Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Zapowiedź

roland - Czw Maj 10, 2007 2:22 pm
Temat postu: Zapowiedź
Od soboty zapowiadam częściową publikację bardzo ciekawych zdjęć z lat 20 ubiegłego wieku. Zdjęcia nigdy nie były publikowane. Wykonane zostały przez Pana Zimmana - dziadka mojej znajomej. Pan Zimman pochodził z Austrii, do roku 1919 był budowniczym sieci kolejowych na terenie Galicji. W roku 1920 przybył do Gdyni, gdzie postanowił rozpocząć z rodziną nowe życie. Wśród wielu albumów dokumentujących okolice Gdyni znalazłem wspomniane cztery albumy ze zdjęciami Gdańska i Sopotu gdzie często bywał.
Wobec pewnych problemów prawnych związanych z organizacją wystawy zdjęć lotniczych Gdańska i okolic o których wspominałem wcześniej. Postanowiłem w czerwcu zorganizowac wraz z Muzeum Historycznym Miasta Gdańska wystawę zdjęć Pana Zimmana. Sądzę, że wzbudzi duże zainteresowanie :D . Niektóre zdjęcia postanowiłem wam zaprezentować jeszce przed premierą.

P.S Oczywiście, plany związane z wystawą zdjęć lotniczych nie ulegają zmianie poza terminem. (może zdążymy zakończyć formalności aby wystawę otworzyć w sierpniu)

Marcin - Czw Maj 10, 2007 2:26 pm

Roland... :== :hurra: :LL:
Corzano - Czw Maj 10, 2007 2:32 pm
Temat postu: Re: Zapowiedź
:hurra: :co_jest: :==

roland napisał/a:
Niektóre zdjęcia postanowiłem wam zaprezentować jeszce przed premierą.

Poproszę o Brzeźno, jeśli pilot zaleciał tak daleko.

roland - Czw Maj 10, 2007 9:44 pm
Temat postu: zdjęcia
Część albumów już poskanowałem, zdjęcia nie są jeszcze "obrobione".
Dzisiaj przedstawiam dwa zdjęcia............. następne w sobotę :D

roland - Sob Maj 12, 2007 8:34 pm
Temat postu: album
Chyba dzisiaj ścigam się z Sabem. Istny wysyp albumów :hiihihi:
Tak jak obiecałem naastępne zdjęcia. Z Sopotu z okresu budowy Grand Hotelu oraz ciekawe zdjęcie z Gdyni.

Sabaoth - Sob Maj 12, 2007 8:42 pm

Piękne! :==
roland - Nie Maj 13, 2007 2:13 pm

Dwa następne zdjęcia. Prom z Ołowianki oraz kapitalne ujęcie z Gdyni
roland - Nie Maj 13, 2007 2:26 pm

I jeszcze jedno zdjęcie z albumu - gratka dla "kolejarzy" prom kolejowy
roland - Nie Maj 13, 2007 6:37 pm
Temat postu: ostatnie zdjęcia
I jeszcze dwa - ostatnie (na forum), pozostałe będą prezentowane na wystawie w czerwcu
Dziedziniec Ratusza Głównego Miasta.

Sabaoth - Nie Maj 13, 2007 7:49 pm

Wow! Pogłębiarka przy Brabank! :==