Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Hale plażowe na Siankach

Sabaoth - Sro Lut 14, 2007 11:43 pm
Temat postu: Hale plażowe na Siankach
Do tej pory byłem przekonany, że na Stogach (Heubude, później Hejbudy i Sianki :^^ ) były dwie hale plażowe, stara i nowa. Ale trafiłem na pocztówkę z halą plażową, która nie jest podobna do tamtych dwóch. Czyżby wię na Sogach były TRZY hale plażowe? A może w czasie, kiedy istaniała stara hala obok stały jeszcze inne budynki plażowe :hmmm:

Heubude1 - przedstawia starą halę plażową - Alte Strandhalle
Heubude2 - to nowa hala plażowa, znana z wielu przedwojennych zdjęć
Heubude3 - czy to jest hala plażowa, czy coś innego?

Mikołaj - Czw Lut 15, 2007 12:14 am

To co widać na ostatnim obrazku mogło sobie współistnieć z halą, mogło być tylko jakąś częścią, dobudówką etc.
stanalex - Czw Lut 15, 2007 10:41 pm
Temat postu: Jak to było?
Cytat z ksiazki Waldemara Nocnego "Stogi - zapomniana wyspa": " W 1926 r. nastapiła kolejna rozbudowa kąpieliska.Za pasem wydm,nieo na zachód od funkcjonującego pawilonu plażowego,powstały kolejne hale, gdzie umieszczono kawiarnię, w przyziemiu restaurację z perspektywą na morze oraz hotel.Tuż obok nich biegła grzbietem wydmy aleja lipowa aż do kąpieliska Westerplatte". Brunon Zwara w swoich "Wspomnieniach gdańskiego bówki" opisał znajdującą się ok kilometra w stronę Westerplatte dużą halę w której sprzedawano napoje i kiełbaski. Mimo,ze jakieś 40 lat temu często tam chodzilismy w tej okolicy oprócz sporego bunkra i pasów gwiaździstych zapór przeciwczołgowych nie kojarzę zadnych śladów takiej budowli - powinno zostać jakieś szambo, resztki instalacji zakładając że obiekt był drewniany i np spłonął. A może szukaliśmy nie tam gdzie trzeba.
Działał natomiast całoroczny piwny pawilon gastronomiczny naprzeciw ośrodka PKP najpierw jako Rock&Roll potem chyba Pod Akacjami.

Sabaoth - Czw Lut 15, 2007 11:19 pm

Ta hala plażowa rozbudowana w 1926 jest na zdjęciu Heubude2, na Heubude1 jest stara hala plażowa.

Wydaje mi się, że stara hala plażowa i budynek ze zdjęcia Heubude3 mogły stać niedaleko siebie ale raczej nie były połączone. Różnią się stylem i układem dachu. W okolicy były pewnie jeszcze inne budynki - przebieralnie / łazienki męskie i damskie. Mógł to być kompleks budynków, które później zamieniono na jeden (nie licząc łazienek).

stanalex - Czw Lut 15, 2007 11:20 pm
Temat postu: Rock&roll czy Twist
Odpowiadając na SMS,ze przy plaży był Twist a nie Rock&Roll muszę podeprzeć się zdjęciami.Pierwsze skopiowane z forum - lokal na Stogach, drugie z czasów świetności "Twista", który mieścił się naprzeciw przystani przy Zielonej Bramie,czyli na wyspie spichrzów.Niestety jesnego zabrakło...
feyg - Sro Sie 06, 2008 9:07 am

Jeszcze jeden budynek ze Stogów:

źródło

Zdzislaw - Pon Wrz 08, 2008 10:03 pm
Temat postu: Re: Hale plażowe na Siankach
Sabaoth napisał/a:
Do tej pory byłem przekonany, że na Stogach (Heubude, później Hejbudy i Sianki :^^ ) były dwie hale plażowe, stara i nowa. Ale trafiłem na pocztówkę z halą plażową, która nie jest podobna do tamtych dwóch. Czyżby wię na Sogach były TRZY hale plażowe? A może w czasie, kiedy istaniała stara hala obok stały jeszcze inne budynki plażowe :hmmm:

Heubude1 - przedstawia starą halę plażową - Alte Strandhalle
Heubude2 - to nowa hala plażowa, znana z wielu przedwojennych zdjęć
Heubude3 - czy to jest hala plażowa, czy coś innego?

Strasznie późno trafiłem na ten wątek, ale w związku z nim mam pewną reflekcję w odniesieniu do zdjęcia Heubude3. Otóż patrząc na zamieszczoną fotografię mam wrażenie, iż plaża jest zdecydowanie węższa, aniżeli w latach 60-tych. Jestem wręcz przekonany, iż plaża była za "moich" czasów zdecydowanie szersza. Poza tym w rejonie plaży na stogach, od strony morza nie istniał pas drzew widoczny na zdjęciu, a jedynie dośc rachityczny pas wydm słabo utrzymanych przez administrację morską. Jeśli tak jest w rzeczywistości (czyli że przez kilkadziesiąt lat plaża uległa poszerzeniu), to ten na biało pomalowany, drewniany budynek, jako żywo przypomina mi budynki stojące przy "głównym" wejściu na plażę po lewej i prawej stronie od tegoż wejścia (lata 60-te XX w). Początkowo były to dwa budynki w identycznym stylu stojące po lewej i prawej stronie na samej plaży tuż przy pasie wydm, a później tylko jeden stojący po prawej stronie (patrząc w stronę morza). Budynki miały identyczną konstrukcję, okna itp. Początkowo pomalowane były na biało a później o ile pomnę - na zielono z białymi okiennicami. Mieściły się w nich pomieszczenia "kierownictwa plaży", chyba maleńkie ambulatorium czy raczej punkt opatrunkowy, itp, itd.

djjack - Sro Paź 04, 2017 6:32 am
Temat postu: Pijalnia mleka na Stogach

Pijalnia mleka na Stogach.

Źródło: "Danziger Volksstimme" nr 148 z 28 czerwca 1930 r.

Ponury2 - Nie Gru 08, 2024 9:28 pm

Rozwinięcie tematu. Zapraszam do mojego tekstu : )

https://www.trojmiasto.pl...ch-n196663.html