Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Co kiedys było wzdłuż ul. Czarny Dwór?

Pawel M - Pon Lut 12, 2007 8:54 pm
Temat postu: Co kiedys było wzdłuż ul. Czarny Dwór?
Chodzi mi o pas - dzis zieleni- miedzy ul. Czarny Dwór (odcinek na wschód od alei JPII), a kanałem odwadniajacym tereny ujeć wody. Plac jest częściowo utwardzony, panoszą się resztki jakiegoś płotu żelbetowego. Ktoś to po coś zrobił. Ktoś wie co tam było?
Mikołaj - Pon Lut 12, 2007 9:01 pm

Dział zagadki służy do zadawania zagadek na które zna się odpowiedź. Temat przenoszę.

Warto też tematom nadawać odpowiednie nazwy, po przeczytaniu "Co tam kiedys było? Ktoś wie?" trudno się domyślić, czy będzie chodziło o obraz zdjęty ze ściany w muzeum czy o resztki wieżyczek strażniczych na obrzeżach Gdańska.

Martino - Sob Kwi 11, 2009 7:58 pm
Temat postu: Re: Co kiedys było wzdłuż ul. Czarny Dwór?
Pawel M napisał/a:
Chodzi mi o pas - dzis zieleni- miedzy ul. Czarny Dwór (odcinek na wschód od alei JPII), a kanałem odwadniajacym tereny ujeć wody. Plac jest częściowo utwardzony, panoszą się resztki jakiegoś płotu żelbetowego. Ktoś to po coś zrobił. Ktoś wie co tam było?

"biura" budowy i m. in. magazyn stali..
potem hurtownia....a na koncu zrównali z ziemią.

Jabłon - Pią Maj 15, 2009 12:00 am

Jak ja pamiętam, w pierwszej połowie lat 90, była tam giełda towarowa.
lupi - Sro Maj 20, 2009 12:40 am
Pawel M napisał/a:

Sądzę że to pozostałość po zabezpieczeniu lotniska. W 1973 ten fragment znajdował się za płotem odgradzającym od "Zielonej Drogi". Na przełomie 80/90 handlowali tam wszelakim dobrem. Ja zakupiłem swego czasu w tym miejscu swoje :) ) pierwsze nietłukące kubki :D .

Martino - Pią Wrz 10, 2010 10:37 pm
lupi napisał/a:
Pawel M napisał/a:

Sądzę że to pozostałość po zabezpieczeniu lotniska. W 1973 ten fragment znajdował się za płotem odgradzającym od "Zielonej Drogi". Na przełomie 80/90 handlowali tam wszelakim dobrem. Ja zakupiłem swego czasu w tym miejscu swoje :) ) pierwsze nietłukące kubki :D .

mojego kolegi Ojciec prowadził tam hurtownię stali.. ale mu nie wyszło