Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Szpital Wojewódzki w Gdańsku

adpo6 - Czw Lis 09, 2006 4:43 pm
Temat postu: Szpital Wojewódzki w Gdańsku
Witam wszystkich, chciałbym was prosić o informacje na temat historii Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku, jak do tej pory znalazłem krótką informację na ten temat, "Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika wybudowany w 1875 r. początkowo był tzw. szpitalem wyznaniowym, prowadzonym przez siostry diakonisy. Ich emblemat – na niebieskim tle biały gołąb w locie, trzymający w dziobie zieloną gałązkę, można do dzisiaj dojrzeć na szczycie najstarszej, ceglanej części budynku. Szpital został zbudowany ze składek pomorskich gmin protestanckich. Początkowo służył tylko dzieciom, ale intensywnie się rozwijał i już z początkiem XX wieku miał do dyspozycji 300 łóżek, także dla dorosłych" Czy ktoś ma zdjęcia, jak wyglądał kiedyś, co zostało zniszczone w 1945. :???:
Pozdrawiam :co_jest:

Sabaoth - Czw Lis 09, 2006 6:01 pm

Oto trzy przedwojenne pocztówki Diakonissen-Mutterhaus i krótki tekst z "Danzig und seine Bauten" str. 189-190, tutaj szpital nazywany jest Diakonissenkrankenhaus. Położony był przy Neugarten (Nowych Ogrodach) nr 3 do 6.
adpo6 - Czw Lis 09, 2006 6:31 pm

Super :== Jutro zrobie zdjęcie starej kaplicy na terenie szpitala, po niej najbardziej widać z jakich czasów pochodzi.
Mikołaj - Czw Lis 09, 2006 7:43 pm

Czy Diakonissen-Mutterhaus i Frauen- und Kinderhaus to aby na pewno ten sam budynek, tylko widziany z innych stron? Może wizja lokalna tego co pozostało by coś wyjaśniła, bo mam watpliwości.
adpo6 - Czw Lis 09, 2006 8:50 pm

A tu coś znalazłem na stronie naszych "Rzygaczy"
http://www.rzygacz.webd.p...=14,273,0,0,1,0
Jakoś nie moge tego zdjęcia przypasować do zamieszczonego wcześniej :???:

Sabaoth - Czw Lis 09, 2006 8:55 pm

Mikołaj napisał/a:
Czy Diakonissen-Mutterhaus i Frauen- und Kinderhaus to aby na pewno ten sam budynek, tylko widziany z innych stron? Może wizja lokalna tego co pozostało by coś wyjaśniła, bo mam watpliwości.

Cały szpital składał się z kilku budynków, z których do dzisiaj zachowała się tylko część (albo i jeden, ale pewności nie mam). Załączam poglądową mapkę, na której widać, że były to co najmniej cztery budynki. Nie jestem pewien, czy Augusta-Viktoria-Stiftelse też wchodziła w skład szpitala :hmmm:

danziger - Pią Lis 10, 2006 12:14 am

adpo6 napisał/a:

Być może jest to fragment budynku Nadprezydentury ?

Sabaoth - Pią Lis 10, 2006 12:35 am

danziger napisał/a:
adpo6 napisał/a:

Być może jest to fragment budynku Nadprezydentury ?

Szczyty są podobne, nie mam niestety zdjęcia "en face" całości ale podobne to jest do innych ujęć budynku (Danzig und Seine Bauten i Danziger Hauskalender). Chociaż szczyty budynku Nadprezydentury miały dwa wąskie okna, a na zachowanym budynku okienko jest okrągłe :hmmm: Może to fragment Loży Einigkeit, która stała pomiędzy Nadprezydenturą a szpitalem?

grzechuu - Pią Lis 10, 2006 2:08 am

też mnie to od pewnego czasu nurtowało :%

pobawiłem się mapkami, budynek zaznaczyłem różowym - wychodzi na to, że stał jeszcze na terenie szpitala

Sabaoth - Pią Lis 10, 2006 6:09 pm

To mogłoby się zgadzać, ten różowy jest poza krawędzią zdjęcia.
lukasz996 - Pią Lis 10, 2006 10:52 pm

A może tak ...
parker - Sob Lis 11, 2006 12:28 am

:== :hurra:
grzechuu - Sob Lis 11, 2006 1:23 am

lukasz996 napisał/a:
A może tak ...

Teorie się chyba nie gryzą, tylko potwierdzają? :)
Bardzo ciekawe zdjęcie - ten budynek po lewej (z balkonami) to by należał już do Loży Einigkeit

danziger - Sob Lis 11, 2006 2:13 am

Zauważcie, że tam jest budka wartownicza i wartownik - czy stawiali by cóś takiego przed szpitalem (bo przed lożą to przecież nie...)? A może tam był jeszcze jakiś inny budynek? :hmmm:
jayms - Sob Lis 11, 2006 8:36 am

danziger napisał/a:
Zauważcie, że tam jest budka wartownicza i wartownik - czy stawiali by cóś takiego przed szpitalem (bo przed lożą to przecież nie...)? A może tam był jeszcze jakiś inny budynek? :hmmm:

W budynku tym (nr 7) w czasie wojny znajdowała się komendantura Wehrmachtu.

DarioB - Nie Lis 19, 2006 11:10 pm

danziger napisał/a:

A czy przypadkiem ten biały prostokąt po lewej stronie bramy gdzie stoi wartownik, to nie jest ta tabliczaka, która wisi do dzisiaj, gdzie widać pozostałosci polskich napisów?

Mikołaj - Nie Lis 19, 2006 11:13 pm

fiu fiu, zdaje się, ze wytropiłeś prawdziwy cymesik! :==
DarioB - Nie Lis 19, 2006 11:43 pm

Mikołaj napisał/a:
fiu fiu, zdaje się, ze wytropiłeś prawdziwy cymesik! :==

No Stary nie rób sobie jaj ze mnie. Tylko mi nie mów, że tego nie widziałeś? Ja to obfociłem ze 2 lata temu i wtedy wydawało mi się, że wszyscy o tym wiedzą.

Mikołaj - Nie Lis 19, 2006 11:49 pm

może źle się wyraziłem - chodziło mi o skojarzenie tabliczki ze zdjecia z tym podkładem z napisami
DarioB - Pon Lis 20, 2006 12:00 am

Mikołaj napisał/a:
może źle się wyraziłem - chodziło mi o skojarzenie tabliczki ze zdjecia z tym podkładem z napisami

No chyba że :) Też jestem ciekaw czy to pamiątka przedwojenna.

Corzano - Pon Lis 20, 2006 8:53 am

DarioB napisał/a:
Tylko mi nie mów, że tego nie widziałeś?

Ja nie widziałem. Ogólnie mało widzę, tym bardziej doceniam tych, co widzą i dlatego :==

adpo6 - Wto Gru 05, 2006 12:40 am

Stara kaplica na terenie szpitala. Przepraszam za jakość zdjęć, ale dysponuje tylko komórką i efekt jest nie najlepszy :oops: Kaplica w obecnym czasie jest używana jako magazyn :% , ale cóż takie czasy. Pozdrawiam :co_jest:
DarioB - Wto Gru 05, 2006 10:12 am

adpo6 napisał/a:
Stara kaplica na terenie szpitala. Przepraszam za jakość zdjęć, ale dysponuje tylko komórką i efekt jest nie najlepszy :oops: Kaplica w obecnym czasie jest używana jako magazyn :% , ale cóż takie czasy. Pozdrawiam :co_jest:

Gdzie to? Jak tam trafić?

adpo6 - Sro Gru 06, 2006 12:57 am

Trzeba wejść pierwszym wejściem od strony Urzędu Miejskiego, jest tam bankomat i tablica z napisem "Do punktu pobrań". Kaplica znajduje się na dziedzińcu, trudno jest jej nie zauważyc. Jeśli ktoś ma dobry aparat to może zrobi zdjęcie napisu umieszczonego na kaplicy, ciekawy jestem co tam jest napisane. :???:
Mikołaj - Sro Gru 06, 2006 12:09 pm

ja też :OO Dario, liczę na Ciebie i Twój 10x zoom :wink:
adpo6 - Czw Gru 07, 2006 11:36 am

Jak widzę Dario, dysponujesz odpowiednim sprzętem, jeśli będziesz miał ochote zrobić lepsze fotki to zapraszam do szpitala. Zrobisz fotki kaplicy i jeszcze inne ciekawych objektów na terenie, ale to juz sprawa do uzgodnienia na priv. Bo nie wiem czy wiecie, że szpital ma podziemia którymi można się przemieszczać po całym obiekcie bez wychodzenia na zewnątrz. W podziemiach znajdują się schrony itp. obiekty, może jutro dołącze fotke (z motki) jednego z nich. Pozdrawiam :co_jest:
Hochstriess - Czw Gru 07, 2006 12:31 pm

O rany.Dario pojdziesz tam, prawda?I w podziemia tez zejdziesz? :OO
wrangla - Czw Gru 07, 2006 8:30 pm

adpo6,
czy można zorganizować jakąs mini-wycieczke po podziemiach szpitala? :)

tak...., wiem..... marzenia :hihi:

lusinek1 - Czw Gru 07, 2006 9:04 pm

wrangla napisał/a:
czy można zorganizować jakąs mini-wycieczke po podziemiach szpitala?

Taaaa... najlepiej nnnnnnooooooooccccccąąąąąąąąąą... :hihi:

Mikołaj - Pią Gru 08, 2006 2:27 am

ahaaa... zaczyna się :hihi: :^^
adpo6 - Pią Gru 08, 2006 8:16 pm

Najciekawszy jest tunel łączący szpital z prosektorium :hiihihi: ale tylko dla odważnych!! Żartuje, bo akurat ten jest nie dostępny, choć ja go widziałem z racji mojej pracy. Niestety wycieczka grupowa jest wykluczona bo wszędzie pozakładali kamery, ale pojedyńczo jest to możliwe :hmmm: Dzisiaj miałem full roboty i nie było czasu na obiecaną fotke, ale może jutro. Pozdrawiam.
jayms - Sob Gru 09, 2006 5:55 pm

Oto kaplica.Górny napis na tablicy to "Es ist vollbracht",trudno mi rozczytać dolny napis ponieważ było pochmurno i mój obiektyw nie złapał ostrości,a statywu nie mam. :???:
adpo6 - Sob Gru 09, 2006 8:31 pm

A teraz troche obiecanych fotek z podziemi. Jak zwykle sorki za jakość, ale dysponuje tylko komórką :oops:
Woland - Nie Gru 10, 2006 2:30 am

Super zdjęcia, przeznaczenie piwnic prawdopodobnie schronowe - charakterystyczne drzwi i jakieś instalacje (filtry powietrza?)
grzechuu - Nie Gru 10, 2006 3:06 am

wepchnę się z pocztówką :)
chyba trochę nawiązuje do tematu
pocztówka

pumeks - Sob Gru 16, 2006 4:58 am

Pocztówka super, ale loża "Zur Einigkeit" była przy Neugarten 8 - pomiędzy szpitalem a Nadprezydenturą. Obok był dom nr 7, też nie należał ani do Nadprezydentury ani do szpitala - tzn. zbudowal go sobie w 1893 r. pewien lekarz, mial tam mieszkania i prywatną klinikę. Chyba w czasie I wś. dom został wlasnością państwa a konkretnie armii, potem - chyba w 1922 - zostal własnością rządu polskiego, a po 1.IX.1939 r. ponownie przekazano go Wehrmachtowi.

PS. ta ramka z deszczułek ze sladami napisów chyba już się kiedyś pojawiala na forum - moim zdaniem ona wcale nie jest stara, ale mogę się mylić - może ktoś ją wypatrzy na zdjęciu w 5. części "Byl sobie Gdańska"?

pawel.45 - Sob Gru 16, 2006 8:49 am

Cytat:
ta ramka z deszczułek ze sladami napisów chyba już się kiedyś pojawiala na forum - moim zdaniem ona wcale nie jest stara,

chyba jednak jest dosyć stara - może nawet z września 1939r. Napisy na górnej deseczce w jęz.polskim, na prawej w jęz. niemieckim mają litery tego samego kroju, lecz wykonane nie tym samym szablonem (różna szerokość liter). Na dolnej deseczce napis w jęz.polskim (zupełnie inne liternictwo) w dwóch linijkach - częściowo udało mi się odczytać. W górnej linijce: ... pojazdów na tym placu ....
W dolnej linijce: ....u i Dróg Wodnych ... (prawdopodobnie dot. Rady Portu i Dróg Wodnych w Gdańsku, która znajdowała się po przeciwnej stronie ulicy - niemal naprzeciwko). Przypuszczam, że po 1 września 1939r. "zmienili się" użytkownicy budynków i zlecono firmie wykonującej szyldy i tablice informacyjne zainstalowanie nowych o aktualnej treści. Do wykonania ramki pod tablicę na omawianym bud. stolarz wykorzystał materiał ze zdjętych w okolicy tablic informac.(widać wyrażnie że ramkę wykonał stolarz, a nie jakiś przypadkowy "majsterklepka").Nie sądzę, aby taki materiał uchował się przez całą wojnę nie zagospodarowany.

jayms - Sob Gru 16, 2006 2:48 pm

pumeks napisał/a:

PS. ta ramka z deszczułek ze sladami napisów chyba już się kiedyś pojawiala na forum - moim zdaniem ona wcale nie jest stara, ale mogę się mylić - może ktoś ją wypatrzy na zdjęciu w 5. części "Byl sobie Gdańska"?

Na zdjęciu z BSG dosyć wyraźnie ją widać.

adpo6 - Sro Gru 20, 2006 9:30 pm

Wracając do Kaplicy, dzisiaj miałem możliwość zrobienia fotki sklepienia tego obiektu.
DarioB - Sob Sty 06, 2007 5:25 pm

Znowu pogoda kiepska na focenie ale może tym razem coś odczytacie
danziger - Nie Sty 07, 2007 1:25 pm

Es ist vollbracht
Ev. St. Johan 19 V. (??)

DarioB - Nie Sty 07, 2007 1:30 pm

danziger napisał/a:
Es ist vollbracht
Ev. St. Johan 19 V. (??)
wg mnie 30
danziger - Nie Sty 07, 2007 1:38 pm

Tak 30.
http://www.voxdomini.com.pl/valt/p-ew/04-j-19.htm
:D

BillyBoy - Nie Sty 07, 2007 1:40 pm

danziger napisał/a:
Es ist vollbracht
Ev. St. Johan 19 V. (??)

Służę tłumaczeniem: "Wykonało się". Są to ostatnie słowa Chrystusa umierającego na krzyżu. Zaczerpnięte z Ewangelii św. Jana rozdział 19, wers 30 (=Ev. St. Johan. 19 V. 30).

adpo6 - Nie Sty 07, 2007 1:49 pm

Suuuuper :D
medyk - Sob Sty 12, 2008 3:40 pm

Witam, ponieważ siedzę właśnie w omawianym szpitalu na dyżurze i mam chwilę wolną - chcę zaznaczyć, że w opisanym na różowo (fioletowo?) budynku mieściły się do niedawna poradnie Szpitala Wojewódzkiego. Kiedy zaczynałem pracę (20 lat temu...), na górnych piętrach znajdowały się jeszcze mieszkania lekarzy pracujących w szpitalu.
Zachowały się ślady dawnego wystroju: sztukaterie, balustrady, śliczne klamki w skrzydłach okien....
Historię budynku omówiono nie tak dawno:
http://www.trojmiasto.pl/...p?id_news=26061
Od siebie dodam, że pod budynkiem znajdują się dwa poziomy piwnic, osobiście przeze mnie kilkakrotnie zwiedzanych. W latach świetności powojennej mieścił się tam klub/bufet dla pracowników i pacjentów. Organizowano tam imprezy - Sylwester, oblewanie doktoratów itp.
Sam teren Szpitala (kaplica, budynek do niedawna kuchni) warty jest zwiedzenia i opisania. Interesująco przedstawia się stąd widok na mroczne podwórza na zapleczu budynku przy ulicy Górka.
Zapraszam!

adpo6 - Sob Sty 12, 2008 8:09 pm

Wracając do tego zdjęcia zamieszczonego poniżej, to skrywa ono mrocze czasy II wojny, Jak wiemy w budynku obok szpitala mieścił się Wermaht, a tu wykonywano kary śmierci przez rozstrzelanie. ( informacja od naocznego świadka). Tak więc czasami przechodzimy koło miejsc, nieświadomi rozegranych tu ludzkich tragedi.
nad stawem - Sob Sty 12, 2008 10:14 pm

adpo6 napisał/a:
Wracając do tego zdjęcia zamieszczonego poniżej, to skrywa ono mrocze czasy II wojny, Jak wiemy w budynku obok szpitala mieścił się Wermaht, a tu wykonywano kary śmierci przez rozstrzelanie. ( informacja od naocznego świadka). Tak więc czasami przechodzimy koło miejsc, nieświadomi rozegranych tu ludzkich tragedi.

Nie przeczę , ze tam rozstrzeliwano dezerterów
ale te ślady na ścianie powstały z pewnością od odłamków po wybuchu jakiegoś pocisku artyleryjskiego .
A i ten wywiewnik z piwnicy został później to zn. po 45roku dobudowany .

adpo6 - Sob Sty 12, 2008 10:35 pm

Wszystko się zgadza, co do wywietrznika to w piwnicy tej kaplicy sa zainstalowane sprężarki powietrza na potrzeby szpitala.
Ponury2 - Czw Maj 22, 2008 9:17 pm

adpo6 napisał/a:

Oj nie zgodzę się. Według książki Węclewskiego "Neugarten 27" na dziedzińcu siedziby Gestapo (obecna Komenda Miejska Policji) po drugiej stronie wykonywano "cywilne" jak i "wojskowe" wyroki śmierci.

adpo6 - Wto Mar 31, 2009 8:30 am
Temat postu: Odkrycie!!
Przy pracach budowlanych na terenie szpitala odkryto stare podziemia. archeolodzy powiadomieni, ciekawe z jakiego okresu pochodzą. Nad podziemiami znalazłem cegłę z cegielni "Kokoschen". Jak się dowiem czegoś więcej to dam znać, a na razie parę fotek.
http://adpo6.fotosik.pl/albumy/612333.html

adpo6 - Wto Kwi 07, 2009 11:46 am

Wracając do odkrytych podziemi to nic się nie dzieje, byli sfotografowali i poszli. Interesuje mnie lokalizacja, tzn co tam wcześniej stało. Na mapce zaznaczyłem podziemia.
pumeks - Wto Kwi 07, 2009 12:22 pm

Te relikty które widać na twoim zdjęciu mogą równie dobrze pochodzić z którejś z faz budowlanych szpitala diakonis, jak i z jakiejś wcześniejszej (przed 1875) zabudowy - z tym, że nie jestem pewien czy przed powstaniem pierwszego szpitala była w tym miejscu w ogóle zabudowa murowana. Nowe Ogrody do XIX wieku miały raczej charakter przedmieścia z małymi domkami i ogrodami (stąd nazwa); zdaje się, że obowiązywały różne ograniczenia budowlane wprowadzone przez wojsko (bliskość fortyfikacji!), więc należałoby się spodziewać raczej lekkich budynków drewnianych czy szachulcowych.
adpo6 - Wto Kwi 07, 2009 5:21 pm

Czyli raczej potwierdza się moja teoria datowania tych podziemi. Po odkryciu przez koparkę rozgorzały dyskusje na budowie jak i na szpitalu, że to pozostałości z okresu krzyżackiego :hiihihi: , a ja twardo stałem przy swoim, że to nie realne. Może to podpiwniczenie "Augusta-Viktoria-Stiftelse" tak by wynikało z map, choć trudno to ustalić na 100%, bo brak odpowiedniej skali.
Krzysztof - Wto Kwi 07, 2009 9:21 pm

pumeks napisał/a:
nie jestem pewien czy przed powstaniem pierwszego szpitala była w tym miejscu w ogóle zabudowa murowana

Drewniane, przystosowane do szybkiego zniszczenia były budynki przed bramą (na zewnątrz). To mi wygląda na ten, zaznaczony, na mapie z 1807 r. budynek, zaraz za bramą. Pełniący, może, nawet jakieś funkcje obronne - celne?

adpo6 - Pią Kwi 17, 2009 1:27 pm

Dzisiaj rozmawiałem z archeologami, wstępnie datują piwnice na XVIIIw. Na razie odkrywają wierzchnią warstwę, żeby zobaczyć zasięg piwnic. Wykopali parę skorup, ale na razie nic więcej nie wiadomo.
adpo6 - Pią Kwi 24, 2009 12:52 pm

Następne zdjęcia z prac archeologicznych.[URL=http://adpo6.fotosik...umy/612333.html i jeszcze cytat z Miesięcznika Stowarzyszenia "Nasz Gdańsk", artykuł Andrzeja Januszajtisa.
"Nowe Ogrody były niegdyś rzeczywiście dzielnicą ogrodów. Pierwszy tutejszy ogród (ortus) zapisano w księgach gruntowych w 1378r. W roku 1385 było ich już 12, w 1430, w którym pojawiła się obecna nazwa, co najmniej 45. Od 1656r. chronił je zewnętrzny ciąg fortyfikacji. Wkrótce było już ponad 200 ogrodów, liczne gospody i letnie rezydencje gdańszczan i polskiej szlachty". "Zachowana na szczęście typowa dla Gdańska numeracja obiegowa zaczyna się od dawnej bramy Majorów u zbiegu z dzisiejszą Pohulanką (dawną Drogą Tarnowej Doliny)"
I chyba mamy odpowiedź co odkopano.

medyk - Sro Maj 27, 2009 7:30 pm

Takie tam spod Szpitala ...
groszek - Czw Maj 28, 2009 3:37 pm

Czy możesz opisac te zdjecia? Gdzie to, co to itd.Bardzo to tajemnicze i ciekawe :== .
medyk - Czw Maj 28, 2009 4:05 pm

Hę?
A to na temat poruszony przez adpo6 31 marca 2009.
Po zburzeniu części budynku Szpitala Wojewódzkiego (Oddziału Intensywnej Terapii) i wykonaniu wykopu, odsłonięto piwnice. Prace archeologiczne trwają. Niestety budowlańcy też napierają.

grzechuu - Czw Maj 28, 2009 5:40 pm

nawet nie pamiętam wyglądu, ale widać, że czegoś brakuje :)
groszek - Pią Maj 29, 2009 10:00 pm

Ciekawe :hmm: czy kiedyś tam też była część szpitala czy też domy prywatne ?
medyk - Sob Wrz 12, 2009 6:09 pm
Temat postu: Już po ptakach
Za 100 lat uzna się to za ciężkie przestępstwo.
adpo6 - Pon Wrz 14, 2009 10:55 am

A tak to będzie wyglądało po budowie."Prace mają się zakończyć w maju 2011 r. Najpierw powstanie nowy blok operacyjny z dziesięcioma salami, oddziałami intensywnej terapii dzieci i dorosłych i centralną sterylizatornią. W 2010 r. dokończony zostanie budynek, którego stalowa konstrukcja od lat stoi przy szpitalu. Znajdą się w nim oddziały zabiegowe: ortopedii, neurochirurgii i chirurgii ogólnej, laboratorium histopatologii i cytologii, pracownie endoskopowe i gastroenterologiczne dla dzieci i dorosłych."
Dieter - Pon Wrz 14, 2009 10:02 pm

Nie zapomne, ze w tym szpitalu lezalem od polowy grudnia 51` do konca stycznia 52` roku. Mialem wode w kolanie i zapalenie stawow. Wyleczyl mnie stary profesor. Kazal mi jechac na Stogi (wtedy Sianki) i zakopac nogi w piasku. Pierwszy rok w Conradinum musialem przerwac. Wazne, ze wszystko przeszlo! :D
adpo6 - Nie Paź 04, 2009 1:48 pm

Kalendarium szpitala.
1845 - Powstała organizacja dobroczynna gdańskich protestantów dla opieki nad biednymi i chorymi
1857 - Otwarto szpitalik dla dzieci przy ulicy Pohulanka 10, 6-12 łóżek
1860 - Nowy szpital ul. Nowe Ogrody 23, 4 izby chorych + pokój apteczny
1864 - Powiększono posesję o parcelę przy ulicy Nowe Ogrody 24
1870 - Zarząd szpitala nabył posesję przy ulicy Nowe Ogrody 3-5 (dawna gospoda "Pod Krzywą Lipą" XVII i XVIII; 1716 r. tu ślub pasierbicy Cara Piotra I z ks. Meklemburskim
1875 - Otwarto nowy szpital; Budowano w stylu gotyckim, koszt budowy 240 000 M. z czego 200 000 pochodziło z darów prywatnych
1881 - Dobudowano jedno piętro skrzydło zachodnie
1885 - Dokupiono posesję przy ulicy Nowe Ogrody 6
1887 - W obrębie posesji przy ulicy Nowe Ogrody 6 wybudowano dwupiętrowy pawilon dla chorych, którzy sami płacili za leczenie
1892 - Zbudowano kostnicę
1894 - Zbudowano dwupiętrowy pawilon dla kobiet i dzieci
1898 - Dobudowano 2 piętro skrzydła zachodniego
1899 - Zakupiono posesję przy ulicy Nowe Ogrody 1, zbudowano na jej terenie szkołę
1902 - Przedłużono skrzydło zachodnie
1904 - Zbudowano pralnię
1905 - Nadbudowano pawilon dziecięcy
1900-1905 - Szpital liczył 240 łóżek w tym:
o 22 - chirurgia męska
o 36 - oddział wewnętrzny
o 32 - oddział kobiecy
o 28 - pacjenci samoopłacający się
o 45 - oddział dziecięcy
o 24 - w baraku
1907 - Hospitalizowano w tym roku: 251 chorych na Oddziale Wewnętrznym i 872 na Oddziale Chirurgicznym
1914-1918 - Szpital wojskowy
1930 - Rozbudowano oddział dla kobiet, zwiększenie ilości łóżek do ok.70
1935-1945 - Szpital wojskowy
1945 - Zniszczenia wojenne: zburzone prawe skrzydło szpitala (oddziały dziecięce), splądrowany i spalony budynek główny i skrzydło południowe
wiosna 1945 - Decyzja Miejskiego Wydziału Zdrowia w Gdańsku o przejęcie budynków i odbudowie szpitala, zadanie powierzono dr Mieczysławowi Trenknerowi
lato 1945 - Oddział Dziecięcy przy ulicy Kartuskiej, pod nazwą Miejskiego Szpitala Dziecięcego, Dyr. Dr Stefania Breja, kierownik administracyjny inż. Juliusz Makler
jesień 1945 - Powołano pierwszego dyrektora dr Mieczysława Trenknera, kierownika apteki mgr Bronisławę Mahler
04.1947 - Na 23 posiedzeniu Miejskiej Rady Narodowej w Gdańsku na wniosek Zarządu Miasta MRN uchwała nr 205 zatwierdziła statut szpitala, przyjęto nazwę "Miejski Szpital Powszechny".
09.1947 - Zatwierdzono powyższą uchwałę Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej
1949 - Powołano na bazie szpitala zorganizowano III Klinikę Chirurgiczną - prof. Z. Kieturakis i III Klinikę Chorób Wewnętrznych - prof. J.Penson obie na bazie istniejących oddziałów szpitalnych
1950 - Przeniesiono w/w Kliniki do pomieszczeń przy ulicy Śluza
1956 - Przekazano Szpital Miejski Powszechny Wojewódzkiej Radzie Narodowej i nadano nazwę: Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika
1960 - Porozumienie z AMG regulujące działalność Kliniki na bazie Szpitala
Etapy odbudowy Szpitala po 1945 roku
1945-1949 - Okres adaptacji dla istniejących oddziałów - 343 łóżka
1950-1952 - Okres wyrywkowych inwestycji bez ogólnego planu - 493 łóżka
1953-1961 - Okres inwestycji planowych dostosowanych do zadań szpitala - 790 łóżek
1962-1966 - Okres modernizacji i dostosowania
do potrzeb i warunków BHP - 790 łóżek

kula - Sro Paź 07, 2009 12:02 pm

Witam!
Proponuję aby "medyk"podzielił się z nami swoją ostatnią kolekcją zdjęć z okresu rozpoczęcia modernizacji Szpitala w 2008 roku.

Sabaoth - Sro Paź 07, 2009 3:05 pm

Witaj. A może tak zamiast w pierwszym swoim poście proponować żeby ktoś inny coś pokazał, sam byś coś innym zaoferował.
adpo6 - Czw Paź 08, 2009 2:32 pm

I się buduje...
grzechuu - Nie Cze 13, 2010 12:03 am

2 aukcje - budynek przed przebudową i "po"
http://cgi.ebay.de/AK-Dan...=item255b1581eb
http://cgi.ebay.de/AK-Dan...=item255b1586a3

pumeks - Nie Cze 13, 2010 9:23 am

Pierwsze ujęcie znane od dawna, ale drugie bardzo cenne, chociaż to chyba tylko rysunek :==
adpo6 - Nie Cze 13, 2010 10:04 am
Temat postu: A po stu latach
"Szybka akcja ratownicza: helikopter z pacjentem ląduje na dachu szpitala, personel medyczny zabiera chorego lub rannego go ze sobą i kilka minut później pacjent trafia na stół operacyjny - tak najprawdopodobniej za półtora roku będzie wyglądać transport najciężej chorych lub ofiar wypadków w Pomorskim Centrum Traumatologii w Gdańsku (Szpital Wojewódzki), który wzbogaci się o nowoczesną platformę do lądowania helikopterów połączoną z budynkiem szpitalnym windą."...."najprawdopodobniej jesienią przyszłego na szpitalu stanie nowoczesne lądowisko, które nie tylko będzie dobrze oświetlone, ale także zostanie wyposażone w inne udogodnienia. - Na pewno będzie wyposażone w system oświetlenia nawigacyjnego, które pilot śmigłowca będzie mógł sam włączyć drogą radiową. Do tego winda, która połączy lądowisko ze szpitalem, będzie zjeżdżać bezpośrednio na sale operacyjne"..."Płyta lądowiska o wymiarach najprawdopodobniej ok. 25 na 30 m będzie wyposażona w system podgrzewania nawierzchni, co pozwoli helikopterom na lądowanie mimo mrozu i śniegu. - Agregat, który będzie wykorzystywany do pogrzania powierzchni płyty będzie też służyć szpitalowi jako awaryjny system zasilania"
źródło http://www.trojmiasto.pl/...n39445.html[/b]

uKrawczyka - Nie Cze 13, 2010 8:16 pm

Szpital wybudowano na linii dawnych fortyfikacji gdańskich , w miejscu, między bramą na Kartuzy a wałami, na miejscu, których stoi obecnie kościół Chrystusa Króla , wykorzystano przejścia podziemne , kazamaty itp po dawnych fortyfikacjach , biegną one pod kościołem i pod szpitalem , znam osoby, które tam chodziły.

A pozostałości po wałach i bastionach są tam nadal m.in po obu stronach kościoła.

W latach osiemdziesiątych, gdy budowano kotłownię dla szpitala, natrafiono na zwłoki w workach, podobno z czasów wojny, byc może są to osoby , które tam rozstrzeliwano.

Ponury2 - Sob Cze 26, 2010 9:45 pm

W workach? Lipa jakaś. Niemcy nie chowali rozstrzeliwanych w workach ?!

Poza tym nie sądzę aby tam w ogóle kogoś zastrzelili. Od tego była strzelnica na Zaspie (pocztowcy, chowanie zmarłych z obozu w Sztutowie w początkowych latach).

Piotrp - Pon Cze 28, 2010 10:17 pm

Dieter napisał/a:
Nie zapomne, ze w tym szpitalu lezalem od polowy grudnia 51` do konca stycznia 52` roku.

A ja z kolei byłem tam pacjentem koło 1961 roku z ostrym zapaleniem stawów, mając 10 lat. :dziadek:

Główną atrakcją było tam szpitalne kino! Tym bardziej, że nikt nie wpadł na kontrolowanie wieku widzów :huuurra: Tym samym mój poziom znajomości filmów dorównał, a nawet przekroczył tenże mojej o 4 lata sterszej siostry :hihi:

Czy ktoś wie do kiedy funkcjonowało to kino? Kino to było o ile mnie pamięć nie myli w budynku (i nad bocznym wejściem dla odwiedzających) przylegającym do MRN. Seanse odbywały się 2 lub 3 razy w tygodniu. W każdym razie projektor stał "za okienkeim" w innym pomieszczeniu a salka była w formie niewielkiego audytorium. Wstęp był płatny ale kosztowało to nawet jak na moją ówczesną kieszeń jakieś grosze.

Pozdrawiam Piotr

slowik45 - Nie Paź 17, 2010 4:44 pm

Nie brakuje wam czegoś ?
jayms - Nie Paź 17, 2010 9:00 pm

Brakuje schodów i pięknych poręczy. Ciekawe czy po remoncie wrócą na swoje miejsce.
slowik45 - Nie Paź 17, 2010 9:13 pm

I kamiennych kul , ciekawe czy konserwator wie coś na ten temat , prace rozbiórkowe wyglądały na wandalizm a nie na demontaż !
hudyjan - Sro Sty 26, 2011 10:22 am

Jeśli nie mieliście okazji zobaczyć kaplicy w podwórzu w czasie ładnej pogody (podobno była niefotogeniczna), to proszę.
Alwen - Sro Sty 26, 2011 8:48 pm

Czy kule wróciły na swoje miejsce?
slowik45 - Sro Sty 26, 2011 8:51 pm

Niestety nie. Może ortopedia pożyczyła :mrgreen: .
medyk - Czw Cze 21, 2012 9:24 am

Słowik45 - Owszem, brakuje: kamiennych kul i poręczy. Ich związek z ortopedią istnieje. Kiedyś odesłałem z izby przyjęć pacjenta do przychodni ortopedycznej (wie pan, takie dwie kamienne kule przed wejściem...). Facet wrócił i mówi, że tam żadnych kul nie ma. On sobie na prawdę wyobraził, że zobaczy dwie kamienne kule... ŁOKCIOWE!
Tam na Twoich zdjęciach przed wejściem jest platforma, na jej środku nad samiuśkim chodnikiem jest okienko zasłonięte deskami (?).
Jak się weszło przez te piękne drzwi, to jeszcze w górę prowadzą centralnie schody. Tu jest parter. A po obu stronach schodziło się w dół do pomieszczenia z tym okienkiem. Teraz ta platforma jest dla Ciebie sufitem.
Po bokach są dwa pomieszczenia (w jednym kiedyś kasa SKOK).
Stojąc tyłem do okienka widzisz schody prowadzące jeszcze poziom niżej. Jesteś w podziemiach. W podziemiach dawno temu funkcjonował klub/kawiarnia (Pod Kopernikiem?)dla pracowników i pacjentów. Czy ci o kulach też tam chadzali?
Okazyjnie urządzano tam ortopedyczne imprezy typu sylwester, imieniny, oblewanie doktoratu...
Jedno z pomieszczeń miało podłogę z jakichś płyt pilśniowych, które rozmoczone, poukładane na uginających się belkach nie pozwalały na dalsze zwiedzanie bez ryzyka.
Byłem tam kilkakrotnie, ostatnio tuż przed remontem z aparatem:

dandola - Pią Cze 22, 2012 6:05 pm

hudyjan napisał/a:
Jeśli nie mieliście okazji zobaczyć kaplicy w podwórzu w czasie ładnej pogody (podobno była niefotogeniczna), to proszę.

Es ist vollbracht - dosłownie "Wykonało się" (słowa Jezusa na krzyżu na Golgocie) i chyba odnośnik do ewangelii wg św. Jana. Też aria z St JS Bacha Jana Passion BWV 245. Miałem okazję słuchać wykonania.

slowik45 - Pią Cze 22, 2012 7:57 pm

medyk napisał/a:

Byłem tam kilkakrotnie, ostatnio tuż przed remontem z aparatem:
wnętrza z klimatem , szkoda że nie wykorzystane .
adpo6 - Pon Lis 05, 2012 4:07 pm
Temat postu: remont kapliczki
No i chyba się doczekamy renowacji kapliczki. Wczoraj byli spece od konserwacji i robili obmiary, szkice itp. :huuurra:
Mikołaj - Nie Mar 16, 2014 10:32 pm
Temat postu: Re: remont kapliczki
adpo6 napisał/a:
No i chyba się doczekamy renowacji kapliczki. Wczoraj byli spece od konserwacji i robili obmiary, szkice itp. :huuurra:

i co z kaplicą?

adpo6 - Sob Mar 22, 2014 6:32 pm

Renowacja stanęła w miejscu. Kaplica jest wykorzystywana jako magazyn dla ekip remontowych SORu, a te potrwają przynajmniej do końca roku. Może w przyszłym roku coś się ruszy.
Miro - Sob Mar 22, 2014 7:16 pm
Temat postu: Diakonissenhaus-Kirche
Zdjęcie podpisane Diakonissenhaus-Kirche,
zapewne chodzi tutaj o kaplicę szpitala Diakonissen-Mutter und Krankenhaus Danzig.

Miro

adpo6 - Wto Sty 12, 2016 9:04 pm

Coś się ruszyło z kaplicą.
Ogłoszenie o konsultacjach społecznych
02.12.2015
COPERNICUS Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. w Gdańsku ul. Nowe Ogrody 1-6 informuje o konsultacjach społecznych przygotowywanego projektu pn. „Rewitalizacja zabytkowej kaplicy wraz z otaczającym ją dziedzińcem znajdującej się na terenie COPERNICUS Podmiot Leczniczy sp. z o.o. w Gdańsku w celu zwiększenia atrakcyjności turystycznej historycznego Gdańska poprzez rozszerzenie dostępności materialnego i niematerialnego dziedzictwa kulturowego” w dniu 11 grudnia 2015 r. o godz. 10 w sali nr Auli przy ul. Nowe Ogrody 1-6, 80-803 Gdańsk.
Program konsultacji społecznych projektu przedstawia się następująco.
Charakterystyka ogłoszonego konkursu w ramach działania 8.3 „Materialne i niematerialne dziedzictwo kulturowe oś priorytetowa 8 konwersja Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020
Potrzeba realizacji projektu, stan istniejący kaplicy, aspekt historyczny.
Uwarunkowania prawne projektu – Plan Zagospodarowania Przestrzennego, Ochrona Zabytków, charakterystyka pomnika historii „Gdańsk – miasto w zasięgu obwarowań z XVII w.”.
Ruch turystyczny w Śródmieściu Gdańska oraz Województwie Pomorskim.
Proponowany zakres rzeczowy inwestycji, koszty, terminy.
Efektywne sposoby promocji nowej atrakcji turystycznej
Dyskusja.
Zakończenie.

Mustafa - Pon Wrz 05, 2016 7:29 pm
Temat postu: Tak dla odświeżenia tematu.
Po lewej stronie kadru istniejąca obecnie część szpitala.
[img] [/img]
[img] [/img]

MłodyBocieK - Nie Sty 09, 2022 11:07 am

Jako ostatni dołączył do szpitalnej całości

Źródło