|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Zapowiedź
roland - Czw Maj 10, 2007 2:22 pm Temat postu: Zapowiedź Od soboty zapowiadam częściową publikację bardzo ciekawych zdjęć z lat 20 ubiegłego wieku. Zdjęcia nigdy nie były publikowane. Wykonane zostały przez Pana Zimmana - dziadka mojej znajomej. Pan Zimman pochodził z Austrii, do roku 1919 był budowniczym sieci kolejowych na terenie Galicji. W roku 1920 przybył do Gdyni, gdzie postanowił rozpocząć z rodziną nowe życie. Wśród wielu albumów dokumentujących okolice Gdyni znalazłem wspomniane cztery albumy ze zdjęciami Gdańska i Sopotu gdzie często bywał.
Wobec pewnych problemów prawnych związanych z organizacją wystawy zdjęć lotniczych Gdańska i okolic o których wspominałem wcześniej. Postanowiłem w czerwcu zorganizowac wraz z Muzeum Historycznym Miasta Gdańska wystawę zdjęć Pana Zimmana. Sądzę, że wzbudzi duże zainteresowanie . Niektóre zdjęcia postanowiłem wam zaprezentować jeszce przed premierą.
P.S Oczywiście, plany związane z wystawą zdjęć lotniczych nie ulegają zmianie poza terminem. (może zdążymy zakończyć formalności aby wystawę otworzyć w sierpniu)
Marcin - Czw Maj 10, 2007 2:26 pm
Roland...
Corzano - Czw Maj 10, 2007 2:32 pm Temat postu: Re: Zapowiedź
roland napisał/a: | Niektóre zdjęcia postanowiłem wam zaprezentować jeszce przed premierą. |
Poproszę o Brzeźno, jeśli pilot zaleciał tak daleko.
roland - Czw Maj 10, 2007 9:44 pm Temat postu: zdjęcia Część albumów już poskanowałem, zdjęcia nie są jeszcze "obrobione".
Dzisiaj przedstawiam dwa zdjęcia............. następne w sobotę
roland - Sob Maj 12, 2007 8:34 pm Temat postu: album Chyba dzisiaj ścigam się z Sabem. Istny wysyp albumów
Tak jak obiecałem naastępne zdjęcia. Z Sopotu z okresu budowy Grand Hotelu oraz ciekawe zdjęcie z Gdyni.
Sabaoth - Sob Maj 12, 2007 8:42 pm
Piękne!
roland - Nie Maj 13, 2007 2:13 pm
Dwa następne zdjęcia. Prom z Ołowianki oraz kapitalne ujęcie z Gdyni
roland - Nie Maj 13, 2007 2:26 pm
I jeszcze jedno zdjęcie z albumu - gratka dla "kolejarzy" prom kolejowy
roland - Nie Maj 13, 2007 6:37 pm Temat postu: ostatnie zdjęcia I jeszcze dwa - ostatnie (na forum), pozostałe będą prezentowane na wystawie w czerwcu
Dziedziniec Ratusza Głównego Miasta.
Sabaoth - Nie Maj 13, 2007 7:49 pm
Wow! Pogłębiarka przy Brabank!
|
|