|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj - Wto Lis 14, 2006 3:52 am Temat postu: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie
ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać
Corzano - Wto Lis 14, 2006 8:38 am Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a: | miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej |
Jeszcze jakieś 500 lat i wszystko się dotrze.
parker - Wto Lis 14, 2006 8:53 am
no bo tak właśnie było
Zoppoter - Wto Lis 14, 2006 9:17 am Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a: | zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie
|
A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen.
rispetto - Wto Lis 14, 2006 11:41 am Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Mikołaj napisał/a: | zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie
ps patrzę tak na tę pocztówkę i nie mogę pozbyć się myśli, że miasto wygląda jak zaplanowane w jakiejś grze strategicznej - tu postawimy sąd, tu halę, tu port, tam szpital... i zobaczymy, czy ludziki będą chciały u nas zamieszkać |
Sugerujesz, że "ktoś" tyle lat gra w SIMSy?
parker - Wto Lis 14, 2006 8:35 pm
Raczej Simcity
Wersja "0"
Marcin - Sob Lis 25, 2006 1:08 pm
I jeszcze takie ujęcie znalazłem z 1926 roku - dworzec jeszcze częściowo w rusztowaniach.
renekk - Pon Lis 27, 2006 2:04 pm Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Zoppoter napisał/a: | Mikołaj napisał/a: | zobaczcie jak ładnie widać istniejący do dzisiaj budynek na preonie
|
A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen. |
Dokładniej mówiąc, to na pierwszym planie widać magazyn ekspedycji. Budyneczek dworcowy stał bliżej osi stacji, czyli obecnego tunelu pod torami. Pozdrawiam -
feyg - Wto Maj 22, 2007 1:05 pm Temat postu: Re: Dworcowa mini-ciekawostka z Gdyni
Zoppoter napisał/a: | A na pierwszym planie widać jeszcze budynek pierwszego dworca w miejscu obecnego peronu 5. Tego, który widać na znanej pocztówce z okolic 1910, gdzie eleganckie towarzystwo czeka na pociąg na stacyjce Gdingen. |
Ten budynek znajdował się po drugiej strony ul. Morskiej i został rozebrany w z budową fragmentu ul Warszawskiej między ul Wolności (d. Leśną) a Morską (Czerwonych Kosynierów) gdzie przekopano się przez naprawdę sporą górę
Ten sam budynek według mnie widać na lewo od parowozu (zdjęcie trzecie od góry):
http://www.kolej.pl/jareks/am/sl.htm#
|
|