Dawny Gdańsk

Nie-dawny Gdańsk - Powojenny Wrzeszcz

Sabaoth - Sob Paź 07, 2006 8:39 pm
Temat postu: Powojenny Wrzeszcz
Przy okazji mojego bardzo krótkiego pobytu w Gdańsku dobrałem się do moich starych zdjęć (bardzo wczesne lata siedemdziesiąte). Oto kilka ciekawych miejsc, zaczynam od... Zaspy.
Sabaoth - Sob Paź 07, 2006 8:47 pm

A może zgadniecie gdzie zrobiono zdjęcia 908 i 909 (rok 1970), bo 910 (rok 1969) to łatwo zgadnąć.
Anna B. - Sob Paź 07, 2006 8:55 pm

Wyglądaja jak domki przy Hallera a Chrobrego
tzw. domki fińskie?
ale to tylko moje nieśmiałe domysły... :???:

stumar - Nie Paź 08, 2006 10:00 pm

909 zdaje się ,że w tle mur cmentarza na Zaspie.
bassa - Czw Lut 07, 2008 10:00 pm

Jeeeeeeeeeszcze!!!!! Pliiiiissss!!!
(Szczególnie,że Saab pokazuje Dolny Wrzeszcz,który akurat tam sie ładnie wcina w Zaspę...)
sporo zdumiewających wręcz fot podwórek,parków,obiektow sportowych wisi w galeriach"klasowych" na www.nasza-klasa.pl ale rzecz nie do przerobienia,tj wymaga łażenia po klasach i czekania na otwarcie sie strony-niestety,po czwartej takiej próbie-stronie -ja zazwyczaj mam dość...;-))Szkoda,ze właściciele fot nie powieszą ich również od razu w TYM wątku...

Bartosz B. - Pią Lut 08, 2008 9:15 pm

bassa napisał/a:
sporo zdumiewających wręcz fot podwórek,parków,obiektow sportowych wisi w galeriach"klasowych" na www.nasza-klasa.pl ale rzecz nie do przerobienia,tj wymaga łażenia po klasach i czekania na otwarcie sie strony-niestety,po czwartej takiej próbie-stronie -ja zazwyczaj mam dość...;-))Szkoda,ze właściciele fot nie powieszą ich również od razu w TYM wątku...

No to jak sam trafiłeś na coś to linka przecież możesz zapodać.

bassa - Sob Lut 09, 2008 4:44 am

No to jest problem,niestety...BartoszuB.Albowiem ludzie wieszali fotki SWOJEJ KLASIE-koleżeństwu,buzie na pierwszym planie,prywatne foty!A nam podnosi ciśnienie-to co w tle albo-obok! Trzeba by pisać do wlaściciela fotki czy co...ew wycinki jakieś...
Może rzeczywiscie...w niektórych wypadkach warto by! :OO

Jarek z Wrzeszcza - Sob Lut 09, 2008 4:41 pm

908 wygląda jak ul.Krzemienieckiej widziana od strony Zaspy - z tej dzikiej "łączki", przez którą można przejść z Chrobrego do ETC.
bassa - Sob Gru 19, 2009 1:23 am

O właśnie... Dobre miejsce i dobry wątek

- na czasie, w sytuacji gdy Gabriela Danielewicz pisze o Dolnym Wrzeszczu powojennym i prosi o prywatne zdjęcia, wspomnienia, materiały

(kontakt via filia bibl nr 1 "po schodkach" na Grunwaldzkiej 44 )

Filia nr 1 - im. Malwiny Szczepkowskiej

80-241 Gdańsk-Wrzeszcz
ul. Grunwaldzka 44
tel. 058 341-02-58
Kierownik Katarzyna Grabowska
e-mail:filia1wimbpg@op.pl
GG:2421540
strona www:http://filia1.wbpg.org.pl/

bassa - Wto Sty 12, 2010 1:27 pm

o właśnie... i kto ma mówić o tożsamości i radzić czego NIE zmarnować....

http://www.rci.org.pl/?c=1&m=1&id=199

Wrzeszczanie okopani za zwałami śniegu i udać się do http://www.pomorskie-zaby...20II/index.html

ciężko...

ania132456 - Sob Mar 20, 2010 11:58 am

skrzyżowanie ul B.Chrobrego i Lili Wenedy. Lata 60te.
ania132456 - Sob Mar 20, 2010 12:06 pm

w kierunku na lotnisko we Wrzeszczu. Skrzyżowanie ul.Legionów i ul.Kościuszki
ania132456 - Sob Mar 20, 2010 2:19 pm

Plac Komorowsiego.Lata 60te.
Jarek z Wrzeszcza - Sob Mar 20, 2010 3:41 pm

A mogłabyś te zdjęcia wrzucić w lepszej rozdzielczości?
ania132456 - Nie Mar 21, 2010 9:48 am

Ul.Chrobrego lata 60te. Naprzeciwko "Henia".
ania132456 - Nie Mar 21, 2010 10:11 am

Witam.Mam nadzieję,że fotki Was zainteresują.
Jarek z Wrzeszcza - Nie Mar 21, 2010 11:15 am

Interesują bardzo, dlatego zapytałem, czy mogłabyś je tu wrzucić w większej rozdzielczości...
ania132456 - Nie Mar 21, 2010 3:47 pm

Niestety niewiem jak to zrobić. chciałam jeszcze dodać, że fotka z tramwajem została zrobiona w lutym 1948.
norveg - Nie Mar 21, 2010 4:07 pm

ania132456 napisał/a:
Niestety niewiem jak to zrobić. chciałam jeszcze dodać, że fotka z tramwajem została zrobiona w lutym 1948

Zawsze zainteresowanym można udostępnić e-mailem. Póki co, bardziej mnie zastanawia jakie jeszcze interesujące fotki z Wrzeszcza możesz mieć...
Choć, to co pokazujesz to już i tak szaleństwo :==

jayms - Nie Mar 21, 2010 4:38 pm

norveg napisał/a:
Zawsze zainteresowanym można udostępnić e-mailem

Och,bardzo byłbym zainteresowany takim udostępieniem.Aniu123456,podzielisz się zdjęciami? :mrgreen:

norveg - Nie Mar 21, 2010 4:54 pm

jayms napisał/a:
Och,bardzo byłbym zainteresowany takim udostępieniem.Aniu123456,podzielisz się zdjęciami?

Jeśli Ania123456 będzie skłonna udostępnić zdjęcia, to mogę na jakiś czas wystawić FTP-a:] Że tak powiem od ręki...

ania132456 - Pon Mar 22, 2010 11:17 am

Bardzo się cieszę,że zdjęcia spotkały się z Waszym zainteresowaniem. Postaram się w wolnych chwilach coś wrzucić.
ania132456 - Pon Mar 22, 2010 11:23 am

Trochę krzywo wybaczcie :
ania132456 - Pon Mar 22, 2010 11:33 am

To zdjęcie zostało wykonane podczas procesji Bożego Ciała w latach 60tych.Widać skrzyżowanie ul.Chrobrego z ul.Kościuszki,a najlepsze jest to,że widać tramwaj!
pumeks - Pon Mar 22, 2010 11:43 am

ania132456 napisał/a:
najlepsze jest to,że widać tramwaj!

Właśnie chodzi o to, że nic nie widać. Bardzo prosimy :LL: o zamieszczanie zdjęć w większej rozdzielczości (szerokość obrazka nie mniej jak 500-600 pikseli).

norveg - Pon Mar 22, 2010 12:38 pm

ania132456 napisał/a:
Trochę krzywo wybaczcie

Nic nie szkodzi! Fotki rewelacja :==
pumeks napisał/a:
Bardzo prosimy :LL: o zamieszczanie zdjęć w większej rozdzielczości

I tu też się dołączam do prośby :LL: przypominając się przy okazji z możliwością wystawienia od ręki dostępnego dla wszystkich FTP. O ile ania132456 byłabyś skłonna udostępnić skany w jeszcze wyższej rozdzielczości niż proponuje Pumeks.

ania132456 - Pon Mar 22, 2010 2:07 pm

Witam. Tramwaj jest widoczny w górnej,lewej części zdjęcia. Na razie nie wiem jak zmienić rozdzielczość.
Jarek z Wrzeszcza - Pon Mar 22, 2010 7:47 pm

Ręce opadają... :roll:
Duqq - Pon Mar 22, 2010 7:57 pm

Yarecque napisał/a:
Ręce opadają... :roll:

No tak napisac najlatwiej. Czy refleksja, ze Ania to moze byc osoba starsza i/lub nie znajaca sie na komputerach, ani osprzecie i stad te pewne niezrozumienie z jej strony, przychodzi tak ciezko? :) Napisalem juz do niej PW w tej sprawie, byc moze uda sie cos zrobic w kierunku lepszych skanow.

Jarek z Wrzeszcza - Pon Mar 22, 2010 9:03 pm

Duqq napisał/a:
Czy refleksja, ze Ania to moze byc osoba starsza i/lub nie znajaca sie na komputerach, ani osprzecie i stad te pewne niezrozumienie z jej strony, przychodzi tak ciezko? :) Napisalem juz do niej PW w tej sprawie, byc moze uda sie cos zrobic w kierunku lepszych skanow.

Jeżeli jest osobą starszą, to wystarczyło, żeby tak napisała i poprosiła o wskazówki, na pewno znaleźli by się pomocni (jak np. Ty). Uporczywe wrzucanie kolejnych zdjęć na których zupełnie nic nie widać i ignorowanie naszych próśb ma prawo niektórych zirytować.

A tak przy okazji: nauczony doświadczeniem mniemam, iż uporczywe nieużywanie przez Ciebie polskich znaków wynika z racji nieznania się na komputerach?

Dostojny Wieśniak - Wto Mar 23, 2010 12:38 am

Więcej luzu. :wink: TUTAJ krótka instrukcja obróbki zdjęć.
grzechuu - Wto Mar 23, 2010 12:51 am

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Więcej luzu. :wink: TUTAJ krótka instrukcja obróbki zdjęć.

Ale w tym poście akurat jest napisane jak zmniejszać zdjęcia :mrgreen:
Tych już lepiej niech Ania132456 nie zmniejsza. ;)

Dostojny Wieśniak - Wto Mar 23, 2010 9:22 am

Czytając przy pomocy lusterka, można powiększyć. :hihi:
ania132456 - Wto Mar 23, 2010 10:20 am

Może ktoś,wobec tego mi doradzi?
ania132456 - Wto Mar 23, 2010 11:29 am

skanowałam stare zdjęcia. Wdodatku nie moje i nie wiem czy dalej wrzucać?????
bassa - Wto Mar 23, 2010 2:03 pm

Aniu, od czasów gdy za mnie skanował Jarecque , bo sama nie umiałam - wiem, że spokojnie... tego da się nauczyć!!!
I naprawdę są w Dolnym Wrzeszczu tacy Młodzi Genialni, którzy przyjdą...pomogą...wytłumaczą, pokażą ..trzeci raz...;-))

Bardzo warto!!!
Warto tez mieć w swoim domku odręczną karteczkę-notatkę od właściciela zdjęć
"zgadzam się na publikację moich zdjęć na FDG przez panią..... "
podpis... (autor/właściciel)

A w ogóle- :== :==

:== :== :== dla Ani!!!!

Jarek z Wrzeszcza - Wto Mar 23, 2010 7:11 pm

bassa napisał/a:
Aniu, od czasów gdy za mnie skanował Jarecque , bo sama nie umiałam - wiem, że spokojnie... tego da się nauczyć!!!

To było dawno i nieprawda :hihi:

PS.Yarecque, nie Jarecque :wink:

Dostojny Wieśniak - Sro Mar 24, 2010 2:12 am

ania132456 napisał/a:
Może ktoś,wobec tego mi doradzi?

Nikt z nas nie urodził się z tą wiedzą. Czytaj :priv:

bassa - Czw Mar 25, 2010 1:52 pm

Yarecque, że dawno to prawda.... !!!

przez ten czas to ho ho... sława i chwała www.dolnywrzeszcz.pl dotarła i za oceany i ....

i tylko t.slomczynski@prasa.gda.pl czeka na wspominki i listy na temat http://gdansk.naszemiasto...a_grunwaldzkiej

gorąco bym chciała się dowiedzieć, co przed wojną było w budynku Grunwaldzka 44 -oprócz fotoplastikonu, oczywiście.

Hinek - Sro Kwi 14, 2010 9:48 pm

Skrzyżowanie ul. Miszewskiego i Grunwaldzkiej około 1958 roku. Lotnikiem jednak nie zostałem :)
Piotrp - Sro Kwi 14, 2010 11:30 pm

Hinek napisał/a:
Skrzyżowanie ul. Miszewskiego i Grunwaldzkiej około 1958 roku. Lotnikiem jednak nie zostałem :)

Ale super - tego zdjęcia, to Ci mocno zazdroszczę (a z lotnictwem się troszkę związałem) :lol: . Pewnie nie wiele brakowało a bym takie zdjęcie też mógł mieć, bo też byłem z Wrzeszcza i w 58-mym poszedłem do pierwszej klasy (na Pniewskiego)...

Pozdrawiam Piotr

PS. Znamienne, że ten samolot ma oznaczenie MIG. Czyżby to ułatwiło prywatnemu wtedy fotografowi uzyskanie koncesji? Wiadomo jaki to był z Gdańskich (Wrzeszczańskich) fotografów?

bassa - Sob Kwi 17, 2010 7:38 pm

co za pomysł ! 5 minut samych zaskoczeń

http://ibedeker.pl/obiekt...estalozzischule

i jakie ładne podkreślenie www.dolnywrzeszcz.pl

dalam 5 gwiazdek acz aż się prosi dalszy ciąg i więcej szczegółów okiem FDG wyłapanych!

Jarek z Wrzeszcza - Sob Kwi 17, 2010 7:52 pm

bassa napisał/a:
i jakie ładne podkreślenie www.dolnywrzeszcz.pl

No nie wiem, czy takie ładne, chłopak bez żenady cytuje fragmenty tekstu z naszej strony a słowem o niej nie wspomina :roll:

bassa - Nie Kwi 18, 2010 6:50 pm
Temat postu: ależ.... cały link w podziękach nad filmem
widnieje

a w ogóle czy ktos jeszcze nie zna www.dolnywrzeszcz.pl

niemożebne...cała polonię osobiscie powiadamialam dwa lata!

A Jarek PDW to by popisał w ibedekerze, ma o czym... na FB trwa dyskusja po co tam byly te "lookniecia" w ścianach i inne szczegóły... a i druga część budynku do zwiedzenia !To już koniecznie Wy, nie ???

bassa - Pon Kwi 26, 2010 10:30 pm

a na spacerek

http://ibedeker.pl/spacer...ty-park-strzyza

bassa - Pon Maj 31, 2010 4:26 pm

no tego...na przyszłych gruzach Cristalu -ostatnie tango....

http://www.wrzeszcz.info.pl/page.php?id=1829

nie od rzeczy też prezentacja starych zdjęć "Smaki Wrzeszcza" , obiecana przez Ksenię
Bagniewską , autorkę

i inne niespodzianki ....

Martino - Sob Wrz 11, 2010 8:21 pm
Temat postu: Re: Powojenny Wrzeszcz
Sabaoth napisał/a:
Przy okazji mojego bardzo krótkiego pobytu w Gdańsku dobrałem się do moich starych zdjęć (bardzo wczesne lata siedemdziesiąte). Oto kilka ciekawych miejsc, zaczynam od... Zaspy.

909.jpg
prawy narożnik cmentarza - dzisiejsza ul. Ciołkowskiego - stoisz na dzisiejszym parkingu..

Super zdjęcie.. kawał historii - bloków i ulicy brak! rewelacja!

Martino - Sob Wrz 11, 2010 8:34 pm

908.jpg

Nie wiedziałem, że w tym miejscu był płot..

Za płotem jest ul. Chrobrego, w tle domki fińskie, w lewym roku za jedynym na zdjęciu budynkiem z płaskim dachem, gdzie wiele lat (chyba do dziś) był/jest serwis samochodów - skrzyżowanie z dzisiejszą ul. Ciołkowskiego i ul. Pstrowskiego - jakieś 50 m za plecami Twojej jak domniemam Mamy jest mur cmentarza.

bassa - Czw Paź 14, 2010 8:12 pm

I taki cichutki nieoficjalny cynk - promocja NOWEJ książki Gabrieli Danielewicz o powojennym DOLNYM Wrzeszczu- wstępnie zaklepana na 10 listopada, na godz. 18 w filii nr 1 ul. Grunwaldzka 44 "po schodkach",wstęp wolny -spodziewany jest tłum chetnych!
(pożądane prawdziwe wrzeszczańskie kwiaty z ogródków, a nie kupne... niektóre tutejsze róże, przedwojenne sadzonki- są jeszcze w rozkwicie w listopadzie!)

a także szykuje się wydanie dr.J.Szczepańskiego-o Wrzeszczu okiem architekta -tez koniec listopada, wyda www.terytoria.com.pl i tam trzeba tropić zaproszenia promocje(klub -daje 10 % zniżki..)

ciesze się, pod choinkę - także moim Polonusom- jak znalazł!!!