Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Bunkier Letnica

tobocian - Pią Kwi 06, 2007 9:36 pm
Temat postu: Bunkier Letnica
Połaziłem trochę po tym obiekcie i dosyć ciekawe wnętrze ma :hihi: jezusicku jak tu nalot przeżyć,ja już się bałem z latarą łażąc miałem wrażenie że kierunki mi się pomerdały :hiihihi: no i oczywista zero zasięgu komórki :== beton
tobocian - Pią Kwi 06, 2007 9:45 pm
Temat postu: cd
ciąg dalszy
ps.troche chaotycznie umieszczone ale siem normalniem gubiem w tych netach :???:

lenin - Sob Kwi 07, 2007 8:32 am

Napis na zdjęciu zum I....jpg, to chyba "Zum Tor" (do bramy)
tobocian - Sob Kwi 07, 2007 9:04 am

lenin napisał/a:
Napis na zdjęciu zum I....jpg, to chyba "Zum Tor" (do bramy)

Tak,a pod nim "1 u 2" .

tobocian - Wto Kwi 13, 2010 11:33 am

No to dzięki wyjaśnieniom kol.totenkopf 1957 w tym poście http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5067 historia schronu robi się przejrzysta :) .
pretorius1977 - Sro Kwi 14, 2010 3:37 pm

mam pytanie w którym dokłay górdnie miejscu jest ten bunkier?Za odpowiedź z góry dziekuję
tobocian - Czw Kwi 15, 2010 9:33 am

pretorius1977 napisał/a:
mam pytanie w którym dokłay górdnie miejscu jest ten bunkier?Za odpowiedź z góry dziekuję

Najpierw Dzień Dobry Waść powiedz (w Przywitalni)a potem pytaj :^^ niemniej dokładna lokalizacja jest w linku do posta kol.totenkopfa . Dodam tylko że schron jest na terenie portowym.

albo tu klik :wink:

Dostojny Wieśniak - Pią Kwi 16, 2010 12:43 am

Tobocianie - farciarzu penetrujący port, czy Wy aby nie zdradzacie jakich nadzwyczaj tajnych, strategicznych wiadomości? Ja tam pamiętam czasy kiedy za focenie dworców, których dokładne plany znaleźć można było tylko w niemieckich archiwach, prześladowali biednych tubylców. :wink: A już poważnie - ten schron wygląda na porzucony i zapomniany. Czy to tak w istocie jest?
tobocian - Sob Kwi 17, 2010 11:56 am

Dostojny Wieśniak napisał/a:
ten schron wygląda na porzucony i zapomniany. Czy to tak w istocie jest?

Nasza szara rzeczywistość... :roll:

Doktor M - Pon Kwi 19, 2010 8:56 pm

Czyżby bliźniak schronu przy szpitalu położniczym przy ul. Klinicznej?
Darczan - Wto Kwi 20, 2010 10:29 pm

Doktor M, ten przy szpitalu jest na moje oko znacznie większy.
tobocian - Sro Kwi 21, 2010 12:31 pm

Z tego co wiem to w Gdańsku i Gdyni budowano jeden typ:T 750,
te większe to w III Rzeszy jeno... :hmm:

Duqq - Sro Kwi 21, 2010 1:20 pm

http://wikimapia.org/8998848/pl/Bunkier-T-750

Z tego co tam napisano, na terenach portowych w Gdansku wybudowano cztery takie schrony. Ten jest zaznaczony akurat na wyspie Ostrow, drugi jest zaznaczony w miejscu, ktore odwiedzil Tobocian, wiec powinny byc jeszcze dwa.