Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Heveliana

Megabyzos - Sob Mar 24, 2007 5:04 pm
Temat postu: Heveliana
Poszukuję aktualnie przedwojennych zdjęć domów Heweliusza oraz innych Hevelianów (budynki browarów, zdjęcia książek, członków rodu Heweliuszy, biogramy,)Wszelkie informacje będą pomocne w projekcie jakim się zajmuję. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pepo - Sob Mar 24, 2007 6:06 pm

A uchylisz może nieco rąbka tajemnicy, cóż to za projekt?
Megabyzos - Nie Mar 25, 2007 6:56 pm

Pepo napisał/a:
A uchylisz może nieco rąbka tajemnicy, cóż to za projekt?

Przymierzam się do napisania pracy o rodzie Hevelke bądź o samym Heweliuszu, ale wszystko zależy od ilości zebranych materiałów. Jak na razie jestem w trakcie poszukiwań.

Megabyzos - Czw Lis 08, 2007 11:53 am

Moje poszukiwania stoją w martwym punkcie - powód brak materiałów i kiepska znajomość języka niemieckiego. Zwracam się do szanownej Akademi Rzygaczy, Sabaotha, Mikołaja, Villaolivy i wszystkich niewymienionych przeze mnie a znających zdjęcia Trójmiasta na wyrywki, o pomoc. Za 4 lata jeden z największych gdańszczan będzie obchodził 400 rocznicę urodzin. Zbierzmy posiadane materiały i przygotujmy małe kompedium spuścizny po Heweliuszu. Forma publikacji pozostaje kwestią otwartą.(strona internetowa, publikacja zbiorowa użytkowników itp) Czasu coraz mniej, a wypadałoby uczcić pamięć człowieka, po którym nawet kamienice się nie ostały. Ja jako historyk z wykształcenia podejmuję się zebrania w całość wyniku naszych badań (każde nazwisko osoby pomagającej w projekcie znajdzie się w wykazie) Dla zainteresowanych mój prywatny mail to megabyzos@o2.pl. Pozdrawiam serdecznie
feyg - Sob Lut 02, 2008 9:54 pm

źródło

Megabyzos - Pią Maj 23, 2008 11:44 am

Feygu piekne dzieki za ryciny. Obecnie nawiązałem kontakty z ludźmi przygotowującymi publikację na rocznicę urodzin Heweliusza. Wszystko jest na dobrej drodze :)