Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - skan kliszy

gargoyle dfl - Pią Lut 16, 2007 10:00 am
Temat postu: skan kliszy
Jak zapewne wielu z Was wie juz jakis czas temu udalo misie nabyc na ebayu klisze z kilkudziesiecioma ujeciami Gdanska i okolic .Dopiero teraz jednak podczas mojego 3 dniowego wypadu do Gdanska udalo mi sie z pomoca rolanda uzyskac skany ktore umozliwialy pokazanie zawartosci kliszy w dobrej jakosci. Ponizej zamieszczam link do galerii ktora zrobil nasz milosciwy Glowny Prawy (mikolaj).Jeszcze musze dodac , ze obrobki skanow dokonala "evek" juz na miejscu w Chicago za co serdecznie dziekuje.

http://www.dawnygdansk.pl/gargoyle/index.html

Mikołaj - Pią Lut 16, 2007 12:53 pm

to ja tylko dodam, że spakowane skany w pełnej rozdzielczości są dostępne pod adresem
http://www.dawnygdansk.pl/gargoyle/gargoyle.zip
plik ma prawie 200 mb, ściągajcie raz-dwa, bo za długo tego nie mogę trzymać

aha, w galerii koniecznie spójrzcie na dół strony, jest tam skan listy zdjęć, numeracja z listy odpowiada numeracji zdjęć

danziger - Pią Lut 16, 2007 3:13 pm

sciągnięte.
Dzięki :ok:

jahrek - Pią Lut 16, 2007 3:20 pm

8O A coz to za kamienica na 43 po prawej? Znacie ja, ew. wiecie gdzie sie miescila, macie inneujecia? Niestety zalaczona lista dziwnie milczy na ten temat :II
Corzano - Pią Lut 16, 2007 3:33 pm

jahrek napisał/a:
Niestety zalaczona lista dziwnie milczy na ten temat :II

Nie milczy, a powiela opis z poprzedniego numeru.

jahrek - Pią Lut 16, 2007 3:47 pm

Corzano napisał/a:
jahrek napisał/a:
Niestety zalaczona lista dziwnie milczy na ten temat :II

Nie milczy, a powiela opis z poprzedniego numeru.

Swoja droga szczegolowy i rzeczowy ze ho ho :%

jayms - Pią Lut 16, 2007 5:35 pm

Dzięki wielkie! :LL:
Sabaoth - Pią Lut 16, 2007 5:41 pm

jahrek napisał/a:
8O A coz to za kamienica na 43 po prawej? Znacie ja, ew. wiecie gdzie sie miescila, macie inneujecia? Niestety zalaczona lista dziwnie milczy na ten temat :II

Danziger Bank für Handel und Gewerbe A.-G., Langer Markt 30 (Długi Targ).

jahrek - Pią Lut 16, 2007 5:50 pm

Prawdopodbnie przez wlasne lenistwo nie jest mi znane to zdjecie - nie mniej: :hurra: dzieki :)
jayms - Pią Lut 16, 2007 6:07 pm

W tym wątku http://www.forum.dawnygda...ighlight=#80096 jest mowa o tym budynku.
seestrasse - Pią Lut 16, 2007 6:18 pm

ściągłam, dzięki Gargojl! :love:
bassa - Nie Lut 03, 2008 3:21 am
Temat postu: Wrzeszczańska kostka brukowa
To jest skan z kliszy,częściowo zniszczonej -ale kostkę widać....
pawel.45 - Nie Lut 03, 2008 7:31 am
Temat postu: Re: Wrzeszczańska kostka brukowa
bassa napisał/a:
To jest skan z kliszy,częściowo zniszczonej -ale kostkę widać....

W wielu miejscach Wrzeszcza w latach 50-tych zachowały się wybrukowane drobną kostką chodniki lub ich obrzeża - zanim zniszczono je układając (często krzywe) duże płytki betonowe.
Na tej fot. dobrze widoczna jest latarnia gazowa wzoru, jaki był używany przy głównych ulicach w Gdańsku. Ulica Narutowicza była chyba jedyną ulicą we Wrzeszczu, gdzie stały takie latarnie z "grubą" podstawą. Pozdrawiam.

rychu40 - Nie Lut 03, 2008 4:10 pm

Pamiętam takie latarnie na ulicy Bitwy pod Płowcami w Sopocie. I faceta który z płomieniem na długim kiju zapalał je codziennie a wczesnym rankiem gasił. :)
pawel.45 - Nie Lut 03, 2008 6:42 pm

rychu40 napisał/a:
Pamiętam takie latarnie na ulicy Bitwy pod Płowcami w Sopocie. I faceta który z płomieniem na długim kiju zapalał je codziennie a wczesnym rankiem gasił. :)

Chyba nie całkiem takie. W Sopocie były tylko na "cienkich" słupkach, nawet na styku ul. Grunwaldzkiej, Powst.Warszawy i Boh. Monte Cassino.
Ja również doskonale pamiętam z dzieciństwa(wprawdzie z Wrzeszcza a nie Sopotu)wieczorne zapalanie latarni gazowych na ulicach wokół mego miejsca zamieszkania - również tych z przedstwionej fot. Wtedy wszystkie niemal ulice w okolicy ( z wyjątkiem Grunwaldzkiej) miały oświetlenie gazowe.
Zapalanie odbywało się przez przechylenie dżwigienki z drucianym "oczkiem" na końcu, zaś zgaszenie w ten sam sposób drugim ramieniem dżwigienki zaworu. Płomienia używało się tylko kiedy zgasła "świeczka" w latarni, albo zmieniało się koszulkę. Pozdrawiam.