|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Tajemnicza deska
Strach - Czw Sie 31, 2006 9:20 pm Temat postu: Tajemnicza deska Czy ktoś z Was ma pojęcie do czego to mogło służyć . Podobno związane z Starozakonnymi . Odpowiedź -na papier toaletowy =niewłaściwa.
Hagedorn - Pią Wrz 01, 2006 1:26 pm
może na akcesoria modlitewne? ten uchwyt na dole na tałes czyli szal, a to u góry i po boku na takie pudełko mocowane na czole i rzemienie owijane dookoła rąk (przepraszam z góry za nazewnictwo, ale jestem laikiem w tych sprawach )
lusterko mogło służyć np. do sprawdzenia, czy "pudełko" na czole się prosto trzyma...
ale to tylko taka moja luźna koncepcja...
Hagedorn - Pią Wrz 01, 2006 1:35 pm
pewnie to jednak błędny trop, ale zawsze warto sie dokształcić...
--> KLIK <--
Strach - Pią Wrz 01, 2006 1:46 pm
Hagedorn napisał/a: | może na akcesoria modlitewne? ten uchwyt na dole na tałes czyli szal, a to u góry i po boku na takie pudełko mocowane na czole i rzemienie owijane dookoła rąk (przepraszam z góry za nazewnictwo, ale jestem laikiem w tych sprawach )
lusterko mogło służyć np. do sprawdzenia, czy "pudełko" na czole się prosto trzyma...
ale to tylko taka moja luźna koncepcja... |
Też o tym myślałem ale przydały by się konkrety.
Hagedorn - Sob Wrz 02, 2006 12:47 pm
a może jednak to zwykły przyrząd do golenia i porannej toalety? gdyby to było coś do modlitwy to pewnie miałoby jakieś zdobienia, motywy religijne, gwiazdy Dawida etc.?
Strach - Sob Wrz 02, 2006 4:46 pm
może
fritzek - Pią Paź 13, 2006 2:16 am
To coś o czym mówicie to tefilin(filakterje) i cisis(pętlice).
Przedmiot wg mnie nie jest specjalnie stary, jakieś lata '20. Poproszę rabina o obejrzenie fot. Nie obiecuję rozwiązania zagadki, ale języka zasięgnę.
Strach - Wto Paź 17, 2006 9:29 pm
fritzek napisał/a: | Przedmiot wg mnie nie jest specjalnie stary, jakieś lata '20. |
A no z jednej piwnicy przy ul. łąkowej której właściciele wyznawali Judaizm.
ps Gdzie Ty w Gdańsku rabina znajdziesz?
fritzek - Wto Paź 17, 2006 9:37 pm
Strach napisał/a: |
ps Gdzie Ty w Gdańsku rabina znajdziesz? |
A czy ja powiedziałam, że w Gdańsku? Jeżeli otrzymam odpowiedź z jakąś wnoszącą coś do tematu informacją, to napiszę. Jeśli jest to jakiś przedmiot związany z obrzędowością, to fakt, że został znaleziony w Gdańsku nie ma wielkiego znaczenia.
Strach - Wto Paź 17, 2006 9:56 pm
fritzek napisał/a: | że został znaleziony w Gdańsku nie ma wielkiego znaczenia. |
Dla mnie ma
Lusterko nie koniecznie jest oryginalne.
ps Fajnie ze zmartwychwstałaś.
fritzek - Wto Paź 17, 2006 10:11 pm
Oj wiem, wiem. Ja nie cierpię stolików robionych z żeliwnych podstaw od maszyn, ale...mam takowy, bo jest gdański. Zdjęcia wysłałam gdzie trza i z uprzejmym zapytaniem. Na odpowiedź pewnie trochę poczekam.
A ja nie zmartwychwstałam. Tak wyszło, że zrobiłam sobie przerwę. Zmartwychwstanie w moim przypadku jest wykluczone, bo jestem niewierząca Ale dzięki za pamięć
danziger - Sro Paź 18, 2006 2:09 pm
Strach napisał/a: | Gdzie Ty w Gdańsku rabina znajdziesz? |
A nie mamy rabina? Synagoga przecież jest...
Strach - Sro Paź 18, 2006 9:56 pm
Pewnie mamy , tylko że mieszka w NY albo innych takich
danziger - Sro Paź 18, 2006 10:03 pm
Strach napisał/a: | Pewnie mamy , tylko że mieszka w NY albo innych takich |
I dojeżdża do swojej gminy?
seestrasse - Sro Paź 18, 2006 10:44 pm
w temacie rabinów, to naczelnego rabina Polski okradziono na dniach pod naszym ukochanym gdańskim urzędem wojewódzkim...
Fritz napisał/a: | Zmartwychwstanie w moim przypadku jest wykluczone, bo jestem niewierząca |
słyszałam, że to nie ma znaczenia
Strach - Czw Paź 19, 2006 3:56 pm
danziger napisał/a: | Strach napisał/a: | Pewnie mamy , tylko że mieszka w NY albo innych takich |
I dojeżdża do swojej gminy? |
No dobra. Gmina Wyznaniowa Żydowska w Gdańsku nie ma rabina na stałe przebywającego w Gdańsku. Jak jest jakiś kłopot religijny to muszą dzwonić do naczelnego rabina Polski lub kogoś innego ze świata.
Corzano - Czw Paź 19, 2006 6:16 pm
Strach napisał/a: | muszą dzwonić do naczelnego rabina Polski |
Teraz to on chyba tu już nie przyjedzie.
|
|