|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - Białych Mnichów??
Mikołaj - Nie Maj 16, 2004 11:38 pm Temat postu: Białych Mnichów?? gdzie jest ul. Białych Mnichów przy której znajduje się budynek z zagadki nr 407? Na pewno nie na mapach... ;>>
Marcin - Pon Maj 17, 2004 12:25 am
Pewnie tu chodzi o Bielańską lub Podbielańską.
Mikołaj - Pon Maj 17, 2004 12:39 am
No tak, miało być po polsku to jest...
Grün - Pon Maj 17, 2004 8:08 pm
No ja przepraszam - ale przecież daję nazwy polskie , zgodnie z licznymi dezyderatami wzburzonej ludności. I tu się już niestety nie można wykręcić nieznajomością niemieckiego
Mikołaj - Pon Maj 17, 2004 8:44 pm
Widzę, że znajdę w Tobie sojusznika w sprawie tej skandalicznie przetłumaczonej Bramy Oruńskiej ;>>
Grün - Pon Maj 17, 2004 9:04 pm
Jakiej Oruńskie? tam była tylko brama Peterszawska.
pumeks - Wto Maj 18, 2004 8:40 am
Grün napisał/a: | Jakiej Oruńskie? tam była tylko brama Peterszawska. |
Jak będziecie tak stawiali sprawę, to nie było też bram: Żuławskiej (tylko Długoogrodzka), Siedleckiej (Nowoogrodzka), Nizinnej (Niska), Wyżynnej (Wysoka), Złotej (Długouliczna), Zamkowej (Domowa) i Żurawia (Brama Dźwigowa) a także należy zwrócić uwagę na skandaliczne tłumaczenie nazwy "Dwór Artusa" który w większości źródeł określony jest jako Junckerhof lub Boerse.
Zoppoter - Wto Maj 18, 2004 8:46 am
Grün napisał/a: | No ja przepraszam - ale przecież daję nazwy polskie , zgodnie z licznymi dezyderatami wzburzonej ludności. I tu się już niestety nie można wykręcić nieznajomością niemieckiego |
Moje dezyderaty dotyczyły nazw mozliwych do znalezienia na współczesnych mapach i we współczesnej literaturze. Wyraźnie to pisałem.
Sformułowałem to w ten sposób własnie dlatego, że dosłowne tłumaczenie z niemieckiego na polski zwykle wprowadza jeszcze więcej zamieszania.
Grün - Czw Maj 20, 2004 1:48 am
Ja tylko przypominam, że to jest forum DAWNY Gdańsk...
|
|