|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Sensacja archeologiczna w Gdańsku
Marcin - Nie Maj 23, 2004 9:08 pm Temat postu: Sensacja archeologiczna w Gdańsku Sensacja archeologiczna w Gdańsku
Mikołaj - Nie Maj 23, 2004 9:54 pm
Cytat: | Te relikty to fragmenty grubych, półmetrowych bali i poprzecznych belek. Zachowały się też szczątki dużej beczki, która służyła prawdopodobnie jako zbiornik na wodę potrzebną aktorom np. do usuwania makijażu. |
Jakby znaleźli cermikę, okazałoby sie, że to pewnie rekwizyty.
doraa - Nie Maj 23, 2004 11:16 pm
Po przeczytaniu artykułu mam wrażenie, że ktos robi wrażenie, że cos robi.....
Takie nagłe odkrycie po tym jak przyznano, ze nic nie odkryto?
Licze na wypowiedź Pumeksa.
pumeks - Pon Maj 24, 2004 9:01 am
Myślę, że Mikołaj właściwie ocenił tę informację
Beczka na wodę do usuwania makijażu Faktycznie, trzeba mieć wyobraźnię.
Zoppoter - Pon Maj 24, 2004 10:19 am
pumeks napisał/a: | Myślę, że Mikołaj właściwie ocenił tę informację
Beczka na wodę do usuwania makijażu Faktycznie, trzeba mieć wyobraźnię. |
Pewnie wrzucalo się aktora do beczki po spektaklu a następnego dnia rano juz był bez makijażu.
Wolałbym, żeby to była beczka po piwie.
pumeks - Pon Maj 24, 2004 11:34 am
Próby "Hamleta" odbywały się zapewne w dawnym klasztorze dominikanów bo tam znaleziono kilkadziesiąt czaszek.
Grün - Pon Maj 24, 2004 5:13 pm
A "Otello" w Domu pod Podewilsem.
Pietrucha - Pon Maj 24, 2004 7:45 pm
Dziś mówili o tym nawet w teleexpresie
Mikołaj - Pon Maj 24, 2004 8:32 pm
Nie ma to jak dobry marketing...
(a może to było w ramach "złotej czcionki" lub "klubu ludzi pozytywnie zakręconych" - na koniec programu )
Marcin - Wto Maj 25, 2004 9:43 pm
Pozostałości teatru elżbietańskiego w Gdańsku?
Mikołaj - Wto Maj 25, 2004 10:34 pm
:>>
doraa - Wto Maj 25, 2004 11:00 pm
http://ksiazki.wp.pl/wiad...c.html?id=28720
no to jest chyba jeszcze lepsze
Mikołaj - Wto Maj 25, 2004 11:56 pm
Trafiłem do żródła :
Fundacja Theatrum Gedanense
oto słynna beczka, na pierwszy rzut oka widać, że słuzyła do demakijażu, Asia ma podobną
Na tym zakończę złośliwości wobec inicjatywy prof. Limona, bo to w sumie bardzo pozytywne, że komuś się chce, że potrafi zachęcic innych, znależć sponsorów i niezwykłych jak na nasze warunki patronów.
Jeśli z różnych powodów sponsorzy i władze nie chcą dać tych pieniedzy na odbudowę Wyspy Spichrzów, odrestaurowanie św Jana, św Trójcy, św św Piotra i Pawła czy też 100 kamienic to trudno, lepszy teatr niż dofinansowanie restrukturyzacji pkp i odprawy dla górników.
Grün - Sro Maj 26, 2004 2:10 pm
Nie, no inicjatywa Limona jest bardzo pozytywna. Przez ponad dziesięć lat pozyskiwać sponsorów, patronaty, bywać i uczestniczyć i palcem nie tknąć przy statutowym celu istnienia fundacji to nie tylko pozytywne, ale wręcz genialne!
pumeks - Sro Maj 26, 2004 3:08 pm
Ale ponieważ statutowym celem Fundacji jest "rekonstrukcja" czegoś, co nigdy nie istniało, to ja gorąco popieram takie właśnie podejście do realizacji celu statutowego
Mikołaj - Sro Maj 26, 2004 4:25 pm
Nie to, żebym miał zamiar wstawiać się za fundacją, ale zapominacie chyba o siedmiu Festiwalach Szekspirowskich.
Grün - Czw Maj 27, 2004 3:02 am
Jak to nie istniało??? a beczka do zmywania makijażu jeszcze Cię, niedowiarku, nie przekonała?
|
|