|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - OGARNA zaciekawajka
Strach - Pon Lip 17, 2006 10:59 am Temat postu: OGARNA zaciekawajka Na początku i na końcu ul. Ogarna są takie niepozorne studzienki kanalizacyjne. W miejscu gdzie najczęściej jest beton wcementowane są ceramiczne płytki. Przyglądam się i przyglądam i co widzę?
VILLEROY & BOCH
METTLACH
To to samo co w wątku http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=60
DarioB - Wto Lip 18, 2006 3:44 pm
Ty to chyba z lupą chodzisz. Setki razy chodziłem po tej studzience. A po twoim wpisie to i tak musiałem się natrudzić by cokolwiek tam dostrzec ;)
Strach - Wto Lip 18, 2006 4:03 pm
Też tam chodziłem wiele razy, aż przyszedł ten dzień.
Mettlach to widać wyraźnie, a od Mettlach do VILLEROY & BOCH już niedaleko, to się domyśliłem
Leon - Nie Lip 30, 2006 12:12 am
Firma Villeroy & Boch nadal produkoje w Niemczech,wlasnie niedawno obchodzila Jubileusz, 100 lat istnienia.
Łukasz - Pią Lip 11, 2008 9:21 am
Takie kafle są też w Twierdzy Boyen w Giżycku. Napisy widać po odciskach po oderwanych.
Widać Mettlach Merzig. Merzig to zapewne powiat (czy coś w tym stylu), bo obecnie Mettlach leży w powiecie Merzig-Wadern. Na tym kaflu na Ogarnej jest chyba coś innego.
stolzenberger - Wto Wrz 09, 2008 5:25 pm
hmm... a może to są połamane tablice nagrobne? często się stosowało "bezużyteczne" stare tablice, które kruszono i wykładano nimi np. kafle chodnikowe.
Strach - Czw Wrz 11, 2008 4:39 pm
Nie, to nazwa producenta.
Dieter - Czw Wrz 11, 2008 8:56 pm
Mettlach i Merzig to sa dwa miasta blisko granicy do Francji, na poludniowy wschod od Luxembourg, w kierunku Saarbrücken.
Mettllach jest mniejszym miastem jak Merzig i polozone 6 km na polnoc od Merzig.
|
|