|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Pomnik Piłsudskiego
Gdynka - Pią Wrz 22, 2006 9:11 pm Temat postu: Pomnik Piłsudskiego Pomnik Piłsudskiego:
Wysokość całkowita (łącznie z cokołem) około 455 cm, wysokość rzeźby odlewanej w brązie około 380 cm, wymiary orientacyjne podstawy rzeźby: 160x280 cm. Orientacyjny ciężar odlewu 1200 kg.
Odsłonięcie 11 listopada oczywiście, ale w ogłoszonych na stronie ZDiZ przetargach na odlew, montaż, transport, itd. można sobie popatrzeć. Marszałek Piłsudski, bo o nim mowa, nie siedzi, a idzie i wygląda tak:
Sabaoth - Pią Wrz 22, 2006 9:31 pm
Wygląda jakby szedł pod wiatr
Mikołaj - Pią Wrz 22, 2006 9:34 pm
albo ciągnął hmm... np tramwaj
Corzano - Pią Wrz 22, 2006 9:57 pm Temat postu: Re: Św Mikołaj Adamowicz
Gdynka napisał/a: | Marszałek Piłsudski, bo o nim mowa, nie siedzi, a idzie |
W Gdańsku to coś nowego.
Sabaoth - Pią Wrz 22, 2006 10:16 pm
Zawsze może ciągnąć ten tramwaj pod wiatr
danziger - Sob Wrz 23, 2006 2:45 pm
Bierze udział w zawodach Strong Man - ściga się z Pudzianowskim w przeciąganiu samolotu na pasie "Lek Waliza Erport"
villaoliva - Pon Wrz 25, 2006 10:51 am
Nie
On tą srogą miną będzie straszył wsiadających na przystanku "Socjalizm"
danziger - Pon Wrz 25, 2006 11:36 am
Przystanek to był "niepodległość". To tramwaj był czerwony
villaoliva - Pon Wrz 25, 2006 12:37 pm
"Jechałem czerwonym tramwajem, ale wysiadłem na przystanku niepodległość"
Taki cytat powinien znaleźć się na pomniku
Pepo - Czw Lis 09, 2006 12:51 am Temat postu: pomnik Piłsudskiego W środę, 8 listopada, ustawiono wreszcie we wczesnych godzinach popołudniowych pomnik Piłsudskiego na świeżo postawionym cokole i nowowybrukowanym placyku (tego samego imienia) między Szymanowskiego a Al.Wojska Polskieg. Mówiąc "wreszcie" mam na myśli fakt, że od paru dni, przejeżdżając tamtędy, widziałem gromadę robotników krzątajacych sie wokoło i bylem ciekaw, co ostatecznie się z tego wykluje; jak już to ktoś kiedys na Forum zasygnalizował (bodajże Mikołaj), stawianie pomnika Piłsudskiemu w Gdańsku nie uważam za sprawę pierwszej potrzeby, jeśli np. wciaż nigdzie nie jest upamiętniony król Kazimierz Jagiellończyk. Ale mniejsza z tym. Pomnik stoi, całkiem spory, w sam raz na uroczystość 11 listopada, i to jeszcze tak ładnie się komponuje w przeddzień wyborów Moje pytanie do Forumowiczów > wiadomo coś więcej na jego (pomnika, nie Piłsudskiego ) temat? Kto zaprojektował monument, ile kosztował? Pamiętam jak przez mgłę, że sprawa ufunodowania tego pomnika była już kiedyś podnoszona, wzbudziła, jak to u nas zawsze, wiele emocji itd. Może ktoś dorzuci coś więcej, bo jestem ciekaw.
ps. Zdjęcia nie załączam, bo nie dysponuję na razie sprzętem tak zaawansowanej techniki, by móc utrwalać obrazki
[tekst czerwony początkowo zgubił się w Matrixie ;) - mod]
Corzano - Czw Lis 09, 2006 8:31 am Temat postu: Re: pomnik Piłsudskiego
Pepo napisał/a: | Moje pytanie do Forumowiczów > wiadomo co |
Gdzieś mi się Enigma zapodziała; możesz napisać bez szyfrowania?
Mikołaj - Czw Lis 09, 2006 11:40 am
znalezione-scalone
racibo - Czw Lis 09, 2006 3:32 pm
Pomnik jest autorstwa rzeźbiarza Tomasza Radziewicza. To chyba jakiś gostek z gdańskiej ASP a pochodzi z Sopotu. Załączam inne jego rzeźbki.
Pomnik kosztował 1 mln 700 tys.zł, na konkurs wpłynęło łącznie 17 prac, przedstawiciele kombatantów zarzucali projektowi że jest to "rzeźba ogrodowa, która nie nadaje się na monument" i nie odpowiada zasadom pomnika ku czci bohaterów narodowych.
Inne opinie na ten temat:
- Jest to pomnik dla pokoleń, które będą. Oczywiście są szczegóły, które być może są do poprawienia ale to powinien wyjaśnić historyk i trzeba to dopracować.
- W moim założeniu zależało mi na trzech podstawowych rzeczach i chciałem aby była to:postać z charyzmą, dynamiczna, osoba zamyślona (Tomasz Radziewicz autor projektu)
Pietrucha - Czw Lis 09, 2006 6:59 pm
Cytat: | Pomnik kosztował 1 mln 700 tys.zł, |
ile? naprawdę? taka kupa kasy?
syrenka - Czw Lis 09, 2006 7:00 pm
To chyba i tak się nijak ma ta suma do kosztów wzniesienia w Gdańsku wiadomego Krzyża...
Mikołaj - Czw Lis 09, 2006 8:47 pm
Zdjęcia otrzymałem od p. Zdzisława Piekuta (dzię-ku-je-my!). Jegomość w okularach i szydełkowanej czapie to ponoć autor projektu pomnika.
Corzano - Czw Lis 09, 2006 9:33 pm
A ten pan na cokole to wchodzi, czy wychodzi?
Paramedic - Czw Lis 09, 2006 10:26 pm
Raczej wychodzi... Z wiadomych powodów - w końcu dużo ludzi emigruje z kraju... Powinien pewną partię PIS-nać w SAMOOBRONIE tym czymś co trzyma w dłoni... Nawet LPR nie będzie w stanie pomóc...
DarioB - Czw Lis 09, 2006 10:37 pm
Paramedic napisał/a: | Raczej wychodzi... Z wiadomych powodów - w końcu dużo ludzi emigruje z kraju... Powinien pewną partię PIS-nać w SAMOOBRONIE tym czymś co trzyma w dłoni... Nawet LPR nie będzie w stanie pomóc... |
Paramedic mylisz się. On nie wyjdzie. Spójrz na ostatnią fotę jak go związali. To chyba z obawy przed wynikami wyborów
Hochstriess - Czw Lis 09, 2006 11:30 pm
Postac na pomniku powinna miec "chmurke" i napis w niej "wam kury szczać prowadzac a nie polityke robic!"
I autor sie zgadza i tresc.
A jaka piekna niepsodzianka by byla na swieto;-)
Anna B. - Pią Lis 10, 2006 12:26 am
Nie da się chmurki dorobić bo go ochrona pilnuje
ahmed - Pią Lis 10, 2006 12:33 am
Kurcze,może mam jakies zwidy,ale ten pomnik przypomina pomniki Lenina-wątpie czy Marszalkowi takie podobienstwo by sie spodobalo...........a może tylko ja mam takie skojarzenia......
Sabaoth - Pią Lis 10, 2006 12:47 am
ahmed napisał/a: | Kurcze,może mam jakies zwidy,ale ten pomnik przypomina pomniki Lenina-wątpie czy Marszalkowi takie podobienstwo by sie spodobalo...........a może tylko ja mam takie skojarzenia...... |
Ta sama poza, ten sam rozwiany płaszcz, ten mars na czole zupełnie jak Lenin w Nowej Hucie (a może to plagiat ).
seestrasse - Pią Lis 10, 2006 1:00 am
no tak, każdy ma takie skojarzenia, na jakie sobie zasłużył mnie się ten pomnik Marszałka kojarzy z satyrycznymi podobiznami Beethovena
knovak - Pią Lis 10, 2006 8:07 am
W wersji "spacerowej" (mundur zwykły, płaszcz rozwiany, bez czapki - jak na pomniku), to Marszałek buławy nie nosił, bo i po co?
Więc po co mu u licha ta buława tutaj - żeby mógł się oganiać od meneli, którzy zwykle przesiadują na ławeczkach za jego plecami?
Corzano - Pią Lis 10, 2006 8:15 am
Z pierwszej ręki wiem, że kombatanci będą bojkotować imprezy przy tym pomniku, bo ich wyobrażenie Marszałka nie pokrywa się z wizją zmaterializowaną w pomniku "dziadka leśnego" i "żebraka".
Corzano - Pią Lis 10, 2006 8:19 am
Sabaoth napisał/a: | Ta sama poza, ten sam rozwiany płaszcz |
Widocznie wszyscy dyktatorzy mają ten sam styl.
knovak - Pią Lis 10, 2006 12:26 pm
Corzano napisał/a: | Z pierwszej ręki wiem, że kombatanci będą bojkotować imprezy przy tym pomniku, bo ich wyobrażenie Marszałka nie pokrywa się z wizją zmaterializowaną w pomniku "dziadka leśnego" i "żebraka". |
Przypomniała mi się scena z filmu "Przeprowadzki" z odcinka o przewrocie majowym, gdzie pewien malarz maluje portret prezydenta Wojciechowskiego w wersji galowej (z orderami i wstęgą Orła Białego, bodaj we fraku), 12 maja przemalowuje mu twarz na Piłsudskiego, poczym wariuje...
Pewnie kombatanci woleliby taka wersję
Rumcajs - Pią Lis 10, 2006 1:10 pm
knovak napisał/a: | W wersji "spacerowej" (mundur zwykły, płaszcz rozwiany, bez czapki - jak na pomniku), to Marszałek buławy nie nosił, bo i po co?
Więc po co mu u licha ta buława tutaj - żeby mógł się oganiać od meneli, którzy zwykle przesiadują na ławeczkach za jego plecami? |
Żeby się oganiać od z-łomiarzy. Będzie miał ciężkie życie. Tyle kilo!
Coś jak słoń Dominik.
"...frajerze.Kapujesz! .... ty kup z apteki proszki na sen, a ja kupię piły!"
Sabaoth - Pią Lis 10, 2006 5:59 pm
knovak napisał/a: | Corzano napisał/a: | Z pierwszej ręki wiem, że kombatanci będą bojkotować imprezy przy tym pomniku, bo ich wyobrażenie Marszałka nie pokrywa się z wizją zmaterializowaną w pomniku "dziadka leśnego" i "żebraka". |
Przypomniała mi się scena z filmu "Przeprowadzki" z odcinka o przewrocie majowym, gdzie pewien malarz maluje portret prezydenta Wojciechowskiego w wersji galowej (z orderami i wstęgą Orła Białego, bodaj we fraku), 12 maja przemalowuje mu twarz na Piłsudskiego, poczym wariuje...
Pewnie kombatanci woleliby taka wersję |
Ja sobie później skojarzyłem, że może w magazynach zostało jeszcze trochę pomników Lenina i ktoś w podobny sposób (zmieniając głowę i dodając buławę) zamienił go na Piłsudskiego
pawel.45 - Pią Lis 10, 2006 11:38 pm
Autor pomnika dokonał dość głębokiego "odbrązowienia" postaci Marszałka.
Mnie słowo Dziadek nigdy nie kojarzyło się z dziadem, lecz patrząc na artystyczną wizję sylwetki Naczelnika Państwa - takie skojarzenie nieodparcie się nasuwa (szczególnie fot.6 i 7). Buława - za przeproszeniem - wygląda jak "wetknięta"- stąd może takie bolesne oblicze bohatera.
Jeśli pan na fot.3 jest twórcą tego dzieła - to przybraną pozą manifestuje swój stosunek do tematu. Ciekawe że fundator pomnika za dość poważną kwotę zaakceptował tak "mało pomnikową" sylwetkę bohatera narodowego. Chyba że to też sprawa działania UKŁADU.
luka - Nie Lis 12, 2006 2:50 pm
Moim zdaniem pomnik Piłsudskiego będzie bardzo ciekawy. Czy krytyka jego obecnej formy oznacza, że popieracie w tej sprawie stanowisko kombatantów? Może wolelibyście pomnik w stylu w jakim wystawiono pomnik Wilhelmowi I?
ahmed - Nie Lis 12, 2006 3:10 pm
Cytat: | Może wolelibyście pomnik w stylu w jakim wystawiono pomnik Wilhelmowi I? |
A zdziwie Ciebie -bo tak:)
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 3:16 pm
Cytat: | Może wolelibyście pomnik w stylu w jakim wystawiono pomnik Wilhelmowi I? |
Powiem nawet więcej, jestem za tym żeby pomnik Wilhelma wrócił na swoje miejsce!
luka - Nie Lis 12, 2006 3:19 pm
A co takiego ważnego Wilhelm zrobił dla Gdańska?
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 3:31 pm
No fakt, w przeciwieństwie do "Dziadka" nie spędzal tu czasu w więzieniu
knovak - Nie Lis 12, 2006 4:23 pm
Cytat: | A co takiego ważnego Wilhelm zrobił dla Gdańska? |
No cóż, miał swoje udziały w rozpętaniu Wielkiej Wojny, w wyniku której Gdańsk stał się Wolnym Miastem...
danziger - Nie Lis 12, 2006 6:35 pm
knovak napisał/a: | No cóż, miał swoje udziały w rozpętaniu Wielkiej Wojny, w wyniku której Gdańsk stał się Wolnym Miastem... |
Wiluś pierwszy?
Zoppoter - Nie Lis 12, 2006 7:04 pm
luka napisał/a: | A co takiego ważnego Wilhelm zrobił dla Gdańska? |
Nie przeszkadzał Gdańskowi i nie zwalczał Gdańska. W przeciwieństwie do Piłsudskiego.
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 7:06 pm
To ja może zadam inne pytanie: Co takiego ważnego zrobił Piłsudski dla Gdańska, że postawiono mu tu pomnik?
luka - Nie Lis 12, 2006 7:20 pm
Zoppoter napisał/a: | luka napisał/a: | A co takiego ważnego Wilhelm zrobił dla Gdańska? |
Nie przeszkadzał Gdańskowi i nie zwalczał Gdańska. W przeciwieństwie do Piłsudskiego. |
Zalecam więc postawienie pomników tysięcy postaci historycznych które "nie przeszkadzały Gdańskowi i nie zwalczały Gdańska". No to był super argument.
luka - Nie Lis 12, 2006 7:24 pm
Sabaoth napisał/a: | To ja może zadam inne pytanie: Co takiego ważnego zrobił Piłsudski dla Gdańska, że postawiono mu tu pomnik? |
Widocznie jest postacią na tyle ważną dla części Gdańszczan, że taki pomnik powstał. Widocznie dla tutejszych forumowiczów jest postacią, do której mają wrogi stosunek ale jak widać część mieszkańców ma inne zdanie (z Warszawy tego pomnika raczej nie przysłano).
Corzano - Nie Lis 12, 2006 7:45 pm
Sabaoth napisał/a: | Co takiego ważnego zrobił Piłsudski dla Gdańska, że postawiono mu tu pomnik? |
To nie jest pierwszy pomnik w Gdańsku jaki mu postawiono, i nie tylko pomnikami się go tu czci, a np. nazywaniem jego imieniem szkół czy zakładów pracy.
danziger - Nie Lis 12, 2006 7:50 pm
Piłsudski zwalczał Gdańsk? W jaki sposób? Wysyłając do Miasta pomoc żywnościową?
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 7:59 pm
No dobrze, ale odpowiedzi na pytanie, co zrobił Piłsudski dla Gdańska nie dostałem
luka - Nie Lis 12, 2006 8:12 pm
Wilhelm I, jak tu czytam, na pomnik zasługuje bo nie przeszkadzał Gdańskowi, a Piłsudski nie powinien mieć tu pomnika, pomimo tego, że część Gdańszczan tego oczekiwała? Coś trochę niespójna ta logika.
Corzano - Nie Lis 12, 2006 8:15 pm
luka napisał/a: | Wilhelm I, jak tu czytam, na pomnik zasługuje |
I to najlepiej na dawnym miejscu.
danziger - Nie Lis 12, 2006 8:24 pm
Abstrahując od oceny obu postaci, to pomnik kajzera Wilusia był ładniejszy niż pomnik Dziadka...
luka - Nie Lis 12, 2006 8:24 pm
Ok, ale dlaczego Kartatschenkoenig na pomnik zasługuje, a Piłsudski nie zasługuje?
Zoppoter - Nie Lis 12, 2006 8:27 pm
luka napisał/a: | Wilhelm I, jak tu czytam, na pomnik zasługuje bo nie przeszkadzał Gdańskowi, a Piłsudski nie powinien mieć tu pomnika, pomimo tego, że część Gdańszczan tego oczekiwała? Coś trochę niespójna ta logika. |
"Część gdańszczan" zapewne oczekiwałaby tu tez pomnika na przykład Lenina, albo Gierka, inna część może oczekuje tu pomnika księdza Jankowskiego, Romana Giertycha i Romana Dmowskiego, a moze nawet znajdzie sie jakis oczekujący pomnika Forstera. To wszystko jednak nie sa powody, zeby takie pomniki tu stawiać.
Piłsudski, lub jego poplecznicy rządzili Polską przez co najmniej trzy czwarte okresu miedzywojennego. I z pewnościa nie był to czas bratniej przyjaźni polsko-gdańskiej, a wręcz przeciwnie. Najbardziej antygdańskim posunięciem władz polskich była budowa Gdyni - a było to zrobione nie tylko wbrew "częsci" Gdańszczan, ale wręcz wbrew niemal wszystkim Gdańszczanom. I żeby nie było wątpliwości: "zwalczaniem Gdańska" nazywam nie tylko budowę Gdyni, tylko całą postawę polskich władz wobec Gdańska. Nawet, jesli w to się zaplątała jakaś pomoc humanitarna.
luka - Nie Lis 12, 2006 8:30 pm
Oczywiście Gdynia została zbudowana na złość Gdańskowi. Dowcip roku! Gratulacje.
Wg tej logiki załoga Poczty Polskiej tez była w 1939 r. antygdańska bo nie chciała jej dobrowolnie oddać atakujacym. Proponuję więc byś napisał petycję by usunąć pomnik pocztowców.
Corzano - Nie Lis 12, 2006 8:35 pm
Zoppoter napisał/a: | "Część gdańszczan" zapewne oczekiwałaby tu tez pomnika na przykład Lenina [...]. To wszystko jednak nie sa powody, zeby takie pomniki tu stawiać. |
Trzeba mieć jednak odpowiednie poparcie u "władz". Dzisiejsze wybory pokażą, czy są szanse na pomniki, które wymieniłeś.
Zoppoter napisał/a: | I z pewnościa nie był to czas bratniej przyjaźni polsko-gdańskiej, a wręcz przeciwnie. |
II RP była nawet przeciwko gdańskiej Polonii (opieram się na wspomnieniach Gdańszczan), więc negatywny stosunek do gdańskich władz nie zaskakuje.
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 8:38 pm
A ja ponownie zapytam (uparcie), co zrobił dla Gdańska Piłsudski?
P.S. Może mi ktoś przypomnieć, w którym roku polskie wojsko nielegalnie wkroczyło na terytorium WMG i przesunęło słupy graniczne?
Zoppoter - Nie Lis 12, 2006 8:40 pm
luka napisał/a: | Oczywiście Gdynia została zbudowana na złość Gdańskowi. Dowcip roku! Gratulacje. |
A co moze powiesz, że Gdynia została zbudowana w porozumieniu z Gdańskiem i po to, zeby go wesprzeć?
luka napisał/a: |
Wg tej logiki załoga Poczty Polskiej tez była w 1939 r. antygdańska bo nie chciała jej dobrowolnie oddać atakujacym. Proponuję więc byś napisał petycję by usunąć pomnik pocztowców. |
O tym co i do kogo ja bedę pisać, decyduję ja a nie ty. A o pocztowcach polskich były juz na tym forum długie dyskusje wiec sobie tam poczytaj, zamiast tu zmieniać temat.
Pytałeś czemu jestem przeciwnikiem pomnika Piłsudskiego w Gdańsku - więc ci odpowiedziałem. Ty nawet nie zaprzeczyłeś tylko zająłes sie dowcipkowaniem. Czyli wiesz, ze mam rację, nie masz kontrargumentów i próbujesz nadrabiać drwiną. Ja tej konwencji nie przyjmuję, i kolejny swój błyskotliwy dowcip poslesz juz w kosmos - ja skończyłem dyskusje na temat Pisłudskiego w Gdańsku. Przynajmniej z toba skończyłem.
Corzano - Nie Lis 12, 2006 8:42 pm
Sabaoth napisał/a: | A ja ponownie zapytam (uparcie), co zrobił dla Gdańska Piłsudski? |
Zrobił dla Polski, którego Gdańsk jest częścią.
Mikołaj - Nie Lis 12, 2006 8:52 pm
Cytat: | ja ponownie zapytam (uparcie), co zrobił dla Gdańska Piłsudski? |
A kto powiedział, że postawiono mu pomnik, bo zrobił coś dla Gdańska?
Postawiono mu pomnik, bo "coś" zrobił dla Polski i miliony Polaków to doceniały, doceniają i będą doceniać.
Aż dziwne, że takie rzeczy trzeba wyjaśniać.
Podążając tym tokiem rozumowania - gdzie jest miejsce na stawianie pomników dla bohaterów rangi "krajowej", a nie "loklanej" ? W geometrycznym środku Polski?
Corzano - Nie Lis 12, 2006 8:56 pm
Mikołaj napisał/a: | gdzie jest miejsce na stawianie pomników dla bohaterów rangi "krajowej", a nie "loklanej" ? |
W Warszawie lub na Wawelu, ewentualnie na Jasnej Górze.
luka - Nie Lis 12, 2006 9:08 pm
Zoppoter napisał/a: | luka napisał/a: | Oczywiście Gdynia została zbudowana na złość Gdańskowi. Dowcip roku! Gratulacje. |
A co moze powiesz, że Gdynia została zbudowana w porozumieniu z Gdańskiem i po to, zeby go wesprzeć? . |
Czyli jest możliwa dla Ciebie opcja albo coś dla Gdańska albo wszystko co inne to jest wrogie działanie przeciw Gdańsku. Taa oczywiście II RP brutalnie postępowała z Gdańskiem budując Gdynię ;) A WMG było takie życzliwe dla II RP. Oczywiście z wyjatkiem takich drobnostek jak wydarzenia z 6 I 1925 r., szydercze antypolskie sztuki (typu Die lustigen Vagabunden z 1927), zakaz Senatu wykonywania Roty przy jednoczesnym braku reakcji Senatu na spiewanie "Siegreich wollen wir Polen schlagen", upublicznianie przez władze Gdańska antypolskiego "Brennende Grenze" (zakazanego w Rzeszy), uniemożliwianie korzystania z tych samych praw co gdańskie firmy przez firmy polskie, itp dziesiatki "nieistotnych nieporozumień".
Zoppoter napisał/a: | luka napisał/a: | ]
Wg tej logiki załoga Poczty Polskiej tez była w 1939 r. antygdańska bo nie chciała jej dobrowolnie oddać atakujacym. Proponuję więc byś napisał petycję by usunąć pomnik pocztowców. |
O tym co i do kogo ja bedę pisać, decyduję ja a nie ty. A o pocztowcach polskich były juz na tym forum długie dyskusje wiec sobie tam poczytaj, zamiast tu zmieniać temat. . |
Ja tylko proponowałem. Rozumiem, że propozycja jest dla Ciebie synonimem słowa "kazać". Otóż nie. Jest to spora różnica. Czym mam dokładniej napisać jaka to różnica czy sam sprawdzisz w słowniku?
Zoppoter napisał/a: | Pytałeś czemu jestem przeciwnikiem pomnika Piłsudskiego w Gdańsku - więc ci odpowiedziałem. Ty nawet nie zaprzeczyłeś tylko zająłes sie dowcipkowaniem. Czyli wiesz, ze mam rację, nie masz kontrargumentów i próbujesz nadrabiać drwiną. Ja tej konwencji nie przyjmuję, i kolejny swój błyskotliwy dowcip poslesz juz w kosmos - ja skończyłem dyskusje na temat Pisłudskiego w Gdańsku. Przynajmniej z toba skończyłem. |
1. Nie zdawałem takie pytania. Tylko pytanie jakie zasługi miał Wilhelm I skoro powinien mieć pomnik, których to oczywiście chwalebnych zasług nie miał Piłsudski.
2. Kolejny mój dowcip? A gdzie te poprzednie? Czy masz może na myśli mój cytat z aktu inkorporacji Gdańska do Królestwa gdy bez zająknięcia powszechnie tu bajdurzono, że Gdańsk do tego Królestwa nigdy nie był włączony ale był jak to tu pisano "niezaleznym bytem"?
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 9:10 pm
Nie chodzi o geograficzny środek Polski ale o pewną refleksję. Szanuję Piłsudskiego, był on wielką i znaczącą postacią ale nie można zapominać, że jednak był dyktatorem i że jego stosunek wobec Gdańska był podobny do stosunku pewnego innego dyktatora wobec Polski (oba te państwa były nazywane bękartami "pewnego" traktatu).
Z innej beczki. Jeżeli zbierze się jakaś grupa ludzi i uzyska poparcie władz to każdy pomnik postawi (Lenin czy Gierek poparcia władz nie dostaną ale Dmowski...). Nie jest wykluczone, że gdyby zebrała się "pewna" grupa to miałaby ona szansę na postawienie pomnika ofiarom Gustloffa, przy odpowiedniej argumentacji mogłaby ta inicjatywa uzyskać poparcie lokalnych władz (centralnych raczej nie). Taki pomnik na pewno wzbudzałby kontrowersje podobne do tych, które wzbudza Dmowski w Warszawie.
Dla mnie osobiście, stawianie pomników jest wyrzucaniem pieniędzy i działalnościa służącą, jak to się ładnie mówi, "włodarzom", a nie zwykłym ludziom. Wiem, zaczną się głosy, że stowarzyszenia, itp., a nie władze finansują. A czy nie lepiej te stowarzyszenia przysłużyłyby się społeczności kupując np. jeden autobus albo dokładając się do tramwaju zamiast stawiać kolejny pomnik?
luka - Nie Lis 12, 2006 9:16 pm
Rozumiem, że pisanie tu "stosunek do Gdańska" oznacza "stosunek do władz Gdańska" i to taki skrót myślowy?
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 9:19 pm
luka napisał/a: | Rozumiem, że pisanie tu "stosunek do Gdańska" oznacza "stosunek do władz Gdańska" i to taki skrót myślowy? |
Otóż nie, oznacza to stosunek do Wolnego Miasta Gdańska i jego obywateli.
luka - Nie Lis 12, 2006 9:22 pm
Dlaczego więc Piłsudski miał negatywny stosunek do obywateli Gdańska? Czy zrobili mu coś złego? Wszyscy???
Corzano - Nie Lis 12, 2006 9:37 pm
Sabaoth napisał/a: | Lenin czy Gierek poparcia władz nie dostaną |
Nie jest to pomnik, ale
Wikipedia napisał/a: | W 2002 roku w Sosnowcu, dla upamiętnienia jego osoby i dokonań, powstało Społeczne Ogólnopolskie Stowarzyszenie im. Edwarda Gierka, na początku 2003 roku wybudowano we Włocławku Rondo im. Gierka, jego imię otrzymało także Rondo w Piotrkowie Trybunalskim, kilkanaście szkół na terenie kraju pretenduje do otrzymania jego imienia |
Sabaoth napisał/a: | A czy nie lepiej te stowarzyszenia przysłużyłyby się społeczności kupując np. jeden autobus albo dokładając się do tramwaju zamiast stawiać kolejny pomnik? |
Sami decydują co jest lepsze, a jeśli to komuś nie odpowiada, może stworzyć własne stowarzyszenie kupujące tramwaje. Ludzie są dziwni: jednych kręci skakanie z dużych wysokości na elastycznej linie, inni godzinami ślęczą nad modelami, a są tacy co wydają kupę pieniędzy na zużyte znaczki pocztowe czy karty telefoniczne.
Moja ocena Piłsudskiego jest krytyczna, ale jego pomnik mi nie przeszkadza, a ten ostatni nawet mi się podoba.
Sabaoth - Nie Lis 12, 2006 9:43 pm
luka napisał/a: | Dlaczego więc Piłsudski miał negatywny stosunek do obywateli Gdańska? |
Właśnie o to się pytałem?
Corzano napisał/a: | Moja ocena Piłsudskiego jest krytyczna, ale jego pomnik mi nie przeszkadza... |
Mam podobną ocenę, a mi ten pomnik tym bardziej nie przeszkadza
luka - Nie Lis 12, 2006 10:10 pm
Jestem w stanie zrozumiec, że Piłsudski miał negatywny stosunek do władz WMG ale uznanie, że jednocześnie tym samym miał negatywny stosunek do obywateli Gdańska, to jak uznanie, że Albert Lebrun miał negatywny stosunek do obywateli państwa niemieckiego, bo rząd za jego czasów wypowiedział wojnę państwu, w którym żyli.
knovak - Nie Lis 12, 2006 11:02 pm
danziger napisał/a: | Wiluś pierwszy? |
Drugi
knovak - Nie Lis 12, 2006 11:17 pm
A tak na marginesie, to 1920-tym roku właśnie Gdańsk z wielka ochotą podstawiał nogę Polsce przy przeładunku zaopatrzenia dla armii walczącej z bolszewikami, zwłaszcza w kluczowych miesiącach wojny. I tu przede wszystkim szukałbym przyczyn podjęcia decyzji o budowie własnego portu, niezależnego od widzimisię sąsiadów...
luka - Pon Lis 13, 2006 12:09 am
Pomijając już takie drobiazgi jak pojawiające się w prasie przy ogłoszeniach o wynajmie pokoi zdania "Polen und Franzosen ausgeschlossen", pobicia polskich turystów czy też polskich urzędników (nawet ich dzieci), problemy z zakupem nieruchomości, traktowanie polskich firm chcących się zarejestrowac jak firm zagranicznych, które musiały uzyskać specjalne zezwolenie administracyjne (zgadnijcie ile to trwało), a także łamaniem przez Senat art. 225 umowy warszawskiej o używaniu w sądach języka polskiego w takim zakresie jak można było używać j.niemieckiego na terenie b. zaboru pruskiego. Był to dla Polaków zniechęcający klimat do robienia biznesu w Gdańsku.
Najbardziej do budowy Gdyni przyczyniły się tym samym władze WMG.
Patryk - Pon Lis 13, 2006 12:21 am
w ogóle nie rozumiem tego wątku:
Józef Piłsudzki jest jedną z najjaśniejszych postaci Rzeczypospolitej w dziejach i czy pomnik stoi w Szangchaju czy w Gdańsku to nie ma znaczenia
Wilhelm jest kimś dla Dawnych mieszkańców miasta i dlatego należy mu się miejsce na pomniku w Gdańsku.
Patryk
seestrasse - Pon Lis 13, 2006 12:25 am
nie, no z tym
to przesadziłeś
luka - Pon Lis 13, 2006 12:32 am
Patryk napisał/a: | w ogóle nie rozumiem tego wątku:
Józef Piłsudzki jest jedną z najjaśniejszych postaci Rzeczypospolitej w dziejach i czy pomnik stoi w Szangchaju czy w Gdańsku to nie ma znaczenia
Wilhelm jest kimś dla Dawnych mieszkańców miasta i dlatego należy mu się miejsce na pomniku w Gdańsku.
Patryk |
Na tej zasadzie nalezałoby postawić pomniki wszystkim burmistrzom. Też byli kimś dla dawnych mieszkańców.
seestrasse - Pon Lis 13, 2006 12:40 am
Cytat: | Na tej zasadzie nalezałoby postawić pomniki wszystkim burmistrzom. Też byli kimś dla dawnych mieszkańców |
hej, luka, nie strzelaj tak na oślep tak się składa, że paru z tych burmistrzów na pomniki zasługuje, i powinni je postawić dzisiejsi mieszkańcy, bo mają dzięki ich działalności na przykład kanalizację i wodociągi (że o walce z Krzyżakami nie wspomnę )
luka - Pon Lis 13, 2006 1:06 am
Ależ proszę stawiajcie kogo chcecie. Czy ja mówiłem że nie?
seestrasse - Pon Lis 13, 2006 1:12 am
dziękujemy Ci, Essi Dżonson
Zoppoter - Pon Lis 13, 2006 8:22 am
Wroga postawa Gdańszczan wobec Polski (której zresztą nigdzie nie negowałem) jest jeszcze jednym potwierdzeniem, ze Gdańsk nie jest miejscem na pomnik Piłsudskiego. Owa wroga postawa jest też potwierdzeniem, że Gdynia powstała wbrew Gdańskowi i jego mieszkańcom.
W kontekście tego pomnika dyskusja "kto zaczął" i "kto komu bardziej dopiekł" nie ma sensu - takich dyskusji przeprowadzilismy tu juz dziesiatki, mozna sobie poczytać. Wszyscy sie zgadzamy, że Gdańsk z Polską Piłsudskiego nie zyli w nadmiernej przyjaźni i dlatego uważam, że to nie jest miejsce na jego pomnik. I nie obchodzi mnie, czy on był najjaśniejszą (czyzby?) postacią Rzeczypospolitej, podobnie jak sama Rzeczpospolita mnie nie ekscytuje. Dla mnie wazny jest Gdańsk i Prusy Zachodnie vel Królewskie a nie Polska. I mam do tego prawo, nawet jesli jestem w tym odosobniony. Wielokrotnie przekonałem się, ze większość zwykle nie ma racji - ma tylko władzę nad mniejszością.
I nikt nie ma prawa drwić sobie ze mnie z tego powodu, a juz zwłaszcza ci, którzy tu kiedyś mówili cos o ranieniu uczuć patriotycznych, czy cos w tym rodzaju. Moje uczuica rani ten pomnik - ale czy kogos to wzrusza?
luanda - Pon Lis 13, 2006 6:32 pm
Mikołaj napisał/a: | A kto powiedział, że postawiono mu pomnik, bo zrobił coś dla Gdańska?
Postawiono mu pomnik, bo "coś" zrobił dla Polski i miliony Polaków to doceniały, doceniają i będą doceniać.
Aż dziwne, że takie rzeczy trzeba wyjaśniać.
Podążając tym tokiem rozumowania - gdzie jest miejsce na stawianie pomników dla bohaterów rangi "krajowej", a nie "loklanej" ? W geometrycznym środku Polski? |
Dziękuję za ten wpis ;)
Swoją drogą, nowością dla mnie są spory narodowościowe, jakie pojawiają się na tym forum... Naprawdę byłem przekonany, że dla mnie to już jest historia... Szkoda, że nie.
Z racji zawodu i doświadczeń osobistych spotkałem w swoim życiu wielu obcokrajowców i jeśli mam być szczery (chodź nie wiem, czy postrzeganie przez pryzmat narodowości, to nie rasizm), to akurat Niemcy są dla mnie nacją, z którą współpracuje mi się najlepiej. Spotkałem się z ich strony z największą rzetelnością, uczciwością, czy nawet honorem.
Zoppoter ja się przejmuję, że Ciebie Piłsudski rani (SERIO), tylko,nie wiem, czy warto z tego powodu cierpieć? Nie lepiej byłoby zakopać topór i wyluzować? Po 89r roku pojawiło się sporo elementów wspominających wszystkich mieszkanców Gdańska. Może nie tyle, aby zapokoić pragnienia wszystki żyjących, ale... Rome wasn's bulit in a day ;)
Sabaoth - Pon Lis 13, 2006 6:34 pm
Zoppcio napisał/a: | Dla mnie wazny jest Gdańsk i Prusy Zachodnie vel Królewskie a nie Polska. I mam do tego prawo, nawet jesli jestem w tym odosobniony. |
Nie jesteś Zoppciu odosobniony
ahmed - Pon Lis 13, 2006 9:12 pm
Cytat: | Nie jesteś Zoppciu odosobniony |
Oj nie jest,nie jest;)
luka - Pon Lis 13, 2006 9:57 pm
Zoppoter napisał/a: | Wroga postawa Gdańszczan wobec Polski (której zresztą nigdzie nie negowałem) jest jeszcze jednym potwierdzeniem, ze Gdańsk nie jest miejscem na pomnik Piłsudskiego.
|
Zapomniałeś dodać "dawnych Gdańszczan" - chyba że obecnych miszkańców za Gdańszczan nie uznajesz, inaczej trudno zgodzić się ze obecni Gdańszczanie mają wrogą postawę wobec Polski.
Zoppoter napisał/a: | Owa wroga postawa jest też potwierdzeniem, że Gdynia powstała wbrew Gdańskowi i jego mieszkańcom. |
Czy nalezy więc obwiniać Piłsudskiego za to że zbudowano Gdynię skoro sugerujesz że powodem jej budowy była wroga postawa ówczesnych Gdańszczan?
Pozdrawiam.
Zdzislaw - Wto Lis 14, 2006 1:01 am
Chyba trafi mnie szlag
Kto sieje wietr ten zbiera burze.............
seestrasse - Wto Lis 14, 2006 1:02 am
czyżbyś chciał napisać jakiegoś dłuuugiego posta?
Zdzislaw - Wto Lis 14, 2006 1:06 am
Seestrasiu, moge jedno........ wszelkiego rodzaju "izmy" są nieszczęsciem i były nieszczęsiem dla tej nieszczęsnej cywilizacji. Nie udaję Europejczyka, ale trudko zaklinac deszcz. Nie jestem fanatycznym zwolennikiem Piłsudskiego, ale była to Wielka postać. jestem jednak przeciwnikiem fałszowania historii i tylko tyle powiem na powyższy temat.
Generlizowanie zawsze ma sie nijak do konkretnych faktów, a zatem zamilczę.....
Poza tym zawsze sie cieszę jak widze Twoje posty
Na pohybel kaczkom....................
racibo - Wto Lis 14, 2006 1:14 am
Ma ktoś foty Pana Marszałka jak "już stoi"
podobno jest pochylony jakiś
może go trza by troche wyprostować - tak choćby ciut
Zdzislaw - Wto Lis 14, 2006 1:19 am
Będzie na Kasztance????? to może konia trza wyprostowac?
Zoppoter - Wto Lis 14, 2006 9:09 am
No i dalej się bawicie w okreslanie "kto zaczął" i "kto jest winny". Otóż ja stwierdzam fakt: Polska Piłsudskiego ze wspólczesnym sobie Gdanskiem nie zyli w przyjaźni i dlatego uwazam, że Gdańsk nie jest miejscem dla jego pomnika. A szukanie winnych zostawmy sobie na inne dyskusje - równie dobrze mozna uznać, ze winne były mocarstwa zawierające traktat w Wersalu.
Corzano - Wto Lis 14, 2006 9:47 am
Zoppoter napisał/a: | Polska Piłsudskiego ze wspólczesnym sobie Gdanskiem nie zyli w przyjaźni |
Wiele się od tego czasu zmieniło: współczesny Piłsudskiemu Gdańsk nie istnieje, jest polski Gdańsk, z polskimi symbolami i pomnikami. Panta rei.
Zoppoter - Wto Lis 14, 2006 9:59 am
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Polska Piłsudskiego ze wspólczesnym sobie Gdanskiem nie zyli w przyjaźni |
Wiele się od tego czasu zmieniło: współczesny Piłsudskiemu Gdańsk nie istnieje, jest polski Gdańsk, z polskimi symbolami i pomnikami. Panta rei. |
Ale mnie, jak juz pisałem, wcale się to nie podoba. Nie mam obowiązku się zachwycać obecnym zaborem.
parker - Wto Lis 14, 2006 8:36 pm
Obejrzałam sobie dziś ten pomnik na żywo. Duzy jest Tylko tyle mam na ten temat do powiedzenia, bo do samego Piłsudskiego stosunek mam raczej obojętny.
rispetto - Sro Lis 15, 2006 9:34 am
Jak już wytaczacie argumenty, że ktoś musiał zrobić coś dla Gdańska, żeby mieć tu pomnik, to co zrobił dla Gdańska Sobieski? Co zrobiła Armia Krajowa dla Sopotu?
I w końcu - co zrobił Neptun dla Gdańska????
Warunek tyle idiotyczny, co śmieszny.
A za to:
Cytat: | Najbardziej antygdańskim posunięciem władz polskich była budowa Gdyni | to już należy się złota czcionka Teza rodem z giertychowej matury.
Zoppoter - Sro Lis 15, 2006 9:55 am
rispetto napisał/a: |
Cytat: | Najbardziej antygdańskim posunięciem władz polskich była budowa Gdyni | to już należy się złota czcionka Teza rodem z giertychowej matury. |
Kolejna osoba wyśmiewa ten argument, jednocześnie mu nie zaprzeczając. I to jest właśnie warte giertychowej złotej czcionki. Metoda "nie, bo nie".
Co do zasług Armii Krajowej dla Sopotu masz absolutną rację. Nie zrobiła ona dla mojego miasta absolutnie nic. Ale tu chociaż można wspomnieć, że jej członkowie w sporej liczbie zamieszkali w Sopocie i jakoś się przyczyniają do jego rozwoju.
Co do Sobieskiego też masz rację. Jego pomnik powinien raczej stanąć w Kolibkach.
Neptun? A gdzie w Gdańsku jest pomnik Neptuna, pod którym ktoś organizuje manifestacje ku jego czci i składa pod nim kwiaty?
rispetto - Sro Lis 15, 2006 10:01 am
Na temat przyczyn wybudowania portu w Gdyni dyskutowaliśmy już na tym forum. Chyba niezbyt uwaznie czytałeś lub nie zauwazyłeś wątku. A argument wyśmiewam i mu zaprzeczam. W "tamtej" dyskusji było wystarczająco dużo na ten temat i nie zamierzam w kółko wałkować tego samego tematu, szczególnie z osobą, do której nie trafiają żadne "propolskie" argumenty w myśl prostackiego rozumowania "dlaczego złe? bo polskie". EOT z mojej strony.
Zoppoter - Sro Lis 15, 2006 10:25 am
rispetto napisał/a: | Na temat przyczyn wybudowania portu w Gdyni dyskutowaliśmy już na tym forum. Chyba niezbyt uwaznie czytałeś lub nie zauwazyłeś wątku. A argument wyśmiewam i mu zaprzeczam. W "tamtej" dyskusji było wystarczająco dużo na ten temat i nie zamierzam w kółko wałkować tego samego tematu, szczególnie z osobą, do której nie trafiają żadne "propolskie" argumenty w myśl prostackiego rozumowania "dlaczego złe? bo polskie". EOT z mojej strony. |
Przyczyny budowy Gdyni czy szerzej mówiąc konfliktu gdańsko-polskiego były tu szeroko omawiane - sam o tym kilka razy wspominałem powyzej. I to ja pisałem, ze nie ma sensu wałkować tego ponownie. W tym wątku mowa jest o skutkach, czyli o wrogości między WMG i IIRP. Bo ta wrogość istniała - niezaleznie od tego kto kogo uzna za winnego.
Uwagi osobiste co do mojej osoby zechciej zachować dla siebie. Nie ja jestem tematem tego wątku tylko pomnik Piłsudskiego. Stosowanie argumentów ad personam - to własnie jest prostactwo.
luka - Czw Lis 16, 2006 9:20 pm
Ja też się nie dowiedziałem co zrobił Wilhelm. Jak już jestesmy w tej tematyce, to moze ktoś wie co zrobił dla Gdańska Jan Paweł II że ma tu pomnik? Co zrobili polegli stoczniowcy? Co dla Gdańska zrobili pocztowcy? Wszyscy oni mają pomniki i jak rozumiem to jest Ok ale Piłsudski nie jest Ok. Tak?
seestrasse - Czw Lis 16, 2006 10:07 pm
nie.
Zdzislaw - Nie Lis 19, 2006 6:21 pm
Zoppoter napisał/a: | Ale mnie, jak juz pisałem, wcale się to nie podoba. Nie mam obowiązku się zachwycać obecnym zaborem. |
Mialem nie zaberać głosu w tej dyskusji, zwlaszcza ze pachnie ona szowinizmem, ale nie wytrzymałem.
Zoppoter, uprzejmie zwracam uwagę, iż jesli chodzi o "ZABÓR" to takie "zjawisko historyczne" owszem miało miejsce, ale myślę ze można i trzeba miec tu na uwadze m.in, zabór pruski, a nie "polski"(sic!)
Jesteś Tu i teraz, a zatem jesteś w Polsce i zważywszy tę okoliczność bądź uprzejmy zachować odpowiednie ważenie słów.
Gdańsk nie jest i (mam nadzieję nigdy nie będzie) Wolnym Miastem, a więc tworem (czy bytem) politycznym i gospodarczym "chorym z założenia". Nie zamierzam polemizowac o konflikcie Polsko - Gdańskim (II RP c/a WMG)
Ja szanuję tęsknoty i wspomnienia. Uznaję prawo do indwidualnych pogladów, ale .... są granice....
Twierdzenie, iż obecnie Gdańsk jest "pod zaborem" jest w moje ocenie oczywistym nadużyciem, które - nie ukrywam - jest obraźliwe..... przynajmniej dla mnie
Nie chcę odnosić sie do idei budowy pomnika Piłsudskiego bo osoba Marszałka nie jest moim idolem, choć doceniam to co zrobił dla Polski i Polaków (nie zapominając o błedach popełnionych przez niego i jego popleczników), ale taki poziom dyskursu jest dla mnie nieakceptowalny.
parker - Nie Lis 19, 2006 6:45 pm
Zdzislaw napisał/a: |
Jesteś Tu i teraz, a zatem jesteś w Polsce i zważywszy tę okoliczność bądź uprzejmy zachować odpowiednie ważenie słów. |
I może jeszcze w "odwiecznie polskim" mieście?
Cytat: | Gdańsk nie jest i (mam nadzieję nigdy nie będzie) Wolnym Miastem, |
A ja mam nadzieję, że się mylisz...
Corzano - Nie Lis 19, 2006 6:58 pm
parker napisał/a: | Zdzislaw napisał/a: | Jesteś Tu i teraz, a zatem jesteś w Polsce i zważywszy tę okoliczność bądź uprzejmy zachować odpowiednie ważenie słów. |
I może jeszcze w "odwiecznie polskim" mieście? |
Negujesz to, że Gdańsk jest w Polsce?
parker - Nie Lis 19, 2006 7:04 pm
Nie, tylko wyprzedzam następną wypowiedź Zdzisława.
Taki sposób wyrażania patriotyzmu jest typowy dla osób właśnie o tym przekonanych.
Zoppoter - Nie Lis 19, 2006 7:12 pm
Zdzislaw napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Ale mnie, jak juz pisałem, wcale się to nie podoba. Nie mam obowiązku się zachwycać obecnym zaborem. |
Mialem nie zaberać głosu w tej dyskusji, zwlaszcza ze pachnie ona szowinizmem, ale nie wytrzymałem. |
Jestem wzruszony.
Zoppoter, uprzejmie zwracam uwagę, iż jesli chodzi o "ZABÓR" to takie "zjawisko historyczne" owszem miało miejsce, ale myślę ze można i trzeba miec tu na uwadze m.in, zabór pruski, a nie "polski"(sic!) |
Zdzisław, uprzejmie zwracam uwagę, iz jesli chodzi o "ZABÓR", to takie "zjawisko historyczne" owszem ma miejsce teraz w Gdańsku. To co Ty nazwałes zaborem (między inymi) pruskim było obwarowane stosownym traktatem i zatwierdzone przez polski sejm i polskiego króla pod koniec XVIII wieku. Było to więc zjawisko całkowicie legalne z polskiego punktu widzenia.
Obecny zabór polski w naszych stronach nastapił przemoca, tutejsi ludzie nie byli pytani o zdanie, ba, zostali stąd wyrzuceni po to, żeby mozna było bez przeszkód zaprowadzić tu polski zabór. Nie zawarto też ŻADNEGO miedzynarodowego traktatu, który przyznawałby Wolne MIasto Gdańsk państwu polskiemu.
Jesteś Tu i teraz, a zatem jesteś w Polsce i zważywszy tę okoliczność bądź uprzejmy zachować odpowiednie ważenie słów. |
Takiej samej argumentacji używali tak zwani "zaborcy" wobec Polaków w XIX wieku. Bo mogli sobie na to pozwolić z pozycji siły, tak jak teraz Ty wobec mnie. Otóż nadal twierdzę, ze obecny zabór mi się nie podoba, i to jest bardzo wyważone okreslenie tego, co naprawdę myslę.
Zdzislaw napisał/a: | Ja szanuję tęsknoty i wspomnienia. Uznaję prawo do indwidualnych pogladów, ale .... są granice.... |
Jakie granice i kto je wyznacza? Granice tego co ja mówię wyznaczam JA. I nie masz prawa mi zwracac uwagi, dopóki kogos personalnie nie obrażę. A tego nie zrobiłem.
Twierdzenie, iż obecnie Gdańsk jest "pod zaborem" jest w moje ocenie oczywistym nadużyciem, które - nie ukrywam - jest obraźliwe..... przynajmniej dla mnie |
A dla mnie jest obraźliwe opowiadanie o "zaborze" pruskim, o polskosci Gdańska, o polskiej macierzy Gdańska - i co? Przejąłeś się tym?
Nie chcę odnosić sie do idei budowy pomnika Piłsudskiego bo osoba Marszałka nie jest moim idolem, choć doceniam to co zrobił dla Polski i Polaków (nie zapominając o błedach popełnionych przez niego i jego popleczników), ale taki poziom dyskursu jest dla mnie nieakceptowalny. |
Akceptowalne jest tylko uznanie a priori jakichś odgórnych ustaleń zgodnych z Twoimi odczuciami? No to ja ich nie uznaję - ale też nie zapraszałem Cie do tego dyskursu.
Zdzislaw - Nie Lis 19, 2006 10:41 pm
proprium ingenii humani est odisse, quem laeseris
seestrasse - Nie Lis 19, 2006 11:25 pm
powiem szczerze - pięćsetny raz czytam te same argumenty. chyba mam dość.
proszę - zaprzestańcie, Panowie, polemiki. to zaczyna być nudne.
Zoppoter - Pon Lis 20, 2006 9:30 am
seestrasse napisał/a: | powiem szczerze - pięćsetny raz czytam te same argumenty. chyba mam dość.
|
Właśnie, juz po wyłączeniu komputera pomyśłałem, że należało wskazac Zdzisławowiwątki, w których sprawy przez niego poruszone były omówione ze szczegółami...
Natomiast jego łacińskie snetencje to zapewne popis elokwencji, ale należę do tych nielicznych wyjątków na niniejszym forum bez stosownego wykształcenia i nie rozumiem co tam napisał. Skoro jesteśmy w Polsce, to forum jest polskie, jezykiem znanym doskonale wszystkim forumowiczom jest polski, to ja nie popisuje sie w dyskusjach znajomością jakichs innych jezyków - byłoby to niegrzeczne.
Zdzislaw - Pon Lis 20, 2006 9:32 am
seestrasse napisał/a: | powiem szczerze - pięćsetny raz czytam te same argumenty. chyba mam dość.
|
Seestraisu....... jak widziałaś - zaprzestałem.
rispetto - Pon Lis 20, 2006 9:36 am
Zdzislaw napisał/a: | seestrasse napisał/a: | powiem szczerze - pięćsetny raz czytam te same argumenty. chyba mam dość.
|
Seestraisu....... jak widziałaś - zaprzestałem. |
Dobrze, że jeden potrafi być mądrzejszy od drugiego
Zoppoter - Pon Lis 20, 2006 9:44 am
rispetto napisał/a: | Zdzislaw napisał/a: | seestrasse napisał/a: | powiem szczerze - pięćsetny raz czytam te same argumenty. chyba mam dość.
|
Seestraisu....... jak widziałaś - zaprzestałem. |
Dobrze, że jeden potrafi być mądrzejszy od drugiego |
Znowu jakies uwagi osobiste? Zważ, że awanturę rozpalił ponownie (juz po uspokojeniu atmosfery) ten, który teraz robi za tego "mądrzejszego'. A twoje uwagi, kto z nas jest madrzejszy- racz zachowac dla siebie.
Marek1024 - Pon Lis 20, 2006 12:06 pm
A tak mi się jakoś wkleiło:
Zoppoter napisał/a: | Skoro jesteśmy w Polsce, to forum jest polskie, jezykiem znanym doskonale wszystkim forumowiczom jest polski, to ja nie popisuje sie w dyskusjach znajomością jakichs innych jezyków - byłoby to niegrzeczne.
seestrasse - Pon Lis 20, 2006 12:10 pm
ja bardzo przepraszam, ale jeśli to ma być kolejna "patriotyczna" dyskusja o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą - to może lepiej wszyscy się wstrzymajmy.
Marek1024 napisał/a: | A tak mi się jakoś wkleiło: |
zupełnie niepotrzebnie.
Zoppoter - Pon Lis 20, 2006 12:18 pm
Marek1024 napisał/a: | A tak mi się jakoś wkleiło:
Zoppoter napisał/a: | Skoro jesteśmy w Polsce, to forum jest polskie, jezykiem znanym doskonale wszystkim forumowiczom jest polski, to ja nie popisuje sie w dyskusjach znajomością jakichs innych jezyków - byłoby to niegrzeczne.
Ale ci sie nie zauwazyło dokładnej tresci.
Marek1024 - Pon Lis 20, 2006 12:44 pm
Zoppoter napisał/a: | Ale ci sie nie zauwazyło dokładnej tresci. |
Ależ wkleiłem Twój cytat dosłownie. Nie posądzasz mnie chyba o manipulacje?
Twój wniosek o tym co zauważyłem to tylko Twoje spekulacje, nie napisałem ani jednego zdania na temat Twojej wypowiedzi.
Życzę więcej dobrego humoru i więcej luzu.
Pozdrawiam,
Marek
Zoppoter - Pon Lis 20, 2006 1:16 pm
Marek1024 napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Ale ci sie nie zauwazyło dokładnej tresci. |
Ależ wkleiłem Twój cytat dosłownie. Nie posądzasz mnie chyba o manipulacje?
|
Jesli nie o manipulacje, to o jątrzenie - niepotrzebne, jak juz zauwazyła Seestrasse.
Marek1024 - Pon Lis 20, 2006 1:27 pm
Zoppoter napisał/a: |
Marek1024 napisał/a: |
Zoppoter napisał/a: |
Ale ci sie nie zauwazyło dokładnej tresci. |
Ależ wkleiłem Twój cytat dosłownie. Nie posądzasz mnie chyba o manipulacje? |
Jesli nie o manipulacje, to o jątrzenie - niepotrzebne, jak juz zauwazyła Seestrasse. |
Odpowiem tak:
Cytat: | Granice tego co ja mówię wyznaczam JA. I nie masz prawa mi zwracac uwagi, dopóki kogos personalnie nie obrażę. A tego nie zrobiłem. |
Uważaj - słowa to broń obosieczna.
Z mojej strony - koniec jątrzenia.
Miłego dnia,
Marek
luanda - Pon Lis 20, 2006 4:44 pm
Po głębszym namyśle dochodzę do wniosku, że Pisłudskiemu jednak pomnik się nie należy!
Ponieważ
Wojna prewencyjna mu nie wyszła! ERGO
III Rzesza rozpętałą wojnę, ale została pokonana! ERGO
Zostałem zaborcą! ERGO
Bardzo źle się z tym czuję! ERGO
Piłsudki był wodzem do bani! ERGO
Jak na węstpie...
========
To są chyba jakieś żarty, co się tu czyta
Zoppoter - Pon Lis 20, 2006 6:13 pm
Skoro bierzesz to osobiscie do siebie, to widocznie masz ku temu powody.
knovak - Pon Lis 20, 2006 8:18 pm
Zamknijcie proszę ten wątek, bo już niedobrze się robi od tych wzajemnych żądeł...
Wydawało mi się, że to miejsce jest wspólne dla tych którzy zarazili się Miastem, a nie dla jadowitego ping-ponga w "to wina tego" - "to wina owego". A tu każda ze stron swoich adwersarzy uważa za gdańszczan "drugiej kategorii", co to nie mają racji - "bo tak". Jak w polytyce...
A dla tych przepychanek proponuję przeniesienie dyskusji na jakieś forum polityczne (namnożyło się ich ostatnio) albo inne "zaangażowane"...
Gdynka - Nie Gru 03, 2006 9:23 pm Temat postu: Ile kosztowało wykonanie pomnika?
martwypies napisał/a: | ...Pomnik kosztował 1 mln 700 tys.zł... |
Skąd ta kwota???
Ze strony Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku wynika, że
wykonanie prac kamieniarskich pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego kosztowało 66.490, 00 zł
wykonanie odlewu w brązie i montaż pomnika 151.890, 00 zł
czyli 218.380...
Autor chyba nie dostał 1,5 mln???
racibo - Nie Gru 03, 2006 11:02 pm
koszt podałem za: "Protokół Nr 1/43/2006 Z posiedzenia Komisji Kultury Rady Miasta Gdańska w dniu 19 stycznia 2006 roku o godz. 9.00 w sali nr 003 Nowego Ratusza w Gdańsku",
a tę astronomiczną kwotę podał astronom Romuald Nietupski - Dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni
link
Rola - Sro Kwi 18, 2007 11:17 pm
Drodzy Forumowicze -
zadam teraz pytanie z zupełnie innej beczki, jednak myślę, że pasuje ono do tego tematu (tj. do oryginalnego tematu, a nie słownej przepychanki, jaka się później wywiązała).
Chodzi o placyk przed pomnikiem. Gdy poszedłem obejrzeć pomnik "w realu" zauważyłem, że ciemniejsze kamienie na placyku układają się w polskiego orła. Taka dość "moderna" interpretacja polskiego godła.
Gdzie można znaleźć rysunek owego orła? Z lotu ptaka (orła? ) nieco trudno wykonać fotkę, ale z pewnością musiał wpierw powstać projekt-rysunek. Szukałem w necie od czasu odsłonięcia pomnika, ale nadaremnie.
Może Wy macie lepsze wtyki?
Będę wdzięczny za info.
luka - Czw Kwi 19, 2007 7:43 pm
Na GoogleMap chyba nie ma ;)
Rumcajs - Sro Wrz 19, 2007 9:25 pm
rispetto napisał/a: | Jak już wytaczacie argumenty, że ktoś musiał zrobić coś dla Gdańska, żeby mieć tu pomnik, to co zrobił dla Gdańska Sobieski? |
Ej tu się nie zgodzę, a co z jego dwoma tysiakami rzuconymi na budowę tzw. Kaplicy Królewskiej? Fakt,że mało dorzucał, ale zawsze coś nie?
Sabaoth - Sro Wrz 19, 2007 9:38 pm
Byli inni, co dorzucili więcej na tą kaplicę, a pomnika (nawet bez konia) nie mają
Rumcajs - Sro Wrz 19, 2007 9:59 pm
Sabaoth napisał/a: | Byli inni, co dorzucili więcej na tą kaplicę, a pomnika (nawet bez konia) nie mają |
To prawda, na dodatek wykiwali tych co się do ich kasy w kolejce już ustawiali. Toć niefart.
Ale ten główny fundator też z polakami trzymał i na dodatek kato był i germanożerca , a wieczorami jak każdy żerca se pewnie mace ze krwi niemowląt piekł
Just pulling your leg.
Kurde Sabaoth tak bym sobie podyskutował, ale boję się że zboczymy w ciemne aleje dusz własnych i się poobrzucamy błockiem a inwektywą wyszukaną.
Rumcajs - Sro Wrz 19, 2007 10:01 pm
to ja sam. ale nadal proszę o czystkę
Monter - Pią Wrz 21, 2007 2:03 am
Bo to jest odwrotna proporcja. Taki JP2 na przykład na Gdańsk nie dał ani złotówki...
rispetto - Pią Wrz 21, 2007 9:05 am
Monter napisał/a: | Bo to jest odwrotna proporcja. Taki JP2 na przykład na Gdańsk nie dał ani złotówki... |
Ty lepiej uważaj, bo Cię zaraz beretami zarzucą
|
|