Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Ciekawostka z Kurhausu Zoppot

pablo-pablo - Pią Sie 25, 2006 8:57 pm
Temat postu: Ciekawostka z Kurhausu Zoppot
Witam, ostatnio na aukcji internetowej zakupiłem kilka sztućców z legendarnego Kurhausu w Sopocie. Zaciekawił mnie jeden z nich, sygnowany napisem "Curhaus Zoppot". Nigdy przedtem nie spotkałem się z pisownią przez "C", a Wy?
Zoppoter - Pią Sie 25, 2006 9:41 pm

O ile mi wiadomo, to niemiecka pisownia "K" jako "C" była dość powszechna jeszcze w XIX wieku, potem stopniowo odchodzono od tego. Nie wiem, czy to było jakies jednorazowe zarządzenie, czy ewolucja.
Sabaoth - Pią Sie 25, 2006 9:47 pm

Vide Karlsberg i Carlsberg.
pablo-pablo - Nie Sie 27, 2006 12:03 pm

No prawda, ale w przypadku Curhausu nigdy nie spotkałem sie z taką pisownią, na żadnym dokumencie, pocztówce itp. A co do datowania takiej pisowni to może widelec pamięta jeszcze piękny, drewniany II Dom Zdrojowy? :)
Zoppoter - Nie Sie 27, 2006 5:30 pm

pablo-pablo napisał/a:
A co do datowania takiej pisowni to może widelec pamięta jeszcze piękny, drewniany II Dom Zdrojowy? :)

No, też mi to do łba przyszło....

method man - Nie Sie 27, 2006 8:59 pm

o tym, że powyższe przedmioty wyciekły z budowy wprost na allegro pisano nawet w gazetach :wink:
pablo-pablo - Nie Sie 27, 2006 9:36 pm

Tak? a co pisali? nie natrafiłem na takie informacje... w sumie to nie skojarzyłem mojego zakupu z przebudową domu zdrojowego ale z pewnością ma to wielki związek... ciekawe co jeszcze znależli...
method man - Nie Sie 27, 2006 9:41 pm

ogólnie pisali na nutę, że te przedmioty powinny znaleźć się w muzeum ;)...mieli żal o to,że robotnicy je wyniesli, ale nie przejmuj się, jest już po sprawie ;)

jakiś czas temu na http://www.trojmiasto.pl/

Marcin - Nie Sie 27, 2006 10:04 pm

Albo tu... ;)
http://www.forum.dawnygda...=1471&start=540

kuba_gd - Pią Lis 03, 2006 10:48 pm

podziwiam Was za łatwe wydawanie osądów...

akurat te sztućce a allegro nie wypłyneły z budowy tylko z prywatnego domu w sopocie jak pareset innych przedmiotów przez ostatnie 10 lat......

czy jeśli mam w domu pucharek do lodów sygnowany kurhaus zoppot to znaczy że musi byc wykopany akurat wtedy i tam...?

ja np. kupowałem ze złomowca w sopocie fanty wywiezione za zgodą właściciela
terenu , jak np. pocięte przedwojenne sejfy, żyrandole itp. itd...
(oczywiście z z teren Grand hotelu)

i jak wystawię to na allegro to podniesie się lament że złodziej, że nie sznuje dziedzictwa historycznego....wiadomo lepiej jak by poszło do huty...

z gdańskim pozdrowieniem :co_jest:

villaoliva - Wto Lis 14, 2006 11:43 am

No ale akurat ten przedmiot leżał w ziemi :%
Cytat:
Z jednej strony przebarwienia brązowe widoczne na różowym oryginalnym kolorze. Powstały prawdopodobnie podczas stykania się z innym przedmiotem metalowym leżąc w ziemi.

dandola - Czw Gru 10, 2009 10:36 am

Swego czasu interesowałem się Kurhausem. Mam reklamy z niego i gdzieś znaleziony aukcyjny artykuł prasowy informujący o jego budowie z planami i zdjęciami. Czy zamieścić (chyba, że już gdzieś to było)?
Na początek informacja z artykułu na temat projektanta "Kurhausu", którym był architekt prof. Karl Weber z Gdańska i pierwsza strona. Szkoda, że nie ma opcji powiększania grafiki

Sabaoth - Czw Gru 10, 2009 4:09 pm

A możesz wrzucić lepszy skan, bo nie mogę odczytać tekstu.
dandola - Czw Gru 10, 2009 4:25 pm

Jak mówiłem to artykuł z aukcji, czyli prawie nieczytelny. Da się odczytać prawie wszystko po powiększeniu, ale niestety nie można umieścić na forum. Było, czy nie było dam pozostałe części. Może choć skorzystamy ze zdjęć i planów. Poza tym dowiadujemy się, że na miejscu budowanego Kurhausu był już wcześniej dom kuracyjny. Resztę doczytam i przekażę.
Sabaoth - Czw Gru 10, 2009 5:26 pm

dandola napisał/a:
Poza tym dowiadujemy się, że na miejscu budowanego Kurhausu był już wcześniej dom kuracyjny.

To oczywista oczywistość!

Mikołaj - Czw Gru 10, 2009 5:32 pm

dandola napisał/a:
ale niestety nie można umieścić na forum.

wyślij mi na maila, to umieszczę

dandola - Czw Gru 10, 2009 5:56 pm

Że co - doczytać i przekazać? A przedstawić reklamy?
Zdzislaw - Pią Gru 25, 2009 7:07 pm

Sabaoth napisał/a:
To oczywista oczywistość!

Cytujesz klasyków???? :hmm:

Sabaoth - Pon Gru 28, 2009 5:33 pm

No i wspomniane kilka postów wyżej numery Deutsche Bauzeitung (+ kilka dodatków :mrgreen: ) dotarły do mnie. Sporo tego jest o Kurhause, zdjęcia, szkice, plany, w wolnej chwili zajmę się skanowaniem i sklecę coś o Kurhausie na moją stronę.
dandola - Pon Gru 28, 2009 8:43 pm

Cieszy mnie, ze to wyłapałem i się przyda :==
Sabaoth - Pon Gru 28, 2009 9:08 pm

Co to znaczy
dandola napisał/a:
wyłapałem i się przyda

Ja to licytowałem jak tylko się pojawiło. Codziennie przeglądam strony aukcyjne.

dandola - Wto Gru 29, 2009 1:14 pm

Stronę wcześniej zasygnalizowałem istnienie takiego artykułu.