse - Pon Cze 18, 2007 8:38 pm
no i czyż nie mam racji, że dawno-cośtam to zbiór zamknięty? BYŁO
villaoliva - Pon Cze 18, 2007 8:48 pm
No ok, ale czy na Forum o grze Crashday też jest "150" fot tego samego pociągu?
Nie
Pytanie dlaczego?
Jak zwykle się powtórzę....
Ja mimo wszystko wchodzę na to forum licząc, że pogadam własnie o tych kartkach pocztowych, a nie koniecznie o innej ..... Maryni
Od gadania o wszystkim są np. Wrota Pomorza.
pawel.45 - Pon Cze 18, 2007 8:52 pm
renekk napisał/a: | Cytat: | Jakąś niechęć względem bliskiej prowincji dostrzegam u Państwa |
Bo Gdynia to zemsta polskich nacjonalistów na biednym Gdańsku |
W rozwijanie tematyki nacjonalizmu (jakiegokolwiek) nie dam się wciągnąć ale przyznasz chyba, że ta "zemsta" nieżle się prezentuje na tle Trójmiasta.Pozdrawiam.
villaoliva - Pon Cze 18, 2007 8:54 pm
Za chwilę np. trafi się zbieracz współczesnych żeleźniaków albo telefonów komórkowych i też będziemy go
Są od tego inne miejsca.
Czas na FDGforumkonstytucję
seestrasse - Pon Cze 18, 2007 8:55 pm
…ale i tak będę obstawać przy UMIARZE w sprawie tematów dupnomarysinych, które i tak będą się pojawiać, no i dobrze.
turecki, przy świadkach - to był naprawdę ostatni raz puszczony płazem
renekk - Pon Cze 18, 2007 10:36 pm
Cytat: | dostrzeżono to już to przed wojną: |
Jawohl! Pięć piw proszę!
Cytat: | ta "zemsta" nieżle się prezentuje na tle Trójmiasta |
Oczywiście. Pracowałem w Gdyni przez 10 lat, znam ją dobrze i mam do niej tak samo osobisty stosunek jak do Gdańska.
pawel.45 - Wto Cze 19, 2007 2:05 am
Cytat: | Przed magazynem meblowóz firmy przewozowej Wilhelm Gü?schow (niestety słup zasłania jedną z liter |
Wilhelm Gütschow - firma przewozowa z Neubrandenburga.
turecki - Wto Cze 19, 2007 4:06 pm
no to narobiłem...wnioskuję,że przekroczyłem tak o 500 % limit-,ale czy taki Danzig jest o.k.?
villaoliva - Wto Cze 19, 2007 4:09 pm
turecki - Wto Cze 19, 2007 4:12 pm
ojej,aż tak źle?
pawel.45 - Wto Cze 19, 2007 4:16 pm
villaoliva napisał/a: | :shoot: |
to chyba nie jest wypowiedż miłośnika kolei.
villaoliva - Wto Cze 19, 2007 4:18 pm
Myślę, że trzeba mówić pewne rzeczy wprost.
Na liczniku mojego aparatu jest już wieeeeele tysięcy zdjęć, a staram się nie marnować cyfrowej kliszy
Czy mam je tu wszystkie wstawić, bo je lubię i podobają mi się? I jestem ich miłosnikiem!
Odpowiedz mi
Czy jednak powinienem znaleźć sobie forum miłosników fotografii?
villaoliva - Wto Cze 19, 2007 4:24 pm
Ciężko to zrozumieć? Że chodzi o umiar?
Proponuję zrobić abordaż na Forum o grze Crashday i wkleić tam 150 zdjęć slimaków winniczków (z aktami włącznie)
Może wtedy zauważysz w czym problem
turecki - Wto Cze 19, 2007 4:26 pm
........Czy któreś było całkiem nie w temacie?Poza tym czy jak któreś wstawiasz to otrzymujesz taką odpowiedź?A to czy się czymś z innymi podzielisz czy zachowasz to dla siebie to Twoja sprawa.........
villaoliva - Wto Cze 19, 2007 4:39 pm
turecki napisał/a: | Gdybym wstawiał wszystkie to byśmy pewnie robili zrzutę na nowy serwer.Czy któreś było całkiem nie w temacie?Poza tym czy jak któreś wstawiasz to otrzymujesz taką odpowiedź?A to czy się czymś z innymi podzielisz czy zachowasz to dla siebie to Twoja sprawa.Zwróć uwagę ,że 27 zdjęć w sporej części w temacie naprodukowało tyle samo postów zupełnie z dtk nie związanymi[lub nie do końca]
|
Myślę, że trzeba szanować czas innych.
Jak poczytasz posty od początku to może w końcu zobaczysz, że nie ma zainteresowanych taką ilością tego czym chcesz się tu podzielić.
Męczysz się Ty i nasza reszta. UMIAR - padło to hasło. Odsyłam do słownika
Czy naprawdę nie ma forum miłosników kolei, którzy będą wzdychali do każdego ujęcie tej samej kolejki????
Tam wklejaj co oni będą spijać z dziubków, a tu weź rzeczywiście przykład z renekka.
Wystarczy raz a dobrze.
I pamiętaj nie ilość się liczy a jakość
P.S.
Widzę, żę muszę podzielić się moimi fotami ślimaków
Gdynka - Wto Cze 19, 2007 4:53 pm
pawel.45 napisał/a: | villaoliva napisał/a: | Ale bywa chociaż gdańskowość |
Jakąś niechęć względem bliskiej prowincji dostrzegam u Państwa. Przecież większość fot. ukazuje tory biegnące od Gdańska, albo w kierunku Gdańska. (bardziej odległe mosty w Tczewie nie raziły dotąd nikogo - a może Gdynia wzbudza kompleksy?)Pozdrawiam z Gdyni |
Gdy wklejałam zdjęcia z remontu orłowskiego mola , nikt nie zwrócił mi uwagi. Ale wklejałam 2 - 3 zdjęć. I nieco mniejszych.
Jednym słowem UMIAR.
villaoliva napisał/a: | P.S.
Widzę, żę muszę podzielić się moimi fotami ślimaków |
Wtedy ja podzielę się WSZYSTKIMI fotkami malutkich kaczuszek z parku oliwskiego.
villaoliva - Wto Cze 19, 2007 5:07 pm
Ale to poproszę każdą z osobna i z każdej strony sfoconą gdyż pragnę sobie zrobić cyfrowo z nich hologram trójwymiarowy
pawel.45 - Wto Cze 19, 2007 5:32 pm
turecki napisał/a: | ........Czy któreś było całkiem nie w temacie?... |
wydaje mi się, że dtk18, dtk 16 i dtk14 były naprawdę bardzo lużno związane z tematem.
Z drugiej strony sam temat wcale nie sugerował "Dawno - Gdańskowości", ani nawet "gdańskowości".
Z pewnością - jako "stary recydywista" (mam nadzieję, że nie obrazisz się za ten zwrot) trochę przesadziłeś obszernością foto-reportażu. Ale mnie to wcale nie poraziło w takim stopniu jak innych (pewnie jestem mniej wrażliwy na to, że ktoś prezentuje swoje pasje czy zamiłowania, których ja nie podzielam). Jeśli mnie coś nie interesuje - to nie oglądam - szanując własny czas.
Lecz z szacunku dla czasu innych uczestników Forum, a także oszczędności miejsca na serwerze byłbym za rozpatrzeniem przez Szanowne Kierownictwo - możliwości regulaminowego ograniczenia obszerności jednorazowej "wypowiedzi".
Jeśli temat byłby interesujący dla innych uczestników - to poprzez swoje posty mogliby wpływać na poszerzanie lub ograniczanie rozwoju wątka - np.by usunąć nadmierną ilość fot.
Pozdrawiam
turecki - Wto Cze 19, 2007 5:54 pm
prośba do moderatorów o usunięcie większości zdjęć...
Chris - Wto Cze 19, 2007 6:09 pm
Turecki: zarzucaj na GdaPolis
Mikołaj - Wto Cze 19, 2007 6:30 pm
turecki napisał/a: | prośba do moderatorów o usunięcie większości zdjęć... |
prośba do tureckiego o wrzucanie mniejszej ilości zdjęć
turecki - Wto Cze 19, 2007 9:04 pm
Mikołaj napisał/a: | turecki napisał/a: | prośba do moderatorów o usunięcie większości zdjęć... |
prośba do tureckiego o wrzucanie mniejszej ilości zdjęć |
przyjąłem
Chris napisał/a: | Turecki:zarzucaj na GdaPolis |
postaram się...
seestrasse - Wto Cze 19, 2007 9:06 pm
turecki napisał/a: | Chris napisał/a: | Turecki:zarzucaj na GdaPolis |
postaram się... |
no, Chris, zacznij się bać...
turecki - Wto Cze 19, 2007 9:36 pm
to zamykające temat zdjęcie z dedykacją dla wszystkich,którzy w tym temacie się wypowiadali oprócz mnie...
seestrasse - Wto Cze 19, 2007 9:41 pm
tylko jedno?
turecki - Wto Cze 19, 2007 9:42 pm
pisałem,że na zakończenie tematu...
seestrasse - Wto Cze 19, 2007 9:47 pm
dobra, dobra...
|
|