|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Secesja w Gdansku
Franky - Czw Mar 15, 2007 12:31 am Temat postu: Secesja w Gdansku Witam....
ostatnio zastanawiam sie czy w Gdansku, trojmiescie wystepuje jakis rodzaj secesji.
Jezeli nie ma, jaki jest tego powod? Dklaczego nurt w ogole nie dotarl do Gdanska?
ostatnio ucieszylem sie kiedy znalazlem na forum jedno zdjecie (ul.Hoehne-Wrońskiego?)
nie jest to taka secesja organiczna jak z francji, predzej przypomina secesje wiedenska, niemiecka, jugendstil, .... lekko w sumie wchodząca w modernizm.
stumar - Czw Mar 15, 2007 12:40 am Temat postu: Re: Secesja w Gdansku
Franky napisał/a: | Witam....
ostatnio zastanawiam sie czy w Gdansku, trojmiescie wystepuje jakis rodzaj secesji.
Jezeli nie ma, jaki jest tego powod? Dklaczego nurt w ogole nie dotarl do Gdanska? |
Zobacz sobie kamienice na Sienkiewicza czt też Bohaterów Getta Warszawskiego we Wrzeszczu, to chyba secesja?
Franky - Czw Mar 15, 2007 12:44 am
Znam je doskonale, dla mnie sa takie bezstylowe, ktos cos chcial ale w sumie to wyszedl eklektyzm (standardowo eklektyzm jest po secesji), chodzi mi raczej o secesje indywidualna, cos oryginalnego
ale dziekuje za cynk
pawel.45 - Czw Mar 15, 2007 5:04 pm Temat postu: Re: Secesja w Gdansku
Franky napisał/a: | Witam....
Jezeli nie ma, jaki jest tego powod? Dklaczego nurt w ogole nie dotarl do Gdanska?...
...nie jest to taka secesja organiczna jak z francji, predzej przypomina secesje wiedenska, niemiecka, jugendstil, .... lekko w sumie wchodząca w modernizm. |
Nie wiem jak liczne i znaczące profesjonalnie było środowisko pracujących na przełomie wieków w Gdańsku architektów. Nie sądzę jednak by było zdolne stworzyć własny "gdański" nurt.
Naturalnym wydaje się bliższy ich związek z kręgami berlińskimi, monachijskimi, czy nawet wiedeńskimi - niż z francuskimi twórcami art nouveau.
Zresztą można zapytać - czy obowiązkowym miało być naśladownictwo akurat stylu francuskiego w dość odległym zakątku Europy? (gdzie wpływy francuskie z nieodległej przeszłości nie kojarzyły się najlepiej). Gdańsk niestety nie był w tym czasie centrum promieniującym nowościami w sztuce, czy architekturze. Z przykrością trzeba przyznać - był prowincjonalnym miastem pruskim, nie leżącym nawet na głównym szlaku komunikacji z metropolii do Królewca.
Faktem jest, że zasadnicza część Wrzeszcza - zwłaszcza Hauptstrasse - została zabudowana właśnie w tym czasie, lecz niewiele z tego zachowało się do dzisiaj.
A nawet to, co nie zostało zniszczone podczas wojny - w czasie odbudowy, czy remontów zostało pozbawione detalu, lub zatarło się w prymitywnej renowacji.
Obecnie więcej chyba można odnależć w Sopocie, choć pojedyncze przykłady mało przez Ciebie cenionych "mieszańców stylowych" (to nie wymówka czy krytyka) we Wrzeszczu jeszcze istnieją.
A tak uogólniając - to chyba taki gust, czy upodobanie inwestorów decydowało co zostanie zbudowane. Płatnik miał do tego prawo i tyle. Pozdrawiam.
Franky - Czw Mar 15, 2007 6:42 pm
Oczywiscie zgadzam sie - nie byloby normalne gdyby u nas byl styl francuski organiczny. Ale kopia wiedenskiego, dlaczego nie ? :p
Aha, czyli byl prowincjonalnym miastem, jednak w tym czasie powstawała szeroka zabudowa Wrzeszcza - dziwi mnie fakt ze nikt sie nie wychylił, sądze ze były zamożne rodziny skoro powstawały wille.
Łódź, Bydgoszcz, Przemyśl, Kraków, Wrocław, Warszawa, Zakopane, Iława, Płock, nawet Sopot .... w Gdansku brak -
fakt z Wrzeszcza mało zostało, 200 - 300 kamienic/willi jest do dziś i nie odkryłem wsród nich żadnej secesyjnej, na starych zdjeciach tez nie spotkalem.
czy mylę sie? moze ktoś ma ciekawe zdjecia? )
pozdr
pawel.45 - Czw Mar 15, 2007 7:44 pm
Franky napisał/a: | Ale kopia wiedenskiego, dlaczego nie ? ...
...jednak w tym czasie powstawała szeroka zabudowa Wrzeszcza - dziwi mnie fakt ze nikt sie nie wychylił, sądze ze były zamożne rodziny skoro powstawały wille....
pozdr |
Mnie tak bardzo jak Ciebie nie dziwi. To że Ty jesteś zafascynowany zjawiskiem sprzed wieku wcale nie oznacza że wówczas było to również przedmiotem powszechnych uniesień w każdym miejscu na świecie.
Po prostu jak już wcześniej pisałem to inwestor kierując się własnymi upodobaniami decydował - i na szczęście miał taką możliwość.
A może przyjąć że ta mieszanka stylów, czy też bezstylowość była "gdańską secesją"?
Jak (nie wątpię w to) orientujesz się - styl (w wydaniu organicznym - jak go określasz) modny był stosunkowo krótko i był ostro krytykowany przez szerokie gremia współczesnych. Określany był mianem kiczu, a do łask estetów powrócił nie tak dawno.
W tym, że znowu stał się modny w pewnych kręgach - również nic dziwnego nie dostrzegam - tak to bywa - ja nie usiłuję oceniać niczyich preferencji estetycznych, przyznając każdemu prawo do samodzielności w wyborze. Pozdrawiam.
Sabaoth - Czw Mar 15, 2007 8:36 pm
Cytat: | nie byloby normalne gdyby u nas byl styl francuski organiczny. Ale kopia wiedenskiego, dlaczego nie ? |
A dlaczego miałby Gdańsk kopiować styl wiedeński? Do Berlina było blilżej
Franky - Czw Mar 15, 2007 9:37 pm
pawel.45 napisał/a: |
A może przyjąć że ta mieszanka stylów, czy też bezstylowość była "gdańską secesją"?
|
to mieszanka stylów - eklektyzm - wszystko i nic
------
tutaj kilka przykładów secesji z Sopotu :
http://www.muzeumsecesji....liki/sopot.html
Sabaoth napisał/a: |
A dlaczego miałby Gdańsk kopiować styl wiedeński? Do Berlina było blilżej |
był ponad wszystko - nic nie kopiował
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:12 am
ciesz sie - okazalo sie, że to co mowilem bylo totalną bzdurą i rady odnosnie ulic sienkiewicza i getta byly sluszne - chyba na sienkiewicza jest najwiecej, a napewno jedne drzwi sa dosc wyjatkowe
znalazlem pewna forme secesji baaardzo liczną w wrzeszczu !
ponizej zamieszcze kilka obiektów ) - dla zainteresowanych
zaczne od Batorego 9
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:19 am
nastepnie Batorego 14 i 14B - blizniaki )
razem:
- - - -
zaczne od Batorego 14 - aktualnie ma remont dachu
- - - -
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:22 am
nastepnie Batorego 14B - pod jeleniem i niedzwiedziem )
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:25 am
De Gaullea 14
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:27 am
Jaśkowa Dolina 4 - tylko klatka - kamienica jest plaska i szara
Tutaj widać wyraźnie jak secesja nawiazuje do gotyku.
Secesyjne źdzbło zboza, zabawy linią
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:30 am
Jaskowa Dolina 8, mozliwe ze najlepsza secesja, w sensie - bardzo bogata
2 klatki, jedna super zdobiona - jeszcze sie na nia nie dostalem
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:31 am
Partyzantow 13C
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:33 am
Pniewskiego 7
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:34 am
Politechniczna 16
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:34 am
Powstancow Getta Warszawskiego 4 - dosc zdobiona klatka
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:36 am
Sienkiewicza 3 - tutaj widac secesje
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:37 am
Sienkiewicza 4
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:37 am
Sienkiewicza 5
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:38 am
Sienkiewicza 8
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:38 am
Sienkiewicza 9A - przepiekne drzwi )
Franky - Pią Mar 23, 2007 1:40 am
Sobotki 12 - klatka cala zniszczona
KONIEC !!
ruda - Czw Sty 03, 2008 10:24 am
Gdzie zniknęły zdjęcia?
Marcin - Czw Sty 03, 2008 10:36 am
A to już pytanie do Frankyego, bo to on chyba umieścił foty na http://www.aroid.info
villaoliva - Czw Sty 03, 2008 10:50 am
Świetny przykład na to by nie korzystać ze zdjęć linkowanych z innych stron
ruda - Czw Sty 03, 2008 3:49 pm
Stronka ładna, "secesyjna", ale tam tylko roślinki !
fazi - Czw Sty 03, 2008 6:57 pm
Fajne zdjęcie (zapewne) tylko ja widzę same kwadraciki 1x1
Franky - Czw Sty 03, 2008 7:13 pm
Witam ponownie
jestem juz o wiele bardziej zaawansowany w przygodach secesyjny, w polsce jak i za granica, jak w lutym zainteresowalem sie Krakowską secesja, tak teraz pozostala mi tylko secesja w Poznaniu, Lublinie i Przemyślu do odkrycia z wszystkich wiekszych miast polskich
mialem również okazje zwiedzic wszystwie wieksze miasta (miasteczka) wojewodztwa pomorskiego, gdzie znalazlem przyklady secesji niemieckiej, pozwole sobie nazwac nawet odpowiedniej dla pomorza, moze nie wspaniałej, ale jednak .... po tych wyjazdach zrozumialem, że czesto negowalem coś co jest secesją, podkreślę - indywidualną dla naszego regionu.
wczoraj przypadkiem odkrylem w Wrzeszczu malutkie osiedle o mysli secesji (w głab od naroznego domu Saperów 20, ktory z tych wszystkich ma najwiecej cech, przejawia sie w braku ozdob czyli zerwanie z eklektyzmem, szlachetnosci materialu (z przymrozeniem oka), wykuszy jak i kształtowi szlaków z cegieł oraz secesyjny motyw głowy kobiety z skrzydłami)
zdjecia zlikwidowalem z serwera z powodu braku miejsca, zainteresowanie również było znikome, planuje niedlugo otworzyć stronę o secesji, Polskiej jak i zagranicznej
znajdziecie tam m.in. zdjecia okolo 40 secesyjnych kamienic z Gdanska, glownie z Wrzeszcza !! duzo ich a jeszcze niedawno sadzilem ze nie ma zadnej
pozdrawiam obsecesyjnie
villaoliva - Czw Sty 03, 2008 7:17 pm
Cytat: | zdjecia zlikwidowalem z serwera z powodu braku miejsca, zainteresowanie również było znikome, planuje niedlugo otworzyć stronę o secesji, Polskiej jak i zagranicznej |
No to szkoda, że nie wstawiłeś ich od razu na forum
Franky - Czw Sty 03, 2008 7:29 pm
to za duzo roboty ... mam mnostwo 1,1 GB zdjec ogolnie z wrzeszcza samego to jakies 40 - 50 kamienic, nie liczac politechniki i gdanska glownego, musialbym bawic sie w zmniejszanie i potem nazywac je - nie mam czasu
niedlugo bedzie strona - wszystko bedzie pieknie i ladnie
villaoliva - Pią Sty 04, 2008 12:36 am
Dziękujemy za zrozumienie....
Więc ten wątek trzeba będzie usunąć.
Franky - Pią Sty 04, 2008 1:15 am
jezeli tak uwazasz, w sumie mozna wykasować te moje posty z zdjeciami ...a raczej ich brakiem, moze ktos kiedys cos sam od siebie doda,tak jak znalazlem tu kamienice z wronskiego sanepid
pozdr
po drugie chcialbym poznac jakss osobe ktora rowniez fascynuje sie secesja ) a dokladnie sztuka okolo 1900 ....... wylaczajac neostyle powtarzane
fritzek - Pią Sty 04, 2008 2:50 am
Franky napisał/a: | j
po drugie chcialbym poznac jakss osobe ktora rowniez fascynuje sie secesja ) a dokladnie sztuka okolo 1900 ....... wylaczajac neostyle powtarzane |
Pomijając kwestię "niechciejstwa" pozmniejszania fot.
Co uważasz za czystą secesję? Wg mnie takowa nie istnieje. I czasami trudno mi wydać sąd czy "coś" jest secesyjne, czy może już podpada pod art deco. Albo jest eklektykiem z nutą secesyjną? W Gdańsku czystej secesji (o ile w ogóle można coś takiego powiedzieć) nie ma. Są detale w neostylach.
To napisała Frysia, siedząca przy biurku z zacięciem secesyjnym, udająca się na spoczynek do wyra w stylu secesyjnym.
Franky - Pią Sty 04, 2008 1:06 pm
za czysta secesje uwazam styl kotry panowal w danym czasie w danym regionie, czyli oczywiscie beda rozne odmiany secesji
u nas na pomorzu secesji zrywajacej z przeszloscia, odwaznej secesji oczywiscie nie ma ... jednak jest czysta secesja w kilku detalach jak chociazby na wronskiego w sanepidzie omowe okna z plynna podzialką w szczytach ..... takie omowe okna sa charakterystyczne tylko dla secesji, do tego jeszcze ogrodzenie elegancko wyginane dosc odważne,
ten sam budynek jednak przybiera bryle juz historyzujaca ..... ale czy secesja zrywa w 100% z historyzujacymi stylajim .......... nie
czy secesja jest kiczem ....... TAK ... jednak ubostwiam ją
secesja to tak naprawde w duzej mierze nowe ozdoby przyklejone na stare budynki i tutaj mamy tego przyklad, mowimy wtedy o zlej secesji
ten sam budynek ma na zapleczu balkony w kratke juz wchodzace w modernizm, wszystko jest plynne, jednak stwierdze ze jest secesyjny poniewaz ilosc motyów secesyjnych na tle innych jest przeważajaca
Dostojny Wieśniak - Pią Sty 04, 2008 4:40 pm
Rzadko zgadzam się z Fryśką, ale w tym przypadku całkowicie. pomijając lekką sprzeczność. wypowiedzi. Może jakieś fot. tego biurka i secesyjnych betów?
Z przekazów - detale secesyjne faktycznie zgruzowano w latach pięćdziesiątych i we Wrzeszczu i w Gdansku.
Franky - Pią Sty 04, 2008 6:38 pm
(poprawie sie ..... czysta secesja tak jak mowilem region czas ... i oczywiscie nie nazwiazuje do przeszlosci zbytnio, mam na mysli glowne osrodki secesji w europie)
ja tez sie zgadzam, secesji czystej w polsce oprocz Krakowa i kilku wyjatkow nie odnajdziemy ...... za granica juz bardziej, bruksella, paryz, nancy, wieden, barcelona.
ogolnie jest takie cos jak czysta secesja co nie oznacza ze czysta secesja nie moze miec w sobie eklektyzmu i nie byc czystą secesją, bo tak samo mozna powiedziec ze nie ma czystego baroku poniewaz masz cos z renesanu .... a ... nie ma czystego renesanu poniewaz ma cos z gotyku, gotyk tez wtedy nie jest czysty
na dole zamieszczam dwa przyklady z Sopotu, jeden ma chamsko naklejone ozdoby secesyjne na bryle eklektycznej, gydbysmy je zerwali nikt nie powiedzialbym co to za styl byl .... drugi ma juz bryle secesyjna i mozna pokusic sie o nazwanie ja secesyjna, jednak obydwie kamienice zaliczam do secesyjnych .... tylko kazdy wie o jakiej klasie, jednak obydwie sa secesyjne
wiec tutaj co sie okazuje ... secesja ta dobra to zerwanie z zdobnictwem, szlachetnosc materialu asymetria ...... secesja to nie tylko linia i zdobienie po secesyjnemu ) bo to dalej eklektyzm tylko ma inne ozdoby
ogolnie kazdy sam ustala granice ..... co komu sie podoba, nie sztywnych regół nazewnictwa i określania
Franky - Pią Mar 07, 2008 11:42 pm
Witam
Tak jak obiecałem - powoli tworze stronę o Architekturze (pozniej rowniez sztuce) okolo 1900 roku, przewaza secesja ale nie tylko ....
jeszcze nie ma strony głownej, natomiast istnieją juz 4 strony miast pomorskich ktore zamieszczam ponizej, zapraszam, milego ogladania
jakiekolwiek sugestie mile widziane!
(uwaga, strony duzo wazą, robie to z mysla o w miare dobrej jakosci zdjec i grafiki, z mysla o przyszlosci kiedy napewno globalnie zwielokrotni sie predkosc u przecietnego usera)
GDAŃSK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/gdansk/gdansk.html
SŁUPSK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/slupsk/slupsk.html
LĘBORK - http://www.1900.wejdz.pl/miasta/lebork/lebork.html
SZCZECINEK - http://www.1900.wejdz.pl/...szczecinek.html
ps.
jeżeli ktos mieszka w któryms z wymienionych domow (chodzi mi o Gdańsk i Sopot (ktory pojawi sie niedlugo)), ma zabytkowe sztukaterie na sufitach lub inne elementy secesyjne, i wyraża zgodne na moja wizyte w celu zrobienia zdjec, bylbym bardzo wdzieczny, prosze o kontak w takim razie:)
pozdr
parker - Sob Mar 08, 2008 10:53 am
nie działają te linki
Filejski - Sob Mar 08, 2008 11:06 am
Ja rownierz dostalem sie tylko do pierwszej strony. Bardzo ladna, niestety po kliknieciu na zdjecie komputer mi sie zawiesil. Pomysl udokumentowania gdanskiej secesji jest bardzo fajny. Moze warto wyjsc poza architekture i sprobowac znalezc rowniez wyroby artystyczne i rzemieslnicze wykonane w duchu tego stylu przez gdanskich rzemieslnikow. Jako przyklad zalaczam okladke albumu o Gdansku. Wydany co prawda w Berlinie (Globus Verlag GmbH), ale z pieczatka "Nathan Sternfeld, Danzig Langgasse". Brak daty wydania, jest dedykacja z 1908 roku. Pozdrowienia.
Hochstriess - Sob Mar 08, 2008 12:12 pm
Linki działają, ale faktycznie zdjęcia są bardzo cięzkie. Baaaardzo podoba mi się pomysł. Dziekuję za Wrzeszcz. Z róznych powodów uroniłam łzę nad pewną kamienicą ;-)
ruda - Sob Mar 08, 2008 12:16 pm
hej, napisz kilka słów o tej okładce, jak duża jest i o sposobie wykonania bo nie wszystko na fotach dokładnie widac.
Franky - Sob Mar 08, 2008 1:01 pm
nie mam pojecia dlaczego nie dziala ..... u mnjie dziala, u moich znajomych rowniez, procz jednego ...
przy uruchomieniu trzeba zgodzić sie na zaladowanie skryptu
nie moglem stron glownych zrobic lzejszych i tak kazda mianitura ma jeden bok maksymalnie duzy na 100, w jakosci przy zmniejszaniu ustawilem 0 na 100%
co moge wiecej zrobic?
Franky - Sob Mar 08, 2008 1:04 pm
co do tej sztuki, bylby to fajny pomysl, nie wiem tylko jak i gdzie szukać
zastanawiam sie jeszcze nad starymi zdjeciami, do ŻADNEJ kamienicy nie moglem znaleźć zdjec sprzed wojny ... w przypadku slupska sytuacja wyglada inaczej, czy to przyczyna tego ze w wrzeszczu na pwaznie byla wojna? ..... wiekszosc uleglo zagladzie?
Franky - Sob Mar 08, 2008 1:39 pm
jeszcze co do sztuki ogolnie, portal nazwalem "sztuka okolo 1900" ... bezpiecznie, poniewaz nie wszystko musi byc secesja aby mi sie podobalo, dlatego w przyszlosci planuje zamiescic tam np. przedmioty uzytkowe, dzieki uprzejmosci muzeum miasta Katowic i jednego antykwariatu udalo misie przeprowadzić małą sesje zdjeciową, czy znajdzie sie tam dział Danzig .... byloby miło czekam na wskazówki odnosnie Gdanska! jak i innych wartych sfotografowania Gdańskich secesyjnych kamienic ...
kilku nie zamiescilem z wzlgedu na i tak duza wage strony
Filejski - Sob Mar 08, 2008 2:35 pm
ruda napisał/a: | hej, napisz kilka słów o tej okładce, jak duża jest i o sposobie wykonania bo nie wszystko na fotach dokładnie widac. |
Album ma wymiary 34 X 27 cm. Okladka wykonana z grubego kartonu oklejonego papierem imitujacym plotno. Tytul jest wytloczony zlotymi literami, pod nim naklejona fotografia z widokiem ogolnym Gdanska. Ornamenty sa wydrukowane na cienkim papierze i naklejone na okladke. Album zawiera 23 widoki Gdanska, Brzezna i Sopotu w wymiarach 25 X 19 cm. Zdjecia sa bardzo dobre technicznie. Poniewaz jest widok dworca i pomnika na targu weglowym oraz posagu cesarza Wilhelma, album musial powstac ok. 1905-1908 roku.
Dla przykladu zamieszczam zdjecie nieistniejacego domu zdrojowego w Brzeznie. Nie jest to zapewne purytanski przyklad secesji, ale piekne werandy nadaja mu, moim zdaniem, "secesyjny" charakter.
Franky - Nie Mar 09, 2008 2:12 am
eklektyczny, ale bron boze secesyjny ..... to co powstalo okolo roku 1900 nie oznacza ze jest odrazu secesyjne ...
ruda - Nie Mar 09, 2008 10:46 am
Filejski, dzięki za opis.
Może i to secesja "inaczej" ale warto to obejrzeć !
Corzano - Nie Mar 09, 2008 11:03 am
Filejski napisał/a: | zdjecie nieistniejacego domu zdrojowego w Brzeznie |
Zdjęcie nieistniejącego.
Sabaoth - Nie Mar 09, 2008 11:17 am
Dom zdrojowy faktycznie istnieje, nie istnieje hala plażowa.
Franky - Pon Mar 10, 2008 2:49 pm
niezle, zamiast inwestowac w nowe szklane wieze, inwestorzy mogliby zainteresowac sie takimi perelkami, odrestaurowac w okolo cos dobudowac ... )odrazu swiat wygladalby inaczej
|
|