Dawny Gdañsk

¯u³awy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bli¿sze lub dalsze - Or³owo ko³o Nowego Dworu Gdañskiego

Anna B. - Pi± Sie 18, 2006 9:41 pm
Temat postu: Or³owo ko³o Nowego Dworu Gdañskiego
Moja wycieczka i ma³e odkrycie. :roll: Nie mam dobrego aparatu to i zdjêcia takie sobie :II ale dom i spichlerz piêkny.Dom odkupi³a praprawnuczka w³a¶ciciela tego domu. :== Remont przeprowadzany jest ta koszt tej rodziny która na sta³e przebywa w Niemczech.Gdy go odrestauruj± bêdzie co ogl±daæ.PS.Wnêtrza niestety nie wysz³y na zdjêciach(w ¶rodku jest zerwana nawet pod³oda). :%
Anna B. - Pi± Sie 18, 2006 9:46 pm

Cd zdjêæ domku podcieniowego z Or³owa.Nad drzwiami nazwisko i imiê w³a¶ciciela oraz data budowy budynku.
Rumcajs - Pon Sie 28, 2006 2:14 pm

to piêknie :==

mam nadziejê, ze lokalesi tez zobacza pozytywne strony

rispetto - Pon Sie 28, 2006 2:29 pm

Prêdzej oczekiwa³bym, ¿e w najlepszym wypadku przepêdz± ich stamt±d :%
Tiegenhof - Wto Sty 02, 2007 3:48 am

rispetto napisa³/a:
Prêdzej oczekiwa³bym, ¿e w najlepszym wypadku przepêdz± ich stamt±d :%

Mo¿e i tak, mo¿e i nie.....
Ale w koñcu czy to musia³o i¶æ w niemieckie rêce, by zosta³o odrestaurowane?
Nie rozumiem tego! Polacy wogóle nie s± przywi±zani do tej ziemi!
Spójrzcie na ten wa¿ny zabytek w Gnojewie. Ten ko¶ció³ek. Który za chwilê runie.
I to nie jest w³asno¶æ pañstwa z piecz± nad tym jaki¶ tam urzêdasów, lecz w³asno¶æ okolicznych parafian. Wstyd. Mentalno¶æ typowo cygañska. Wa¿ny tylko czubek w³asnego nosa. A w jakim jest teraz stanie, to tak nie wygl±da³ po wojnie. Zdewastowany, zeszabrowany do cna........i te graffiti na jego murach........i ten cytat wyryty na murze, mówi±cy ca³± prawdê: "Ten ko¶ciu³ zosta³ zbudowany w pierwszej po³owie XIV wieku, a rozpierdolony przez dzieciaków w XX wieku." (przepraszam za dos³owny cytat, ale nie chcia³em zmieniaæ pierwotnej formy - z wulg. i b³ed. ort. - by przedstawiæ tu ca³± prawdê)
Tak to wygl±da. Tak naprawdê, nigdy nie by³em za tym by Niemcy brali to w swoje ³apska (raczej ca³kowicie przeciwko), ale teraz widzê, ¿e to jedyna szansa, by co¶ na tej ziemi ¿u³awskiej z minionej epoki pozosta³o. Tylko co¶ wam jeszcze powiem, je¶li my¶licie, ¿e u Niemców jest pe³no bogaczy, którzy sypi± kasy na te remonty, bo oni w koñcu na forsie ¶pi±, to jeste¶cie w b³êdzie. Jest to totalna bzdura. Najczê¶ciej s± to zbiórki stowarzyszeñ w¶ród wielu mi³o¶ników zabytków (takich jak wy) i by³ych osadników na tych ziemiach; mozolnych i pracoch³onnych starañ o dop³aty z Unii na takie cele (oczywi¶cie w Polsce nikt o takie pieni±dze siê nie stara); pracy wielu wolontariuszy, prawników, urzêdników!!! i innych instytucji, które za friko popieraj± takie przedsiêwziêcia i s³u¿± im pomoc±!
Tak to wygl±da. Wiem, bo sam pracujê w Niemczech, mam kontakt z takimi stowarzyszeniami i sam czasami ofiarowywa³em swoj± pomoc. W Polsce robi siê prawie nic w tym kierunku. Nie ma siê wiary, ¿e pieni±dze na takie cele s± w Unii. Tylko trzeba siê o nie postaraæ. Ale o czym mo¿emy mówiæ, jak zabrak³o paru tysiêcy z³otych w gminie na zabezpieczenie przeciwpo¿arowe wiatraka w Wikrowie (i wyobra¼ni, ¿e w koñcu wiatrak jest z drewna i w razie po¿aru stra¿ nie ma szans na uratowanie go). Podobno chajca³ siê tak, ¿e wszyscy we wiosce mieli ciep³o. No co¿......do¶æ tych ¿ali na dzi¶.....

Miko³aj - Wto Sty 02, 2007 4:10 am

Cytat:
czy to musia³o i¶æ w niemieckie rêce

Cytat:
nigdy nie by³em za tym by Niemcy brali to w swoje ³apska (raczej ca³kowicie przeciwko)

Tiegenhof, zlituj siê... bez uwag o narodowo¶ciowych podtekstach...
I proszê nie traktowaæ tego jako zachêta do kolejnej dyskusji - wrêcz przeciwnie :%

A co do ¯u³aw - kiedy i w czyich rêkach rozkiwta³y, a kto je zdewastowa³ to chyba powszechnie wiadomo :roll:

Ca³e szczê¶cie stowarzyszenia i pasjonaci o których piszesz i id±ce za tym fundusze publiczne (czyt: unijne) to ju¿ powoli przestaje byæ domena "zachodu".

Tiegenhof - Wto Sty 02, 2007 4:26 am

Miko³aj, nie bój siê, nie nale¿ê do wszechpolaków.......daleko mi do nich :D
Ani nie chcê tu nikogo obra¿aæ, poprostu taka jest moja opinia. Mo¿e co nieco za mocno wyra¿ona, ale opinia. Ale postaram siê wiêcej nie u¿ywaæ tak dos³ownych form wyra¿eñ pod wzglêdem narodowo¶ci.

Ale chyba flag± mogê sobie pomachaæ, na wzgl±d na mój patriotyzm regionalny? :wink:

:co_jest:

parker - Nie Sty 07, 2007 12:51 pm

Tiegenhof napisa³/a:

Spójrzcie na ten wa¿ny zabytek w Gnojewie. Ten ko¶ció³ek. Który za chwilê runie.
I to nie jest w³asno¶æ pañstwa z piecz± nad tym jaki¶ tam urzêdasów, lecz w³asno¶æ okolicznych parafian.

raczej nie jest to W£ASNO¦Æ okolicznych parafian....

Tiegenhof - Nie Sty 07, 2007 9:54 pm

parker napisa³/a:

Dok³adnie w³a¶cicielem tego ko¶cio³a jest parafia w Szymankowie. A parafianie z Gnojewa podlegaj± pod t± parafiê. I jednak ja mam racjê....

No chyba, ¿e siê co¶ ostatnio zmieni³o, co do mnie nie dotar³o....

:co_jest:

parker - Nie Sty 07, 2007 10:35 pm

Tiegenhof napisa³/a:
parker napisa³/a:

Dok³adnie w³a¶cicielem tego ko¶cio³a jest parafia w Szymankowie. A parafianie z Gnojewa podlegaj± pod t± parafiê. I jednak ja mam racjê....

Parafia czyli ko¶ció³ jako instytucja, a nie okoliczni mieszkañcy. Nie widzia³am jeszcze, ¿eby mieszkañcy jakiej¶ wsi posiadali tytu³ prawny do jakiego¶ ko¶cio³a.

Tiegenhof - Nie Sty 07, 2007 11:31 pm

parker napisa³/a:
Parafia czyli ko¶ció³ jako instytucja, a nie okoliczni mieszkañcy. Nie widzia³am jeszcze, ¿eby mieszkañcy jakiej¶ wsi posiadali tytu³ prawny do jakiego¶ ko¶cio³a.

Przeczytaj sobie Statuty Synodalne Prawa Kanonicznego
Oto wyci±g prawny:

"Cel Ko¶cio³a jest nadprzyrodzony i polega na prowadzeniu ludzi do zbawienia, choæ jego dzia³alno¶æ i pos³annictwo spe³nia siê na ziemi. Dlatego Ko¶cio³owi potrzebne s± dobra doczesne dla spe³nienia jego zbawczej misji. St±d p³ynie obowi±zek troski o prawid³owe gospodarowanie dobrami materialnymi. Zgodnie z kan. 1254 i 1260 obrót maj±tkiem ko¶cielnym, powinien s³u¿yæ realizacji celów w³a¶ciwych Ko¶cio³owi.
Biskup Diecezjalny i proboszcz parafii s± jedynie uprawnionymi osobami do dysponowania maj±tkiem ko¶cielnym, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. Do administrowania dobrami ko¶cielnymi Diecezji powo³uje Biskup Radê Ekonomiczn±, w parafii za¶ proboszcz powinien powo³aæ Radê Parafialn±. Rada, której przys³uguje tylko g³os doradczy, wspomaga proboszcza w prowadzeniu spraw maj±tkowych parafii. Proboszcz powinien jednak zawsze wys³uchaæ jej zdania i liczyæ siê z jej opini±. Mandat Rady wygasa wraz ze zmian± proboszcza."

Czyli wed³ug tego prawa, ko¶ció³ jest dobrem wspólnym, czyli nale¿y do parafian. To taka komuna ko¶cielna. Do Ko¶cio³a nale¿y ko¶ció³ jako instytucja parafialna i wszelkie dobra z niej p³yn±ce nale¿± do Ko¶cio³a. I kasuje to wszystko ich przedstawiciel, czyli proboszcz.
Ale administracja ko¶cielna, nale¿y do Rady Parafialnej, czyli przedstawicieli parafii, czyli parafian. I to w koñcu parafianie ich wybieraj±. I to Rada Parafialna odpowiada za to, w jakim stanie jest ko¶ció³, bo nim administruj±. I oni mog± zadecydowaæ o jego losie. No chyba ¿e nie administruj±, bo maj± wszystko w nosie.....A Ko¶ció³? Ko¶cio³owi zale¿y tylko na dop³ywach od parafian dla ... w ostatnim etapie .....dla Watykanu. Ko¶ció³ woli budowaæ nowe w ¶wi±tynie w du¿ych miastach, gdzie mog± liczyæ na du¿e zyski od bogatszej i wiêkszej grupy parafian. Nie bêd± inwestowaæ w co¶, co im siê nie zwróci. jedyny ratunek dla tego zabytkowego budynku sakralnego jest ze strony Konserwatora Zabytków. To on mo¿e wyrwaæ kasê od gminy i dotacji unijnych na ochronê zabytków, ale najpierw trzeba uregulowaæ status prawny. Czyli Rada Parafialna powinna d±¿yæ do tego, by przekazano ten zabytek w odpowiedzialne pañstwowe albo w prywatne rêce. I to jak najszybciej. By jaka¶ konkretna instytucja odpowada³a za budynek i ³atwiej jej by³o staraæ siê o dotacje.
I wtedy mo¿na uratowaæ ten zabytek.

parker - Nie Sty 07, 2007 11:53 pm

Tiegenhof napisa³/a:

Biskup Diecezjalny i proboszcz parafii s± jedynie uprawnionymi osobami do dysponowania maj±tkiem ko¶cielnym, zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. (...) Rada, której przys³uguje tylko g³os doradczy, wspomaga proboszcza w prowadzeniu spraw maj±tkowych parafii.

Bez komentarza.

danziger - Pon Sty 08, 2007 11:52 am

1. Sprawy w³asno¶ci budynków w Polsce reguluje polskie prawo cywilne.
2. Wszelka w³asno¶æ ko¶cio³a nale¿y do Ko¶cio³a Katolickiego jako osoby prawnej, a nie do poszczególnych wiernych (równiez nie jako ich wspó³w³asno¶æ).
3. Sposób administrowania w³asno¶ci±, regulowany przez wewnêtrzne przepisy ko¶cielne ma siê nijak do samego prawa w³asno¶ci.
4. Z przytoczonego przez Tiegenhofa materia³u jasno wynika, ¿e nawet administracja dobrami ko¶cielnymi nie nale¿y do ogó³u wiernych (o czym wielu z nas wie zreszt± tak¿e z codziennego ¿ycia :wink: ).

To tyle i od teraz proszê dyskutowaæ na temat (w±tku).

abernacka - Sob Kwi 19, 2014 8:15 pm

Czy kto¶ z was ma wiedzê, na jakim etapie jest rozruch browaru w tej osadzie?
abernacka - Sro Kwi 30, 2014 9:25 pm

Naprawdê, nikt z was nic nie wie o budowie browaru w Or³owie?