|
Dawny Gdańsk
|
|
Napisy - Sopot - Villa Helena
Mikołaj - Sro Maj 26, 2004 8:36 pm Temat postu: Sopot - Villa Helena Ja kupowałem lody, a Asia od niechcenia zajrzała na podwórko za sklepem i znalazła piękny napis - i to w miejscu, które mijamy kilka razy w tygodniu. Sopot, ul. Małopolska. Zeby trafić, trzeba najpierw iść na lody ;)
Marek Z - Sro Maj 26, 2004 8:48 pm
Pięknota. A napis jest najwyraźniej skuty. Komu to do diabła przeszkadzało i dlaczego ?
Sabaoth - Sro Maj 26, 2004 9:05 pm
Widocznie zapanowała ostatnio moda na skuwanie
Mikołaj - Sro Maj 26, 2004 9:17 pm
Cytat: | zapanowała ostatnio moda |
oj to chyba nie ostatnio... i tak dobrze, że nie wykuli nowego, np ROM Kamionka
pumeks - Czw Maj 27, 2004 8:18 am
Hm skoro takie napisy też zbierasz, to piękna willa w Oliwie przy ulicy Ceynowy (nie pamiętam numeru, ale idąc od Grunwaldzkiej jest to pierwszy dom po prawej stronie) ma (miała?) pod szczytem napis "Villa Martha".
Mikołaj - Czw Maj 27, 2004 8:24 am
Cytat: | skoro takie napisy też zbierasz |
zbiram od biedy, bo mi innych nie staje, zwłaszcza w Zoppotach
Zoppoter - Czw Maj 27, 2004 9:26 am Temat postu: Re: Sopot - Villa Helena
Mikołaj napisał/a: | Ja kupowałem lody, a Asia od niechcenia zajrzała na podwórko za sklepem i znalazła piękny napis - i to w miejscu, które mijamy kilka razy w tygodniu. Sopot, ul. Małopolska. Zeby trafić, trzeba najpierw iść na lody ;) |
Gdybymżesz to wcześniej był wiedział, że tego jeszcze nie widziałeś...
Tequilla - Sro Kwi 06, 2005 12:50 pm
pumeks napisał/a: | Hm skoro takie napisy też zbierasz, to piękna willa w Oliwie przy ulicy Ceynowy (nie pamiętam numeru, ale idąc od Grunwaldzkiej jest to pierwszy dom po prawej stronie) ma (miała?) pod szczytem napis "Villa Martha". |
Napis WILLA MARTHA w literze M odpadły skrajne nóżki. Napis umieszczony u szczytu frontowej ściany budynku. W związku, iż front budynku jest skierowany na północ nie udało mi się wykonać czytelnego napisu (biednemu zawsze słońce w oczy świeci )Wkrótce wrzucę jeszcze zdjęcie tej willi
Tequilla - Sro Kwi 06, 2005 2:36 pm
pumeks napisał/a: | Hm skoro takie napisy też zbierasz, to piękna willa w Oliwie przy ulicy Ceynowy (nie pamiętam numeru, ale idąc od Grunwaldzkiej jest to pierwszy dom po prawej stronie) ma (miała?) pod szczytem napis "Villa Martha". |
Napis WILLA MARTHA w literze M odpadły skrajne nóżki. Napis umieszczony u szczytu frontowej ściany budynku. W związku, iż front budynku jest skierowany na północ nie udało mi się wykonać czytelnego napisu (biednemu zawsze słońce w oczy świeci )Wkrótce wrzucę jeszcze zdjęcie tej willi
Mikołaj - Sro Kwi 06, 2005 6:50 pm
Nasi ludzie byli wszędzie i sfotografowali wszystko. No prawie.
Tequilla - Sro Kwi 06, 2005 7:03 pm
Jak zwykle się nie zawiodłem
Jeszcze jak by tu padło kilka informacji (przybliżony rok budowy, właściciel no i takie tam ) wówczas był bym cały szczęśliwy
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2005 7:11 pm
Myślę, że z nawą tej willi było podobnie jak z Anną. Została nazwana imieniem żony pierwszego właściciela / budowniczego.
jayms - Sob Gru 30, 2006 4:22 pm
Odświerzę temat willi.Wczoraj przechodziłem obok niej i zauważyłem,że jest całkowicie opustoszała-oprócz biura budowy na parterze-a obok niej zieje wielka dziura.Zastanawia mnie co się z nią stanie.Przy drzwiach wisi tabliczka z informacją,że jest to obiekt zabytkowy więc może czeka ją jakiś porządny remont , a może nie... Na stronie firmy budowlanej pracującej na miejscu nie znalazłem żadnych informacji.
nad stawem - Pon Cze 18, 2007 8:46 pm
jayms napisał/a: | Odświerzę temat willi.Wczoraj przechodziłem obok niej i zauważyłem,że jest całkowicie opustoszała-oprócz biura budowy na parterze-a obok niej zieje wielka dziura.Zastanawia mnie co się z nią stanie.Przy drzwiach wisi tabliczka z informacją,że jest to obiekt zabytkowy więc może czeka ją jakiś porządny remont , a może nie... Na stronie firmy budowlanej pracującej na miejscu nie znalazłem żadnych informacji. |
a może już dzisiaj ktoś wie i napisze o obecnych losach Heleny .
jayms - Wto Lip 17, 2007 7:04 pm
Nie jest źle.Kilka informacji znajdziesz TU i TU
renaT - Sob Lip 21, 2007 10:05 pm
W tym domu mieszkali moi dziadkowie, wychowało się tam parę pokoleń mojej rodziny.
Znam ten dom od urodzenia - i jak znajdę album ze starymi zdjęciami, to wstawię kilka.
W maju pozwolono mi "na piękne oczy" wejść na budowę. Udało mi się sfotografować dom, jakim jeszcze był i jakim już nie będzie...
Dom sprzedali ostatni właściciele, ale nie wiem, kto to był. Na parterze z werandą (przez nią wchodził mój ojciec skrycie do mieszkania po długich randkach z moją mamą - a tam już czekała babcia z pydą) mieszkali "moi". Na pierwszym piętrze zaprzyjaźniona rodzina (matka wyjechała na początku lat 70-tych do Stanów, córka była prawniczką). Na drugim piętrze nie wiem. Sprzedawca domu podobno mieszka w Niemczech, opowiadano mi na budowie.
renaT - Sro Lip 25, 2007 12:26 am
Jak mi się udało, to widać na zdjęciu dom w roku 1958. Chrzciny kuzyna, rodzice chrzestni moi rodzice... No to jestem ciekawa...
didid - Wto Paź 30, 2007 11:36 pm
renaT napisał/a: | Na pierwszym piętrze zaprzyjaźniona rodzina (matka wyjechała na początku lat 70-tych do Stanów, córka była prawniczką). Na drugim piętrze nie wiem. Sprzedawca domu podobno mieszka w Niemczech, opowiadano mi na budowie. |
Ta pani z 1 piętra to moja babcia a prawnikiem był dziadek. Ja też mam w zbiorach trochę zdjęć:
http://www.dawnysopot.pl/...ekt=willahelena
umieściłem też zdjęcie z 1952 zrobione niepodal willi:
http://www.dawnysopot.pl/...ria&id=26&page=
Jeśli naszła by ochota mógłbym umieścić także Pani zdjęcie w tej bibliotece - niewątpliwie wzbogaciłoby zbiory.
Pozdrawiam
Daniel
renaT - Wto Kwi 22, 2008 1:51 am
didid napisał/a: |
Jeśli naszła by ochota mógłbym umieścić także Pani zdjęcie w tej bibliotece - niewątpliwie wzbogaciłoby zbiory.
Pozdrawiam
Daniel |
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam...
No więc bardzo chętnie! Moi rodzice (widoczni na zdjęciu) nie mieliby nic przeciwko temu. Rodzina Mischker przyjaźniła się przecież z rodziną Janiszewskich.
Serdeczne pozdrowienia
Renata
Gargi1961 - Wto Kwi 22, 2008 11:05 am
były właściciel ma na nazwisko Niemiec i wcale tam nie wyjechał, tylko mieszka nieopodal w Gdyni
michalq - Czw Gru 29, 2011 12:46 pm
No cóż, trochę wody upłynęło od ostatniego postu na tym wątku, ale pozwolę sobie na mały updajcik w sprawie Heleny - otóż do mieszkania na pierwszym piętrze właśnie wprowadzili się moi dziadkowie, wcześniej mieszkali w Gdańsku. Dziwnie się czyta o ponad 100-letniej historii swojego nowego domu... Dla zainteresowanych / sentymentalnych, zamieszczam kilka zdjęć wnętrza po renowacji:
http://f.cl.ly/items/3e3k...0R/DSC03159.JPG
http://cl.ly/2i3e1B0E1F241c3i0s3q (kto znał oryginalny układ pokoi zauważy, że ściany kuchni i łazienki zostały nieco poprzesuwane)
http://cl.ly/2T1V3V093p0V383n3E3A
http://cl.ly/3O1N221F3t3k3s131s3S
princessita - Czw Gru 29, 2011 3:52 pm
Ale piękne mieszkanie. Klatka schodowa? najładniejsza. Szczęsciarze !!!
|
|