|
Dawny Gdańsk
|
 |
Sprawy techniczne - "ß"
Zdzislaw - Wto Wrz 19, 2006 8:21 pm
Marcin napisał/a: | Legsrieß -> Strzyża Dolna |
THX Marcin..... no to rozumiem czemu slowniki milczały.
Skąd ty bierzesz te dziwne "ß" - bo ja teraz je wziąlem na zasadzie ctrl+c ctrl + V
danziger - Wto Wrz 19, 2006 8:42 pm
Zdzislaw napisał/a: | Skąd ty bierzesz te dziwne "ß" - bo ja teraz je wziąlem na zasadzie ctrl+c ctrl + V |
Np. z Worda - funkcja wstaw symbol
Zdzislaw - Wto Wrz 19, 2006 9:26 pm
Marcin napisał/a: | I polecam na przyszłość "słownik" nazw na stronie naszego Sabaotha. |
Yes Masta slownik juz dodalem do "ulubionych"....
danziger napisał/a: | Zdzislaw napisał/a: | Skąd ty bierzesz te dziwne "ß" - bo ja teraz je wziąlem na zasadzie ctrl+c ctrl + V |
Np. z Worda - funkcja wstaw symbol |
Danzi..., że z "Worda" to ja wiem.... komputerowy świat jest mi dość obcy, ale nie do konca, ale kurzatwarz czy jak sie korzysta bezpośrednio z apletu Forum to te dziwaczne brzuszki som?
Corzano - Sro Wrz 20, 2006 8:07 am
Zdzislaw napisał/a: | czy jak sie korzysta bezpośrednio z apletu Forum to te dziwaczne brzuszki som? |
Jeśli używasz Windy, a widzę, że tak to zainstalij sobie niemiecką klawiaturę i potem:
1.) Alt + Shift
2.) - (znak minusa)
W ten sposób uzyskujesz śliczne ß.
seestrasse - Sro Wrz 20, 2006 9:59 am
ß
ja po prostu wpisuję [s] i [alt]
luanda - Sro Wrz 20, 2006 11:29 am
seestrasse napisał/a: | ß
ja po prostu wpisuję [s] i [alt] |
Chyba raczej "alt" i "s".
A jak wpisujesz wówczas "ś"
Mikołaj - Sro Wrz 20, 2006 12:13 pm
za czas jakiś pewnie zrobię "upgrade" wersji forum, to ß będzie dostępne poniżej emotikonów w okienku odpowiedzi
Corzano, możesz w kliku żołnierskich słowach wytłumaczyć, jak instaluje się niemiecką klawiaturę? I co wtedy z polskimi znakami?
Corzano - Sro Wrz 20, 2006 12:40 pm
Pamel sterowania > Klawiatura > Ustawienia regionalne > Dodaj > Niemiecki (Niemcy)
Przełączanie między klawiaturami poprzez Alt + Shift (kombinację tę można sobie zmienić na dowolną, ta jest domyślna).
Można zaznaczyć też "Pokaż wskaźnik na pasku zadań" i wybierać klawiaturę mychą koło zegara. Klawiaturę wybiera się dla aktywnej aplikacji, tzn. jeśli włączone są edytor tekstu i przeglądarka, a aktywny jest edytor tekstu i wybierze się niemiecką klawiaturę to włączona jest ona tylko w tym programie - w stystemie i innych programach cały czas działa polska. Powrót do polskiej klawiatury następuje poprzez tę samą kombinację klawiszy, którą się włączało niemiecką.
Przy włączonej niemieckiej klawiaturze ciężko się pisze po polsku, bo niektóre litery przypisane są do innych klawiszy.
To tyle. Spocznij!
Mikołaj - Sro Wrz 20, 2006 1:29 pm
U mnie wygląda to tochę inaczej. Udało mi się dodać język, ale trzeba to było zrobić przez panel sterowania - opcje regionalne i językowe (nie: klawiatura) - języki. Dodałem niemiecki, porobiłem skróty klawiszowe do szybkiego przełączania. Niestety po przełączeniu na DE różnica jest taka, że nie dą się wpisywać polskich znaków, "y" zamienilo sie z "z", alt+e daje "€", alt+q daje "@". Nadal nie da się wpisywać ß, ÿ, oe, ä, ü etc...
Corzano - Sro Wrz 20, 2006 1:35 pm
Mikołaj napisał/a: | Niestety po przełączeniu na DE różnica jest taka, że nie dą się wpisywać polskich znaków, "y" zamienilo sie z "z", alt+e daje "€", alt+q daje "@". |
Dobry znak - klawiatura niemiecka działa.
Cytat: | Nadal nie da się wpisywać ß, ÿ, oe, ä, ü etc... |
OK, to może podam te litery i klawisze, które trzeba nacisnąć, by je uzyskać:
ß: -
ü: [
oe: ;
ä: '
Mikołaj - Sro Wrz 20, 2006 1:51 pm
aaa... bez altu!!! działa! ßüoeä!
a gdzie zgubiło się ÿ?
Corzano - Sro Wrz 20, 2006 2:02 pm
Mikołaj napisał/a: | a gdzie zgubiło się ÿ? |
Tej litery nie widzę na niemieckiej klawiaturze. Na pewno jest w niemieckim alfabecie?
danziger - Sro Wrz 20, 2006 2:04 pm
ßüäoeßüäoeßüäoeßüäoe
Działa!
Corzano napisał/a: | Na pewno jest w niemieckim alfabecie? |
W pierwszym odruchu powiedziałbym: Oczywiście!
Ale jednak jej nie ma - jakbyśmy ją zresztą zapisywali bez kropek - jako ee?
Deutsches Alphabet
Mikołaj - Sro Wrz 20, 2006 2:27 pm
ja napisał/a: | a gdzie zgubiło się ÿ? |
Brawo Jasiu
seestrasse - Sro Wrz 20, 2006 4:03 pm
luanda napisał/a: | seestrasse napisał/a: | ß
ja po prostu wpisuję [s] i [alt] |
Chyba raczej "alt" i "s".
A jak wpisujesz wówczas "ś" |
dokładnie tak samo
Zdzislaw - Sro Wrz 20, 2006 9:20 pm
Temat wywołąlem ... OK. Ale po przeczytaniu wszystkich waszych postów wcale nie jestem mądrzejszy..... ale niech tam i tak ten język jest mi prawie obcy..... zwei bier nocheinmal...
Zoppoter - Pią Wrz 22, 2006 12:24 pm
Mikołaj napisał/a: | Niestety po przełączeniu na DE różnica jest taka, że nie dą się wpisywać polskich znaków, "y" zamienilo sie z "z", |
Bo to sie przełącza w zależnosci od tego, w jakim jezyku piszesz.
Zresztą "zamienione" Z i Y to rzecz typowa również dla.... polskiej klaawiatury. Takiej znanej z maszyn do pisania. Tam tez były polskie litery zupełnie inaczej włączane niz z 'altem".
Kłopot w tym, ze my wswzyscy jestesmy nauczenie, nie wiedziec czemu, korzystać z klawiatury "Polski-Programisty" zamiast z klasycznej polskiej.
Podobno komputerowe klawiatury z polskimi literami i z polskim klasycznym układem sa do nabycia.... w Niemczech.
Hochstriess - Sob Wrz 23, 2006 4:02 pm
Nie ma w Niemczech polskich klawiatur.Klopot jest nawet z kupnem zwyklej qwerty.Ja wszystkie swoje klawiatury kupowalam w Polsce :-)
A escet (nazwa tej brzuchatej litery) zapisuje sie jako "ss".We wspolczesnym jezyku niemieckim uzywa sie coraz czesciej ss i jest to pisownia poprawna.Escet wychodzi z uzycia.W starych nazwach escet mozna zupelnie spokojnie zastapic ss.
Ja sobie nie wyobrazam uzywania innej klawiatury niz qwerty,mam za slabe nerwy na to Wszystkie teksty pisze w polskim ukladzie,zmieniam jezyk tylko dla dodania umlautów,ktore zreszta tez maja swoje odpowiedniki dwuliterowe i sa one czesto uzywane.
Az mnie ciarki po kregoslupie przeszly na wspomnienie niemieckiej klawiatury
Pozdrawiam wszystkich po powrocie z wakacji.
Gdyby ktos mial ochote na niemiecka klawiature to ja mam skladzik niewielki i chetnie oddam
Marcin - Sob Wrz 23, 2006 4:40 pm
Jest jeszcze jeden sposób na szybkie wpisywanie znaków niemieckich (bez zmian układu klawiatury, języka oraz szukania opcji - wstaw symbol).
Do wstawienia niemieckiej literki potrzebne będą: lewy ALT oraz aktywne klawisze numeryczne (włączona funkcja Num Lock).
I tak aby uzyskać "ü" naciskamy (i przytrzymujemy) LEWY ALT a następnie na klawiaturze numerycznej wstukujemy 129 i puszczamy ALT.
I analaogicznie:
ä -> ALT 132
ÿ -> ALT 137
oe -> ALT 148
ß -> ALT 225
Ä -> ALT 0196
Ă -> ALT 0203
Ö -> ALT 0214
Ü -> ALT 0220
danziger - Sob Wrz 23, 2006 6:48 pm
do tej metody (z altem) się zraziłem - nie mogę zapamiętać tych kombinacji i kiedyś próbując wpisać ü odwróciłem ekran do góry nogami. W dodatku nie potrafiłem go w żaden sposób obrócić (nie licząc przewracania monitora do góey nogami). Na szczęście pomógł mi jeden znajomy fachowiec
roland - Sob Wrz 23, 2006 9:06 pm
W 1998 r. wprowadzono reformę niemieckiej ortografii, która polega zastąpieniu ß ( w Polsce nazywaną Scharfes s a w Niemczech Es-Zett) występującego po krótkiej samogłosce przez ss . Siła przyzwyczajenia jest tak mocna, że ta zmiana jest w Niemczech i Austrii powszechnie ignorowana. Więc nie musicie się męczyć z kombinacjami klawiszowymi i możecie zastąpić ß literkami: ss
gargoyle dfl - Sob Wrz 23, 2006 9:40 pm
Cytat: | Na szczęście pomógł mi jeden znajomy fachowiec |
i teraz monitor wisi na suficie
turecki - Sob Wrz 23, 2006 10:43 pm
marcinie a co z małym u umlaut? Ă´?Ă?ą?ä?ż?Ä?ü!!!!jest!!!alt 129
Mikołaj - Sob Wrz 23, 2006 10:45 pm
Marcin napisał/a: | I tak aby uzyskać "ü" naciskamy (i przytrzymujemy) LEWY ALT a następnie na klawiaturze numerycznej wstukujemy 129 i puszczamy ALT. |
turecki - Sob Wrz 23, 2006 10:47 pm
a tak dla wszystkich na próbę...alt 14 alt 1 alt 152 alt 227 i inne -jak ktoś chce skan do domowych zastosowań-to pisać!!!
|
|