Dawny Gdańsk

Napisy - Pozdrowienia z Wolnego Hanzeatyckiego Miasta HAMBURG

jahrek - Sob Sie 26, 2006 3:35 pm
Temat postu: Pozdrowienia z Wolnego Hanzeatyckiego Miasta HAMBURG
Wprawdzie boczna i nie ma na niej nic specjalnie ciekawego (oprócz Marienkirche z przełomu XIX-XXw), ale widok cieszy :)
Hochstriess - Wto Sie 29, 2006 7:56 pm
Temat postu: No to Duesseldorf
To ja z Duesseldorfu z ul.Gdanskiej pozdrawiam:-) Wcale nie boczna ale i nie arcyciekawa.Ot taka sobie ulica w centrum.

i jeszcze kamien pamiatkowy,przy wyjezdzie z D`dorfu w kierunku lotniska,20m od cmentarza,Danzigerstrasse.Postawiony przez BdV w 1964 roku:

DarioB - Sro Sie 30, 2006 10:42 am

Ulic upamiętniających Gdańsk, oraz inne miasta z ziem utraconych jest za zachodnią granicą sporo. Swego czasu "30 Dni" zajmowało się tą kwestią opisując takie ulice z różnych miast.
Ja jedną z takich "gdańskich" ustrzeliłem w mieście gdzie odwiedzałem znajomych i dość solidnie ją obfotografowałem Ulica Gdanska w Mettmann
Szwędając się po mieście trafiłem oczywiście również na Wrocławską, Poznańska itp.

Zwiedzanie Mettmann

Pietrucha - Sob Wrz 02, 2006 11:25 am

Cytat:
Swego czasu "30 Dni" zajmowało się tą kwestią opisując takie ulice z różnych miast.

Był artykuł Abramowicza w numerze z listopada/grudnia 2001 roku, były tam wymienione:

Knajpie Danziger Bucht ( Zatoka Gdańska ) również w Hamburgu, prowadzona przez Serba, miejsce spotkań serbskich emigrantów.
-Danziger Strasse w Berlinie, w dzielnicy Mahlsdorf.
-Danziger Strasse w Bonn, w dzielnicy Bad Goldesberg.
-Dwie Danziger Strasse w Kolonii, jedna w dzielnicy Porz, druga w Loevenich.
-Rue de Dantzig ( ulica Gdańska) w Paryżu, przy bulwarze Lefebvre’a.
-Passage de Dantzig ( Pasaż Gdański) w Paryżu.
-Ulica Gdańsk w Pradze.
-Via Danzica w Teramo we Włoszech.
-Plac Gdański w Nowym Jorku.
-Danzig Street w Hajfie – Izrael.
-Plac Gdański na Long Island, Nassau – Bahamy

chyba jednym z bardziej zaskakujących miejsc są Bahamy :)

Do tego trochę jest w Zakładzie Gdańskografii Wrzeszczak nawet zapodał tam liste ulic i placów we Francji, Wilekiej Brytani i Niemczech których nazwy mają coś wspólnego z Gdańskiem.
Super jest miasto Nova Dantzig w Brazylii (aktualnie CAMBÉ)

Niestety ta część od dawna leży i z tego co wiem Akademnia poszukuje kogos z pomysłem, kto poprowadziłby Zakład.

gargoyle dfl - Sob Wrz 02, 2006 11:29 am

chyba lezy ,bo kilka tygodni temu podeslalem im wiadomosci na temat tego konia Danzig a wlasciwie potomka Langfuhr-a ale nic sie nie ukazalo na lamach akademii
parker - Sob Wrz 02, 2006 4:03 pm

gargoyle dfl napisał/a:
chyba lezy ,bo kilka tygodni temu podeslalem im wiadomosci na temat tego konia Danzig a wlasciwie potomka Langfuhr-a ale nic sie nie ukazalo na lamach akademii

Nie każda nadesłana informacja ukazuje się w Akademii, nie każda od razu po przysłaniu - czasem dużo później. :)

Hochstriess - Wto Paź 10, 2006 5:30 pm
Temat postu: Oberhausen
Stoisko z bursztynem w centrum handlowym Centro w Oberhausen.Poza nierzucajaca na kolana bizuteria mozna kupic dvd i vhs ze zdjeciami starego Gdanska oraz dwa malenkie albumy.Stoisko ma duzo wspolnego z naszym "Bówką",ale nie wiem dokladnie co.Sprzedawczyni usmiechnela sie do mojego znaczka w klapie kurtki,ale Gdanszczanka nie jest:-)

Dieter - Czw Paź 04, 2007 11:24 pm

Dodam ciekawostke z Rostocku: za czasow NRD-owskich byla tam GDANSKER STRASSE. Po zjednoczeniu Niemiec zmienili ja na DANZIGER STRASSE.

Sluzbowo bardzo czesto jechalem do NRD i nieraz prywatnie do Rzecz. Polskiej. W moim paszporcie pisalo "Geburtsort - Danzig". Ale nikt sie nigdy nie czepial... :roll: