|
Dawny Gdańsk
|
|
Nazwy - Gdańskie nazwy na świecie
Sabaoth - Nie Maj 28, 2006 8:49 am Temat postu: Gdańskie nazwy na świecie Planując niedzielną wycieczkę trafiłem w mojej okolicy na Pommern :mrgreen:
Sbigneus - Nie Kwi 08, 2007 11:50 am
Czy wiecie że w Zawierciu jest ulica Obrońców Poczty Gdańskiej
Pepo - Nie Kwi 08, 2007 1:34 pm
już wiem(y) [/center]
Sabaoth - Nie Kwi 08, 2007 3:01 pm
Cytat: | ulica Obrońców Poczty Gdańskiej |
to brzmi zupełnie jak ul. Obrońców Monte Cassino
gargoyle dfl - Nie Kwi 08, 2007 5:07 pm
A w Manchester jest ulica"Dantzig"
Sbigneus - Wto Kwi 17, 2007 10:07 pm
A czy wiecie ,że w mieście TROPPENKAMP w Niemczech jest ilica DANZIGER
Sbigneus - Wto Kwi 17, 2007 10:14 pm
Gdzie mogę znależć wykaz ulic o nazwie Gdańsk w Polsce.
seestrasse - Wto Kwi 17, 2007 10:19 pm
może tutaj?
rispetto - Sro Kwi 18, 2007 1:28 pm
kiedyś chyba sam wypisałem na tym forum "gdańskie" nazwy ulic z Berlina i kolic. Było tego całkiem sporo
danziger - Czw Kwi 19, 2007 6:14 am
Trochę jest też tu
Edit po długim czasie: Dziwne link prowadził do artykułu w ARz. Artykuł nie istnieje, a link przekierowuje na WFG...
Westpreussen - Sro Sie 27, 2008 11:55 pm
Dzisiaj "latając" po kartkach atlasu geograficznego Times'a znalazłem taka ciekawostkę: mianowicie niemiecki odpowiednik Gdańska - Danzig, znajduje się w Północnej Dakocie w Stanach Zjednoczonych. Jest to miasto lub wieś (tego pewien nie jestem) jadąc z miasta Bismarck do Ashley przez Moffit, Braddock, Napoleon, Burnstad, Wishek i Danzig. Szukałem jeszcze czy gdzies może na świecie istnieje coś o nazwie Gdańsk czy Danzig - niestety nie znalazłem
Znalazłem tylko trzy nazwy ulic Gdańska w języku niemieckim i ich odpowiedniki w języku polskim z 1940 roku których nigdzie nie ma zapisanych w necie ale o tym w innym dziale :-)
gargoyle dfl - Czw Sie 28, 2008 3:38 am
w AR pisali o tym juz kilka lat temu ale teraz nie moge tego znalezc ,czyzby zaszly jakies zmiany?
Westpreussen - Czw Sie 28, 2008 9:41 am
gargoyle dfl napisał/a: | w AR pisali o tym juz kilka lat temu ale teraz nie moge tego znalezc ,czyzby zaszly jakies zmiany? |
Trudno powiedzieć czy zaszły jakies zmiany. Pewnie tylko takie że małych wsi lub mieścin nie narzucają już teraz na mapy. Ten atlas Times'a gdzie znalazłem Danzig w Północnej Dakocie był wydania brytyjskiego z roku 1992. Natomiast mam też atlas geograficzny z 1999 roku Reader's Digest również wydania brytyjskiego i tam już niestety owego Danzig'a nie ma. Nie wiem czym się kierują wydawcy lub tez osoby nakładające miasta, wsie, mieścinki i takie tam inne sprawy geograficzne w całym tego słowa znaczeniu na mapę.
Fenix - Czw Sie 28, 2008 10:08 am
wszystko zależy od skali mapy .
Westpreussen - Czw Sie 28, 2008 11:23 am
Fenix napisał/a: | wszystko zależy od skali mapy . |
Dokładnie - no nie pomyślałem hehe
gargoyle dfl - Czw Sie 28, 2008 2:33 pm
mialem na mysli zmiany w AR!
danziger - Pon Wrz 01, 2008 9:35 am
Zgadza się Gargoyle - patrz mój post wyżej. Ale dlaczego ten artykuł skasowano, musiałbyś spytać Grüna.
gargoyle dfl - Wto Wrz 02, 2008 12:15 am
a tam tyle info juz bylo...
no coz ...
discus - Pon Gru 15, 2014 11:08 am
Prawdopodobnie uroczyste nadanie nowej nazwy ulicy
Źródło.
Adamdownunder - Pią Lis 24, 2017 11:29 pm
Takich nazw to zbyt często u siebie nie widzę , no ale dla zadowolenia oka to dzisiaj rano się jedna trafiła w środkowo-zachodniej dzielnicy Sydney.
tadter - Pią Sty 05, 2018 9:27 am
Hi,
ja mieszkam na ulicy "Monachijskiej" (Muenchener Strasse) a z balkonu widze sasiednia ulice, ktora nazywa sie - no jak myslicie????
Oczywiscie "Danziger Strasse" (ul. Gdanska)!!!
Mieszkam w Kerpen kolo Kolonii (Niemcy).
|
|