Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - koniec kolejki do Brzezna

Dziki REX - Pią Paź 22, 2004 12:33 am

Strata niewielka bym powiedział. Zresztą słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju. Może miasto by przynajmniej odremontowało przystanki wtedy, bo na SKMkę nie można było liczyć.
doraa - Pią Paź 22, 2004 12:46 am

Z łezka wspominam tę kolejkę ( kiedys do niuportu :cry: ), w zamierzchłych czasach jeździłam tą trasą do liceum.........chyba sobie jeszcze raz popłaczę....... :cry:
Petelka - Pią Paź 22, 2004 7:52 am

Cytat:
Z łezka wspominam tę kolejkę ( kiedys do niuportu ),

Też mam emocjonalny stosunek akurat do tej trasy... I znowu kawałek mojej młodości odchodzi w niebyt...

Grün - Pią Paź 22, 2004 8:16 am

To był w sumie nasz podstawowy środek komunikacji ze światem, bo na tramwaje i autobusy to przeważnie liczyć nie można było za bardzo...
Zoppoter - Pią Paź 22, 2004 8:33 am

Dziki REX napisał/a:
Strata niewielka bym powiedział. Zresztą słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju. Może miasto by przynajmniej odremontowało przystanki wtedy, bo na SKMkę nie można było liczyć.

Co to za bzdury??? 8O :haha:

Mikołaj - Pią Paź 22, 2004 9:38 am

Cytat:
słyszałem, że są plany puszczenia po tych torach szybkiego tramwaju

Jasne, przez Młode Miasto na Ołowiankę i Wyspę Spichrzów.

pumeks - Pią Paź 22, 2004 10:09 am

Swoją drogą, ktos się orientuje na ile ta linia kolejowa do NPortu jest jeszcze wykorzystywana do przewozów towarowych?
Sabaoth - Pią Paź 22, 2004 10:09 am

A nie da sie do tego tramwaju doczepic skrzydel? :hihi:
pumeks - Pią Paź 22, 2004 10:11 am

Sabaoth napisał/a:
A nie da sie do tego tramwaju doczepic skrzydel? :hihi:

Na co mu skrzydła? przecież najwyraźniej chodzi o to, żeby tramwaj do NPortu jechał dłuższą drogą, widać trasa przez Marynarki Polskiej jest za krótka :hiihihi:

Zoppoter - Pią Paź 22, 2004 10:32 am

pumeks napisał/a:
Swoją drogą, ktos się orientuje na ile ta linia kolejowa do NPortu jest jeszcze wykorzystywana do przewozów towarowych?

Na ile jesty wykorzystywana, to nie wiem, ale szyny toru towarowego (przebiegającego od Am Olivaer Tor zachodnią stroną torowiska "głównego", na wysokości Nowych Szkotów przebiega przepustem pod tym torowiskiem i dalej idzie równolegle do toru SKM) wciąż są błyszczące...

Zoppoter - Pią Paź 22, 2004 10:54 am

Dziki REX napisał/a:
Strata niewielka bym powiedział. .

Zastosowano tu typowy dla polskich kolei mechanizm samospełniających się proroctw i samozagłady. Stosowany od kilkunastu lat z wielkim sukcesami na lokalnych liniach kolejowych w Polsce:

1. Najpierw zmniejszamy liczbę pociągów i ustalamy ich rokład jazdy tak, by nie zapewniał żadnych przesiadek i pasażerom nie pasował. Pasażer jest bowiem podstawowym wrogiem PKP, nadzwyczaj upierdliwym i zużywającym znakomity tabor.
2. Pasażerowie sa nad wyraz złosliwi, czasem więc nie dadzą się zniechęcić idiotycznym rozkładem jazdy. Wtedy owe rzadko kursujące pociągi przedłuża sie o dodatkowe wagony, dzięki czemu procentowe obłozenie pociągu spada i PKP moze udowodnić, że pociąg jest nierentowny.
3. Wreszcie się udało! Władze (państwowe albo samorządowe) wyrażaja zgodę na zawieszenie a potem likwidację przewozów pasażerskich.
4. Jeżeli (co nie daj Bóg) linia słuzy jeszcze przewozom towarowym, polskie koleje likwidują posterunki odgałęźne przy bocznicach i obsługę ładowni publicznych. W efekcie bocznice i ładownie stają sie niedostępne.
5. Wreszcie można spokojnie zostawić linię złomiarzom, przy okazji płacząc w mediach nad nieopłacalnoscią przewozów i złodziejstwem złomiarzy.
6. Tak zwana opinia publiczna, nakarmiona PKP-owską propagandą oddycha z ulgą, że nie ma już nierentownej linii, z której i tak nie było pozytku.

Zważywszy na konkurencję bardziej elastycznego transportu samochodowego (zarówno towarowego jak pasażerskiego) odbudowa pozycji takiej linii kolejowej jest praktycznie niemozliwa już po punkcie pierwszym (najdalej drugim).

Własnie na tym etapie (po punkcie pierwszym) SKM Sp. z o.o. przejęła linię do Neufahrwasser od państwowego molocha PKP. PKP wczesniej dołożyły wszelkich starań, żeby pasażerowie przesiedli się do autobusów i tramwajów. SKM Sp. z o.o. próbowała odzyskać pozycję (zwiększono ilość pociągów, wprowadzono nieco sensowniejsze godziny kursowania) ale ludzie juz do pociągów nie wrócili.

No i dzisiaj słyszymy, że strata niewielka.

To wszystko dzieje się w czasie, gdy wielkie aglomeracje w Europie wciąż rozbudowują sieć kolei aglomeracyjnych (budują nowe torowiska od podstaw!) a po liniach lokalnych kursują pełne pasażerów autobusy szynowe.

Petelka - Pią Paź 22, 2004 10:55 am

Cytat:
Na ile jesty wykorzystywana

Jest wykorzystywana dosyć dobrze - tędy wjeżdżają/wyjeżdżaja ładunki i na Wolną Strefę i na Nab, Oliwskie.

Marcin - Pią Paź 22, 2004 11:19 am

To co? Przejedziemy się większą grupą zanim nam zamkną tą linię?
Zoppoter - Pią Paź 22, 2004 11:23 am

Marcin napisał/a:

Usmiejecie się, ale nigdy tamtędy nie jechałem pociągiem...

Sabaoth - Pią Paź 22, 2004 11:28 am

Ja tez :hihi: W Nowym Porcie za czesto nie bywalem, a jak juz bywalem to najczesciej tramwajem. Zeby jechac tam kolejka musialbym robic przesiadki.
Grün - Pią Paź 22, 2004 11:56 am

Nie..... to nie możliwe :)
To koniecznie musimy zrobić pożegnalną przejażdżkę

Petelka - Pią Paź 22, 2004 12:29 pm

Cytat:

Może być z tym kłopot, bo ona jeździ tylko w dni powszednie i to w godzinach szczytu (7 kursów na dzień). :cry:

Grün - Pią Paź 22, 2004 12:31 pm

To weźmiemy urlop :)
DarioB - Pią Paź 22, 2004 4:32 pm

Zoppoter napisał/a:
Dziki REX napisał/a:
Strata niewielka bym powiedział. .

Zastosowano tu typowy dla polskich kolei mechanizm samospełniających się proroctw i samozagłady. Stosowany od kilkunastu lat z wielkim sukcesami na lokalnych liniach kolejowych w Polsce:

1. Najpierw zmniejszamy liczbę pociągów i ustalamy ich rokład jazdy tak, by nie zapewniał żadnych przesiadek i pasażerom nie pasował. Pasażer jest bowiem podstawowym wrogiem PKP, nadzwyczaj upierdliwym i zużywającym znakomity tabor.
2. Pasażerowie sa nad wyraz złosliwi, czasem więc nie dadzą się zniechęcić idiotycznym rozkładem jazdy. Wtedy owe rzadko kursujące pociągi przedłuża sie o dodatkowe wagony, dzięki czemu procentowe obłozenie pociągu spada i PKP moze udowodnić, że pociąg jest nierentowny.
3. Wreszcie się udało! Władze (państwowe albo samorządowe) wyrażaja zgodę na zawieszenie a potem likwidację przewozów pasażerskich.
4. Jeżeli (co nie daj Bóg) linia słuzy jeszcze przewozom towarowym, polskie koleje likwidują posterunki odgałęźne przy bocznicach i obsługę ładowni publicznych. W efekcie bocznice i ładownie stają sie niedostępne.
5. Wreszcie można spokojnie zostawić linię złomiarzom, przy okazji płacząc w mediach nad nieopłacalnoscią przewozów i złodziejstwem złomiarzy.
6. Tak zwana opinia publiczna, nakarmiona PKP-owską propagandą oddycha z ulgą, że nie ma już nierentownej linii, z której i tak nie było pozytku.

Zważywszy na konkurencję bardziej elastycznego transportu samochodowego (zarówno towarowego jak pasażerskiego) odbudowa pozycji takiej linii kolejowej jest praktycznie niemozliwa już po punkcie pierwszym (najdalej drugim).

Własnie na tym etapie (po punkcie pierwszym) SKM Sp. z o.o. przejęła linię do Neufahrwasser od państwowego molocha PKP. PKP wczesniej dołożyły wszelkich starań, żeby pasażerowie przesiedli się do autobusów i tramwajów. SKM Sp. z o.o. próbowała odzyskać pozycję (zwiększono ilość pociągów, wprowadzono nieco sensowniejsze godziny kursowania) ale ludzie juz do pociągów nie wrócili.

To wszystko dzieje się w czasie, gdy wielkie aglomeracje w Europie wciąż rozbudowują sieć kolei aglomeracyjnych (budują nowe torowiska od podstaw!) a po liniach lokalnych kursują pełne pasażerów autobusy szynowe.

Nie rozumiem waszych żali. Ja też należę do tych co się cieszą z likwidacji tej linii.
Prawie 30 lat mi te pociągi jeździły pod oknami i jakoś nie będę po nich płakał. Ja osobiście już bym kilka lat temu zamknął tę linię. Bo niby dla kogo ona??? Ja znam odpowiedź. Tylko dla rodzin kolejarzy. Bo tylko im się opłąca jeździć SKM-ka GDAŃSK-NP. Ludzi korzystających z tego środka lokomocji można na palcach policzyć. Taniej jest tramwajem i chyba nie ma co tu dyskutować. Jedyne co mnie drażni, to to że inne ważniejsze (tak mi się wydaje) linie już dawno zlikwidowali a ta (bardzo nierentowna) sobie trwała. Zatem można powiedzieć NARESZCIE!!!

Grün - Pią Paź 22, 2004 5:07 pm

Narzekamy częściowo z przyczyn sentymentalnych.
Ale z tego co sam napisałeś wynika, że zamknięcie tej linii jest częścią większej akcji likwidacji linii kolejowych. Komu ona była potrzebna? no już pewnie nikomu. Kiedyś jeździły nią setki ludzi. Ci którzy pracowali w porcie w jedną stronę, a ci co w stoczniach w drugą.
Zamknięcie tej linii i jej prawdopodobna bezużyteczność to po prostu objaw postępującego popadania w ruinę Gdańska, co podobno jedynie będąc polski miał być wspaniały i bogaty. Właśnie widzimy jak się wali pod światłymi rządami Rzeczypospolitej.

Gdanszczanin - Pią Paź 22, 2004 6:22 pm

Cytat:

Ja jesem jak najbardziej za , nigdy nie jechalem ta trasa a teraz bedzie ostatnia okzaja . A w grupie razniej , tzn samemu nigdy bym sie tam nie wybral

Zoppoter - Pią Paź 22, 2004 7:41 pm

DarioB napisał/a:

Zoppoter napisał/a:

Własnie na tym etapie (po punkcie pierwszym) SKM Sp. z o.o. przejęła linię do Neufahrwasser od państwowego molocha PKP. PKP wczesniej dołożyły wszelkich starań, żeby pasażerowie przesiedli się do autobusów i tramwajów.

Nie rozumiem waszych żali. Ja też należę do tych co się cieszą z likwidacji tej linii.
Prawie 30 lat mi te pociągi jeździły pod oknami i jakoś nie będę po nich płakał. Ja osobiście już bym kilka lat temu zamknął tę linię. Bo niby dla kogo ona??? Ja znam odpowiedź. Tylko dla rodzin kolejarzy. Bo tylko im się opłąca jeździć SKM-ka GDAŃSK-NP. Ludzi korzystających z tego środka lokomocji można na palcach policzyć. Taniej jest tramwajem i chyba nie ma co tu dyskutować. Jedyne co mnie drażni, to to że inne ważniejsze (tak mi się wydaje) linie już dawno zlikwidowali a ta (bardzo nierentowna) sobie trwała. Zatem można powiedzieć NARESZCIE!!!

Twoja wypowiedź jest wręcz podręcznikowym przykładem zjawiska które opisalem (pozostawiłem wyżej cytat).

Tak jest, dzisiaj ta linia jest juz "niepotrzebna". PKP bardzo się o to postarały, a ludzie szczerze w to uwierzyli.

W identyczny sposób można doprowadzić tez do likwidacji autobusów lub tarmwajów. Albo do wyludnienia całych dzielnic. Wystarczy, ze władze dostatecznie utrudnią i obrzydzą ludziom korzystanie z komunikacji albo z mieszkań, po jakimś czasie (kiedy ludzie przeniosą się gdzie indziej) okaże się, że to wszystko juz nikomu niepotrzebne. Jak słusznie zauważył Grün, polskie władze wręcz celuja w takich działaniach. Tyle, że przy okazji nie tworzą żadncyh alternatyw. Koleje w szybkim tempie są w Polsce likwidowane, ale to nie znaczy, że w ich miejsce powstaje jakaś nowa infrastruktura drogowa... Wręcz przeciwnie, ta też zanika. Ewenement na skalę światową. Polacy mogą być dumni.

PS.: w Berlinie pociągi S-Bahn jeżdżą ludziom nie tylko pod oknami, ale tez po długich stalowych estakadach. Nie czyniąc przy tym hałasu. Jak widać, mozna. Tylko trzeba chcieć.

Dziki REX - Sob Paź 23, 2004 4:08 am

Zoppoter napisał/a:
Dziki REX napisał/a:

Nie wiem, zapytaj się w użędzie rozwoju miasta. :) Na przyszłość bądź milszy. Twój uraz, który masz najwyraźniej do mnie zrzera cię od środka.

zopoter: To nie ma nic współnego z Kolejami państwowymi alni władzą centralną w tym kraju. SKMka jest już osobną spółką i jej zarząd robi co chce. Szykują się do prywatyzacji więc muszą odcinać suche gałęzie. Jeżeli wam zależy aby wszystko w polsce było sprzedawane zagraniczniakom za grosze to prosze bardzo ale bez tego połączenia SKM w 3mieście jest więcej warta niż razem z nim. I tak zostanie kupiona przez zachodnie przedsiębiorstwo i to możliwe, że już niedługo więc niech zapłacą za nią przynajmniej słuszną sumę. A w przyszłości kto wie może nowy własciciel przywróci połączenia i będzie rozwijał. Kto wie jeśli gospodarka będzie się rozwijać w tym kraju może dożyjemy nawet budowy nowych linie SKMki. Generalnie nie ma się czym martwić. Nasza 3miejska szybka kolej jest na 1 miejscu w kraju od wzgledem opłacalności. Przynosi duże dochody tylko trzeba zainwestować w nową infrastrukturę. Jakdla mnie w przyszłości wszystko jest możliwe, ale jedno jest pewne mamy i tak najlepszą SKMkę w kraju więc nie ma co nażekać. Czysto sentymantalne obiekcje dotyczące lini do nowego portu nie są dlamnie żadnym argumentem w tej sprawie. :???:

Zoppoter - Sob Paź 23, 2004 2:37 pm

Dziki REX napisał/a:

Zoppoter napisał/a:

Nie wiem, zapytaj się w użędzie rozwoju miasta. :) Na przyszłość bądź milszy. Twój uraz, który masz najwyraźniej do mnie zrzera cię od środka.

Nie przypominam sobie, żebym u ciebie zamawiał psychoanalizę. Zwłaszcza, że podobno jesteś achitektem a nie psychoanalitykiem.
Nie ty też będziesz decydował i pouczał mnie czy dla kogoś "na przyszłość" będę milszy czy nie. Pouczenia "na przyszłość" zachowaj dla swoich dzieci.

Wracając do rzeczy: Nawet w urzędzie miejskim - jak sądzę - potrafią dostrzec pewne istotne różnice (techniczne, gabarytowe, w systemie zasilania, w infrastrukturze) miedzy tramwajem, szybkim tramwajem i koleją, odrębność prawną i własnościową PKP, tudzież nierealnośc pomysłu wprowadzenia szybkiego tramwaju na torowisku kolejowym. Zaś twój dalszy wywód - mający być odpowiedzią dla mnie - świadczy o tym, że nie przeczytałeś uważnie tego co ja napisałem, przeto pozostawię ów wywód bez odpowiedzi.

Mikołaj - Sob Paź 23, 2004 2:41 pm

:cisza: panowie, panowie...
Dziki REX - Sob Paź 23, 2004 4:49 pm

Cytat:
przeto pozostawię ów wywód bez odpowiedzi.

Prawie poczułem się wyróżniony. Nie tylko jednak do ciebie kieruję swoje posty na tym forum na szczęście. :) Posty czytałem wszystkie tylko ty najwyrźniej nie zrozumiałeś moich. Tachniczne możliwości istnieją pomimo tego co napisałeś. Miasto roważało taką możliwość i nie jest to sprawa zamknięta jak myślę a po likwidacji tej lini SKMki ten pomysł z pewnością wróci.

Mikołaj - Sob Paź 23, 2004 7:35 pm

Jeszcze raz proszę, byście pomijali te złośliwości na wstępie.
seestrasse - Nie Paź 24, 2004 12:20 am

pace, pace! nie klócta sie chlopy :hihi:
tak czy owak - kolejki zal, z czysto sentymentalnych powodów - które dla takich dziwnych osóbek jak ja sa jednak wazne, drogi Reksie - racjonalisto :hihi:

Zoppoter - Nie Paź 24, 2004 6:55 pm

Dziki REX napisał/a:
Tachniczne możliwości istnieją pomimo tego co napisałeś. Miasto roważało taką możliwość i nie jest to sprawa zamknięta jak myślę a po likwidacji tej lini SKMki ten pomysł z pewnością wróci.

Jako największa bzdura XXI wieku chyba...

1. Należałoby połączyć torowisko kolejowe z siecią tramwajową w sposób bezkolizyjny z ruchem samochodowym. Ciekawe gdzie i jakim kosztem?
2. Należałoby zlikwidować istniejącą kolejową sieć trakcyjną i w jej miejsce zbudowac nową, o około metr niżej zawieszoną. Sieć trawajowa uniemozliwi przejeżdżanie pod nią taboru kolejowego (np. składów towarowych), czyli wykluczone byłoby jakiekolwiek krzyzowanie lub jazda po torach tramwaju lokomotyw i wagonów kolejowych.
3. Należałoby całkowicie odizolować ową nową sieć od kolejowej z powodu różnicy napięć zasilania (kolej 3000 V, tramwaj 600 V). I przy okazji zbudowac od zera nowe urządzenia zasilające. Czyli nastapiłoby odwrócenie zrealizowanego przed trzydziestu laty procesu unifikacji zasilania, co pozwala na awaryjne wzajemne korzystanie z torowisk pociągów SKM i pozostałych pociągów o trakcji elektrycznej.
4. Należałoby całkowicie przebudowac wszystkie przystanki, czyli perony wysokie na niskie sięgające krawędzią bliżej szyn (tramwaj jest nie tylko niższy ale i węższy od kolei). Co więcej, tramwaje sa jednokierunkowe, co oznaczałoby konieczność budowy dwóch niskich peronów po obu stronach toru.
5. Należałoby całkowicie zlikwidować kolejowy system sygnalizacji i sterowania ruchem i zbudować od zera system tramwajowy.

Twierdzę, że znacznie taniej i szybciej byłoby zbudowac po prostu szybki tramwaj od zera. Pytanie tylko po co, skoro istnieje już dwutorowe torowisko tramwajowe (linia SKM jest jednotorowa) z Gdańska do Nowego Portu w większości wydzielone z jezdni, co umozliwia tramwajom sprawną i szybką jazdę?

Zoppoter - Nie Paź 24, 2004 6:59 pm

Dziki REX napisał/a:
Nie tylko jednak do ciebie kieruję swoje posty na tym forum na szczęście. :) .

Ten post skierowałeś akurat do mnie. Rozpocząłeś go od zwrócenia się do mnie moim nickiem. Więc nie próbuj teraz robic ze mnie idioty.

Dziki REX - Pon Paź 25, 2004 3:06 am

Nie muszę robić z ciebie idioty. Sam się tak zachowujesz. Nie masz racji więc idziesz w zaparte a najlepsze z tego wszystkiego, że cały powód jest trywialny. Spór o linię SKMki. Ten post kierują specjalnie do ciebie.

Proponuję jednak aby odsunąc na bok tworzenie niepotrzebnych konfliktów i zając się kulturalną dyskusją bez wchodzenia nawzajem na siebie. To wkońcu forum publiczne, nie poierwsze na którym jestem a pierwszy raz się spotykam z taką kulturą dsykusji. Mam tu prawo pisać informacje, które sam zdobyłem i ty również. Róbmy to niezależnie. Co ty na to?

Mikołaj - Pon Paź 25, 2004 8:11 am

Cytat:
Nie muszę robić z ciebie idioty. Sam się tak zachowujesz

Rex, prosiłem Cię kilka razy, byś w części wstępnej swoich postów pomijał tego rodzaju uwagi. Być może jest tak, że Ty u nas "pierwszy raz spotykasz się z taka kulturą dyskusji", możesz jednak być pewien, że masz w tym oogromny udział.
Dlatego też zwracam Ci uwagę, że za kolejny taki wstęp dostaniesz ostrzeżenie, bo dosyć mam takiego podjudzania. Na nic się zdaje dalsza pojednawcza częśc Twojego postu, skoro zaczynasz od wyzwisk. :%

Zoppoter, Ciebie proszę, byś machnął ogonem pogardy na takie zaczepki.

Zoppoter - Pon Paź 25, 2004 8:24 am

Dziki REX napisał/a:
Nie muszę robić z ciebie idioty. Sam się tak zachowujesz.

A kim ty jesteś, zeby oceniac moje zachowanie? Juz nie raz zwracano ci tu uwagę, ze za duzo sobie pozwalasz, skoro do tej pory tych uwag nie pojąłeś, to jak nazwać twoje zachowanie?

Dziki REX napisał/a:

Nie masz racji więc idziesz w zaparte

W czym nie mam racji? Przytoczyłem 5 argumentów świadczących o bzdurności pomysłu wprowadzaniu szybkiego tramwaju na tor SKM. jest jeszcze szósty: tramwaj jest miejski, infrastruktura należy do PLK podległych PKP. Miasto nie moze sie porozumieć z PKP w o wiele prostszych sprawach, skąd więc pomysł, ze proozumieją się w sprawie tramwaju na torach kolejowych?

Skoro twierdzisz, że nie mam racji, to uzasadnij to twierdzenie. To chyba nie jest zbyt daleko idący wymóg?

Zoppoter - Pon Paź 25, 2004 8:28 am

Mikołaj napisał/a:
Zoppoter, Ciebie proszę, byś machnął ogonem pogardy na takie zaczepki.

Wybacz, ale zasadę "madry głupiemu ustępuje" uważam za wyjątkowo głupią i szkodliwą. Głupocie nigdy nie należy ustępować.

Facet "analizuje" moja psychikę, poucza mnie "na przyszłość" potem... proponuje zeby "nie wchodzić na siebie". A ja mam udawać, że nic nie zauważyłem? Nic z tego. Na ataki personalne zawsze odpowiem znacznie mocniejszym atakiem.

Możesz mnie zablokować, jesli chcesz, ale ja nie pozwole nikomu na takie zachowanie wobec mnie, jakie zastosował Dziki Rex.

pumeks - Pon Paź 25, 2004 9:58 am

Zupełnie nie na temat, ale w nawiązaniu do absurdów zarządzania majątkiem post-PKP-owskim:
w Trójce reporter zainteresował się nieczynnym zegarem na dworcu (o ile dobrze pamiętam) Gdynia Główna Os. Okazało się że trudno ustalic do kogo ten zegar należy (spólka PKP Nieruchomości jest włascicielem samego dworca ale zegara już nie). W końcu znalazł się własciciel - spólka o nazwie bodajże "Telekomunikacja kolejowa" i dyrektor tejże oświadczył zbaraniałemu dziennikarzowi, że zegar zacznie chodzić, jak ktoś (w domysle: albo PKP Przewozy Regionalne, albo inna spółka PKP) zacznie "Telekomunikacji kolejowej" płacić za tę usługę. Podobno zegar na dworcu w Gdańsku na razie jeszcze chodzi, ale też tylko do czasu...

Petelka - Pon Paź 25, 2004 10:02 am

pumeks napisał/a:
Zupełnie nie na temat, ale w nawiązaniu do absurdów zarządzania majątkiem post-PKP-owskim:
w Trójce reporter zainteresował się nieczynnym zegarem na dworcu (o ile dobrze pamiętam) Gdynia Główna Os. Okazało się że trudno ustalic do kogo ten zegar należy (spólka PKP Nieruchomości jest włascicielem samego dworca ale zegara już nie). W końcu znalazł się własciciel - spólka o nazwie bodajże "Telekomunikacja kolejowa" i dyrektor tejże oświadczył zbaraniałemu dziennikarzowi, że zegar zacznie chodzić, jak ktoś (w domysle: albo PKP Przewozy Regionalne, albo inna spółka PKP) zacznie "Telekomunikacji kolejowej" płacić za tę usługę. Podobno zegar na dworcu w Gdańsku na razie jeszcze chodzi, ale też tylko do czasu...

Bomba! 8O Może zaczniemy nadawać odznaczenia za supernonsensy? Choćby wirtualnie. :roll:

Sabaoth - Pon Paź 25, 2004 10:13 am

Cytat:
Może zaczniemy nadawać odznaczenia za supernonsensy? Choćby wirtualnie.

To na nic innego nie mielibysmy juz czasu :hihi:

Zoppoter - Pon Paź 25, 2004 10:16 am

Petelka napisał/a:
Bomba! 8O Może zaczniemy nadawać odznaczenia za supernonsensy? Choćby wirtualnie. :roll:

A pamietajmy, ze jest jeszcze całe mnóstwo zegarów i informatorów elektromechanicznych na peronach. Ciekawe jaka firma za chwile okaże sie ich operatorem i na czyje zlecenie...

Potem przyjdzie czas na reflektory w lokomotywach. Pewnie eksploatuje je spółka Energetyka Kolejowa na zlecenie PKP Cargo. Jak PKP Cargo nie zapłaci, to lokomotywy pojadą bez świateł.

Zostają jeszcze semafory...

Marcin - Pon Paź 25, 2004 10:50 am

pumeks napisał/a:
Zupełnie nie na temat.... Podobno zegar na dworcu w Gdańsku na razie jeszcze chodzi, ale też tylko do czasu...

8O

lucy - Wto Paź 26, 2004 11:57 am
Temat postu: kolejka do Malborka
Na stronie PKP znalazłam taka informację:
19 października 2004

Trójmiejska SKM będzie jeździć do Malborka
PKP SKM w Trójmieście Sp. z o.o. w najbliższym czasie rozszerzy swój udział w przewozach regionalnych Województwa Pomorskiego, uzupełniając ofertę Grupy PKP. Tym razem w odpowiedzi na inicjatywę władz Malborka przygotowano ofertę przyspieszonych połączeń z Trójmiastem, jeszcze w obowiązującym rozkładzie jazdy, już od 02 listopada br. Należy podkreślić zwłaszcza fakt, że dzięki skomunikowaniu kursów z komunikacją miasta i powiatu (5 linii autobusowych, od nowego rozkładu jazdy – jeszcze więcej), próbujemy bez dotacji połączyć Malbork, stosując jednocześnie taryfę niższą od taryfy Spółki PKP Przewozy Regionalne. Jest to pierwszy przykład tak dobrej współpracy podmiotów z różnych gałęzi transportu zbiorowego. Nowa oferta przewozów może być atrakcyjna szczególnie dla osób uczących się i pracujących w Trójmieście.
Do rozwoju sieci połączeń typu regionalnego skłoniły tutejszą Spółkę pozytywne doświadczenia wynikające z uruchomionych wcześniej bezpośrednich pociągów w relacji do Tczewa i Smętowa. Proponujemy połączenia o nowym typie prowadzenia ruchu: pociągi jeżdżą jako przyspieszone poza Trójmiastem, a na terenie miejskim kursują torami SKM, zatrzymując się na wszystkich przystankach. Dzięki temu np. wyjeżdżając z Malborka o godzinie 5.56 (Tczew 6.14) dojeżdża się na godzinę 6.40 do Gdańska Głównego. Następnie pociąg zatrzymuje się na wszystkich przystankach SKM aż do Bożegopola Wielkiego. Powrót najszybszego pociągu SKM do Malborka (prędkość do 110km/h) następuje o 14.12 z Gd. Chyloni, a z Gdańska o godzinie 15.01. Od nowego rozkładu jazdy (12.12.2004r.) odjazdy tego pociągu zostaną przesunięte o 50 minut. W obecnym rozkładzie oferujemy jeszcze dwie pary pociągów SKM z i do Malborka, zaś w nowym rozkładzie jazdy znajdą się 4 pary pociągów SKM do Malborka.

:)

Petelka - Wto Paź 26, 2004 12:35 pm

Cytat:
jmiejska SKM będzie jeździć do Malborka

Podoba mi się ta koncepcja. Pytanie tylko jak ułożony zostanie rozkład jazdy i w jakim stopniu ceny biletów SKM będą konkurencyjne w stosunku do PKP (?)

Dziki REX - Wto Paź 26, 2004 1:55 pm

To bardzo dobre wieści. Nasza SKMka się rozwija jak prawdziwe przedsiębiorstwo a nie tkwi w czasach komuny jak większość SKMek w Polsce. Poza tym jesteśmy jedyną aglomeracją w kraju oprucz Warszawy, która ma środek transportu w zasadzie takiej klasy jak metro.
Zoppoter - Wto Paź 26, 2004 2:04 pm

Petelka napisał/a:
Cytat:
jmiejska SKM będzie jeździć do Malborka

Podoba mi się ta koncepcja. Pytanie tylko jak ułożony zostanie rozkład jazdy i w jakim stopniu ceny biletów SKM będą konkurencyjne w stosunku do PKP (?)

O jakieś 15 - 20 % taniej będzie w SKM.

Zoppoter - Wto Paź 26, 2004 2:11 pm

Dziki REX napisał/a:
nie tkwi w czasach komuny jak większość SKMek w Polsce. .

Jedynym miastem w Polsce (poza tzw. trójmiastem), gdzie funkcjonuje coś podobnego do SKM jest Warszawa. I to nie jako oddzielne przedsiębiorstwo tylko w ramach Przewozów Regionalnych. Dodatkowo też w Warszawie funkcjonuje wydzielona spółka WKD (takie węższe pociągi elektryczne na niższe napięcie) na jednej linii. WKD też radzi sobie całkiem nieźle jako firma.

O jakiej "wiekszości" SKMek zatem mówisz???

Sabaoth - Wto Paź 26, 2004 3:36 pm

Cytat:

Może chodziło mu o "większą połowę" :hihi:

knovak - Wto Paź 26, 2004 4:40 pm
Temat postu: Re: kolejka do Malborka
lucy napisał/a:

Trójmiejska SKM będzie jeździć do Malborka

No to Kasia się ucieszy! :D

:hurra: :== :hiphip: :juhu:

Dziki REX - Wto Paź 26, 2004 11:47 pm

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Może chodziło mu o "większą połowę" :hihi:

Widzę, że pilnujesz mnie heh. Masz rację, z rozpendu to napisałem. Miałem na myśli ogulny stan komunikacji miejskiej w polskich miastachy a Warszawska kolej dojazdowa jest w tym względzie bardzo zacofana w porówaniu z naszą SKMką. Nie chodzi nawet o infrastrukturę, ale o czenstotliwość i synchronizację z innymi środkami miejskiej komunikacji.

Grün - Sro Paź 27, 2004 12:10 am

Wychodzi na to że SKM über alles :) z czego się należy wyłącznie cieszyć :)
Dziki REX - Sro Paź 27, 2004 5:44 pm

No może nie über alles, ale prawie. Jechałem tydzień temu metrem Warszawskim i muszę przyznać, że jest tam czysto, stacje są nowiutkie, kolejki mają wygodne siedzenia i nie są pobazgrane, a bilety do tego śmiesznie tanie. Przejechałem pięc przystanków za 1zł. Nasza SKMka też mogła by być takim naziemnym metrem bo ma w zasadzie wszystko co trzeba, ale odstrasza swoim wyglądem i starym wyeksloatowanym taborem.
Sabaoth - Sro Paź 27, 2004 6:13 pm

I cenami, porównywalnymi z tymi w Sztokholmie. Ale tutaj pendeltag między przystankami mknie grubo ponad 100 km/h, jest co prawda trochę pobazgrany, ale w normie i siedzenia są wygodne. Jest jeszcze tunnelbana, taka lokalna odmiana metra. To wszystko razem, w połączeniu z autobusami i promami zapewnia bardzo dobrą komunikację. No i jest jeszcze jedna rzecz, wspólny bilet na wszystko i na całe województwo. Tego brakuje w trójmieście.
parker - Sro Paź 27, 2004 7:30 pm

jeszcze a props PKP.... i dworcowych ciekawostek

"Jednym z nowych rozwiązań zaprezentowanym przez Zarząd PKP S.A. jest propozycja utworzenia w przyszłości spółki Dworce Kolejowe, dysponującej wybranymi obiektami dworcowymi oraz terenami w ich najbliższym otoczeniu i zajmującej się rozwojem infrastruktury dworcowej. Umożliwiłoby to lepsze zagospodarowanie i wykorzystanie majątku PKP np. w celu budowy centrów handlowo-usługowych, parkingów przydworcowych czy hoteli. Docelowo spółka może być bardzo dobrym partnerem dla potencjalnych inwestorów oraz lokalnych samorządów."

Komunikat prasowy PKP S.A.

Dziki REX - Sro Paź 27, 2004 7:37 pm

Sabaoth napisał/a:
I cenami, porównywalnymi z tymi w Sztokholmie. Ale tutaj pendeltag między przystankami mknie grubo ponad 100 km/h, jest co prawda trochę pobazgrany, ale w normie i siedzenia są wygodne. Jest jeszcze tunnelbana, taka lokalna odmiana metra. To wszystko razem, w połączeniu z autobusami i promami zapewnia bardzo dobrą komunikację. No i jest jeszcze jedna rzecz, wspólny bilet na wszystko i na całe województwo. Tego brakuje w trójmieście.

Nom, byłem w sztokcholmie dwa razy w odstepie dóch lat, akurat jak wymieniali kolejki metra na nowe. Ta starsze mimo, że już niedisiejsze miały lepszy standard od naszych skamek. Były podobnego typu do tych z warszawskiego metra. Za drugim razem jeździłem już niemal wyłacznie nowymi. Przyznaje komunikacja miejscka w sztokcholmie to fantazja. Choć byłem za każdym rqzem tylko na 10 dni kupowałem sobie miesięczny bo bardzo dobrze się to opłacało i jeździłem po całym mieście wszystkim czym się dało.

Grün - Sro Paź 27, 2004 8:06 pm

No i co najważniejsze, pozwoli to na powołanie jeszcze jednego 30 osobowego zarządu i jeszcze jednej 50 osobowej rady nadzorczej.
Sabaoth - Sro Paź 27, 2004 8:54 pm

Cytat:
Choć byłem za każdym rqzem tylko na 10 dni kupowałem sobie miesięczny bo bardzo dobrze się to opłacało i jeździłem po całym mieście wszystkim czym się dało.

A wiesz, że możesz potem zwrócić bilet miesięczny i dostaniesz niewykorzystaną część kwoty spowrotem. :mrgreen:

Grün, zapomniałeś o związkach zawodowych :hihi:

pumeks - Czw Paź 28, 2004 9:14 am

Hmm... porównanie cenowe SKM z warszawskim metrem faktycznie bardzo niekorzystne, ale mój brat - człowiek w świecie bywały - twierdzi, że na ogół w stolicach komunikacja miejska jest tańsza niż w miastach prowincjonalnych, szczególnie w formie biletów okresowych i wieloprzejazdowych (nie wiem jak porównanie np. Sztokholmu z Kalmarem, ale ponoć we Francji najtańsze bilety sa w Paryżu).
Grün - Czw Paź 28, 2004 9:33 am

A najlepsze kasztany na jednym placu :)
Sabaoth - Czw Paź 28, 2004 9:56 am

Nie wiem, jakie ceny sa w Kalmarze czy w Umea ale pol roku temu podniesli ceny biletow w Sztokholmie, a dzisiaj pisza w gazetach, ze SL (odpowiednik SKM i ZKM w jednym) chce ceny obnizyc :wow:
jaconek - Czw Paź 28, 2004 4:16 pm

W maj poruszałem się metrem w Pradze. Przejazd 15 przystanków kosztował 12 koron -dorośli, 6 koron - dzieci korona = 0,15 zł. Czysto,szybko. Częstotliwość kursów co 6min. Wielka szkoda że niema tego w Trójmieście.
mat - Czw Paź 28, 2004 4:35 pm

Za drogo jest i koniec. Tabor Skm zmieniają co roku tylko tyle ze ja jeszcze tego niezauwazyłem.
Marcin - Czw Paź 28, 2004 4:48 pm

Skoro temat Pragi został wywołany...
Półtora roku temu miałem okazję dłużej pobyć w tym mieście i opłacało mi się kupić bilet tygodniowy. Bilet taki na MHD - Mestska Hromadna Doprawa (w skład której wchodzi metro, autobusy, tramwaje oraz kolejka linowa) kosztował (i nadal kosztuje) 250 KC czyli niecałe 40 zł... 8O Bez komentarza.

Grün - Czw Paź 28, 2004 4:54 pm

Bo transport publiczny był jest i będzie deficytowy. Taka jego uroda. A więc opowiadanie o nierentowności tej czy tamtej linii to kretyństwo do kwadratu. Oczywiście że jest nie rentowna, bo transport publiczny to nie jest biznes a służba miejska. Niedługo ogłoszą że deficytowe są szkoły i straż miejska i je zlikwidują. W tym drugim przypadku bez większej szkody dla Miasta.
Transport publiczny jest u nas stanowczo za drogi - nie ma się co dziwić, że Gdańsk jest tak zapchany samochodami - jeśli alternatywą jest zbyt drogi transport publiczny, to kto może jeździ samochodem. Oczywiście nie ma mowy, żeby zacząć promować komunikację masowego rażenia. Po co? lepiej zrujnować, postawić w stan upadłości i sprzedać za grosze szwagrowi.

Zoppoter - Czw Paź 28, 2004 7:07 pm

Grün napisał/a:
Bo transport publiczny był jest i będzie deficytowy. Taka jego uroda. A więc opowiadanie o nierentowności tej czy tamtej linii to kretyństwo do kwadratu. .

Nooooo, tu chyba należy się sprostowanie. O rentowności lub nierentowności przewozów kolejowych mówi się Z UWZGLĘDNIENIEM DOTACJI. To znaczy, że dotacje są z góry wliczane w bilans jako przychody. To samo dotyczy miejskiej komunikacji.

Jeżeli SKM Sp. z o.o. ogłasza, że linia do Brzeźna jest nierentowna, to znaczy, że ona przynosi straty mimo dopłat od naszy socjalistyczny ojczyzny. I ja w to wierzę, mechanizm doprowadzania linii do takiego stanu opisałem przecież kilka stron temu. Natomiast wiem, że do tego nie musiało dojść, a doszło z powodu odpornosci PKP i pekapowskich związków zawodowych na jakiekolwiek próby reformy. SKM Sp. z o.o. próbowala przywrócić tejlinii dawną pozycję, ale było już za późno. Dlatego szlag mnie trafia.

Co do cen biletów: To chyba nawet nie jest problem ich wysokości. To raczej problem konieczności kupowania przez bardzo wielu pasażerów dwóch lub nawet trzech biletów. Ja dojeżdżam do pracy kolejką SKM i opłaca mi się to, bo jjeżdżę TYLKO kolejką. Mam blisko do dworców z domu i z pracy. Ale gdybym musiał dodatkowo korzystać z jakiegoś autobusu albo trolejbusu, to juz bardziej opłaciłoby mi się dojeżdżać własnym autem. I to biorąc pod uwagę bilety miesięczne. A co mają powiedzieć ci, którzy mieszkają powiedzmy w Osowej a pracują na przykład na Oksywiu? Oni muszą wykupić TRZY bilety miesięczne, a w takim przypadku to juz samochód jest wyraźnie tańszy. O komforcie i czasie dojazdu nie wspominając.

Sabaoth - Czw Paź 28, 2004 7:12 pm

Cytat:
Tabor Skm zmieniają co roku

Pewnie zamieniają się pociągami z PKP :hihi:

Dziki REX - Czw Paź 28, 2004 10:02 pm

Dzięki cenom biletów, które są zdziercze nasza SKMka jest jedną z lepiej prosperujących firm na tym polu. Ma dodatni bilans i to znacznie, ale mimo cen i tak jest zapchana więc nie liczył bym na jakieś obniżki. Gdyby ludzie chciali się przesiąść z samochodó na SKMkę wyglądała by ona jak tokijskie metro. Trzeba by upychaczy na przystanakach zatrudnić. Oczywiście rozwiązaniem jest zwiększyć częstotliwość. Myślę, że stopniowo wszystko łącznie ze wspólnym biletem będzie wreszcie wprowadzone?
Grün - Czw Paź 28, 2004 10:06 pm

No miejmy nadzieję - tylko kiedy.
Stałem trzy dni temu na peronie podmiejskich pociągów dworca centralnego w Brukseli. Dwa tory - jak to przy peronie - i co dwie-trzy minuty odjeżdżał pociąg. No to się nazywa transport...

Sabaoth - Czw Paź 28, 2004 10:07 pm

Cytat:
Oczywiście rozwiązaniem jest zwiększyć częstotliwość

Ale to wiąże się z zakupem nowych składów, a może i wymianą starych na nowe. A takich pieniędzy SKM nie ma. A podejrzewam, że nawet jakby miała, to wydałaby na premie dla członków zarządu a nie na nowe pociągi.

Dziki REX - Czw Paź 28, 2004 10:19 pm

Nie wiem czy coś o tym wspomniałem czy też pewnie czytaliście o tym w prasie, ale zakupem naszej SKMki zainteresowany jest brytyjski koncern specjalizujący się w zarzązaniu transportem miejskim. Konkretów nie pamiętam, ale jak będą już prywatyzować tą SKMkę powinni pamiętać o umieszczeniu w umowie na przykład takiej klauzuli, że każdy potencjalny inwestor po kupnie musi wymienić wszystkie składy w przeciągu maksymalnie 7lat. To byłoby już coś. Myślę, że są na świecie takie firmy, które mogły by sporstać temu warunkowi.
Zoppoter - Pią Paź 29, 2004 8:41 am

Dziki REX napisał/a:
Oczywiście rozwiązaniem jest zwiększyć częstotliwość. Myślę, że stopniowo wszystko łącznie ze wspólnym biletem będzie wreszcie wprowadzone?

W grudniu 2003 przy okazji zmiany rozkładu jazdy, częstotliwośc została ZMNIEJSZONA.
Wcześniej (od niepamiętnych czasów) kolejki kursowały co 6 minut wszczycie i co 12 poza szczytem. Teraz jeżdżą co 7,5 minuty w szczycie i co 15 minut poza szczytem. Oczywiście pomijam tu pore nocną, kiedy częstotliwość z oczywistych względów jest znacznie mniejsza.

Zmniejszenie częstotliwości w ubiegłym roku SKM tłumaczyła... niską ilością pasażerów. Zresztą w godzinach, kiedy ja nią jeżdżę (między 07:00 a 07:30 i między 16:00 a 16:30) ona nie jest zapchana wbrew twoim twierdzeniom. Obawiam sie, że owo "zapchanie" to kwestia krótkich peridoów czasowych.

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Oczywiście rozwiązaniem jest zwiększyć częstotliwość

Ale to wiąże się z zakupem nowych składów, a może i wymianą starych na nowe. A takich pieniędzy SKM nie ma. A podejrzewam, że nawet jakby miała, to wydałaby na premie dla członków zarządu a nie na nowe pociągi.

Przede wszystkim nikt takich nowych nie produkuje. System zasilania kolei napięciem 3000 V prądu stałego to w Europie rzadkość, a w przypadku kolei aglomeracyjnych to wręcz jesteśmy unikatem. To oznacza, że nowy tabor byłby horrendalnie drogi, bo trzeba by było go najpierw skonstruować...

No chyba że w dalszym ciągu będziemy opierać sie na taborze przeznaczonym dla ruchu regionalnego, jek obecnie stosowane EN57/EN71. Tyle, że takie składy bardzo słabo sprawdzaja sie w aglomeracjach.

Nie wiem o co chodzi z tą coroczną wymianą taboru. Chyba, że chodzi tu o ironiczne przypomnienie, ze co roku ktoś z SKM albo z władz miejskich albo jakis dziennikarz powtarza, ze jest taka potrzeba...

Dziki REX - Pią Paź 29, 2004 11:29 pm

Dlatego tymbardziej potrzebny jest inwestor, który dokona gruntownego porządku bo przecież SKMka nie będzie istnieć wiecznie w takim stanie. Dojdzie w końcu do jakiegoś wypadku gdy składy zaczną się wykolejać i psuć.
Zoppoter - Sob Paź 30, 2004 2:14 pm

Dziki REX napisał/a:
Dlatego tymbardziej potrzebny jest inwestor.

Czy ktos tu przeczyl tej nadzwyczaj odkrywczej refleksji...?

Corzano - Pią Kwi 08, 2005 11:15 am

Ja codziennie rano widuję skład SKM jeżdzący przez Zielonkę, a więc chyba z Brzeźna w kierunku Gdańska. To jak to jest: zawiesili tą linię, czy nie?
Mikołaj - Pią Kwi 08, 2005 11:23 am

nie
Zoppoter - Pią Kwi 08, 2005 11:26 am

Mikołaj napisał/a:
nie

W grudniu ekipa Rzygaczy zwiększyła frekwencje o kilkaset procent i SKM zdecydowała o podtrzmaniu tej linii...

Sabaoth - Pią Kwi 08, 2005 12:04 pm

Musicie organizowac taka wycieczke raz w miesiacu, to moze PKP zwiekszy nawet czestotliwosc kursowania tej kolejki :hihi:
Tequilla - Pią Kwi 08, 2005 4:15 pm

Cytat:
Przede wszystkim nikt takich nowych nie produkuje. System zasilania kolei napięciem 3000 V prądu stałego

Jeszcze nie tak dawno kursował tabor 600 V (jestem ciekaw tych składów :hmmm: podobno trafiły one do Gdańska z metra Berlińskiego )

danziger - Pią Kwi 08, 2005 4:50 pm

Tequilla napisał/a:
Cytat:
Przede wszystkim nikt takich nowych nie produkuje. System zasilania kolei napięciem 3000 V prądu stałego

Jeszcze nie tak dawno kursował tabor 600 V (jestem ciekaw tych składów :hmmm: podobno trafiły one do Gdańska z metra Berlińskiego )

Pierwsze gdańskie kolejki pochodziły z Berlina, ale o ile kojarzę to z S-Bahnu, a nie U-Bahnu.
No i napięcie było chyba 800 V, a nie 600......

Tequilla - Pią Kwi 08, 2005 5:01 pm

Cytat:
No i napięcie było chyba 800 V, a nie 600......

I na pewno masz racje skąd mi się wzieło te 600 :hmmm:

DarioB - Pią Kwi 08, 2005 6:41 pm

Corzano napisał/a:
Ja codziennie rano widuję skład SKM jeżdzący przez Zielonkę, a więc chyba z Brzeźna w kierunku Gdańska. To jak to jest: zawiesili tą linię, czy nie?

A co mieszkasz cyz pracujesz w okolicy mojej dawnej dzielnicy???

Corzano - Pią Kwi 08, 2005 8:11 pm

DarioB napisał/a:
A co mieszkasz cyz pracujesz w okolicy mojej dawnej dzielnicy???

W dalszej okolicy, ale roweruję tamtędy.

Zoppoter - Pią Kwi 08, 2005 10:53 pm

Tequilla napisał/a:

Nie tak dawno? Na odcinkach Gdańsk Główny - Gdańsk Nowy Port i Wejherowo - Gdynia Stocznia ostatnio kursowały w 1969 roku. Na odcinku Gdańsk Główny - Gdynia Stocznia w 1976 roku. No i jak juz wspomniano pochodziły one z S-Bahn i były zasilane prądem stałym o napięciu 800 V.

Pisałem o nich tu:
http://www.forum.dawnygda...ighlight=#25969

Sabaoth - Sob Kwi 16, 2005 10:20 pm

W Polsce likwiduje się połączenia kolejowe, a czy może być inaczej?

Kolej dla ludzi

Cytat:
W wakacyjnym numerze „ÈD pro VĂĄs” – czeskiego czasopisma dla pasażerów, wykładanego w pociągach i na dworcach kolejowych, można było przeczytać takie oto słowa: „W okolicach dużych miast, w godzinach szczytu pociągi kursują nawet co 15 lub 20 minut, a poza szczytem co godzinę. Duża liczba pociągów kursuje na liniach lokalnych – także w weekendy i święta. To u niektórych naszych sąsiadów, na przykład Polaków, wcale nie jest normą”.

Oto jak z kolejami radzą sobie Czesi, a radzą sobie bardzo dobrze. Ale prowadzą mądrą politykę.

I jeszcze jeden, marketingowy cytat:

Cytat:
...na dwa dni przed 12 grudnia – pierwszym dniem obowiązywania rozkładu jazdy w sezonie 2004/2005 – w kasach biletowych można było nabyć książkowe wydanie z ogólnopolskim rozkładem jazdy. Jego cena w tym sezonie wyniosła 51,09 zł. Co więcej, klienci PKP wydając te ponad 50 złotych, otrzymywali publikację już po części nieaktualną. Pierwsza poprawka do nowego rozkładu ukazała się... trzy dni przed jego wejściem w życie. To nie koniec bałaganu – poprawki do rozkładu, które każą wykreślić pociągi, zmienić kategorię pociągu, zmienić termin kursowania, poprawić błędy drukarskie, wpisać nowy pociąg itd., pojawiają się prawie codziennie.

A w Czechach? O rozkładzie jazdy 2004/2005 wszystko było wiadomo już na dwa miesiące przed jego wejściem w życie. Książkowe wydanie czeskiego rozkładu jazdy kosztuje 60 koron, a więc w przeliczeniu niecałe 8 złotych.

Sabaoth - Sob Kwi 16, 2005 10:41 pm

Ale Czechy to też pogański kraj :^^
Hanemann - Sob Kwi 16, 2005 11:01 pm

I do tego taki mały ! Jak kraj ledwo na mapie widać to co dziwnego, że wszystko pięknie funkcjonuje !
Spróbuj u nas każdego zadowilić ! (vide R.Kapuściński "Imperium") :D

Sabaoth - Sob Kwi 16, 2005 11:29 pm

To nie jest kwestia wielkości kraju tylko zatrudnienia na odpowiednich stanowiskach odpowiednich osób i prowadzenia zdroworozsądkowej polityki. A artykuł pokazuje, że koleje mogą dobrze funkcjonować bo są szybszym i tańszym środkiem transportu od samochodu (w pogańskich krajach oczywiście).
Hanemann - Nie Kwi 17, 2005 9:41 pm

Dużo wody w Motławie upłynie zanim dojdą u nas do tak oczywistego wniosku... ;-(
seestrasse - Sro Maj 18, 2005 10:00 pm

skm.pkp.pl napisał/a:
SZANOWNI PODRÓŻNI !!!
Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami w rozkładzie jazdy z dniem 25 czerwca 2005 roku zaprzestają kursować pociągi SKM na trasie Gdańsk Główny - Gdańsk Brzeźno - Gdańsk Główny.

no i klops... :rip:

Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 10:07 pm

Musicie się wybrać na kolejną przejażdżkę, zwiększycie średnią miesięczną liczbę pasażerów na tej trasie o 200% i odwieszą linię :^^
seestrasse - Sro Maj 18, 2005 10:13 pm

z ustów mi to, Sabuńciu, wyjąłeś
Marcin - Sro Maj 18, 2005 10:26 pm

No to jeszcze raz pojedziemy... :II
Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 10:31 pm

W ostatnią podróż, jak poprzednio.
seestrasse - Sro Maj 18, 2005 10:39 pm

łudzę się, że zawieszają przewozy tylko na okres wakacji... :hmmm:
Zoppoter - Czw Maj 19, 2005 8:27 am

seestrasse napisał/a:
łudzę się, :hmmm:

Bardzo dobre słowo.

Gdanszczanin - Czw Maj 19, 2005 11:30 am

Ja się piszę na taką wyprawę. To kiedy jedziemy w ostatni dzień?
Zoppoter - Czw Maj 19, 2005 11:41 am

Gdanszczanin napisał/a:
Ja się piszę na taką wyprawę. To kiedy jedziemy w ostatni dzień?

W dzien powszedni w godzinach pracy niestety... Dla mnie nieosiągalna atrakcja.

danziger - Czw Maj 19, 2005 11:48 am

Ale taka na taką akcję jest już chyba za późno?
Z tego co rozumiem to oni tę linię i tak zamkną i nie będą żadnych badań "zapełnienia kolejek" prowadzić?

Gdanszczanin - Czw Maj 19, 2005 11:49 am

Ostatni pociąg jest o 18.35 to chyba nie są już godziny pracy.
Zoppoter - Czw Maj 19, 2005 12:09 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Ostatni pociąg jest o 18.35 to chyba nie są już godziny pracy.

Zależy w jakich godzinach i gdzie sie pracuje...

seestrasse - Czw Maj 19, 2005 4:07 pm

Zoppoter napisał/a:
seestrasse napisał/a:
łudzę się, :hmmm:

Bardzo dobre słowo.

mam tego świadomość... :II

DarioB - Czw Maj 19, 2005 6:50 pm

Jak się wyrobię to i ja się dopisuje. Może w browarki się zaopatrzymy i posiedzimy trochę dłużej? Będę mógł popodziwiać z okiem pociagu swój były dom i dom mojej żony. Kurde 25 lat mieszkałem 100m od tej linii, a pewnie na palcach jednej ręki można zliczyć ile razy nią jechałem.

A tak przy okazji to 2 dni temu rozmawiałem z kobietą, która jeździ do pracy tą właśnie linią i jest ona bardzo załamana że likwidują to połączenie. Jak pytałem się dlaczego (są przecież dobre połączenia tramwajami) to mi odpowiedziała........że ona nie lubi w tłoku jeździć.

parker - Czw Maj 19, 2005 7:03 pm

Tym razem to ja się chyba też wybiorę, bo teraz już o tej porze kiedy ostatnia jedzie to będzie jeszcze jasno. Pojadę po raz pierwszy i niestety pewnie ostatni.
wrangla - Czw Maj 19, 2005 7:18 pm

Ja (jeśli będę w tym czasie w Gda) też z chęcią się z Wami wybiorę w moją pierwszą i jednocześnie ostatnią podróż SKMką do Brzeźna.
Zoppoter - Czw Maj 19, 2005 7:42 pm

DarioB napisał/a:
Jak się wyrobię to i ja się dopisuje. Może w browarki się zaopatrzymy i posiedzimy trochę dłużej? .

Znaczy gdzie chcesz siedziec dłuzej i co zamierzasz robuc z tymi browarkami w tym czasie? Bo spozywanie alkoholu w miejscach publicznych jest zabronione...

A poza tym, jezeli to faktycznie byłoby po osiemnastej, to niewykluczone, że zdążyłbym pojechac ta linia jedyny raz w zyciu...

Gdanszczanin - Czw Maj 19, 2005 8:18 pm

i czym bedziemy dojezdzac na nasz nowy stadion :)
Corzano - Czw Maj 19, 2005 9:39 pm

wrangla napisał/a:
podróż SKMką do Brzeźna.

W Brzeźnie chyba się nie zatrzymuje. :%

DarioB - Nie Maj 22, 2005 6:53 pm

Gdanszczanin napisał/a:
i czym bedziemy dojezdzac na nasz nowy stadion :)

Torów nie zlikwidują przecież, a jak będą robić stadion to pewnie dorobią specjalne zejście bezpośrednio z peronu. Przynajmniej jest to coraz modniejsze na Zachodzie

Sabaoth - Nie Maj 22, 2005 7:11 pm

Cytat:
Torów nie zlikwidują przecież

Torami zajmą się złomiarze.

Gdanszczanin - Nie Maj 22, 2005 7:11 pm

Jak juz ktos powiedzial : tory same sie rozbiora ...
Zoppoter - Nie Maj 22, 2005 8:54 pm

Gdanszczanin napisał/a:
Jak juz ktos powiedzial : tory same sie rozbiora ...

Nie mówiąc o tym, ze peron przy rozebranym torze zapewne również należałoby za te 7 lat zbudowac od nowa.

Sabaoth - Nie Maj 22, 2005 8:56 pm

No tak, zbrojenia peronu też są ze stali. :II
Zoppoter - Nie Maj 22, 2005 9:10 pm

Sabaoth napisał/a:
No tak, zbrojenia peronu też są ze stali. :II

Nie tylko to. Nawierzchnia peronu i (jak podejrzewam) ich krawędzie będą rozsadzone przez korzenie krzaków i chwastów.

Sabaoth - Nie Maj 22, 2005 9:42 pm

Cytat:
Nawierzchnia peronu i (jak podejrzewam) ich krawędzie będą rozsadzone przez korzenie krzaków i chwastów.

Nie, myślę że nie zdążą, wcześniej skruszą go poszukiwacze złomu.

danziger - Nie Maj 22, 2005 9:58 pm

Biorąc pod uwagę stan peronu na Szkotach, to krzaczki dadzą z nim sobie radę szybciutko - juz teraz trawy tam zaczyna być więcej niż betonu...
Corzano - Pon Maj 23, 2005 11:00 am

Dwie fotki tego, co kiedyś działało, a dziś już nie.
pumeks - Pon Maj 23, 2005 11:05 am

Buuuuuu.... :cry: :cooo:
Zoppoter - Pon Maj 23, 2005 11:06 am

Corzano napisał/a:
Dwie fotki tego, co kiedyś działało, a dziś już nie.

:mur: :burn: :rwie_wlosy:

A tak przy okazji. Taka drobna kostka to typowa nawierzchnia wiekszości peronów z czasów K.P.E.V. Było ładnie, woda miała gdzie wsiakać, nie trzeba było malowac na nowo linii ostrzegawczych.

Czy ktoś moze mnie pouczyć, co to komu przeszkadzało w Sopocie na przykład? Żeby nie było wątpliwości komu: PKP. Po jaką ciężką cholerę PKP zalały obydwa perony w Sopocie asfaltem?

parker - Pon Maj 23, 2005 11:16 am

Cytat:
Po jaką ciężką cholerę PKP zalały obydwa perony w Sopocie asfaltem?

Może po to, żeby panie turystki sobie nie łamały obcasików :hihi:

Zoppoter - Pon Maj 23, 2005 11:19 am

parker napisał/a:
Cytat:
Po jaką ciężką cholerę PKP zalały obydwa perony w Sopocie asfaltem?

Może po to, żeby panie turystki sobie nie łamały obcasików :hihi:

Aha, to obcasiki wtopione w rozmiękły od słońca asfalt są lepsze?

pumeks - Pon Maj 23, 2005 11:21 am

Ja myślę że chodziło o to że ma być nowocześnie. Kostkę kamienną uznano za przeżytek, a asfalt - za symbol nowoczesności i postępu.
rispetto - Pon Maj 23, 2005 11:26 am

Na Chełmie też ktoś wpadł na taki pomysł i zaasfaltował chodniki przy ul. Chałubińskiego.
A z Nowego Portu już udało się komuś szyny wynieść???
Tak bajdełej spytam się Was w wątku bądź, co bądź kolejarskim - wie ktoś, skąd można załatwić/kupić podkłady kolejowe? Chodzi oczywiście o te drewniane. Byłbym wdzięczny za jakieś konkretne info.

Corzano - Pon Maj 23, 2005 11:29 am

rispetto napisał/a:
A z Nowego Portu już udało się komuś szyny wynieść???

Zbyt dokładnie się nie przyglądałem, ale to co widziałem, było kompletne.

rispetto - Pon Maj 23, 2005 11:30 am

Na górnym zdjęciu nie widzę szyn przy peronie :???:
Corzano - Pon Maj 23, 2005 11:33 am

rispetto napisał/a:

Tam jest trawa jak na sawannie. :hihi:

Zoppoter - Pon Maj 23, 2005 11:46 am

rispetto napisał/a:

Są, są, przyjrzyj sie dokładnie. Tylko, że są nieuzywane, wiec maja maskujacy brązowy kolor.

A podkłady to nie wiem, moze trzeba do PLK uderzyć, jjakies przetargi albo co? :???: :hmmm:

rispetto - Pon Maj 23, 2005 11:49 am

Zoppoter napisał/a:
rispetto napisał/a:

Są, są, przyjrzyj sie dokładnie. Tylko, że są nieuzywane, wiec maja maskujacy brązowy kolor.

A podkłady to nie wiem, moze trzeba do PLK uderzyć, jjakies przetargi albo co? :???: :hmmm:

Teraz zobaczyłem :) ) Widzę codziennie, że leżą już od dłuższego czasu na Jana z Kolna i nikt się nimi nie interesuje. Muszę zatrudnić jakąś ekipę "zbieraczy" :haha:

Pietrucha - Pon Maj 23, 2005 11:58 pm

Cytat:
Kostkę kamienną uznano za przeżytek, a asfalt - za symbol nowoczesności i postępu.

a w Śródmieściu odchodzi się od asfaltu, tzn po remontach ulic zostawiają kostke, bo tak jest niby bardziej historycznie. Mnie się ten pomysł (podobno Adamowicza) bardzo podoba i z tego co mozna zaobserwować jest realizowany

Sabaoth - Wto Maj 24, 2005 6:50 am

A czy oni przypadkiem tej kostki historycznej nie przenoszą z innych ulic :%
rispetto - Wto Maj 24, 2005 8:51 am

Sabaoth napisał/a:

Może tym razem "stolica buduje Gdańsk"?

danziger - Wto Maj 24, 2005 10:59 am

Sabaoth napisał/a:

Chyba tak
Kiedyś wybiórcza pisala jak to jedną ulicę - w mniej reprezentacyjnym miejscu remontuowali, no i właśnie likwidowano na niej brukowana nawierzchnię, która miała posłużyć do "odbudowy" innej ulicy. W tej chwili nie pomnę już niestety o które ulice chodziło.

Sabaoth - Wto Maj 24, 2005 11:13 am

Cytat:
W tej chwili nie pomnę już niestety o które ulice chodziło.

Wlasnie o to mi chodzilo, moze ktos pamieta jakie ulice rozebrano zeby "postarzyc" Stare i Glowne Miasto?

Pietrucha - Wto Maj 24, 2005 1:08 pm

Z tego co widze, to przeważnie używa się kostke która jest pod asfaltem, prawie każda ulica na Starym i Prawym Mieście ma pod asfaltem kostke
parker - Wto Maj 24, 2005 1:28 pm

Może tam?
Nie wiem, co było w środku tego artykułu, zakłódkowany :(

seestrasse - Wto Maj 24, 2005 11:34 pm

http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=16054 :cry:
mateomatis - Sro Maj 25, 2005 8:05 pm

a propos kostek historycznych to nieco wieksze, wlasciwie plyty granitowe :D ktore leza obecnie na ulicy dlugiej sa "zaczerpniete" z ul. lakowej, moja mama byla swiadkiem tego jak je tam przenoszono...
Sabaoth - Sro Maj 25, 2005 8:18 pm

O to mi między innymi chodziło! Dzięki!
seestrasse - Sro Cze 01, 2005 11:15 pm

http://miasta.gazeta.pl/t...12,2742476.html
Sabaoth - Sro Cze 01, 2005 11:23 pm

Nie chcę się czepiać, ale piszący ten artykuł musiał być "pod wpływem" :^^

Cytat:
Zaletą tej lokalizacji miało być sąsiedztwo SKM, której tory mogą zniknąć w jeszcze przyszłym roku

Cytat:
Jednak najprawdopodobniej tory na trasie do Nowego Portu, na której znajduje się sąsiadująca z planowanym stadionem stacja Gdańsk Zaspa Towarowa, znikną jeszcze w tym roku

Grün - Sro Cze 01, 2005 11:39 pm

Może raz miał na myśli rok kalendarzowy, a raz liturgiczny :^^
Sabaoth - Czw Cze 02, 2005 6:45 am

Grün napisał/a:
Może raz miał na myśli rok kalendarzowy, a raz liturgiczny :^^

A ja myślałem, że do oficjalnego użytku wprowadzą rok liturgiczny dopiero po wyborach :hihi: Ale sie pospieszyli.

pumeks - Czw Cze 02, 2005 10:04 am

Liturgiczny to akurat ma tylko miesiąc przesunięcia w stosunku do kalendarza... może chodziło o rok akademicki? :hihi:
Corzano - Czw Cze 02, 2005 10:08 am

pumeks napisał/a:
Liturgiczny to akurat ma tylko miesiąc przesunięcia w stosunku do kalendarza... może chodziło o rok akademicki? :hihi:

Lub któryś innego kręgu kulturowego (chiński, hinduski). :)

DarioB - Sob Cze 18, 2005 10:12 pm

Info ze strony PKP

Czy to oznacza że w piątek o 18:35 będzie ostatni kurs??? 25.06 to sobota, ale chyba nowoportówka nei kursuje w soboty?? Proszę o info od zainteresowanych. Ja osobiście liczę że to piątek będzie, bo w sobotę jest multum innych atrakcji :( Jeżeli by to był piątek to zachęcam po tym kursie do odwiedzenia nowej knajpy w samym centrum Gdańska, na Wyspie Spichrzów (Miasto Aniołów).

DarioB - Wto Cze 21, 2005 4:13 pm

I co z tym przejazdem??? Aktualne to czy nie???
Gdanszczanin - Wto Cze 21, 2005 4:52 pm

Ja sie na pewno wybiore , jezeli oczywicie nie wydarzy się nic niespodziewanego.
wrangla - Czw Cze 23, 2005 1:23 pm

Mnie w piątek niestety nie będzie.
parker - Czw Cze 23, 2005 1:30 pm

Ja też nie dam rady :II
Gdanszczanin - Pią Cze 24, 2005 4:55 pm

A kogo mogę sie dzisiaj spodziewac? Jedzie ktos w ogole?
DarioB - Pią Cze 24, 2005 5:59 pm

Ja raczej nie dam rady :( dopiero z roboty wróciłem :( Udało mi się cosik za to uchwycić.

Zamieszczam też najświeższe zdjęcie jakie przysłał mi kumpel z Zielonki. Uchwycił ostatni przejazd.

seestrasse - Pią Cze 24, 2005 8:34 pm

Dario, czegoś tu nie kumam. chodzi o zdjęcie "Ostatni_kurs_do Nowego_Portu_3.JPG"
jaki cudem "ostatni przejazd", skoro zamieszczasz post na ponad pół godziny przed jego rozpoczęciem? :hmmm:
a ja tam byłam :D i Zopp też był, ale daleko ode mnie :D
zaraz wkleję foty :D

parker - Pią Cze 24, 2005 8:36 pm

Bu. A ja właśnie wróciłam do domu z pracy :II
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 8:37 pm

:bieedny:
Marcin - Pią Cze 24, 2005 8:37 pm

Cytat:
Dario, czegoś tu nie kumam. chodzi o zdjęcie "Ostatni_kurs_do Nowego_Portu_3.JPG"
jaki cudem "ostatni przejazd", skoro zamieszczasz post na ponad pół godziny przed jego rozpoczęciem?

A pewnie Dario zedytował posta. Pierwotnie nie było tu foty "Ostatni_kurs_do Nowego_Portu_3.JPG" oraz zdania dotyczącego tego zdjęcia. :wink:
[/quote]

seestrasse - Pią Cze 24, 2005 8:38 pm

spryciarz :hihi:
Mikołaj - Pią Cze 24, 2005 8:43 pm

A spytaliście kolejarzy, czy ten kurs aby na pewno jest ostatni? :hiihihi:
Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 8:45 pm

Może Zesztrasia z Zoppciem podnieśli użytkowalność linii i jej nie zamkną :hihi:
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 8:47 pm

my to nic... tam dziś był jeden wielki tłum!
Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 8:59 pm

Jak widać zamknęli bardzo "medialną" linię kolejową :^^
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 9:14 pm

...
Corzano - Pią Cze 24, 2005 9:19 pm

Widzę, że kolejarze też stosują prasłowiańską zasadę 'farba wszystko kryje'.
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 9:24 pm

...
Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 10:10 pm

Widzę, że więcej osób upamiętniało na "kliszy" ostatni express do Brzeźna :^^
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 10:15 pm

Sabusiu, tam nie było człowieka bez cyfry czy tam innego aparatu... :hihi:
wszyscy chcieli fotostopów - i pani Kierpoć nawet się zgadzała: "Macie dwadzieścia sekund!!!"
a jak wracaliśmy z Brzeżna, to na każdej stacyjce zarządzała pożegnalne wycie syreną. łza się kręciła...

Corzano - Pią Cze 24, 2005 10:16 pm

Sabaoth napisał/a:
ostatni express do Brzeźna

Wcale nie do Brzeźna. :%

Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 10:17 pm

Szkoda, że ten ostatni przejazd nie mógł być z 10 dni później :II
parker - Pią Cze 24, 2005 10:20 pm

Albo 2 godziny później...
seestrasse - Pią Cze 24, 2005 10:29 pm

Corzano napisał/a:
Wcale nie do Brzeźna

dobrze. do stacji Gdańsk-Brzeźno :D

Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 10:38 pm

seestrasse napisał/a:
Sabusiu, tam nie było człowieka bez cyfry czy tam innego aparatu... :hihi:

Był. Jeden taki ogromny z malutką dziewczynką.

seestrasse napisał/a:

a jak wracaliśmy z Brzeżna, to na każdej stacyjce zarządzała pożegnalne wycie syreną. łza się kręciła...

Ten pociąg po prostu płakał. Płakały lokomotywy na Zaspie Towarowej. Płakały pociagi SKM na głównej linii w strone Sopotu. Kłaniały sie trawy i krzaki. Ja też troche płakałem, ale udawałem, że to łzy od pędu powietrza i pyłków trawiastych. A przecież ja nigdy wcześniej nie jechałem ta linią...

Seestrasse, nie gadam z Tobą. Widziałas mnie, wiedziałaś (jakims cudem) ze to ja i nie podeszłaś, nie chciałas mnie poznać. Do dupy z takim koleżeństwem. Pewnie sie wstydziłas przed swoim towarzystwem, że mnie znasz...

parker - Pią Cze 24, 2005 11:02 pm

Zoppciu... :bieedny:

A z tą swoją wielkością to przesadzasz, wcale nie jesteś aż taki duży :wink:

Grün - Pią Cze 24, 2005 11:13 pm

Zoppoter jest wielki duchem! :)
Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 11:17 pm

Grün napisał/a:

Jasne... A ciałem to jestem chudy kurdupel.

Sabaoth - Pią Cze 24, 2005 11:18 pm

Zoppoter napisał/a:
A ciałem to jestem chudy kurdupel.

Zoppcio, czyżbyś się ostatnio odchudził :wow:

parker - Pią Cze 24, 2005 11:21 pm

Grün napisał/a:

Któż by śmiał w to wątpić. Przepraszam, jeśli to tak zabrzmiało :wink:

Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 11:23 pm

Sabaoth napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
A ciałem to jestem chudy kurdupel.

Zoppcio, czyżbyś się ostatnio odchudził :wow:

Pewnie. I jeszcze się skróciłem. Teleskopowo, jak antena w radiu.

:mrgreen:

seestrasse - Pią Cze 24, 2005 11:28 pm

marudzisz, Zopusiu :D
Zoppoter - Pią Cze 24, 2005 11:46 pm

seestrasse napisał/a:
marudzisz, Zopusiu :D

Mozesz to sobie nazwać marudzeniem. Mnie jest po prostu przykro, ale jakoś to przezyję.

seestrasse - Pią Cze 24, 2005 11:50 pm

Zoppoter napisał/a:
jakoś to przezyję.

ja chyba nie :wink:

DarioB - Sob Cze 25, 2005 1:03 am

seestrasse napisał/a:
jaki cudem "ostatni przejazd", skoro zamieszczasz post na ponad pół godziny przed jego rozpoczęciem? :hmmm:
a ja tam byłam :D i Zopp też był, ale daleko ode mnie :D
zaraz wkleję foty :D

Post dodałem wcześniej i zamieściłem w nim tylko fotki z dworca. Zdjęcie przejazdu a dokładniej jak się właśnie dowiedziałem powrotu kolejki do Gdańska nadesłał mi później kumpel i edytując wpis dodałem ją do tego samego posta by nie robić bałaganu.

seestrasse - Sob Cze 25, 2005 12:26 pm

spox, dario - Marcin już wszystko wyjaśnił :D fajna fota
Gdanszczanin - Sob Cze 25, 2005 12:28 pm

Wstyd mi się przyznać ale ja też tam byłem i nikogo nie poznałem...
seestrasse - Sob Cze 25, 2005 11:31 pm

dawno temu w Nowym Porcie...
Hanemann - Pon Cze 27, 2005 2:23 pm

e tam... raźniej... weselej ! kiedyś jeszcze tam kolejka będzie jeździć - a jak nie to się zawsze można chwycić towarowego :D
penetrator - Sob Wrz 16, 2006 9:23 pm

To może nie tramwaj ale też Nowy Port i pięknie zadbany
przystanek SKM.

Zdzislaw - Sob Wrz 16, 2006 9:26 pm

penetrator napisał/a:
przystanek SKM.

o kurzatwarz..... naprawde ładne ....Zoppoter będzie szczęśliwy...
:==

PS
Teraz coś mi sie przypomniało i mam pytanko do speców od kolejnictwa. Jak kojarzę (bo pewności nie mam, linia do New Portu była chyba na pewnych odcinkach jednotorowa (mam na mysli SKM), ale jednocześnie pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach, no ..... chyba ze wszystko mi sie pokićkało?????

Corzano - Sob Wrz 16, 2006 9:50 pm

Zdzislaw napisał/a:
pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach

Po dwóch: po jednej tor kolejowy, po drugiej tramwajowy. :hihi:

seestrasse - Sob Wrz 16, 2006 10:33 pm

Cytat:
Zoppoter będzie szczęśliwy...

no, nie on jeden :OO
brawa dla penetratora :hurra: :==

Zoppoter - Sob Wrz 16, 2006 10:51 pm

Zbieram szczene z podłogi...

To była linia jednotorowa, tlko mijanki były na niektórych przystankach. W Brzeźnie mijanki nie było. Po drugiej stronie peronu były (i są) tory tramwajowe, przy czym nie znaczy to, że z peronu dało sie wsiąść do tramwaju.

penetrator - Nie Wrz 17, 2006 9:03 am

Mijanka była na Zaspie towarowej,tam mijały się dwa składy kursujące na tej
trasie tak było w latach 80-tych.

penetrator - Sob Lis 25, 2006 10:25 pm

Lata 80-te stacja Gd-Brzeźno.
Ze strony http://www.cn.com.pl/~di1/1980/

renekk - Nie Lis 26, 2006 11:37 pm
Temat postu: Przystanek SKM Gdańsk Kolonia
Dobry wieczór wszystkim użytkownikom. Poszukuję zdjęcia peronu SKM Gdańsk Kolonia z kioskiem RUCH-u (stał tam do 1980 roku) - może ktoś ma takie w swoich zbiorach? Dziękuję i pozdrawiam, renekk.
seestrasse - Nie Lis 26, 2006 11:42 pm

dobry, dobry. kierując tradycyjnie do wątku powitalnego :arrow: http://www.forum.dawnygda...p?t=187&start=0 powiem tylko tyle, że sama chciałabym takie zdjęcie zobaczyć :wink:
a o przystanku Kolonia trochę na Forumie jest :arrow: http://www.forum.dawnygdansk.pl/search.php

renekk - Pon Lis 27, 2006 9:30 pm

Zdzislaw napisał/a:
penetrator napisał/a:
przystanek SKM.

o kurzatwarz..... naprawde ładne ....Zoppoter będzie szczęśliwy...
:==

PS
Teraz coś mi sie przypomniało i mam pytanko do speców od kolejnictwa. Jak kojarzę (bo pewności nie mam, linia do New Portu była chyba na pewnych odcinkach jednotorowa (mam na mysli SKM), ale jednocześnie pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach, no ..... chyba ze wszystko mi sie pokićkało?????

Były tam oczywiście dwa tory - to jest peron wyspowy, dwukrawędziowy. Zelektryfikowany tor SKM był zlokalizowany przy prawej, nieczynnej obecnie krawędzi. Niezelektryfikowany tor przy lewej krawędzi był przeznaczony dla ruchu towarowego, obok był drugi tor towarowy. Ulica Gdańska/Oliwska z tramwajem biegła bliżej basenu portowego, przez obecny plac składowy WOC, po lewej stronie torów kolejowych i przechodziła na prawą stronę torów w rejonie obecnego przejazdu. W tym miejscu było skrzyżowanie torów tramwajowych z kolejowymi. Taki stan trwał do czasu budowy istniejacego do dziś wiaduktu drogowego nad torami (początku lat 70-tych ? proszę o weryfikację). Pozdr.

Krzysztof - Sro Gru 20, 2006 1:09 am

"renekk" powyżej zamieścił fragment planu gdańska opisanego cyrylicą.
Ciekaw jestem z którego jest roku, przez kogo (i dla kogo) był wydany?
Jeśli to możliwe bardzo chętnie obejrzałbym cały plan.

renekk - Sro Gru 20, 2006 1:43 pm

To jest sowiecka mapa sztabowa w skali 1:10 tys. Datowana jest na 1978 rok, ale przedstawia stan co najmniej 10 lat wcześniejszy - są na niej takie ciekawostki jak pętla tramwajowa na Urodzie, linia tramwajowa do Sopotu itd. Składa się z 4 arkuszy i obejmuje zakres od ujścia Potoku Oliwskiego na północy, Matemblewa - Szadółek na zachodzie, Radunicy na południu i Śmiałej Wisły na wschodzie. Mam 3 arkusze, brakuje mi jednego (prawego dolnego), z Olszynką, Krępcem itd. Chętnie udostępniłbym je w sieci (jak i inne z mojego zbioru), ale jest mały problem: to są mapy papierowe... Może ktoś z Forumowiczów ma dostęp do wielkoformatowego kolorowego skanera? Proszę o kontakt na maila :-)
turecki - Sro Gru 20, 2006 9:24 pm

no to może Roland?? :hmmm: :^^
Zdzislaw - Sob Gru 23, 2006 11:59 pm

renekk napisał/a:
To jest sowiecka mapa sztabowa w skali 1:10 tys. Datowana jest na 1978 rok, ale przedstawia stan co najmniej 10 lat wcześniejszy - są na niej takie ciekawostki jak pętla tramwajowa na Urodzie, linia tramwajowa do Sopotu itd. Składa się z 4 arkuszy i obejmuje zakres od ujścia Potoku Oliwskiego na północy, Matemblewa - Szadółek na zachodzie, Radunicy na południu i Śmiałej Wisły na wschodzie. Mam 3 arkusze, brakuje mi jednego (prawego dolnego), z Olszynką, Krępcem itd. Chętnie udostępniłbym je w sieci (jak i inne z mojego zbioru), ale jest mały problem: to są mapy papierowe... Może ktoś z Forumowiczów ma dostęp do wielkoformatowego kolorowego skanera? Proszę o kontakt na maila :-)

Renekk, napisałeś z "datowana na 1978"??????? Ja oczywiście mogę mieć sklerozę, ale zeby wydawca sowieckiej mapy sztabowej??????? Moim zdaniem (a dam sobie obciąc dloń) w 1978 na 100% nie istniala pętla tramwajowa na "Urodzie", a na 1000000% linia tramwajowa z Gdanska do Sopotu. Teraz waidomo czemu oni wszystko palili i niszczyli ........
Jak mięli stare plany (mapy) to po walkach musialo sie z to z tymi planami zgadzac......... a zatem Back to the Past ............ :wow:

renekk - Nie Gru 24, 2006 8:46 pm

Oczywiście, że tych wszystkich kwiatków nie było już w 1978 roku. Wiadomo też, że te mapy miały być użyte na wypadek W albo, co bardziej prawdopodobne, "bratniej pomocy". Jako że ani do jednego ani do drugiego na szczęście nie doszło, mapy przeleżały sobie w jakichś strzeżonych magazynach, skrywając jeszcze jedną z tajemnic Armii Radzieckiej: oni też tam mieli niezły burdel.... :-).
Myślę, że oni po prostu raz (gdzieś na przełomie lat 50-tych i 60-tych, bo taki jest stan odwzorowania obiektów) sporządzili te mapy i co jakiś czas powielali je bez aktualizacji, stosując zasadę znaną też z naszego wojska: "sztuka jest sztuka"... No i tyle.

renekk - Sro Gru 27, 2006 11:47 pm

Cierpliwie wyczekując pod kioskiem na "Wieczór Wybrzeża" wrzucam "na rybkę" dwa obrazki....
...żeby wątek nie zdechł :-)

penetrator - Pią Sty 19, 2007 12:32 pm

Ciekawe zdjęcie okolic przystanku Gd-Brzeżno.
turecki - Sob Cze 02, 2007 5:46 pm

a kiedyś też do Brzeźna jechały....
http://upload.wikimedia.o...px-EW60-002.JPG

Chris - Nie Cze 03, 2007 12:46 am

ajajajajaj, nikt nie wrzucił linka do GdaPolis :P Nieładnie :hihi:

http://www.gdapolis.pl/sk...wego-portu.html

villaoliva - Nie Cze 03, 2007 10:06 am

Nie ma takiego obowiązku :wink:
renekk - Nie Cze 03, 2007 11:33 am

Nawet ciekawe, mimo iż Autor zasadził niezłą bzdurę: tunel na p.o. Kolonia przedłużono w kierunku Narwiku po wojnie, tak więc nie może być mowy o zburzeniu jakiegoś wcześniej istniejącego zejścia...
Chris - Nie Cze 03, 2007 1:57 pm

Cytat:
Autor zasadził niezłą bzdurę

Autor sie poprawił :hihi: Taka informację znalazł wcześniej w necie :P

turecki - Nie Cze 03, 2007 6:38 pm

gratulacje dla autora...a czy mógłby dodać,że na trasie z nportu pierwsze kilometry odbyło warszawskie metro z alstomu...?z innej beczki-co sądzicie na temat zastosowania wspominanych kiedyś przeze mnie berlińskich br485 na liniach skm Gdańsk-Newport i Gdańsk- Rębiechowo-Babie Doły[Hexegruende]?Nie trzeba by zmieniać napięcia i budować sieci napowietrznej tylko wprowadzić szynę boczną .
Monter - Nie Cze 03, 2007 9:53 pm

Br485 nadaje się na krótkie trasy (mało siedzeń, za to dużo drzwi) - a więc na Nowoporcką linię tak. Na długą linie "lotniskową" zdecydowanie nie.
turecki - Nie Cze 03, 2007 11:22 pm

ale ma tą zaletę ,że nie szpeciłby trasy słupami sieci trakcyjnej i nie ograniczał skrajni dla specjalnych transportów do portu
pawel.45 - Nie Cze 03, 2007 11:58 pm

turecki napisał/a:
ale ma tą zaletę ,że nie szpeciłby trasy słupami sieci trakcyjnej i nie ograniczał skrajni dla specjalnych transportów do portu

Z ciekawości zapytam - jak budowane są przejazdy przez takie torowiska ( zasilanie z bocznej szyny)?

turecki - Pon Cze 04, 2007 2:31 pm

Tak jak w przypadku rozjazdów ,tak i w przypadku przejazdów jest możliwe przerwanie szyny zasilającej na pewnym niezbyt długim fragmencie.Długość przerwy jest w pewnym stopniu zależna od długości składu.W przypadku sieci napowietrznej też występują miejsca gdzie na szlaku nie wolno pobierać prądu z sieci pomimo jej "ciągłości".
Faktem jest ,że w s-bahn nie występują skrzyżowania drogowo-kolejowe w jednym poziomie.
Tak samo jest z skm na terenie Gdańska i Sopotu.Na zdjęciu przerwa w szynie przy rozjeździe.
http://fotocommunity.s-ba..._ri_spandau.jpg
Na następnym zdjęciu widać szczotki zbierające zestawu"ćwierćpociągu"br485 jeśli choć jednaz czterech [ dwóch na stronę] przypadających na "ćwierćpociąg"będzie połączona z szyną zasilającą to możliwe jest bezprzerwowe zasilanie składu
http://fotocommunity.s-ba..._westkreuz2.jpg
Na kolejnym zdjęciu skłąd zbliżający się do rozjazdu ,a obok "buźka"czyli znak informujący o konieczności zaprzestania poboru prądu z szyny
http://fotocommunity.s-ba...ch_coladose.jpg

renekk - Pon Cze 04, 2007 5:14 pm

Cytat:
jak budowane są przejazdy przez takie torowiska

Najprawdopodobniej wcale. Tory z zasilaniem z "trzeciej szyny" ze względów bezpieczeństwa układane są na wydzielonych torowiskach, trudno dostępnych dla osób postronnych. Jakoś nie wyorażam sobie takiego zasilania na nowoporckiej SKM, i to nie tylko dlatego, że tor tej linii na dłuższym odcinku ma wspólne torowisko z torem linii towarowej, a w rejonie Zp1 (tzn. za peronem p. o. Kolonia) jest cięty przez łącznicę do Gdańska Wiślanego i tory bocznicy ECII. Koszt zmiany sposobu zasilania, chyba niekoniecznie uzasadnionej, musiałby być znacznie większy od kosztu całkowitej wymiany sieci napowietrznej. Jest jeszcze coś istotniejszego, przemawiającego za pozostawieniem obecnego systemu zasilania: linia nr 249 (SKM) jest jednotorowa, ale ruch pasażerski mógłby być prowadzony również po linii nr 227 (towarowej). Propozycja zarządcy obu linii - PLK - złożona władzom miasta, zmierza właśnie w kierunku maksymalnego wykorzystania istniejącego układu torowego, oczywiście po wykonaniu niezbędnej modernizacji i rozbudowy infrastruktury.
Całość przedsięwzięcia będzie najpierw przedmiotem Studium Wykonalności - no i wtedy zobaczymy jakie rozwiązanie będzie dalej przepychane.

pawel.45 - Pon Cze 04, 2007 7:18 pm

turecki napisał/a:

...Faktem jest ,że w s-bahn nie występują skrzyżowania drogowo-kolejowe w jednym poziomie...

Dziękuję obu Kolegom za wyjaśnienia, lecz poproszę jeszcze o uzupełnienie kwestii zabezpieczeń przed porażeniem np. wskutek intensywnych opadów atmosferycznych (zaspy śnieżne lub podtopienia). Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.

Sabaoth - Pon Cze 04, 2007 8:07 pm

Właśnie, a co będzie jak ktoś wypije za dużo piwa i pójdzie w stronę trzeciego toru za potrzebą? :hihi:
pawel.45 - Pon Cze 04, 2007 8:27 pm

Sabaoth napisał/a:
Właśnie, a co będzie jak ktoś wypije za dużo piwa i pójdzie w stronę trzeciego toru za potrzebą? :hihi:

Jeśli stanie na szynie jezdnej i potraktuje "lekceważąco" trzecią szynę (zasilającą) - to zamknie przez się obwód. W nocy zapewne będzie świecić :hiihihi:

renekk - Pon Cze 04, 2007 11:01 pm

Cytat:
Właśnie, a co będzie?

Będzie jak w piosence:
"W Zakopanem na Giewoncie
piorun strzelił Staszka w prącie..."

turecki - Pon Cze 04, 2007 11:11 pm

Sabaoth napisał/a:

nie jest tak źle-w przeciwieństwie do metra szyna zasilająca s-bahn nie stanowi takiego zagrożenia.

po pierwsze jest to "tylko"800 V DC a po drugie szyna zasila "od dołu" nie występuje ryzyko przypadkowego dotknięcia czy oblania.W kwestii zalania wodą - jest to przeceniany efekt.prąd doziemieniowy nie musi być zbyt wielki i efekt działania może nie powodować zadziałania zabezpieczeń.A do kolegi rrenka co wymyślą to wymyślą i tego nie zmienimy ,ale faktem jest,że ten system zasilania nie koliduje z możliwością zasilania innych elektrowozów z górnej sieci innym napięciem,a na dodatek dałby szansę na puszczenie "modraka" w wersji berlińskiej jako pociągu retro.
http://fotocommunity.s-ba...53/DSC_04_8.JPG
http://fotocommunity.s-ba.../S-Bahn_757.jpg
http://fotocommunity.s-ba...46-4670_IMG.jpg
http://fotocommunity.s-ba...0110_10%7E0.jpg
a ten posiadał podczas eksploatacji górny pantograf wcześniej od modraka-penemunder
http://fotocommunity.s-ba...41/P10_0_66.JPG

renekk - Pon Cze 04, 2007 11:20 pm

Cytat:
co wymyślą to wymyślą i tego nie zmienimy ,ale faktem jest,że ten system zasilania nie koliduje z możliwością zasilania innych elektrowozów z górnej sieci innym napięciem,a na dodatek dałby szansę na puszczenie "modraka" w wersji berlińskiej jako pociągu retro

Fajnie, tylko kto za to zapłaci?

turecki - Pon Cze 04, 2007 11:22 pm

a kto zapłaci za nowe ezety gdy się "kible " rozsypią przed euro 2012?
renekk - Pon Cze 04, 2007 11:29 pm

Przewoźnik. A za fanaberie typu "trzecia szyna" zapłaci zarządca lub właściciel infrastruktury.
turecki - Pon Cze 04, 2007 11:43 pm

tak czy siak pasażer...jednak fragment infry Gdańsk Wrzeszcz-Rębiechowo Lotnisko jak na razie raczej nie jest w gestii plk[bo chyba podatków nie płacą za teren]czyli skm mogłoby byc właścicielem terenu w przyszłości.Jeśli przyjdzie kupić nowe ezt to kilka lat trzeba będzie poczekać na realizację zamówień.
http://fotocommunity.s-ba...SC_0121%7E0.jpg
rrenek-masz rację co do kompetencji poszczególnych firm,ale to wszystko wynikło z niemądrego podziału pkp

renekk - Wto Cze 05, 2007 12:22 am

Cytat:
tak czy siak pasażer

Raczej podatnik i to nie tylko polski...
Cytat:
fragment infry Gdańsk Wrzeszcz-Rębiechowo Lotnisko jak na razie raczej nie jest w gestii plk

Fragment jest - stacja Wrzeszcz, stacja Kokoszki i z drugiej strony lotniska linia Matarnia - Osowa. Pozostałe grunty pod byłą infrastrukturą i resztki tej infrastruktury należą bądź do gminy, bądź do PKP S. A. W tej sytuacji nie rozumiem, dlaczego
Cytat:
skm mogłoby byc właścicielem terenu w przyszłości

Przecież to tylko przewoźnik, jeden z wielu potencjalnych. Najbardziej prawdopodobne jest, że infrastrukturą zarządzać będzie spółka komunalna lub komunalno - pekapowska, przewozy zaś będzie wykonywać firma wyłoniona z przetargu - np. SKM, a może BVG :wink:
Poniżej załączam link do "Ustawy o transporcie kolejowym":
http://isip.sejm.gov.pl/s...D20030789Lj.pdf

pawel.45 - Wto Cze 05, 2007 1:49 pm

turecki napisał/a:
...nie jest tak źle-w przeciwieństwie do metra szyna zasilająca s-bahn nie stanowi takiego zagrożenia...

Rzeczywiście - po wczytaniu się w temat widzę, że moje wyobrażenia o ewentualnych zagrożeniach za strony takich instalacji były całkiem bezzasadne, a przejazdy na trasach berlińskiej S-Bahn są jednak budowane (zresztą w innych miastach i krajach przy podobnych systemach zasilania-również). Dziękuję za podrzucenie ciekawego tematu.Pozdrawiam.

turecki - Wto Cze 05, 2007 6:51 pm

rrenku-coś mi link nie działa :II choć jak widzę skąd on jest to się nie dziwię...Kwestia własności już jest przez Ciebie wyjaśniona.Prawdą jest też,że mienie kolejowe czy to pkp,plk czy podobne jest w wielu przypadkach w stanie opłakanym bądź zaniku kompletnego.A przecież niefunkcjonująca juz od pewnego czasu linia Swarzewo-Krokowa była początkowo całkiem prywatna i nikomu to nie wadziło.
feyg - Wto Cze 05, 2007 8:26 pm

Sabaoth napisał/a:

Jak dobrze pamiętam widziałem w telewizji (na jednej w platform satelitarnych) program "Pogromcy Mitów" gdzie prowadzący próbowali zweryfikować mit, że można zostać porażony przez prąd z trzeciej szyny. Z tego co pamiętam wyszło im że strumień żóltej cieczy musi tryskać z siłą sikawki strażackiej żeby prąd przeskoczył na delikwenta :hiihihi:

Sabaoth - Wto Cze 05, 2007 8:47 pm

Mythbusters :== W pogańskim kraju też to puszczają :hihi:
renekk - Wto Cze 05, 2007 10:32 pm

Cytat:
coś mi link nie działa

U mnie działa :hmmm: Może nie masz Acrobata Readera? Tekst Ustawy ogłoszony był w "Dzienniku Ustaw" nr 86/2003 poz. 789.
Cytat:
niefunkcjonująca juz od pewnego czasu linia Swarzewo-Krokowa była początkowo całkiem prywatna i nikomu to nie wadziło

Została zlikwidowana w zeszłym roku na wniosek właścicieli - Gminy Puck i Gminy Krokowa. Linia należała do gmin od początku lat 90-tych (chyba od 1994 roku) i była jedyną linią przejętą od PKP przez samorząd.

renekk - Sro Cze 06, 2007 11:52 pm

Cytat:
wszystko wynikło z niemądrego podziału pkp

Taki podział jest w duchu liberalizacji rynku przewozów kolejowych. "Ustawa o transporcie kolejowym" z 2003 roku to również krok w tym kierunku.
Zachęcam do przejrzenia strony http://www.pkp.pl/, gdzie można znaleźć informacje o obecnej strukturze Grupy PKP, a także o podstawowych aktach prawnych dotyczących polskich kolei.
Ale znów schodzimy z tematu wątku...

turecki - Czw Cze 07, 2007 1:51 pm

http://as.rumia.edu.pl/tt/plany/EW/EW90/90.23a.jpg
http://www.stadtbahner.de/jpg/ew90bres.jpg
http://www.stadtbahner.de/jpg/ew90_13d.jpg
http://www.stadtbahner.de/jpg/chojnice.jpg
http://www.stadtbahner.de/jpg/ew90_45r.jpg
http://as.rumia.edu.pl/tt...03/EW92-03s.jpg
a tu poprzedni ew92-03 zaraz po oddaniu do eksploatacji
http://as.rumia.edu.pl/tt...mpiazug1936.jpg
obecnie stoi na terenie lokomotywowni Gdynia -Cisowa i czeka na reanimację
to kilka przykładów zdjęć s-bahn m-in na skm.według mnie o wiele ładniej choć może mniej ciekawie wyglądają z szyną boczną.

nad stawem - Pią Cze 08, 2007 8:42 pm

turecki napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

nie jest tak źle-w przeciwieństwie do metra szyna zasilająca s-bahn nie stanowi takiego zagrożenia.

po pierwsze jest to "tylko"800 V DC a po drugie szyna zasila "od dołu" nie występuje ryzyko przypadkowego dotknięcia czy oblania.W kwestii zalania wodą - jest to przeceniany efekt.prąd doziemieniowy nie musi być zbyt wielki i efekt działania może nie powodować zadziałania zabezpieczeń.A do kolegi rrenka co wymyślą to wymyślą i tego nie zmienimy ,ale faktem jest,że ten system zasilania nie koliduje z możliwością zasilania innych elektrowozów z górnej sieci innym napięciem,a na dodatek dałby szansę na puszczenie "modraka" w wersji berlińskiej jako pociągu retro.

i tu turecki ma całkowicie rację , te szyny są naprawde bezpieczne , wierzcie czy nie , pod koniec lat 70-tych pracowałem 3 lata na koleji w Berlinie dla S-Bahny .
cały czas przy naprawie torow i kopaniu rowow na kable wzdłuż torow na jakies tam kable .
w czasie przerw siedzieliśmy często właśnie na tych szynach i jakoś nikt się nie " jażył "
a co najciekawsze , pokazali nam to niemieccy pracownicy , można nawet dotykać te szyny gołą reką , i jakoś nikogo szlak nie trafił .
bo to pewno ma związek z fizyką :
napiecie - napieciem aaa
natężenie - natężeniem .!! 8))

turecki - Pon Lip 02, 2007 6:18 pm

co Wy na takie kolejki? modernizacja w zntk mińsk maz. Tak do końca nie mam pewności ale to raczej symulacja[podmiana kolorów]
villaoliva - Pon Lip 02, 2007 6:25 pm

Brzydkie.
Wolę stare :D

turecki - Pon Lip 02, 2007 6:30 pm

ja też-tyle,że nie mamy na to wpływu...
villaoliva - Pon Lip 02, 2007 6:33 pm

turecki napisał/a:
co Wy na takie kolejki?

To co się pytasz :hihi:

Sabaoth - Pon Lip 02, 2007 6:36 pm

Face lifting zrobili, a w środku penie zostało to samo. No i przyśpieszenia to nie ma żadnego w porównaniu do kolejki podmiejskiej w Sztokholmie, specjalnie zaprojektowanej na tą trasę, która między przystankami potrafi się rozbujać do ponad 100 km/h.

Ale żeby nie było, że w Szwecji jest tak różowo. Kolejka jest ładna, fantastycznie przyśpiesza, siedzenia są wygodne, wnętrze bardzo dobrze wyciszone i klimatyzowane ale... Skład testowano w ośrodku badawczym w Austrii na wytrzymałość na niskie temperatury, radzi sobie doskonale do -40 stopni tylko coś tam w przewietrzaniu wnętrza niedopatrzyli i przy jeździe całe ciepłe powietrze wywiewane jest na zewnątrz, maszynista musi się farelką dogrzewać, a w środku kostnieje się z zimna już przy temperaturze ok. zera stopni :hihi: Mają zmienić system wlotów i wylotów powietrza tak, żeby ciepłe powietrze zostawało w środku

turecki - Pon Lip 02, 2007 6:42 pm

:<> :wink: te też potrafią między...Luzinem a Wejherowem....
turecki - Czw Paź 11, 2007 8:39 pm

no i dotarła pierwsza en57 skm po modernizacji
villaoliva - Czw Paź 11, 2007 8:48 pm

To nasza SKM? 8O
turecki - Czw Paź 11, 2007 9:08 pm

tak,po TRAKO zostaje w Trójmieście.Nie mam zdjęc ze środka,ale wygląda całkiem miło.
TOMB - Nie Paź 14, 2007 5:27 pm

Czyli że widoczna bocznica od torów SKM w Oliwie (kierunek Gdynia) była zbudowana specjalnie na potrzeby TRAKO 2007 ? A już się łudziłem że może jakaś nowa linia SKM w kierunku Przymorza i może dalej :hihi: Np. końcowy przystanek "SKM Plaża".
feyg - Nie Paź 14, 2007 7:31 pm

TOMB napisał/a:
...A już się łudziłem że może jakaś nowa linia SKM w kierunku Przymorza i może dalej :hihi: Np. końcowy przystanek "SKM Plaża".

Bardzo prawdopodobne że za 2 lata zostanie zbudowane odgałęzienie od nowej bocznicy MTG do centrum wystawienniczego (technicznie jest to do zrobienia), tym bardziej że wyładownia czyli tam gdzie wystawiane były np. ezt (elektryczne zespoły trakcyjne) według planów modernizacji linii ma zostać zlikwidowana (Gdańsk Oliwa stanie sie tylko przystaniem :| )
P.S. Czy ktoś wie coś na temat fabryki Waltera Hoene w Oliwie? Znalazłem w jednej z publikacji informację że dostarczyła ona wagony dla kolejki żnińskiej.

feyg - Sob Lut 16, 2008 4:57 pm

W numerze 11/2007 Przeglądu Komunikacyjnego ukazał się artykuł:
Cytat:
Bohdan Szermer

"Możliwości obsługi komunikacyjnej projektowanego stadionu „Baltic Arena” w Gdańsku"

Przegląd różnych wariantów obsługi komunikacyjnej mistrzostw „Euro 2012” na nowym stadionie w Gdańsku. Analiza możliwości dotarcia do Gdańska z kraju i zagranicy różnymi środkami transportu. Komunikacja w otoczeniu stadionu i jej powiązanie z siecią dróg zewnętrznych, dworcami kolejowymi, lotniskami, terminalami promowymi i żeglugi pasażerskiej. Propozycje dotyczące podziału zamierzonych przedsięwzięć na niezbędne, potrzebne i pożądane oraz wyboru konkretnych rozwiązań.

renekk - Pon Maj 05, 2008 10:59 pm

Na stronie "Rynku Kolejowego" www.rynek-kolejowy.pl można przeczytać notkę:

Trójmiasto: "Nowoportówka" nie ożyje?
"Maleją szanse na reaktywację linii Szybkiej Kolei Miejskiej do Nowego Portu. Odcinek do przystanku Brzeźno zamknięto dla ruchu pasażerskiego w 2005 r., ruch między Brzeźnem i Nowym Portem zamarł trzy lata wcześniej.
Szansa na reaktywację pojawiła się przy okazji Euro 2012 - stacja Gdańsk Zaspa Towarowa na trasie do Nowego Portu leży kilkaset metrów od przyszłego stadionu Baltic Arena. Powołany został nawet specjalny zespół ekspertów, który ma ocenić sens ewentualnej reaktywacji (na jego czele stoi dr Kazimierz Jamroz z Politechniki Gdańskiej), jednak nietrudno wyczuć, że entuzjazm dla tego przedsięwzięcia jest niewielki.

- UEFA nie wymaga od nas zrobienia wszystkich zapowiadanych inwestycji, to raczej nam na tym bardzo zależy. UEFA sama mówi, żebyśmy nie walczyli o reaktywację linii SKM do Nowego Portu i przystanek Zaspa Towarowa. Eksperci UEFA twierdzą że zbyt bliska odległość Zaspy Towarowej od stadionu nie jest zgodna ze standardami bezpieczeństwa tej organizacji - mówi Ryszard Trykosko, prezes spółki BIEG 2012 (Biuro Inwestycji Euro Gdańsk), odpowiedzialnej za budowę Baltic Areny.

Trykosko zwraca też uwagę, że znakomitym węzłem przesiadkowym wydaje się być czynny przystanek SKM Gdańsk Politechnika. Od niego do Baltic Areny odległość wynosi 2 km, a to jest dystans, który - zgodnie ze standardami UEFA - kibice mogą przemierzyć pieszo. - Przejdą się, emocje opadną - ocenia Trykosko.

Identyczną opinię w sprawie przystanku Politechnika wyraził wcześniej Michał Brandt, pełnomocnik prezydenta Gdańska ds. Euro. [...]"

turecki - Wto Maj 06, 2008 10:51 am

i taki tabun będzie szedł z buta?no to se pełno[n]ocnik nie pojedzie autkiem....
pumeks - Czw Cze 19, 2008 3:25 pm

Cytat:
do Baltic Areny odległość wynosi 2 km, a to jest dystans, który - zgodnie ze standardami UEFA - kibice mogą przemierzyć pieszo. - Przejdą się, emocje opadną - ocenia Trykosko.[...]"

Tak, tylko że emocje (poziom adrenaliny?) opadną kosztem demolki dwóch kilometrów naszego miasta :evil:

danziger - Czw Cze 26, 2008 2:57 pm

pumeks napisał/a:
Tak, tylko że emocje (poziom adrenaliny?) opadną kosztem demolki dwóch kilometrów naszego miasta :evil:

"Demolki" na imprezach typu MŚ czy ME to prawdziwa rzadkość.

renekk - Pią Cze 27, 2008 12:02 am

Przerzucam z konkurencyjnego foruma dwa stare (z 1915 roku) rysunki zejścia z wiaduktu na peron p. o. Zaspa Towarowa i dokładam bonus: zdjęcie sprzed kilku lat zejścia do tunelu na Kolonii (na WFG takiego nie mają :P ).
A tak poważnie, to szanse rewitalizacji linii SKM do Nowego Portu maleją do zera... Władze miasta zupełnie nie są zainteresowane kolejową obsługą tego rejonu, w czym zresztą są konsekwentne od dobrych kilku lat...

Corzano - Pią Cze 27, 2008 7:10 am

Piękności! :==
seestrasse - Pią Cze 27, 2008 1:01 pm

dzięki renekk :D
Jarek z Wrzeszcza - Pią Cze 27, 2008 2:50 pm

Czy można prosić w dużej rozdzielczości na maila?
Hochstriess - Pią Cze 27, 2008 6:56 pm

Niesamowita ta fota, wcale nie wygląda na robioną na początku XXI wieku...
renekk - Pią Cze 27, 2008 8:01 pm

Kolejkami na tej linii jeździłem z wiekszą lub mniejszą intensywnością od połowy lat siedemdziesiątych :) Peron na Kolonii oglądałem setki razy, również oczami ciężko hmm... zmęczonego człowieka wracającego wieczorem z hmm... wyczerpującej pracy :wink: Widziałem też i sfotografowałem ostatnią (dosłownie) kolejkę odjeżdżającą z Nowego Portu... Nie mam tylko zdjęcia kiosku "Ruchu", który stał na peronie w Kolonii :II
Hochstriess - Pią Cze 27, 2008 8:39 pm

Ja też trochę jeżdziłam tą kolejką, ale to było w czasach nieświadomości...
Chris - Sob Cze 28, 2008 12:01 am

Aż się łęzka w oku kręci ;\ Szczególnie ta druga fota - taka zimowa, mroczna.
feyg - Wto Wrz 02, 2008 11:44 am

Jednak koniec?
Cytat:
Ul. Uczniowska pozostawiona bez zmian, przebudowana ul. Żaglowa, nowa ul. Stadionowa. Do tego oczywiście Droga Zielona, Trasa Sucharskiego i Marynarki Polskiej. Z tych ulic będzie składać się układ komunikacyjny w okolicach stadionu Baltic Arena. Plany
poznaliśmy podczas konsultacji społecznych w Biurze Rozwoju Gdańska.

- Ulica Uczniowska pozostanie w obecnym kształcie i miejscu, będzie spełniać rolę drogi lokalnej. Podobnie jak Żaglowa i Stadionowa - mówił Jarosław Wincel, architekt z BRG. Żaglowa zostanie przebudowana i poszerzona. Przed i po meczach będzie służyć jako ciąg pieszy dla kibiców. Stadionowa będzie jej przedłużeniem. Zostanie poprowadzona od zachodniej części stadionu, wzdłuż torów kolejowych.

Pomiędzy ul. Uczniowską i stadionem zostanie poprowadzona Droga Zielona. Przed nasypem kolejowym odbije ona w prawo i przetnie tory wiaduktem, który zostanie wybudowany w miejscu obecnie istniejącego wiaduktu ul. Uczniowskiej. Z ul. Stadionowej ma istnieć wjazd w Drogę Zieloną.
Przed Euro 2012 ma powstać fragment Drogi Zielonej od Marynarki Polskiej do Hallera. Następnie kierowcy będą mogli przejechać przebudowaną al. Hallera do Nowej Kościuszki, przechodzącej w Nową Słowackiego i dalej do Rębiechowa. Cała arteria ma składać się z dwóch jezdni po dwa pasy.
Jadąc Marynarki Polskiej z centrum w kierunku Baltic Areny, Droga Zielona odchodzić będzie w lewo. W prawo pojechać będzie można Trasą Sucharskiego, która jeszcze przed Euro 2012 ma połączyć Marynarki Polskiej z Węzłem Elbląska (na krajowej "siódemce") i Węzłem Olszynka (na projektowanej południowej obwodnicy Trójmiasta).

Maleją szanse, by w ramach inwestycji związanych z Euro 2012 reaktywować dla ruchu pasażerskiego linię kolejową do Brzeźna. Dawny przystanek SKM Zaspa Towarowa znajduje się kilkaset metrów od przyszłego stadionu Baltic Arena. Orędownikiem wznowienia połączenia, i to nie tylko na czas mistrzostw, jest m.in. Andrzej Osipów, prezes SKM. - Prezydent Paweł Adamowicz stwierdził na spotkaniu z mieszkańcami, że miasto nie ma na to przedsięwzięcie pieniędzy i kolej też nie - mówi Marek Piskorski, szef Biura Rozwoju Gdańska. Zwraca też uwagę na niebezpieczeństwo związane z tym, że po meczu zbyt wielu kibiców w tym samym momencie chciałoby się dostać na peron. Prawdopodobnie najważniejszym "piłkarskim" przystankiem SKM będzie zatem Gdańsk Politechnika, skąd do stadionu trzeba będzie dojść nieco ponad dwa kilometry.

Paweł Rydzyński - POLSKA Dziennik Bałtycki

P.S. Co się stało ze zdjęciami Renekka z tego wątku?

Corzano - Wto Wrz 02, 2008 2:51 pm

feyg napisał/a:
Maleją szanse, by w ramach inwestycji związanych z Euro 2012 reaktywować dla ruchu pasażerskiego linię kolejową do Brzeźna.

Na spotkaniu Prezydenta Miasta z mieszkańcami Brzeźna otwartym tekstem powiedziano, że absolutnie nie ma mowy o reaktywacji kolejki.

turecki - Wto Wrz 09, 2008 7:42 am

przetnie tory wiaduktem, który zostanie wybudowany w miejscu obecnie istniejącego wiaduktu ul. Uczniowskiej. Z ul. Stadionowej ma istnieć wjazd w Drogę Zieloną. :<> :<> :<> jaki ten Jaruś niedotleniony....jak już buduje nową drogę to tylko niszcząc to co jeszcze się uchowało....a może na złomie się dorabia? :hmmm: ni o w takim razie "szopa" też poleci? :<> inna sprawa -po co kolej na rębiechowo-są autobusy jak do nportu tramwaje? :%
smutas - Pon Wrz 29, 2008 9:30 pm

argument o opadaniu emocji i bliskości stadionu oraz przystanku jest chybiony....Może ktoś mi powiedzieć dlaczego stadion narodowy który budują w Warszawie moze być blisko przystanku Warszawa Stadion, natomiast przystanek Gdańsk Zaspa Tow już nie może być blisko stadionu? :D Proponuje wymyśleć jakiś inny argument.....Jeszcze jedno, którą drogą mieliby ludzie wracać? Uczniowską? Marynarki Polskiej????? :hiihihi:
seestrasse - Wto Lis 25, 2008 1:01 am

feyg napisał/a:

ponawiam pytanie

renekk - Wto Lis 25, 2008 6:31 pm

seestrasse napisał/a:
feyg napisał/a:

ponawiam pytanie

Nie mam pojęcia :???: , dlatego jeszcze raz je zamieszczam (plus dodatkowe dwa z ostatnią kolejką w Nowym Porcie).

PLASER - Wto Lis 25, 2008 7:23 pm

W ostatnią sobotę nastąpił próbny przejazd specjalnego pociągu z Gdańska do Brzeźna. Sprawdzaliśmy czy będziemy startować w przetargu na kolejową obsługę Baltic Areny :D

Pozdrawiam
PLASER

seestrasse - Wto Lis 25, 2008 9:25 pm

dzięki renekk :masta:
turecki - Czw Gru 04, 2008 8:34 am

i jak Plaser-da się? Czy zbyt spora ilość kcal schodzi?A może tak wczasy odchudzające w czasie euro?
turecki - Pią Lis 12, 2010 8:19 pm

http://www.psstm.org.pl/ Jutro wycieczka do Zaspy towarowej-szczegóły na stronie z linka.
norveg - Sob Lis 13, 2010 12:40 am

turecki napisał/a:
http://www.psstm.org.pl/ Jutro wycieczka do Zaspy towarowej-szczegóły na stronie z linka.

Strasznie późno ta informacja:/ Szkoda. Będzie ktoś nagrywał?

seestrasse - Pon Lis 15, 2010 7:16 pm

poprzyjmy odbudowę kolejki :)
zapraszam do klikania :wink: