|
Dawny Gdañsk
|
 |
¯u³awy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bli¿sze lub dalsze - Or³owo ko³o Nowego Dworu Gdañskiego
Anna B. - Pi± Sie 18, 2006 9:41 pm Temat postu: Or³owo ko³o Nowego Dworu Gdañskiego Moja wycieczka i ma³e odkrycie. Nie mam dobrego aparatu to i zdjêcia takie sobie ale dom i spichlerz piêkny.Dom odkupi³a praprawnuczka w³a¶ciciela tego domu. Remont przeprowadzany jest ta koszt tej rodziny która na sta³e przebywa w Niemczech.Gdy go odrestauruj± bêdzie co ogl±daæ.PS.Wnêtrza niestety nie wysz³y na zdjêciach(w ¶rodku jest zerwana nawet pod³oda).
Anna B. - Pi± Sie 18, 2006 9:46 pm
Cd zdjêæ domku podcieniowego z Or³owa.Nad drzwiami nazwisko i imiê w³a¶ciciela oraz data budowy budynku.
Rumcajs - Pon Sie 28, 2006 2:14 pm
to piêknie
mam nadziejê, ze lokalesi tez zobacza pozytywne strony
rispetto - Pon Sie 28, 2006 2:29 pm
Prêdzej oczekiwa³bym, ¿e w najlepszym wypadku przepêdz± ich stamt±d
Tiegenhof - Wto Sty 02, 2007 3:48 am
rispetto napisa³/a: | Prêdzej oczekiwa³bym, ¿e w najlepszym wypadku przepêdz± ich stamt±d |
Mo¿e i tak, mo¿e i nie.....
Ale w koñcu czy to musia³o i¶æ w niemieckie rêce, by zosta³o odrestaurowane?
Nie rozumiem tego! Polacy wogóle nie s± przywi±zani do tej ziemi!
Spójrzcie na ten wa¿ny zabytek w Gnojewie. Ten ko¶ció³ek. Który za chwilê runie.
I to nie jest w³asno¶æ pañstwa z piecz± nad tym jaki¶ tam urzêdasów, lecz w³asno¶æ okolicznych parafian. Wstyd. Mentalno¶æ typowo cygañska. Wa¿ny tylko czubek w³asnego nosa. A w jakim jest teraz stanie, to tak nie wygl±da³ po wojnie. Zdewastowany, zeszabrowany do cna........i te graffiti na jego murach........i ten cytat wyryty na murze, mówi±cy ca³± prawdê: "Ten ko¶ciu³ zosta³ zbudowany w pierwszej po³owie XIV wieku, a rozpierdolony przez dzieciaków w XX wieku." (przepraszam za dos³owny cytat, ale nie chcia³em zmieniaæ pierwotnej formy - z wulg. i b³ed. ort. - by przedstawiæ tu ca³± prawdê)
Tak to wygl±da. Tak naprawdê, nigdy nie by³em za tym by Niemcy brali to w swoje ³apska (raczej ca³kowicie przeciwko), ale teraz widzê, ¿e to jedyna szansa, by co¶ na tej ziemi ¿u³awskiej z minionej epoki pozosta³o. Tylko co¶ wam jeszcze powiem, je¶li my¶licie, ¿e u Niemców jest pe³no bogaczy, którzy sypi± kasy na te remonty, bo oni w koñcu na forsie ¶pi±, to jeste¶cie w b³êdzie. Jest to totalna bzdura. Najczê¶ciej s± to zbiórki stowarzyszeñ w¶ród wielu mi³o¶ników zabytków (takich jak wy) i by³ych osadników na tych ziemiach; mozolnych i pracoch³onnych starañ o dop³aty z Unii na takie cele (oczywi¶cie w Polsce nikt o takie pieni±dze siê nie stara); pracy wielu wolontariuszy, prawników, urzêdników!!! i innych instytucji, które za friko popieraj± takie przedsiêwziêcia i s³u¿± im pomoc±!
Tak to wygl±da. Wiem, bo sam pracujê w Niemczech, mam kontakt z takimi stowarzyszeniami i sam czasami ofiarowywa³em swoj± pomoc. W Polsce robi siê prawie nic w tym kierunku. Nie ma siê wiary, ¿e pieni±dze na takie cele s± w Unii. Tylko trzeba siê o nie postaraæ. Ale o czym mo¿emy mówiæ, jak zabrak³o paru tysiêcy z³otych w gminie na zabezpieczenie przeciwpo¿arowe wiatraka w Wikrowie (i wyobra¼ni, ¿e w koñcu wiatrak jest z drewna i w razie po¿aru stra¿ nie ma szans na uratowanie go). Podobno chajca³ siê tak, ¿e wszyscy we wiosce mieli ciep³o. No co¿......do¶æ tych ¿ali na dzi¶.....
Miko³aj - Wto Sty 02, 2007 4:10 am
Cytat: | czy to musia³o i¶æ w niemieckie rêce |
Cytat: | nigdy nie by³em za tym by Niemcy brali to w swoje ³apska (raczej ca³kowicie przeciwko) |
Tiegenhof, zlituj siê... bez uwag o narodowo¶ciowych podtekstach...
I proszê nie traktowaæ tego jako zachêta do kolejnej dyskusji - wrêcz przeciwnie
A co do ¯u³aw - kiedy i w czyich rêkach rozkiwta³y, a kto je zdewastowa³ to chyba powszechnie wiadomo
Ca³e szczê¶cie stowarzyszenia i pasjonaci o których piszesz i id±ce za tym fundusze publiczne (czyt: unijne) to ju¿ powoli przestaje byæ domena "zachodu".
Tiegenhof - Wto Sty 02, 2007 4:26 am
Miko³aj, nie bój siê, nie nale¿ê do wszechpolaków.......daleko mi do nich
Ani nie chcê tu nikogo obra¿aæ, poprostu taka jest moja opinia. Mo¿e co nieco za mocno wyra¿ona, ale opinia. Ale postaram siê wiêcej nie u¿ywaæ tak dos³ownych form wyra¿eñ pod wzglêdem narodowo¶ci.
Ale chyba flag± mogê sobie pomachaæ, na wzgl±d na mój patriotyzm regionalny?
parker - Nie Sty 07, 2007 12:51 pm
Tiegenhof napisa³/a: |
Spójrzcie na ten wa¿ny zabytek w Gnojewie. Ten ko¶ció³ek. Który za chwilê runie.
I to nie jest w³asno¶æ pañstwa z piecz± nad tym jaki¶ tam urzêdasów, lecz w³asno¶æ okolicznych parafian. |
raczej nie jest to W£ASNO¦Æ okolicznych parafian....
Tiegenhof - Nie Sty 07, 2007 9:54 pm
parker napisa³/a: | raczej nie jest to W£ASNO¦Æ okolicznych parafian.... |
Dok³adnie w³a¶cicielem tego ko¶cio³a jest parafia w Szymankowie. A parafianie z Gnojewa podlegaj± pod t± parafiê. I jednak ja mam racjê....
No chyba, ¿e siê co¶ ostatnio zmieni³o, co do mnie nie dotar³o....
parker - Nie Sty 07, 2007 10:35 pm
Tiegenhof napisa³/a: | parker napisa³/a: | raczej nie jest to W£ASNO¦Æ okolicznych parafian.... |
Dok³adnie w³a¶cicielem tego ko¶cio³a jest parafia w Szymankowie. A parafianie z Gnojewa podlegaj± pod t± parafiê. I jednak ja mam racjê....
|
Parafia czyli ko¶ció³ jako instytucja, a nie okoliczni mieszkañcy. Nie widzia³am jeszcze, ¿eby mieszkañcy jakiej¶ wsi posiadali tytu³ prawny do jakiego¶ ko¶cio³a.
Tiegenhof - Nie Sty 07, 2007 11:31 pm
parker napisa³/a: | Parafia czyli ko¶ció³ jako instytucja, a nie okoliczni mieszkañcy. Nie widzia³am jeszcze, ¿eby mieszkañcy jakiej¶ wsi posiadali tytu³ prawny do jakiego¶ ko¶cio³a. |
Przeczytaj sobie Statuty Synodalne Prawa Kanonicznego
Oto wyci±g prawny:
"Cel Ko¶cio³a jest nadprzyrodzony i polega na prowadzeniu ludzi do zbawienia, choæ jego dzia³alno¶æ i pos³annictwo spe³nia siê na ziemi. Dlatego Ko¶cio³owi potrzebne s± dobra doczesne dla spe³nienia jego zbawczej misji. St±d p³ynie obowi±zek troski o prawid³owe gospodarowanie dobrami materialnymi. Zgodnie z kan. 1254 i 1260 obrót maj±tkiem ko¶cielnym, powinien s³u¿yæ realizacji celów w³a¶ciwych Ko¶cio³owi.
Biskup Diecezjalny i proboszcz parafii s± jedynie uprawnionymi osobami do dysponowania maj±tkiem ko¶cielnym, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. Do administrowania dobrami ko¶cielnymi Diecezji powo³uje Biskup Radê Ekonomiczn±, w parafii za¶ proboszcz powinien powo³aæ Radê Parafialn±. Rada, której przys³uguje tylko g³os doradczy, wspomaga proboszcza w prowadzeniu spraw maj±tkowych parafii. Proboszcz powinien jednak zawsze wys³uchaæ jej zdania i liczyæ siê z jej opini±. Mandat Rady wygasa wraz ze zmian± proboszcza."
Czyli wed³ug tego prawa, ko¶ció³ jest dobrem wspólnym, czyli nale¿y do parafian. To taka komuna ko¶cielna. Do Ko¶cio³a nale¿y ko¶ció³ jako instytucja parafialna i wszelkie dobra z niej p³yn±ce nale¿± do Ko¶cio³a. I kasuje to wszystko ich przedstawiciel, czyli proboszcz.
Ale administracja ko¶cielna, nale¿y do Rady Parafialnej, czyli przedstawicieli parafii, czyli parafian. I to w koñcu parafianie ich wybieraj±. I to Rada Parafialna odpowiada za to, w jakim stanie jest ko¶ció³, bo nim administruj±. I oni mog± zadecydowaæ o jego losie. No chyba ¿e nie administruj±, bo maj± wszystko w nosie.....A Ko¶ció³? Ko¶cio³owi zale¿y tylko na dop³ywach od parafian dla ... w ostatnim etapie .....dla Watykanu. Ko¶ció³ woli budowaæ nowe w ¶wi±tynie w du¿ych miastach, gdzie mog± liczyæ na du¿e zyski od bogatszej i wiêkszej grupy parafian. Nie bêd± inwestowaæ w co¶, co im siê nie zwróci. jedyny ratunek dla tego zabytkowego budynku sakralnego jest ze strony Konserwatora Zabytków. To on mo¿e wyrwaæ kasê od gminy i dotacji unijnych na ochronê zabytków, ale najpierw trzeba uregulowaæ status prawny. Czyli Rada Parafialna powinna d±¿yæ do tego, by przekazano ten zabytek w odpowiedzialne pañstwowe albo w prywatne rêce. I to jak najszybciej. By jaka¶ konkretna instytucja odpowada³a za budynek i ³atwiej jej by³o staraæ siê o dotacje.
I wtedy mo¿na uratowaæ ten zabytek.
parker - Nie Sty 07, 2007 11:53 pm
Tiegenhof napisa³/a: |
Biskup Diecezjalny i proboszcz parafii s± jedynie uprawnionymi osobami do dysponowania maj±tkiem ko¶cielnym, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. (...) Rada, której przys³uguje tylko g³os doradczy, wspomaga proboszcza w prowadzeniu spraw maj±tkowych parafii. |
Bez komentarza.
danziger - Pon Sty 08, 2007 11:52 am
1. Sprawy w³asno¶ci budynków w Polsce reguluje polskie prawo cywilne.
2. Wszelka w³asno¶æ ko¶cio³a nale¿y do Ko¶cio³a Katolickiego jako osoby prawnej, a nie do poszczególnych wiernych (równiez nie jako ich wspó³w³asno¶æ).
3. Sposób administrowania w³asno¶ci±, regulowany przez wewnêtrzne przepisy ko¶cielne ma siê nijak do samego prawa w³asno¶ci.
4. Z przytoczonego przez Tiegenhofa materia³u jasno wynika, ¿e nawet administracja dobrami ko¶cielnymi nie nale¿y do ogó³u wiernych (o czym wielu z nas wie zreszt± tak¿e z codziennego ¿ycia ).
To tyle i od teraz proszê dyskutowaæ na temat (w±tku).
abernacka - Sob Kwi 19, 2014 8:15 pm
Czy kto¶ z was ma wiedzê, na jakim etapie jest rozruch browaru w tej osadzie?
abernacka - Sro Kwi 30, 2014 9:25 pm
Naprawdê, nikt z was nic nie wie o budowie browaru w Or³owie?
|
|