|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Nizina Walichnowska
Jarek z Wrzeszcza - Wto Maj 15, 2007 4:56 pm Temat postu: Nizina Walichnowska Poszukuję starych zdjęć/pocztówek/czegokolwiek z Niziną Walichnowską (Falkenauer Niederung) w tle.
Jak ktoś nie wie, gdzie leży Nizina Walichnowska, to już mówię: na lewym brzegu Wisły, na wschód od drogi Pelplin-Gniew; znajdują się tam takie miejscowości, jak Wielkie i Małe Walichnowy (Gr./Kl. Falkenau), Wielki i Mały Garc (Gr./Kl. Gartz), Stara i Nowa Międzyłęż (Alt/Neu Moesland).
feyg - Sro Maj 16, 2007 11:07 am Temat postu: Re: Nizina Walichnowska
Yarecque napisał/a: | Poszukuję starych zdjęć/pocztówek/czegokolwiek z Niziną Walichnowską w tle. |
Na ebay.de od niepamiętnych czasów wisi sobie kartka "D / Falkenauer Niederung b.Mewe Marienwerder" nr aukcji: 7754856803 ale z uwagi na cenę brak chętnych....
Przesyłam też linka do mapy odległościowej (Entfernungskarte) powiatu kwidzyńskiego z 1906 roku która pokazuje sieć drogową i kolejową (jeszcze bez bocznicy koło Szprudowa) na terenie Niziny Walichnowskiej.
http://www.mapy.blink.pl/pomorze/kwidzyn.jpg
Jarek z Wrzeszcza - Sro Gru 12, 2007 3:04 pm
Odświeżam wątek, może się coś komuś skojarzy...
feyg - Sro Gru 12, 2007 5:31 pm
Yarecque napisał/a: | Odświeżam wątek, może się coś komuś skojarzy... |
To ja w ramach odświeżenia polecam (dla chętnych) odwiedzenie Wlk. Walichnów i poszukanie dawnego dworca kolejowego. Naprawdę warto....
Jarek z Wrzeszcza - Sro Gru 12, 2007 10:04 pm
W Wielkich Walichnowach oczywiście byłem, ale dworca nie szukałem. Gdzie on jest dokładnie?
knovak - Sro Gru 12, 2007 11:04 pm
Znalazłem fotkę dworca tutaj >
Szczerze mówiąc nie bardzo go kojarzę, jakoś nie wpadł mi w oko.
Za to świetnie pamiętam czynną jeszcze kilka lat temu przy szosie pod wałem knajpę - chyba jeden z ostatnich w Polsce lokali kategorii IV. Ten klimat, niepowtarzalny, to se ne vrati...
(na szczęście )
feyg - Czw Gru 13, 2007 6:00 pm
Yarecque napisał/a: | W Wielkich Walichnowach oczywiście byłem, ale dworca nie szukałem. Gdzie on jest dokładnie? |
Wystarczy sięgnąć po starą mapę (przynajmniej ja tak go znalazłem). Przed kilku laty, kiedy ostatni raz tam byłem to poza wymienionymi oknami na parterze budynek wyglądał nieźle, widoczny był nawet napis "Gross Falkenau". Poza budynkiem zachował się dawny kanał oczystkowy dla parowozów (obecnie piwniczka) oraz studnia z której brały wodę!
|
|