Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Co to za umywalka?

stamp - Nie Sie 20, 2006 9:11 pm
Temat postu: Co to za umywalka?
W Nowym Porcie na dziedzińcu dawnej szk.podstawowej nr. 32 stoi dziwne urządzenie przypominające umywalkę.Wiem że budynek ten w czasie I wojny światowej pełnił funkcje lazaretu.Od kiedy pamiętam ta "umywalka "zawsze tam stała.Nigdy nie była czynna, napewno od 1967r.Może ktoś wie po co ją tam zamontowano i jaką funkcje pełniła.Z jakiś powodów zamontowano ją na zewnątrz.Oczywiście można sie domyślać , ale może ktoś zna jakieś fakty związane z tym urządzeniem.A może to wcale nie umywalka?

W lewym rogu, fotka nie jest moja , znalazłem gdzieś w necie i nie pamiętam autora
:oops:

Strach - Nie Sie 20, 2006 10:11 pm

Umywalki na zewnątrz i na korytarzach to kiedyś norma w szkołach. Możesz je zobaczyć lub ślady po nich np. w 1 L.O. i w szkole w Neuschottland.
DarioB - Pon Sie 21, 2006 10:50 am

Strach napisał/a:
Umywalki na zewnątrz i na korytarzach to kiedyś norma w szkołach. Możesz je zobaczyć lub ślady po nich np. w 1 L.O. i w szkole w Neuschottland.

a także na Osieku...

stamp - Pon Sie 21, 2006 5:08 pm

O, dzięki bardzo.Sądzilem że ta umywalka jest czymś wyjątkowym jak dla szkoły i że powstała w czasach gdy budynek spełniał rolę szpitala wojskowego :co_jest:
jayms - Pon Sie 21, 2006 6:39 pm

I tutaj jest podobna.
villaoliva - Nie Sie 27, 2006 10:57 pm

Taka "umywalka" jest też na parterze tzw. białej szkoły w Oliwie.