Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni

Mikołaj - Wto Lis 14, 2006 3:52 am
Temat postu: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie :OO

ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać

Corzano - Wto Lis 14, 2006 8:38 am
Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a:
miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej

Jeszcze jakieś 500 lat i wszystko się dotrze. :wink:

parker - Wto Lis 14, 2006 8:53 am

no bo tak właśnie było :)
Zoppoter - Wto Lis 14, 2006 9:17 am
Mikołaj napisał/a:

A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen.

rispetto - Wto Lis 14, 2006 11:41 am
Mikołaj napisał/a:

ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać

Sugerujesz, że "ktoś" tyle lat gra w SIMSy?

parker - Wto Lis 14, 2006 8:35 pm

Raczej Simcity :wink:
Wersja "0" :)

Marcin - Sob Lis 25, 2006 1:08 pm

I jeszcze takie ujęcie znalazłem z 1926 roku - dworzec jeszcze częściowo w rusztowaniach.
renekk - Pon Lis 27, 2006 2:04 pm
Zoppoter napisał/a:
Mikołaj napisał/a:

A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen.

Dokładniej mówiąc, to na pierwszym planie widać magazyn ekspedycji. Budyneczek dworcowy stał bliżej osi stacji, czyli obecnego tunelu pod torami. Pozdrawiam -

feyg - Wto Maj 22, 2007 1:05 pm
Zoppoter napisał/a:

Ten budynek znajdował się po drugiej strony ul. Morskiej i został rozebrany w z budową fragmentu ul Warszawskiej między ul Wolności (d. Leśną) a Morską (Czerwonych Kosynierów) gdzie przekopano się przez naprawdę sporą górę :D
Ten sam budynek według mnie widać na lewo od parowozu (zdjęcie trzecie od góry):

http://www.kolej.pl/jareks/am/sl.htm#