|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - "gwiazda" u menonity
method man - Nie Sie 27, 2006 9:04 pm Temat postu: "gwiazda" u menonity Na butelce der Lachs widnieje gwiazda Dawida, jednakże założyciel Goldwasser był z pochodzenia Holendrem-menonitą. Więc czemu u menonity pojawia się gwiazda Dawida ?
Sabaoth - Nie Sie 27, 2006 9:29 pm
To nie jest gwiazda Dawida chociaż bardzo ją przypomina, to są dwa trójkąty, w gwieździe Dawida inaczej się one przeplatają.
method man - Nie Sie 27, 2006 9:36 pm
w takim razie mają jakąś symbolikę ? Mam także kamionkową butelkę Allasch "Orlow" Berlin na której występuje ten "symbol", a więc co może oznaczać ?
Strach - Pon Sie 28, 2006 8:49 am
Sabaoth napisał/a: | To nie jest gwiazda Dawida chociaż bardzo ją przypomina, to są dwa trójkąty, w gwieździe Dawida inaczej się one przeplatają. |
Sabaoth szkoda że będąc w Gdańsku nie wstąpiłeś do Ratusza Głównego Miasta gdzie trwa wystawa "Kultura Żydów Galicyjskich". Mógłbyś zobaczyć wiele gwiazd z trójkątów splecionych jak i nie splecionych. Czyżby część Żydów nie wiedziała jak wygląda Gwiazda Dawida i na przedmiotach rytualnych umieszczali dwa zwykłe(nie splecione) trójkąty?
method man napisał/a: | w takim razie mają jakąś symbolikę ? Mam także kamionkową butelkę Allasch "Orlow" Berlin na której występuje ten "symbol", a więc co może oznaczać ? |
Oznacza łączność człowieka, Ludu Bożego ("Sabaoth" )z Bogiem(JHWH). Wierzchołek w górę =niebo, wierzchołek w dół =ziemia.
danziger - Pon Sie 28, 2006 2:56 pm
Strach napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | To nie jest gwiazda Dawida chociaż bardzo ją przypomina, to są dwa trójkąty, w gwieździe Dawida inaczej się one przeplatają. |
Sabaoth szkoda że będąc w Gdańsku nie wstąpiłeś do Ratusza Głównego Miasta gdzie trwa wystawa "Kultura Żydów Galicyjskich". Mógłbyś zobaczyć wiele gwiazd z trójkątów splecionych jak i nie splecionych. Czyżby część Żydów nie wiedziała jak wygląda Gwiazda Dawida i na przedmiotach rytualnych umieszczali dwa zwykłe(nie splecione) trójkąty?
|
No właśnie - już żeśmy o tym zresztą dyskutowali kiedyś. Gdyby było tak jak pisze Sabaoth, to okazałoby się, że na fladze Izraela tez nie ma tarczy (gwiazdy) Dawida, tylko jakieś dwa trójkąty...
method man - Pon Sie 28, 2006 5:20 pm
ale nadal nie wiem jednego jakie ona ma znaczenie na butelce od menonity ????
Strach - Pon Sie 28, 2006 10:52 pm
Pewnie to samo . Po prostu Menonita pobożny był (bo znak ten nie był zarezerwowany tylko dla Żydów).
pumeks - Wto Sie 29, 2006 12:58 am Temat postu: Re: "gwiazda" u menonity
method man napisał/a: | założyciel Goldwasser był z pochodzenia Holendrem-menonitą. |
Z takim nazwiskiem to chyba jednak starozakonny Ale coś mi się wydaje, że on miał inaczej na nazwisko, i wcale nie był Holendrem, co to za obsesja z tymi Holendrami
Mikołaj - Wto Sie 29, 2006 11:39 am
PUMEKS ŻYJE
roland - Wto Sie 29, 2006 12:14 pm
I nawet do Baszty Kotwiczników podłączyli kabel
Strach - Wto Sie 29, 2006 3:31 pm
roland napisał/a: | I nawet do Baszty Kotwiczników podłączyli kabel |
Kto ?
roland - Wto Sie 29, 2006 4:24 pm
Strach napisał/a: | roland napisał/a: | I nawet do Baszty Kotwiczników podłączyli kabel |
Kto ? |
Chyba tepsa?
pumeks - Wto Sie 29, 2006 9:59 pm
Po pierwsze primo wspominanie w pewnych kontekstach o Baszcie na ogólnodostępnych forach jest źle widziane a po drugie primo, nawet jeśli rząd mimo Taniego Państwa wyda kasę na takie fanaberie jak kabel do tego obiektu, to ja tam na pewno nie będę przesiadywał o pierwszej w nocy.
roland - Sro Sie 30, 2006 11:33 am
pumeks napisał/a: | Po pierwsze primo wspominanie w pewnych kontekstach o Baszcie na ogólnodostępnych forach jest źle widziane a po drugie primo, nawet jeśli rząd mimo Taniego Państwa wyda kasę na takie fanaberie jak kabel do tego obiektu, to ja tam na pewno nie będę przesiadywał o pierwszej w nocy. |
Masz rację
|
|