Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - STARY KUFEL DO PIWA

yama - Pon Cze 19, 2006 9:22 am
Temat postu: STARY KUFEL DO PIWA
Zwraca sie z prosba o identyfikację lub o informację dotyczące tego śmiesznego kufelka. Pierwsze zasadnicze pytanie czy jest stary?
gargoyle dfl - Pon Cze 19, 2006 9:25 am

jesli mozesz to wrzuc fotke spodu kufla
fritzek - Pon Cze 19, 2006 10:07 am

gargoyle dfl napisał/a:

Dokładnie.
Najnowszy nie jest, wskazuje na to klakerula szkliwa. A generalnie to jest destrukt, a nie kufel :wink:
btw/ Jeżeli kufel ma jakiś związek z Gdańskiem, to chyba powinieneś ten wątek umieścić w dziale "Materialne ślady przeszłości".

Corzano - Pon Cze 19, 2006 10:16 am

fritzek napisał/a:
klakerula szkliwa [...] destrukt

:skolowany: I wszystko jasne. :^^

gargoyle dfl - Pon Cze 19, 2006 10:41 am

Frysia wie jak wytlumaczyc :hihi: , ona ma do tego dobre podejscie :wink:
fritzek - Pon Cze 19, 2006 12:11 pm

Krakelura to siatkowe spękanie szkliwa, które powstaje wskutek użycia dwu szkliw o różnych stopniach kurczliwości, albo wskutek zwiększenia kurczliwości szkliwa przy równoczesnym zmiejszeniu kurczliwości czerepu. I to jest krakelura tworzona specjalnie. Drugim rodzajem krakelury jest k. spowodowana działaniem czasu + czynniki typu: woda, słońce, utlenianie itp. itd. W przypadku resztki (destruktu) pokazanego kufla mamy do czynienia z drugim rodzajem krakelury.
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam o co chodzi. Poszukam jakiś fajansowych rzeczy z obuma rodzajami k. zrobię fotki i wkleję. Słowo Frysi :wink:

Corzano - Pon Cze 19, 2006 12:18 pm

fritzek napisał/a:
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam o co chodzi.

Jasno, bardzo dziękuję. Wrócę do domu i powiem żonie, że mamy piec kaflowy z krakelurą. To się dziewczyna zdziwi. :hihi:

yama - Pon Cze 19, 2006 2:33 pm

gargoyle dfl napisał/a:

fritzek - Pon Cze 19, 2006 3:34 pm

Na wylewce ze strony zewnętrznej jest wycisk w masie oznaczający pojemność naczynia. Zdjęcia są słabej jakości i trudno się czegoś dopatrzeć. Może mi się wydaje, ale chyba majaczy tam jakiś wycisk. Nic więcej nie powiem, musiałabym wziąć przedmiot do łapsk i obejrzec naocznie :wink:
gargoyle dfl - Wto Cze 20, 2006 9:15 am

nie wiem przypadkiem czy nie tu
fritzek - Wto Cze 20, 2006 1:14 pm

gargoyle dfl napisał/a:
nie wiem przypadkiem czy nie tu

Przypadkiem masz chyba rację :P Ale cholernie słabo to widać i nie jestem w stanie zidentyfikować sygnatury. Potrzebuję lepszą fotę.