|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Album ze strychu Eriki Eidner
Sabaoth - Sob Maj 12, 2007 7:28 pm Temat postu: Album ze strychu Eriki Eidner Oto pierwsze zdjęcia z albumu p. Eriki Eidner. Początek albumu zawiera zdjęcia z Gdańska i okolic z pocz. lat 40-tych. W dalszej części są albo zachodnie Niemcy albo Francja, trudno mi powiedzieć.
I przy okazji zagadka, gdzie zostało zrobione zdjęcie 02?
Wloczykij - Sob Maj 12, 2007 9:45 pm Temat postu: Re: Album ze strychu Eriki Eidner
Sabaoth napisał/a: | I przy okazji zagadka, gdzie zostało zrobione zdjęcie 02? |
Dworek "Weneda" w Orłowie. O jego historii i niedawnej rekonstrucji było w 30dniach.
Sabaoth - Nie Maj 13, 2007 1:09 pm
Tak, jest tu kilka orłowskich ujęć. Jest też kilka, których nie udało mi się zlokalizować, ale to na kolejnych kartach albumu.
Na razie klasyczne, turystyczne ujęcia:
Sabaoth - Pon Maj 14, 2007 7:26 pm
Rozumiem, że nie było tu co komentować. Za to kolejna kartka z albumu stanowi dla mnie zagadkę, może wspólnie uda się ustalić lokalizację tych zdjęć.
Wloczykij - Pon Maj 14, 2007 8:22 pm
ee09 wygląda bardzo gdyńsko - może okolice Grabówka (chociaż tam nie kojarzę tych loggi)
roland - Pon Maj 14, 2007 8:25 pm
ee9 to prawdopodobnie Gdynia. To mogą być bloki na początku (lub na końcu - numeracje zmniejszają się w kierunku Placu Kaszubskiego) ul. Świętojańskiej (tam gdzie były garaże milicyjne) lub bloki między ul. Bema i Al. Piłsudskiego.
Mikołaj - Pon Maj 14, 2007 8:41 pm
Cytat: | tam gdzie były garaże milicyjne |
są wyższe...
Cytat: | bloki między ul. Bema i Al. Piłsudskiego. |
też wyższe i nie kojarzę tam takich balkonów
Sabaoth - Pon Maj 14, 2007 9:13 pm
Może gdzieś bliżej Orłowa? Bo wygląda to na spacer z Sopotu w stronę Gdyni.
penetrator - Pon Maj 14, 2007 10:08 pm
A na ee08 w tle to nie czasem ORP Gryf?
Makabunda - Wto Maj 15, 2007 7:05 am
Włóczykij napisał/a: | ee09 wygląda bardzo gdyńsko - może okolice Grabówka (chociaż tam nie kojarzę tych loggi) |
A może to okolice Zakopiańskiej w Gdańsku. Tam podobne "bloczki" stoją.
Sabaoth - Wto Maj 15, 2007 5:19 pm
penetrator napisał/a: | A na ee08 w tle to nie czasem ORP Gryf? |
Wydaje mi się, że zdjęcia powstały na początku lat 40. Jak było ze spacerami wzdłuż morza pomiędzy Sopotem a Orłowem przed wojną? Trzeba było mieć paszport i wizę do Polski ale czy każdy kto chciał mógł się wybrać na taki spacer?
I kolejna strona z albumu:
villaoliva - Wto Maj 15, 2007 7:53 pm
ee09.jpg to nie przypadkiem kamienice na Morskiej w Gdyni?
To te pomalowane na fioletowe i różowe pasy.
Zbudowane zostały one przed wojną bodaj przez spółdzielnię nauczycielską.
pawel.45 - Wto Maj 15, 2007 9:15 pm
zdecydowanie nie - ORP Gryf miał linię pokładu niemal płaską, bez obniżenia w części rufowej, komin zaś posadowiony dalej w kier.rufy (mniej więcej w odl. 2/3 długości pokładu od dziobu) i był niższy od zabudowy śródokręcia.
Fotografia wyk. dokładnie w miejscu gdzie obecnie cumuje OM Błyskawica. Pozdrawiam.
penetrator - Sro Maj 16, 2007 10:08 am
Cytat: | zdecydowanie nie - ORP Gryf miał linię pokładu niemal płaską, bez obniżenia w części rufowej, komin zaś posadowiony dalej w kier.rufy (mniej więcej w odl. 2/3 długości pokładu od dziobu) i był niższy od zabudowy śródokręcia. |
Racja to nie Gryf.
Sabaoth - Sro Maj 16, 2007 8:07 pm
I to już ostatnia karta z albumu ze zdjęciami z tłem. Reszta to albo zbliżenia tej dziewczyny albo odległa Europa z winnicami.
Czy te zdjęcia mogły być zrobione w Olilwie (ew. Dolinie Radości - ostatnie)? Czy może to jakaś inna lokalizacja (Drei Schweinskoepfe, Ohra)?
nad stawem - Sro Maj 16, 2007 10:45 pm
Sabaoth napisał/a: | penetrator napisał/a: | A na ee08 w tle to nie czasem ORP Gryf? |
Wydaje mi się, że zdjęcia powstały na początku lat 40. |
pewno masz rację .
popatrz na tego żolnierza z lewej strony .
pawel.45 - Czw Maj 17, 2007 7:55 pm
villaoliva napisał/a: | ee09.jpg to nie przypadkiem kamienice na Morskiej w Gdyni?
To te pomalowane na fioletowe i różowe pasy.
Zbudowane zostały one przed wojną bodaj przez spółdzielnię nauczycielską. |
Blisko, lecz nie na ul.Morskiej - to są budynki przy ul.Okszeji - przed wojną, Tannenbergstrasse - podczas okupacji, a po wojnie i obecnie Okrzei - nr4 ten po lewej, z prawej zaś nr2. To jest tuż za Kauflandem pomiędzy tymi budynkami przy ul. Morskiej, a torami kolejowymi. Jak zainstaluję program do obróbki fot. to wkleję aktualne widoki.Pozdrawiam.
beaviso - Pią Maj 18, 2007 12:10 am
Wg mnie okręt na zdjęciu "ee08" to jednostka szkolno-mieszkalna (okręt-baza, tender) dla U-bootów, klasy "Wilhelm Bauer". Może być to sam "Wilhelm Bauer" lub bliźniaczy "Waldemar Kophamel", ewentualnie ostatni z serii "Otto Wuensche". Każdy z nich służył przez mniej lub więcej czasu w gdyńskiej 27. szkolnej flotylli U-bootów, najdłużej "WB". Z kolei "WK" zatonął w Gdyni po największym nalocie 18.12.1944.
M.
pawel.45 - Pią Maj 18, 2007 12:42 am
Sabaoth napisał/a: | ... kolejna kartka z albumu stanowi dla mnie zagadkę, może wspólnie uda się ustalić lokalizację tych zdjęć. |
obecny wygląd budynku z fot. ee09.
parker - Nie Maj 20, 2007 7:30 am
na ostatnim widać w tle siatkę, jakby od jakiejś "ptaszarni". W którym ogrodzie było zoo?
Sabaoth - Nie Maj 20, 2007 10:39 am
A czy przypadkiem we Freudenthal nie było jakiegoś mini-zoo?
parker - Nie Maj 20, 2007 2:58 pm
No właśnie żadne mi nie przychodzi do głowy. Muszę poszperać w temacie.
pumeks - Nie Maj 20, 2007 7:39 pm
Zdaje się w "Psich latach" jest wspomniane jakieś mini - ZOO, ale o ile mnie pamięć nie myli żeby tam dojśc wysiadało się z tramwaju na przystanku Weißes Lamm, czyli raczej w rejonie VI-V Dworu na Polankach.
Wrzeszczak - Nie Maj 27, 2007 10:00 am
Wildgarten
|
|